Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Με καθυστέρηση το κουνουποκυνηγητό φέτος

Εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί και αναμένεται ο διαγωνισμός

Με καθυστέρηση το κουνουποκυνηγητό φέτος


-Τον Μάρτιο θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών του έτους 2012 -Με καθυστέρηση λόγω τεχνικών προβλημάτων θα ξεκινήσει φέτος το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια

Φώτης Καραλίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης:

«Και εγώ θα ήθελα να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος πιο νωρίς. Ενδεχομένως να ξεκινήσει κάπως αργά, αλλά ας μην ξεχνάμε πότε ξεκίνησε τους ψεκασμούς πέρσι ο κύριος Παυλίδης και τι αποτελέσματα είχαν, ο οποίος κύριος Παυλίδης ήταν μόνος του και είχε δική του εταιρεία, χωρίς να χρειάζονται διαγωνισμοί και τα σχετικά»


Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία και κυρίως στην αντιπολιτευόμενη πλευρά του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η καθυστέρηση της υλοποίησης του προγράμματος για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Μετά την κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η ευθύνη για την καταπολέμηση των κουνουπιών επιβαρύνει την Περιφέρεια. Όπως μας ενημερώνει και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Φώτης Καραλίδης, το πρόγραμμα έχει αποκτήσει μια διαδικασία. Έχει μεσολαβήσει η έγκριση του Προγράμματος, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένας διεθνής διαγωνισμός τον μήνα Μάιο, για να ξεκινήσει η εφαρμογή του. Να σημειώσουμε πως η σχετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών προβλέπει οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ από την περιφέρεια και διακόσιες πενήντα με διακόσιες εβδομήντα από τους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ποσό συμμετοχής ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Ο Διεθνής διαγωνισμός, λοιπόν, που θα γίνει τον Μάιο, προβλέπει αεροψεκασμούς και επίγειους ψεκασμούς στους τέσσερις Νομούς της Περιφέρειας, Ξάνθη, Έβρο, Ροδόπη και Καβάλα. Βέβαια, το όλο εγχείρημα βρίσκεται στην φάση προκήρυξης διαγωνισμού. Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει ο κύριος Φώτης Καραλίδης, και ο ίδιος θα επιθυμούσε το πρόγραμμα να ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά «είναι αδύνατον να γίνει η προκήρυξη, χωρίς τους σχετικούς προϋπολογισμούς».

Λόγω, λοιπόν, των ανωτέρω τεχνικών προβλημάτων, έχει καθυστερήσει η υλοποίηση του προγράμματος για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης δεν παραλείπει να στείλει την απάντησή του στην αντιπολίτευση, που επέκρινε την καθυστέρηση της υλοποίησης του προγράμματος.

«Η αντιπολίτευση ψέκασε πέρσι και είδαμε τα αποτελέσματα. Και εγώ θα ήθελα να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος πιο νωρίς. Ενδεχομένως να ξεκινήσει κάπως αργά, αλλά ας μην ξεχνάμε πότε ξεκίνησε τους ψεκασμούς πέρσι ο κύριος Παυλίδης και τι αποτελέσματα είχαν, ο οποίος κύριος Παυλίδης ήταν μόνος του και είχε δική του εταιρεία, χωρίς να χρειάζονται διαγωνισμοί και τα σχετικά» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Φώτης Καραλίδης.