Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Άντε να δούμε…

Άντε να δούμε…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

  Δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω με την ρητή διαβεβαίωση του Υπουργού Οικονομικών, κυρίου Παπακωνσταντίνου, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ότι δεν πρόκειται να δούμε νέο πακέτο μέτρων για το έτος 2010. Δε βαριέσαι βρε αδελφέ! Δε θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2010, θα υπάρξουν, όμως, το 2011. Σε κάθε περίπτωση δεν γλιτώνει ο Έλληνας πολίτης τις φορολογικές επιδρομές που ετοιμάζουν, επιμελώς, οι ισχυροί παράγοντες της τρόικας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

  Εξάλλου, τα υπέρογκα δάνεια που εκταμίευσε το κράτος σε δύο δόσεις, έχουν στενά περιθώρια ζωής. Το κράτος έχει μάθει καλά, μόνον, ένα πράγμα. Να παίρνει έτοιμα χρήματα είτε μέσω δανείων, είτε μέσω φορολογίας (άμεσης και έμμεσης) και να τα διαχειρίζεται βάσει της πολιτικής λογικής, που κάθε φορά κυριαρχεί. Δεν ξέρει, όμως, το κράτος να παράγει και να κάνει επενδύσεις. Σε αυτό τον τομέα έχει αποτύχει παταγωδώς, με αποτέλεσμα να μην είναι παραγωγικό, με την στενή και την ευρεία έννοια της λέξης. Τώρα, αν γι’ αυτό φταίει η ανικανότητα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ή η υπερίσχυση των ατομικών συμφερόντων έναντι των συλλογικών ή και τα δύο αυτά μαζί ή κάτι άλλο, δεν το γνωρίζω. Ο Θεός και η ψυχή του, οπότε δε θα μπω, καν, στην διαδικασία να το αναλύσω περαιτέρω.

  Το να διαχειρίζεσαι ξένα χρήματα αποτελεί το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Το θέμα είναι να μπορέσουμε, κάποτε, να βγούμε από την ατραπό στην οποία έχουμε οδηγηθεί σαν κράτος, λόγω της αδράνειας που μας διακρίνει σε θέματα ουσίας.

Τα παχιά και μεγάλα λόγια, μας έχουν κουράσει. Τόσο καιρό ακούμε για ανάπτυξη και ανάπτυξη δεν βλέπουμε. Η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο και εμείς απλά συνεχίζουμε να μιλάμε. Στην πράξη δεν βλέπουμε κάτι χειροπιαστό. Το απόλυτο τίποτα που μηδενίζει τα πάντα συνολικά.

  Αν τα λόγια είχαν δύναμη από μόνα τους, θα ήμασταν η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο, από κάθε άποψη.

  Τελείωσαν τις διακοπούλες τους οι ισχυροί πολιτικοί άνδρες της χώρας και είπαν να πιάσουν δουλειά. Τσακ και το άτυπο υπουργικό συμβούλιο (έτσι για να μην τους κατηγορούν ότι δεν κάνουνε τίποτα).

  Και τι δεν ειπώθηκε κατά την διάρκεια του άτυπου υπουργικού συμβουλίου… Ευρύ φάσμα θεμάτων για όλα τα γούστα κάλυψε την ατζέντα των συζητήσεων. Το σημαντικότερο (γιατί ποσώς μας ενδιαφέρει αν το ΠΑΣΟΚ κάνει τελικά ή όχι τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, που ευαγγελίζονται τα διάφορα παπαγαλάκια) είναι ότι θα διεξαχθεί προσπάθεια να μπούμε σαν χώρα σε τροχιά ανάπτυξης (άντε να δούμε, γιατί πολύ το αργήσαμε).

  Τα πολιτικά μαγειρέματα ως γνωστόν έχουν πάντα ξινή γεύση. Εξάλλου, με τις κατά καιρούς δηλώσεις τους, μας έχουν προϊδεάσει για ένα βαρύ Χειμώνα.

  Ευελπιστούμε, ότι αυτή τη φορά οι δεσμεύσεις για την ταχεία ανάπτυξη της χώρας, βγουν αληθινές. Δε θέλουμε να εισπράξουμε, για άλλη μια φορά, ακάλυπτες υποσχέσεις. Πλέον, δεν υπάρχουν περιθώρια για ψεύτικα λόγια και κάλπικες υποσχέσεις…