Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Παναγιώτης Ταρενίδης: «Και εγώ ο ίδιος πηγαίνω να καθαρίσω την πόλη, αν χρειαστεί»

Παναγιώτης Ταρενίδης:
«Και εγώ ο ίδιος πηγαίνω
να καθαρίσω την πόλη, αν χρειαστεί»




-Ακούραστος ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας
-Νυχθημερόν στους δρόμους
-Τρία νέα σημεία για την ανακύκλωση του χαρτιού
-Στα σκαριά η τοποθέτηση ειδικού περιπτέρου για την ανακύκλωση πλαστικών, γυαλιών και αλουμινίου
-Σημαντικές δράσεις για έναν καθαρό Δήμο


Με μεγάλη επιτυχία προχωράει η κατασκευή του ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στον Δήμο Ξάνθης. Ένα έργο, μεγάλης σημασίας για την δημόσια καθαριότητα του δήμου μας, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμοδίου Αντιδημάρχου για την καθαριότητα, κυρίου Παναγιώτη Ταρενίδη, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012.
Όσον αφορά, τώρα, την ανακύκλωση στον Δήμο Ξάνθης, ο κύριος Π. Ταρενίδης αναφέρει, παράλληλα, στην εφημερίδα μας, ότι ο Νομός Ξάνθης δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο σχετικό πρόγραμμα, κάτι που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα.
Πάντως, ο Δήμος Ξάνθης, όπως συμπληρώνει ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης, έχοντας ευαισθησία στο θέμα της ανακύκλωσης, έχει ξεκινήσει κάποιες πολύ ουσιαστικές πρωτοβουλίες, από την πλευρά του. Παραδείγματος χάρη, σε συνεργασία με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες, ο Δήμος μας εξασφαλίζει οκτώ με εννιά τόνους καμένα λάδια από τις ταβέρνες του Δήμου, τα οποία ανακυκλώνονται και δεν καταλήγουν στα σκουπίδια και τους υπονόμους. Σύμφωνα με τον κύριο Π. Ταρενίδης το εν λόγω υλικό μαζεύεται σε ποσοστό 98 με 99%.
Παράλληλα, ο Δήμος Ξάνθης υπέγραψε σύμβαση με μια εταιρεία, που κάνει ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Έτσι, έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο κοντέινερ στην περιοχή απέναντι από το ξενοδοχείο Νατάσσα, όπου ο καθένας μπορεί να αφήσει το παλιό του πλυντήριο, τηλεόραση, τηλέφωνο και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή, που δεν του χρειάζεται. Μπορεί, δε, να πάρει τηλέφωνο στην υπηρεσία καθαριότητας, εάν δεν μπορεί ο ίδιος να μεταφέρει κάποια ηλεκτρική συσκευή που του είναι άχρηστη, ώστε αυτή να μεταφερθεί στο κοντέινερ για τις ανακυκλώσιμες ηλεκτρικές συσκευές. Να σημειώσουμε, πως η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα το κοντέινερ να γεμίζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και να έρχεται άλλο.
Σχετικά, τώρα, με την ανακύκλωση χαρτιού, όπως σημειώνει ο κύριος Π. Ταρενίδης η τιμή του είναι πολύ χαμηλή, μόλις εβδομήντα με ογδόντα ευρώ ο τόνος, γι’ αυτό και η ανακύκλωσή του δεν αποτελεί κίνητρο για τους περισσότερους συμπολίτες μας. Η υπηρεσία καθαριότητας, ωστόσο, επιχειρεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, με την τοποθέτηση ενός ειδικού πλαισίου δίπλα στον ρομποτικό κάδο, όπου πετάγονται χαρτιά και διπλωμένα χαρτόνια. Πέρα από αυτό, θέλει να επεκτείνει την κατασκευή τέτοιων ειδικών πλαισίων για το χαρτί σε δύο ακόμη σημεία της πόλης. Το πρώτο σημείο είναι η πλατεία Ελευθερίας, εκεί που είναι οι υπόγειοι κάδοι, ενώ το δεύτερο σημείο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αν και θα είναι σε τέτοιο μέρος, όπου θα εξυπηρετείται όλη η τοπική αγορά.
« Το έργο που κάνουμε σαν υπηρεσία καθαριότητας δεν φαίνεται ακόμη, αλλά θα φανεί σιγά – σιγά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Π. Ταρενίδης.
Να σημειώσουμε, δε, πως στα σχέδια της υπηρεσία καθαριότητας είναι και η τοποθέτηση ειδικού περιπτέρου, όπου θα γίνεται ενημέρωση των πολιτών, αναφορικά με τους σκοπούς της ανακύκλωσης, αλλά θα λειτουργεί και ως χώρος ανακύκλωσης για πλαστικά μπουκάλια, γυαλιά και αλουμίνια.
Το μόνο πρόβλημα για την τοποθέτηση είναι η διαφωνία μεταξύ δημοτικής αρχής και αρμόδιας εταιρίας σχετικά με την τοποθεσία του περιπτέρου. Η δημοτική αρχή θεωρεί πως το πιο κατάλληλο σημείο είναι ο χώρος δίπλα στην δημοτική αγορά, ενώ η αρμόδια εταιρεία έχει άλλη άποψη, προβάλλοντας ως τον ιδανικότερο χώρο την κεντρική πλατεία.
Από την άλλη, οι δύο μεγάλοι κάδοι για την ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικού στην περιοχή του Λιμνίου, γεμίζουν κάθε δέκα με δεκαπέντε μέρες, γεγονός που δείχνει την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην ανακύκλωση.
Παράλληλα, ο κύριος Π. Ταρενίδης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση στην πόλη μας, με κάποιους οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας, οι οποίοι μαζί με τα παιδιά τους βγάζουν τα σκουπίδια έξω από τους κάδους, στην προσπάθειά τους να βρουν τρόφιμα ή κάποια χρηστικά για τους ίδιους αντικείμενα. Τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα με τον κύριο Π. Ταρενίδης δε θα εκλείψουν όσο διαρκεί η κρίση, αν και αποτελούν σημείο προβληματισμού.
Ο κύριος Π. Ταρενίδης ευχαριστεί μέσα από τα βάθη της καρδιάς του όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για την ανακύκλωση και βοηθάνε σε αυτήν. Υπόσχεται, δε, να καλυτερέψουν οι συνθήκες της δημόσιας καθαριότητας, αλλά και να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας η ανακύκλωση στον Δήμο Ξάνθης.
«Και εγώ ο ίδιος πηγαίνω να καθαρίσω την πόλη, αν χρειαστεί» καταλήγει ο Αντιδήμαρχος.


Ντιάνα Τσερβονίδου