Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Συνάντηση εκπροσώπων των Επιμελητηρίων Θράκης με πολιτικούς της περιοχής, σχετικά με την επιδότηση του 12%

Σε εφιάλτη μετέτρεψαν
την επιδότηση εργασίας



- Δυσαρέσκεια προκάλεσε στον επαγγελματικό κόσμο ο Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης που επέλεξε να μη βρεθεί στην σύσκεψη, για λόγους τους οποίους εξηγεί σε επιστολή του
- Ηχηρές απουσίες και μεγάλη αγανάκτηση για την μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή της επιδότησης του 12% από τους δικαιούχους της
- Τι αναφέρει μέσα από την σχετική επιστολή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ξάνθης, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης, προκαλώντας την αντίδραση του κυρίου Α. Κοντού και τι προτείνει στην κυβέρνηση το Επιμελητήριο Ξάνθης

Την Κυριακή, 8 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των Επιμελητηρίων Θράκης με πολιτικούς ταγούς της περιοχής, έχοντας ως βασικό θέμα συζήτησης την επιδότηση εργασίας 12% που δικαιούνται οι επιχειρήσεις της Θράκης.
Να σημειώσουμε, πως η σχετική συνάντηση έγινε εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην αποπληρωμή του 12% στους δικαιούχους του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, οι επιχειρηματίες της Θράκης έχουν να πληρωθούν την εν λόγω επιδότηση από το κράτος έξι ολόκληρα εξάμηνα, γεγονός που κάνει ακόμη ποιο δύσκολη την επαγγελματική τους επιβίωση.
Στην συνάντηση, που έγινε παρουσία του βουλευτή Ξάνθης, κυρίου Αλέκου Κοντού, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρίου Άρη Γιαννακίδη, του επικεφαλής της ΠΑΜΘ, κυρίου Γιώργου Παυλίδη, του Αντιδημάρχου Ξάνθης, κυρίου Δημήτρη Μπένη, καθώς και πλήθους επιχειρηματιών της περιοχής, τονίστηκε με έμφαση η ανάγκη να συνεχιστεί η καταβολή του 12%, προκειμένου η περιοχή της Θράκης να μπορέσει να πολεμήσει την κρίση, η οποία επικρατεί στην χώρα γενικότερα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ξάνθης, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης, αν και απουσίαζε από την συνάντηση, απέστειλε επιστολή, την οποία ανέγνωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης στους παρευρισκόμενους και με την οποία ο πρώτος ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους, ότι την προσεχή Τρίτη θα ακολουθήσει συνάντηση μεταξύ του αρμοδίου Υπουργού και των εκπροσώπων των ΣΕΒ Θράκης, αναφορικά με το θέμα της επιδότησης του 12% , ώστε κατ’ αυτό τον τρόπο να μεταφερθούν στην κυβέρνηση οι θέσεις των επιχειρηματιών.
Η απουσία του Υπουργού, αλλά και ο χρόνος αποστολής της επιστολής του σχολιάστηκαν αρνητικά από πολλούς παρευρισκόμενους. Ο κύριος Α. Κοντός, μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την σχετική επιστολή ως προσβλητική. Πάντως, γενική ομολογία όλων ήταν ότι η επιδότηση του 12% πρέπει, οπωσδήποτε, να συνεχιστεί, ειδάλλως οι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να προβούν σε μέτρα που δεν θέλουν καθόλου, λόγου χάρη απολύσεις προσωπικού.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, εάν το κράτος αδυνατεί να αποταμιεύσει τα χρήματα της επιδότησης 12% στους δικαιούχους, θα πρέπει αυτά τα χρήματα να συμψηφίζονται με τα χρέη των επιχειρηματιών στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Ντιάνα Τσερβονίδου