Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Υγείας σε Ξάνθη

- Σημαντική προσπάθεια για δημιουργία Πρότυπου Κέντρου για την Υγεία στην περιοχή της Ξάνθης, στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος, εδαφικής συνεργασίας Ελλάδος – Βουλγαρίας
- Μέχρι τις 10/6/11 πρέπει να υποβληθεί η τελική πρόταση από τους Δήμους του Νομού σε συνεργασία με την εταιρεία που διαχειρίζεται το πρόγραμμα
- Τι αναφέρει επί του θέματος, η κυρία Κούλα Καραγιάννη, συνεργάτιδα της εταιρείας


Σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, που έχει οριστεί για τα έτη 2007 μέχρι 2013, συμμετέχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των δύο χωρών, πάνω σε τρεις τομείς που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, την διαχείριση κρίσεων, την περιβαλλοντική μόλυνση και τον τομέα της υγείας, όπου υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα.
Βασική παράμετρος του εν λόγω προγράμματος είναι το γεγονός, ότι πέρα από την Περιφέρεια σαν σύνολο και οι Δήμοι της, ο καθένας ξεχωριστά, μπορεί να παρουσιάσει τις ιδέες του πάνω σε αυτά τα θέματα, προκειμένου να εξασφαλίσει κονδύλια, που θα υλοποιούν την πρότασή του.
Να σημειώσουμε, ότι από την πλευρά της Βουλγαρίας, στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής πόλεις, Μπλακόεβγκραντ, Σμόλιαν, Κάρντζαλι και Χάσκοβο. Όσον αφορά τον Δήμο Ξάνθης, το πρόγραμμα διαχειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία, European consult group, με εταίρους τους κυρίους, Πάνο Ευσταθίου και Τάκη Κότη.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ αναφορικά με το πρόγραμμα η κυρία Κούλα Καραγιάννη, συνεργάτιδα της παραπάνω εταιρείας, υπάρχει επάρκεια όσον αφορά την τεχνογνωσία και ήδη βρίσκεται στα σκαριά πρόταση για δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στην περιοχή της Ξάνθης, στο πρότυπο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας που δημιουργήθηκε με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα.
Η τελική πρόταση από την πλευρά της Ξάνθης πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 10/6/11, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως επισημαίνει και η κυρία Κούλα Καραγιάννη, θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι Δήμοι του Νομού, ώστε να μην χαθούν τα κονδύλια και να γίνει πράξη το Κέντρο για την Υγεία στην Ξάνθη.
Παράλληλα, σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει, επίσης, η τελευταία, εάν υπάρξει η κατάλληλη υποδομή, ο Δήμος Ξάνθης θα μπορέσει να πάρει επιπλέον κονδύλια από την ευρωπαϊκή ένωση.
Σε αυτά τα πλαίσια, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων που διαχειρίζονται την εν λόγω εταιρεία με τους αντιδημάρχους του Νομού. Όπως τονίζει η κυρία Κούλα Καραγιάννη η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αισιοδοξία, ότι τελικά θα τελεσφορήσει το εγχείρημα για την δημιουργία κέντρου για την Υγεία στην Ξάνθη. «Καλούμε όλους τους Δήμους του Νομού σε συνεργασία, γιατί σε επίπεδο τεχνογνωσία είμαστε καλυμμένοι. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε τα κονδύλια και να δημιουργήσουμε το Κέντρο για την Υγεία, που ονειρευόμαστε στην Ξάνθη» καταλήγει χαρακτηριστικά η κυρία Κούλα Καραγιάννη.