Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Εξελίξεις στον τομέα των Φαρμάκων…

Εξελίξεις στον τομέα
των Φαρμάκων…
Νίκος Λεοντής, Πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Νομού Ξάνθης:
«Εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι να υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών»
Νέα δελτία τιμών από τον Σεπτέμβρη αναφέρουν πληροφορίες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου, όσον αφορά την ελληνική αγορά. Όπως πληροφορούμαστε, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη έρχονται ανακοστολογήσεις και νέα δελτία τιμών σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα. Τα πάντα βέβαια κινούνται, ακόμα, σε θεωρητικό επίπεδο και τίποτα δεν είναι σίγουρο. Η εξέλιξη, πάντως, με την ανακοστολόγηση αντιμετωπίζεται από τους φαρμακοποιούς ως μια διορθωτική κίνηση της κυβερνώσας παράταξης στο όλο θέμα του φαρμάκου στην Ελλάδα.
Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις στην προοπτική μείωσης των τιμών των φαρμάκων, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν την εξαφάνιση σημαντικών φαρμακευτικών ειδών από την ελληνική αγορά. Τελικά, όπως φαίνεται, το θέμα δεν έχει διευθετηθεί ακόμα και από τον Σεπτέμβρη θα γίνουν φανερές οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.
Αναφορικά με το ζήτημα τοποθετείται στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Νομού Ξάνθης, κύριος Νίκος Λεοντής, τονίζοντας πως «Η οριζόντια μείωση στις τιμές των φαρμάκων επέφερε στρεβλώσεις στην αγορά και στην διακίνηση του φαρμάκου. Η ανακοστολόγηση αποτελεί μια διορθωτική κίνηση. Βέβαια, τίποτα ακόμα δεν είναι γνωστό. Υπάρχει μια έρπουσα φημολογία, ότι από τον Σεπτέμβρη θα έχουμε ανακοστολόγηση στις τιμές των φαρμάκων, θα δούμε τι θα γίνει» και συνεχίζει, επισημαίνοντας πως «οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων οδήγησαν κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες να αποσύρουν τα σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά φαρμάκου, καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν επιτρέπει την παραγωγή φαρμάκου, ούτε υπάρχει λογικό περιθώριο κέρδους. Με τις μειώσεις που ήθελαν να κάνουν δημιουργήθηκαν ανορθόδοξες τιμές. Με τις ανακοστολογήσεις που θα γίνουν, θα υπάρξουν αυξήσεις σε τιμές κάποιων φαρμάκων».
Σε διευκρινιστική ερώτηση της εφημερίδας μας, ότι οι ενδεχόμενες αυξήσεις σε τιμές των φαρμάκων θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή και επομένως δε θα είναι αρεστές, ο κύριος Νίκος Λεοντής απαντάει πως «εκείνο που προέχει είναι η επάρκεια της αγοράς σε φάρμακα. Η φαρμακευτική εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύπτει την παραγωγή των φαρμάκων και να έχει ένα λογικό περιθώριο κέρδους».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην υπάρχουσα κατάσταση, όσον αφορά την διακίνηση του φαρμάκου στην ελληνική αγορά, ο κύριος Ν. Λεοντής τονίζει πως αυτό που ενδιαφέρει τον Έλληνα φαρμακοποιό είναι «να μην απολογείται στον πολίτη, σχετικά με ορισμένα ζητήματα, για τα οποία δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη». Υπογραμμίζει δε, πως «εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι να υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών».