Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Η καταστροφή της χώρας είναι αποτέλεσμα κακής πολιτικής! Αυτό που φοβόντουσαν οι πολίτες ήρθε ως λαίλαπα να παρασύρει το ελάχιστο εναπομείναν στοιχείο βιωσιμότητας τους. Μία κακή κυβέρνηση, μία άτονη βραδυπορούσα αντιπολίτευση, ένας ανίκανος μηχανισμός στήριξης και υποστήριξης των συμφερόντων της χώρας.
Η ύστατη προσπάθεια συνεργασίας των κομμάτων με την κυβέρνηση απέβη ανεπιτυχής. Όσοι αρχηγοί συμμετείχαν, αφού πρωτίστως ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού, έθεσαν τους δικούς τους όρους, ως προϋπόθεση συνεργασίας στην προσπάθεια να αποτελματωθεί η χώρα. Για άλλη μια φορά πήρε θέση, ουσία και τύποις το «ναι μεν αλλά…», που ενεργεί ως απαλλακτικό για την αρνητική πρόθεση που είναι κεκαλυμμένη. Συμμετείχαν με την έπαρση της αρχηγίας, για να αποδείξουν πόσο σημαντικοί είναι, ώστε σε καίριες στιγμές για το έθνος έχουν υπολογίσιμη αξία. Αν είναι έτσι να επιτευχθεί συναίνεση, ερρέτω (ας λείπει).
Όλοι βέβαια προέβησαν σε δηλώσεις, άμα τη εξόδω τους εκ της συνάντησης τους με τον Πρωθυπουργό, για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους. Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση της κ. Μπακογιάννη: «Όχι στην φορολογία, ναι στην μείωση του κράτους» !!! Εδώ είμαστε. Γεννώνται εξ αυτού ερωτηματικά. Πρώτον, πώς εννοεί η κυρία Ντόρα την μείωση του κράτους, όταν δεν μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών, δεν μειώνονται οι υπογραφές τους στις επιτροπές άρα και η «ταρίφα» τους, δεν εξομοιώνονται τα συντάξιμα χρόνια και το όριο ηλικίας τους για συνταξιοδότηση με αυτά των… κοινών θνητών-πολιτών, όπως και οι μηνιαίες αποδοχές τους με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων; Ας μας πει αν ταρακουνήθηκαν οι αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής, αν προσλήφθηκαν καινούργιοι κατά την διάρκεια των σκληρών μέτρων τα οποία περιέλεξαν την ζωή των πολιτών και επί πλέον αν αληθεύει πως με το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής (κατά τους θερινούς μήνες), οι υπάλληλοι απολαμβάνουν δυο extra μισθούς; Επί συνόλω δεκαέξι μισθοί ετησίως!
Με την παρούσα κατάσταση η κυβέρνηση στοχεύει στην είσπραξη κόκκων άμμου, εμπρός στο αυξανόμενο χρέος, από την φορολόγηση παντί τρόπω των κοινών πολιτών. Πριν προβούν στα νέα φορολογικά μέτρα που θα συμπεριλάβουν στην μέγγενη και τους συνταξιούχους των 500, 600, 700 ευρώ τον μήνα, θα όφειλε ο οικονομικός φωστήρας του αρμόδιου υπουργείου, να δώσει οδηγίες προς τους «βυθιζόμενους» συνταξιούχους, ώστε να τους καθοδηγεί πώς και πού θα μοιράσουν την σύνταξη, που θα απομείνει από τις νέες φορολογίες. Έναν super mini προϋπολογισμό. Είναι σίγουρο πως κανείς από το επιτελείο των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών δεν θα μπορέσει να πει πόσο κάνει το «λάδι» και πόσο το «ξύδι», για να βγάλουν το «λαδόξυδο».
Η ελληνική κοινωνία έχει πληθώρα αξιόλογων οικονομολόγων, αναλυτών, τεχνοκρατών, που ευτυχώς τους γνωρίσαμε τηλεοπτικά, αλλά δυστυχώς σε πολύ δύσκολους καιρούς.
Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει αντιληφθεί την ανεπάρκεια του κ. Παπακωνσταντίνου, ώστε πριν φθάσουμε στο έσχατο σημείο της εθνικής κατάντιας να συστρατεύσει ικανό αριθμό οικονομολόγων με άριστες γνώσεις, παρακάμπτοντας γραφειοκρατία και νομιμότητα, γιατί όχι και να τους αναθέσει να χειρισθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, μήπως και μειώσουμε το βάθος του βαράθρου, που η κακή διαχείριση των οικονομικών, των συμφωνιών, των όρων και της διαπραγμάτευσης γενικώς, οδήγησαν την χώρα σε κατάσταση μη αναστρέψιμη. Και βέβαια το χειρότερο όλων, να περιμένουμε το νέο χρεωστικό πακέτο εξ Ευρώπης, για να μη κατεβάσει η χώρα ρολά…