Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

«Καλάθι τοπικών προϊόντων»


20 επιλεγμένα από την Ξάνθη
- Την επόμενη Τετάρτη ο καθορισμός για το ποια θα συμμετέχουν
- Δύσκολο το έργο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, αφού καλείται να επιλέξει είκοσι, μόνον, χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής μας
- Τι αναφέρει επί του θέματος η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ξάνθης, κυρία Αργυρώ Σπυρίδου-Μήταλα



Δεύτερη σύσκεψη, αναφορικά με τα προϊόντα που θα μπουν στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Καλάθι τοπικών προϊόντων», πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, στην πόλη της Κομοτηνής, παρουσία του επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, αντιπεριφερειάρχη κυρίου Γιώργου Ούστογλου και υπηρεσιακών παραγόντων όλων των Περιφερικών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ξάνθης, κυρία Αργυρώ Σπυρίδου-Μήταλα, οι προτάσεις των περιφερειακών ενοτήτων, σχετικά με τα τοπικά προϊόντα που χαρακτηρίζουν την ιδιαίτερη περιοχή τους και επομένως πρέπει να συμπεριληφθούν στο «καλάθι τοπικών προϊόντων», υπήρξαν πάρα πολλές.
Για παράδειγμα, η Καβάλα πρότεινε είκοσι πέντε προϊόντα της, αντί για είκοσι, που είναι το όριο που θέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γι’ αυτό τον λόγο, αποφασίστηκε η κάθε περιφερειακή ενότητα, να αξιολογήσει όλα τα προϊόντα της και να τα βάλει σε σειρά προτεραιότητας, ώστε την επόμενη Τετάρτη, που είναι η επόμενη συνεδρίαση, να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
Να σημειώσουμε, ότι μεταξύ των προϊόντων που παρουσιάστηκαν ως τα πιο χαρακτηριστικά για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι το βαμβάκι, ο καπνός, οι ελιές, το σταφύλι – κρασί, το ούζο, το μέλι, τα σπαράγγια, το σουτζούκ λουκούμ Ροδόπης, τα κεράσια Κομοτηνής, τα φασόλια οροπεδίου Δράμας, το κατσικάκι Σαμοθράκης, το παραδοσιακό τσίπουρο κ.τ.λ.. Τέλος, να τονίσουμε, πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο του καλαθιού τοπικών προϊόντων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.