Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Το πράσινο ως χρώμα ήταν μονοπώλιο του ΠΑΣΟΚ. Το ξανάγραψα. Δεν πρωτοτύπησα.
Με αφορμή την προστασία του περιβάλλοντος το πράσινο διοχετεύθηκε σε όλα. Η διαφύλαξη της ισορροπίας της φύσης αποτελεί τον βασικό τομέα, όπου το «χρώμα» αυτό ταιριάζει απολύτως. Ο άνθρωπος, που εξελίχθηκε σε απόλυτο κυρίαρχο του πλανήτη, είχε την ευχέρεια να φέρει τα πάνω-κάτω στο οικοσύστημα και όχι απλώς διατάραξε, αλλά κατέστρεψε την ισορροπία με αιτιολογικό την προσαρμογή του περιβάλλοντος προς αυτόν. Βιαίως, εν τάχει, παρορμητικά, επιθετικά έως και εγκληματικά.
Η ανθρώπινη αυθαιρεσία, με την ασύδοτη ανατροπή και επιβολή της βούλησης, καταστρατήγησε τους νόμους της δημιουργίας του κόσμου. Η ανθρώπινη επέμβαση έφερε ανατροπές όχι μόνο στον γήινο φλοιό και υδάτινο υπόγειο και επίγειο στοιχείο, αλλά και στην ατμόσφαιρα. Τώρα ξύπνησαν οι ανά την Γη ισχυροί να συζητούν για πράσινη ενέργεια, ενώ ταυτοχρόνως διατηρούν και επαυξάνουν τις θανάσιμες πηγές ενέργειας που εξοντώνουν την ανθρωπότητα.
Ο άνθρωπος, κυρίαρχος της Γης, σε ρόλο ρυθμιστή όλων των έμβιων όντων. Ρυθμιστής με υπέρμετρη εγωπάθεια, που χαρακτηρίζεται με βάναυσους τρόπους απέναντι στα ζώα, είτε αυτά ανήκουν στην ζούγκλα και στο περιβάλλον γενικώς είτε συμβιώνουν με τους ανθρώπους είτε ζουν στις πόλεις και στην ύπαιθρο.
Τα ως άνω σχετικά με το «πράσινο», λειτουργούν ως πρόλογος, για να μπω στο κυρίως θέμα που θα έπρεπε να προβληματίζει διακαώς τους πολίτες της χώρας μας. Τις εκτός συνόρων συμπεριφορές πολιτών άλλων χωρών τις αφήνουμε σε άλλων χέρια.
Με αφορμή την εκτέλεση των άγριων αλόγων στον νομό μας και τις τραγικές εικόνες από τα «πτώματά» τους, που είδαν την δημοσιότητα και προκάλεσαν φρίκη και αγανάκτηση. Ο πολιτισμένος άνθρωπος διαθέτει ένστικτα πιο σκληρά κι από τα άγρια θηρία, που σκοτώνουν για επιβίωση.
Η κακοποίηση των ζώων, ίσως είναι η έκφραση της βίας που χαρακτηρίζει ορισμένους ανθρώπους, οι οποίοι συχνά ως γνήσιοι εξουσιαστές της φύσης, τοποθετούν εαυτούς υπεράνω της δημιουργίας του κόσμου και με το δικό τους ποταπό σκεπτικό, κακοποιούν και θανατώνουν ζώα που κυκλοφορούν μεταξύ μας.
Οι επιθέσεις των αδέσποτων σκύλων προς τους πολίτες του νομού μας, είναι πολύ λιγότερες από τις κακοποιήσεις που υφίστανται τα ζώα από τους ασυνείδητους. Επιτέλους να πάψουν οι δικαιολογίες για τις επιθέσεις και να παραδεχθούν ορισμένοι πως τα συναισθήματα, που δεν τιμούν το λογικό ον, που τους διακατέχουν, είναι πολύ χειρότερα από αυτά των ζώων και μάλιστα εκφράζονται πολλές φορές από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κι αυτό είναι το χειρότερο.
Οι υποδομές για την προστασία των ζώων είναι ανύπαρκτες και τα αδέσποτα διαρκώς λιγοστεύουν. Εξαφανίζονται, με άγνωστο προορισμό, αφού το κυνοκομείο έχει 30 θέσεις και τα χαμένα αδέσποτα είναι πολύ περισσότερα.
Ο εγωισμός από την εξουσία του «υπάρχω» και «κυριαρχώ», άρα και αποφασίζω για τα κάτω της ανθρώπινης διάστασης όντα, ανατρέπω την ισορροπία της φύσης και προχωρώ, επιφέροντας την πιθανότητα εξαφάνισης έμβιων όντων, εκτός αρμοδιοτήτων και εξουσιοδότησης κανενός, είναι σύνηθες φαινόμενο από τους φέροντας στενόμυαλες αντιλήψεις.
Όλα τα «πράσινα» είναι ανέφικτα, διότι οι κίνδυνοι απ’ όλα τα οξύμωρα, που ήδη λειτουργούν εις βάρος του περιβάλλοντος και του ζωικού βασιλείου αυτού, είναι προ οφθαλμού. Τι να λέμε τώρα; Πώς τα «πράσινα» θα σώσουν τον πλανήτη Γη; Αστεία πράγματα!