Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Αυτή η χώρα τόσους αμύθητους θησαυρούς διέθετε; Σε ρευστό βεβαίως, ικανό να συντηρεί κηφήνες, καλοπερασάκηδες, τυχοδιώκτες, ασύστολους και όλα τα είδη των κατηγοριών ρηχών ή ανύπαρκτων συνειδήσεων διαθέτει το ανθρώπινο γένος. Χορός εκατομμυρίων ευρώ, που στην ουσία προστιθέμενα επί συνόλω θα έχουν ως άθροισμα ικανό αριθμό δις Ευρώ.
Πώς έφευγαν από τα κρατικά ταμεία, με τίνος απόφαση και υπογραφή εκταμίευσης, πού πήγαιναν και με ποια αιτιολογία; Επί δεκαετίες λειτουργούσε ένα καλό σύστημα του «όποιος προλάβει δεν θα βγει χαμένος». Μόνο που χαμένος βγήκε ο ελληνικός λαός και γι’ αυτόν η χασούρα «έσβησε» το παρόν και το μέλλον όλων των επόμενων γενεών.
Νέο σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος, προς τέρψιν συνδικαλιστών και όχι μόνο, καταδεικνύει πόσο ρηχά ήταν τα συρτάρια της δημόσιας διοίκησης, που διαχειρίζονταν επιτήδειοι και είχαν πρόσβαση στα ταμεία, ώστε δια μιας υπογραφής διοχέτευαν, διοχέτευαν, διοχέτευαν…!
Ήταν λέτε επίσημες δαπάνες μέσω προϋπολογισμού; Ερωτήματα πολλά, απλά, αλλά αναπάντητα. Δεν είναι μόνο η υλική ζημιά που υφιστάμεθα ως λαός, αλλά προπάντων η ηθική. Η υποβίβαση των πολιτών πως ως κορόιδα βοήθησαν εν αγνοία τους έστω, στην λαμογιά και στην αφαίμαξη του κρατικού κορβανά, για την καλοπέραση των κηφήνων του δημοσίου. Και αυτό είναι πολύ βαρύ για τον αξιοπρεπή και περήφανο Έλληνα. Ότι δεν κατόρθωσαν τα τετρακόσια χρόνια τουρκικού ζυγού να ισοπεδώσουν, το πέτυχαν τα «σαΐνια» της Ελλάδος.
Με τα πάρτι, τα ταξίδια, τα δωράκια, τις δημόσιες σχέσεις, τον πλουτισμό, την κοροϊδία και την αδιαφορία. Το χρήμα ξεχείλιζε, μόνο που δεν ήταν δικό τους. Ήταν όλων των Ελλήνων. Τιμωρία; Ανύπαρκτη, αν ακολουθήσουν τις διαδικασίες που ανήκουν στις χρονοβόρες, το μόνο σίγουρο είναι πως θα διαγραφούν. Αν μέχρι σήμερα δεν κατονομάσθηκαν όσοι συνετέλεσαν στην εθνική μας κατηφόρα και παραγράφηκαν τα μεγάλα σκάνδαλα, γιατί να μην υποθέσουμε πως η ευεργεσία του «χρονοβόρου» θα συνηγορήσει υπέρ της παραγραφής και σ’ αυτήν την περίπτωση;
Όσες ευθύνες κι αν καταλογισθούν, έστω κι αν τιμωρηθούν οι ένοχοι (!) δεν ωφελεί. Η καλύτερη τιμωρία; Να βάλουν στον τόπο τους τα χρήματα που ξόδεψαν, για την δική τους προβολή και ψυχαγωγία. «Ο Αλή Μπαμπά και οι 40 κλέφτες»! Παραμύθι παλαιότερα, πραγματικότητα στην σύγχρονη Ελλάδα. Οι θησαυροί του Αλή Μπαμπά δεν έχουν τέλος. Ονόματα επίσης!
Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση.