Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ο Καλλικράτης έφερε φτώχια Όπου φτώχια και γκρίνια…

Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης…


Ή δεν καταλαβαίνουν το τι ακούν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και τοποθετούνται λέγοντας τα ίδια με τους προηγούμενους, θέλοντας να κερδίσουν λίγη δημοσιότητα


Ο Καλλικράτης έφερε φτώχια
Όπου φτώχια και γκρίνια…




-Φτωχό και ανούσιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης
-Τρίπλα Στυλιανίδη σε Αντιπολίτευση. Πρότεινε μέλος σε νεοσύστατο Νομικό Πρόσωπο τον Σάββα Μελισσόπουλο
-Υπέρμαχος υποστηριχτής του Μ. Τσέπελη και πάλι ο Δήμαρχος Ξάνθης, απαντώντας σε επικρίσεις κατά του συνεργάτη του, τονίζοντας πως ο κόσμος που ψήφισε τον εξέλεξε πρώτο
-Εκ νέου πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ ο Μ. Τσέπελης, άσχετα αν η επιχείρηση πάει από το κακό στο χειρότερο οικονομικά, λόγω των τεραστίων εξόδων της, τα οποία κατά κύριο λόγο αφορούν την μισθοδοσία του προσωπικού, που αγγίζει τα 5.000.000 ευρώ τον χρόνο
-Καταπέλτης κατά του Ελεγκτή για το πόρισμα της ΔΕΥΑΞ ο Δήμαρχος Ξανθης. Υποστήριξε πως υπήρξε μένος κατά της διοίκησης της εταιρίας και αναφέρθηκαν ακόμα και ψεύδη μέσα στα γραφόμενα του πορίσματος
-Πολιτικές κόντρες ανάμεσα σε Θ. Ξυνίδη και Γ. Κολλάρο, με αναφορές σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο


Με πολλά θέματα προς συζήτηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ξάνθης.
Διαταγή του Δημάρχου να κατεδαφιστούν όλες οι παράνομες κεραίες της πόλης
Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του σώματος, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου εμφανίστηκαν μέλη του συλλόγου Παλιάς Ξάνθης, προκειμένου να ζητήσουν από τον Δήμαρχο να κατεδαφίσει την παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας που έχει τοποθετηθεί στην Παλιά Πόλη και προκαλεί προβλήματα στην δημόσια υγεία των κατοίκων. Σε διαφορετική περίπτωση, ο σύλλογος διεμήνυσε ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.
Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, ζήτησε συγγνώμη για την μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε, όσον αφορά την απομάκρυνση της συγκεκριμένης κεραίας και απευθυνόμενος προς την Πολεοδομία του Δήμου, έδωσε ρητή διαταγή να κατεδαφιστούν άμεσα όλες οι παράνομες κεραίες της πόλης, καθώς τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.

Πρόγραμμα ανάγκης σύμφωνα με τον Δήμαρχο,

το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης
Το πρώτο θέμα εντός ημερησίας διάταξης αφορούσε την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το έτος 2011 με εισηγητή τον ίδιο τον Δήμαρχο Ξάνθης, αλλά και την προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, κυρία Αικατερίνη Μανά. Σύμφωνα με αυτά που έκανε σαφές ο κύριος Μ. Στυλιανίδης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης κονδυλίων, εξαιτίας της κρίσης που βιώνει η χώρα. Με αυτά τα δεδομένα, το τεχνικό πρόγραμμα καλύπτει ανάγκες του 2010, γι’ αυτό και σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα πρόγραμμα ανάγκης.
«Τα χρήματα που υπολογίζουμε να πάρουμε είναι λίγα και σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε με αυτά την καθημερινότητα στον Δήμο» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κύριος Μ. Στυλιανίδης.
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στις χρηματοδοτήσεις που περιμένει ο Δήμος και τις υποχρεώσεις που έχει να καλύψει.
Η κυρία Αικατερίνη Μανά, από την πλευρά της, συμπλήρωσε, ότι, όσον αφορά τα έσοδα ΣΑΤΑ, θα επιλεγούν και θα γίνουν πέντε έργα ανάγκης που αφορούν ασφαλτοστρώσεις και αποκαταστάσεις οδών. Ενώ, όσον αφορά τους δημοτικούς πόρους, αυτά θα καλύψουν μόνον δύο έργα.
Αντιδράσεις και παρατηρήσεις επί του τεχνικού προγράμματος εκφράστηκαν από την δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή». Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, κύριος Χρίστος Πούλιος, επισήμανε, ότι το τεχνικό πρόγραμμα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις, δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις των δημοτικών κοινοτήτων. Ενώ, παρατήρησε, ότι δεν μπήκαν στο πρόγραμμα έργα ουσίας, παρότι χαμηλού κόστους, λόγου χάρη άλσος Ευμοίρου, διέλευση Βόγδου-Ηρώων. Από την άλλη ο κύριος Χ. Πούλιος παρατήρησε, πως το ύψος των μελετών είναι πολύ χαμηλό.
Ο κύριος Θανάσης Ξυνίδης, από την άλλη, ζήτησε να μάθει ποιες είναι οι προτεραιότητες όσον αφορά την Σταυρούπολη.
Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, έκανε σαφές, ότι θα γίνει παρέμβαση στο άλσος του Ευμοίρου και μάλιστα θα κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα που υπάρχουν, ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή το υπάρχων αναψυκτήριο και να δοθεί για ενοικίαση. Για την Βόγδου σημείωσε πως δεν είναι μέρος του τεχνικού προγράμματος και τόνισε το γεγονός, ότι ένας πεζόδρομος δύσκολα μπορεί να αλλάξει και να γίνει πάλι δρόμος. Για τις μελέτες, δε, σημείωσε, ότι το 95% αυτών, το κάνει η τεχνική υπηρεσία, υπογραμμίζοντας με έμφαση, πως η υπηρεσία έχει κάνει μελέτες πολλών εκατομμυρίων.
Για την Σταυρούπολη, ο Δήμαρχος σημείωσε, ότι από τον Καλλικράτη προβλέπεται ένα συγκεκριμένο ποσό για τους πρώην Δήμους.
Στην τοποθέτησή του επί του ίδιου θέματος, ο κύριος Χρίστος Πούλιος τόνισε, ότι δεν υπάρχει ωριμότητα σε μελέτες, επισημαίνοντας πως «τα χρήματα δεν γυρίζουν πίσω». Υπογράμμισε, δε, ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει πάνω σε «πήλινα πόδια» τους προϋπολογισμούς προηγούμενων χρόνων, ενώ τόνισε, ότι από άποψη έργων για το 2011, έρχονται ουρές του 2010.
Κλείνοντας, ο κύριος Χ. Πούλιος κάλεσε τον Δήμαρχο να ξαναδεί το θέμα της Βόγδου και της Ηρώων. Να συμβάλει, ώστε να έρθει κόσμος στο δημοτικό παρκινγκ, το οποίο συνεχίζει να έχει μόνον μια είσοδος, γεγονός που δυσχεραίνει την προσβασιμότητα του. Τόνισε, δε, ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η κίνηση γύρω από την πλατεία της πόλης.
Ο κύριος Θ. Ξυνίδης, από την άλλη, παρατήρησε, ότι στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν έργα της ΔΕΥΑ, που επιβαρύνουν τον Δήμο, γεγονός στο οποίο ο Δήμαρχος απάντησε, ότι ήταν έργα του πρώην Δήμου Σταυρούπολης και έτσι θα συνεχίσουν. Ο κύριος Θ. Ξυνίδης τόνισε, επίσης, την ανάγκη να αξιοποιηθεί η δημοτική ακίνητη περιουσία. Κλείνοντας, ανέφερε, ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι χωρίς σχέδιο και προοπτική.
Τελικά, το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Επανεκλογή του Μανώλη Τσέπελη στην θέση του Προέδρου της ΔΕΥΑΞ
Την επίσημη πρότασή του να είναι εκ νέου πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ ο Μανώλης Τσέπελης εξέφρασε και μάλιστα με σθένος ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μ. Στυλιανίδης, παρότι η αντίδραση της αντιπολίτευσης υπήρξε σφοδρότατη.
Σύμφωνα με αυτά που επισήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κύριος Χ. Πούλιος, η ηγεσία της δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Ξάνθης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατηγορεί για όλα τα δεινά, που βρήκαν την επιχείρηση την προηγούμενη διοίκηση, παραβλέποντας το γεγονός, ότι η κατάσταση στην ΔΕΥΑΞ έχει χειροτερέψει επικίνδυνα στα χρόνια της νέας διοίκησης.
Ενώ, ο κύριος Θ. Ξυνίδης αναφέρθηκε στο πόρισμα της έκθεσης αναφορικά με τα οικονομικά της εταιρείας, το οποίο μιλάει για παχυλούς μισθούς, παρανομίες και παρατυπίες. Επισήμανε, ότι πρόκειται για μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, που, μάλιστα, έχει ανείσπρακτες οφειλές πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, ο κύριος Θ. Ξυνίδης έκανε σαφές, ότι η παρουσία του Δημάρχου στο ΔΣ της ΔΕΥΑΞ είναι απαραίτητη.
Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε αψευδέστατη την προκείμενη έκθεση των ελεγκτών, τονίζοντας, ότι ο συντάκτης της διακατέχεται από εμφανή εμπάθεια για την ηγεσία της ΔΕΥΑΞ. Επισήμανε, δε, ότι ο κύριος Μ. Τσέπελης εισέπραξε το «μπράβο» του από τον κόσμο, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αφού ήρθε πρώτος και με διαφορά. Ενώ, τόνισε, ότι έχουν γίνει έργα εκατομμυρίων και αναμένεται να γίνουν και άλλα. Παράλληλα, ζήτησε να σταματήσει ο «πόλεμος» που δέχεται ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, επισημαίνοντας, ότι ο μισθός που παίρνει είναι πολύ λιγότερος από αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Για τις ανείσπρακτες οφειλές, ανέφερε, ότι οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας έχουν περισσότερες.
«Την τελευταία τετραετία έχει γίνει ένα τεράστιο έργο από την ΔΕΥΑΞ που δεν το βλέπουμε» επισήμανε ο Δήμαρχος.
Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν πέρασαν είτε ομόφωνα, είτε κατά πλειοψηφία.