Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Οι Τούρκοι θέλουν και δικό τους Πανεπιστήμιο στην Θράκη!!!

- Εκμεταλλεύονται την κατάργηση της ΕΠΑΘ και ετοιμάζουν κινήσεις με επίκεντρο την... Καβάλα




Συνεχίζουν τα περίεργα παιχνίδια στη Θράκη οι Τούρκοι. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), από την οποία αποφοιτούν οι εκπαιδευτικοί των μειονοτικών σχολείων, όπως φαίνεται δημιουργεί τα κατάλληλα πεδία στους τουρκόφωνους της Θράκης να υποστηρίζουν την ανάγκη δημιουργίας δικού τους πανεπιστημίου στην περιοχή.Ήδη άνθρωποι της Άγκυρας αναζητούν χώρο στην Θράκη για την ίδρυση τουρκικού πανεπιστημίου. «Είναι θέμα χρόνου να τεθεί και επίσημα το ζήτημα στην κυβέρνηση, με αίτηση των τουρκοφρόνων της Θράκης» λένε τοπικοί παράγοντες της περιοχής.
Σύμφωνα με ομιλία του κυβερνητικού βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρθηκε ότι "μία διάταξη με μέγιστη σπουδαιότητα για εμάς, τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη. Εμείς στη Θράκη είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΠΑΘ ευθυνόταν για πολλά αρνητικά στον χώρο της μειονοτικής εκπαίδευσης, όπως το ιδιαίτερα χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του μειονοτικού πληθυσμού".Ἄν αληθεύει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam, ότι στην Καβάλα θα ιδρυθεί από το τοπικό Ινστιτούτο Μεχµέτ Αλή Πασά και το τουρκικό Πανεπιστήμιο Bahcesehir «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας», τοτε πράγματι η διαµονή του Νταβούτογλου στην µακεδονική πόλη εξηγείται.


Η πληροφορία αναφερόταν στο Κέντρο πού σχεδιάστηκε από το Princeton και τον ἀµερικανό καθηγητή Ἱστορίας του Πανεπιστηµίου Bahcesehir, Heath W. Lowry και το οποίο θα πραγματοποιήσει εργασίες για τον τουρκικό, τον ελληνικό και τον αραβικό κόσµο στα πεδία της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των Τεχνών.Ὁ Heath W. Lowry του Πανεπιστηµίου του Bahce-sehir, αν και κάτοικος Κωνσταντινούπολης περνά µεγάλο µέρος από τον χρόνο του στην πόλη της Καβάλας. Κατέχει την έδρα «Κεµάλ Ατατούρκ» στο πανεπιστήµιο του Princeton από το 1993, ενώ την περίοδο 1973-1980 ήταν από τα ιδρυτικά µέλη του Τµήµατος Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου.


Το 1983 µαζί µέ άλλους ακαδημαϊκούς και µέ τουρκικά χρήµατα ίδρυσε το Ινστιτούτο Τουρκικών Σπουδών στο Georgetown University και µετά πήρε την έδρα στο τουρκικό πανεπιστήµιο Bahcesehir.Ο 68χρονος τουρκολόγος παίζει κοµβικό ρόλο στην προσπάθεια των Τούρκων να αμφισβητήσουν την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσµών στη Μικρασία (Αρµένιοι, Έλληνες) και πρωτοστάτησε στην κίνηση να µην αναγνωριστεί στις ΗΠΑ η Γενοκτονία των Αρµενίων. Είναι χαρακτηριστική η κριτική του στον Αμερικανό πρέσβη της Κωνσταντινούπολη Ε. Μοργκεντάου πού τεκµηριώνει τα τουρκικά εγκλήματα. Θα λειτουργήσει άραγε τώρα ως συνδετικός κρίκος µεταξύ του Ινστιτούτου Μωχάµεντ Αλή στην Καβάλα και των δύο πανεπιστηµίων Princeton και Bahcesehir, και για τίνος τα συμφέροντα;Το Ινστιτούτο πού ιδρύθηκε ως πολιτιστικό ίδρυµα το 2006 πού θα προωθούσε τη συνεργασία µε την Αίγυπτο έχει όντως αλλάξει το καταστατικό του προ διµήνου κι αναφέρει πλέον τώρα «συνεργασία µέ Μεσογειακές χώρες» ώστε να συµπεριλάβει την Τουρκία; Ήταν άσχετα τα ταξιδάκια του Τούρκου Προξένου Κοµοτηνής στην Καβάλα και οι αναγορεύσεις σε επίτιµους πολίτες δύο Τούρκων πολιτών (30/10/10) µέ καταγωγή από την µακεδονική πόλη;

Και τί είναι αυτό µε το καλοκαιρινό σεµινάριο για τούς µαθητές των διπλωµατικών ακαδημιών Ελλάδος και Τουρκίας πού γράφει το ενημερωτικό φυλλάδιο του νέου ιδρύματος;Το θέµα εντάσσεται στην τουρκική πολιτική της διείσδυσης στη χώρα µας, τώρα εδικά που όλες οι αντιστάσεις πέφτουν. Δεν κατηγορείται κανένας για µειοδοσία, όµως πρέπει να αποφευχθούν και πράξεις πολιτικά αφελείς.
Η Καβάλα δεν είναι εξοικειωμένη µε την τούρκικη παρουσία και ίσως πολλοί να τη βλέπουν απλώς ως … εξωτικό χρήµα.Κάπως έτσι κινείται το πράγµα και στην Αλεξανδρούπολη. Πέρα από τους …παραδοσιακούς τουρκόφιλους µιας καθεστωτικής Αριστεράς που δεν διακρίνεται για την πολιτική ευφυΐα της, εσχάτως δείχνουν ευεπίφοροι σε εξ Ανατολών µηνύµατα κι άλλοι χώροι. Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης παρουσιάζει την τουρκική µουσική ή την ποίηση του (Οθωμανού Πέρση) Τζελαλαντίν Ρουµί, ενώ η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης διοργανώνει ηµερίδα για την «προσέγγιση του Άλλου στη σύγχρονη Τουρκία»!