Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του Ρομποτικού Κάδου στην Ηρώων

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση
του Ρομποτικού Κάδου στην Ηρώων

Μ. Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Αρχίζει μια καινούργια εποχή για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Είναι ο πρώτος ρομποτικός κάδος που λειτουργούμε στον Δήμο μας. Θεωρώ, ότι θα μείνουμε ευχαριστημένοι»

Την παρουσίαση του πρώτου ρομποτικού κάδου της Ξάνθης στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκαναν εχθές το πρωί ο Δήμαρχος της πόλης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την καθαριότητα του Δήμου, κύριος Κώστας Γιαγτζόγλου.
Ο ρομποτικός κάδος, που έχει τοποθετηθεί στην οδό Ηρώων, αναμένεται να δοθεί σύντομα στους Δημότες προς χρήση. Βασικός σκοπός λειτουργίας του είναι η απαλλαγή από τις δυσλειτουργίες των γνωστών κάδων που ξέραμε μέχρι σήμερα.
«Αρχίζει μια καινούργια εποχή για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Είναι ο πρώτος ρομποτικός κάδος που λειτουργούμε στον Δήμο μας. Θεωρώ, ότι θα μείνουμε ευχαριστημένοι, με αποτέλεσμα στο μέλλον και σε άλλα σημεία, όχι μόνον κεντρικά, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη, να βάλουμε κάδους αυτής της μορφής» σημειώνει χαρακτηριστικά επί του θέματος ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μ. Στυλιανίδης, μέσα από σχετικές δηλώσεις τους.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος τονίζει με έμφαση πως «ο κάδος θα εξυπηρετήσει όχι μόνον την οδό Ηρώων, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, διότι η χωρητικότητά του με τα συστήματα συμπίεσης που υπάρχουν είναι περίπου σαράντα συμβατικών κάδων. Είμαι βέβαιος, ότι ο κόσμος θα μείνει ευχαριστημένος από την λειτουργία του.
Σχεδιάζω να εντάξω σε προγράμματα, κυρίως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΣΠΑ την προμήθεια και την λειτουργία και άλλων κάδων, χωρίς να επιβαρύνουμε τον κόσμο. Το κόστος ενός τέτοιου κάδου είναι αρκετά υψηλό και σαν Δήμος δεν μπορούμε να το σηκώσουμε. Ο ρομποτικός κάδος στοιχίζει εβδομήντα πέντε χιλιάδες μαζί με το ΦΠΑ. Νομίζω, πως τα οφέλη θα είναι αρκετά».
Να σημειωθεί δε, ότι ο ρομποτικός κάδος θα λειτουργεί, μέσω της ΔΙΑΜΑΘ, αποκλειστικά για ζυμώσιμα και όχι για υλικά συσκευασίας, τα λεγόμενα ανακυκλώσιμα. Όπως προσθέτει ο Δήμαρχος «Το Κέντρο Ανακυκλώσιμων Υλικών για τον Νομό μας είναι έτοιμο. Περιμένουμε την Περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών να αποδεσμεύσει, τουλάχιστον, για τον τομέα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων, την πρόσληψη προσωπικού, ώστε να αρχίσει».
Ο κάδος λειτουργεί βασισμένος στα φωτοκύτταρα. Τα απορρίμματα του κάδου συμπιέζονται, ενώ τα νερά από τα σκουπίδια καταλήγουν στην αποχέτευση ακαθάρτων. Όταν γεμίζει ο κάδος ενημερώνεται τηλεφωνικά η αρμόδια υπηρεσία, ώστε να έρθει το απορριμματοφόρο που θα το αδειάσει και θα το καθαρίσει.
Κλείνοντας, να σημειώσουμε, ότι ο κύριος Κ. Γιαγτζόγλου ήταν αυτός που έδειξε στους δημοσιογράφους, αλλά και τους περαστικούς της περιοχής, τον τρόπο με τον λειτουργεί ο ρομποτικός κάδος.