Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός κατά πλειοψηφία

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός
κατά πλειοψηφία



Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«ΔΕΥΑΞ και Δήμος Ξάνθης είναι ένα και το αυτό»

Διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής με θέματα συζήτησης την απογραφή και τον ισολογισμό του, καθώς και τον προϋπολογισμό του Δήμου Ξάνθης. Επειδή, ωστόσο, υπήρξε κάποιο τεχνικό λάθος της αρμόδιας υπηρεσίας και δεν εστάλησαν στοιχεία του προϋπολογισμού σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε το θέμα να συζητηθεί την Δευτέρα 18 Απριλίου 2011.
Όσον αφορά, τώρα, την απογραφή και τον ισολογισμό του Δήμου, ορκωτοί λογιστές που ανέλαβαν σύμφωνα με τον Καλλικράτη να κάνουν την απογραφή του νέου Δήμου Ξάνθης, αναφέρθηκαν αναλυτικά σε όλα αυτά τα στοιχεία και απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων.
Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση του κυρίου Θανάση Ξυνίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της Europarking που εκκρεμεί από το έτος 1999 . Όπως τόνισαν τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης η υπόθεση εγκυμονεί κινδύνους για τον Δήμο, καθώς βρίσκεται ακόμη στα δικαστήρια και δεν έχουν σταματήσει οι οικονομικές διεκδικήσεις της εταιρείας.
Από την άλλη τέθηκε το θέμα με τις εγγυήσεις του Δήμου προς την ΔΕΥΑΞ, η οποία εάν δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της θα επιβαρύνει τον Δήμο. Ο Δήμαρχος πάντως από την πλευρά του τόνισε ότι ΔΕΥΑΞ και Δήμος Ξάνθης είναι ένα και το αυτό.
Τελικά, το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης για τον προϋπολογισμό
Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης συνάντησε ο προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης, για το τρέχον έτος, κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, εχθές το μεσημέρι.
Όπως σημείωσε, μέσα από την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κύριος Χρίστος Πούλιος, ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός και φουσκωμένος. Σύμφωνα με τον τελευταίο, υπάρχουν αρκετά ελαφρυντικά για τον φετινό προϋπολογισμό, όπως η οικονομική κατάσταση στην χώρα, αλλά και οι πιέσεις από την νέα διοικητική μεταρρύθμιση, ωστόσο, όπως πρόσθεσε στην συνέχεια, αυτά δεν αποτελούν άλλοθι για κανέναν.
Εκτός πραγματικότητας, σύμφωνα με τον κύριο Χ. Πούλιο, είναι τα έσοδα και τα έξοδα του προϋπολογισμού, για λόγους ισοσκελισμού του προγράμματος.
Παράλληλα, ο τελευταίος επισήμανε, πως αυτό που απαιτεί ένας προϋπολογισμός, για να θεωρηθεί επιτυχημένος, είναι έξυπνες ιδέες που φέρνουν έσοδα, χωρίς, ωστόσο, να πλήττεται η “τσέπη” του δημότη. Για άλλη μια φορά ο κύριος Χ. Πούλιος έθεσε το θέμα δημιουργίας ανεξάρτητου τμήματος για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
Από την άλλη, ο κος Χ. Πούλιος αναφέρθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό και με το οποίο, όπως τόνισε, δεν συμφωνεί η δημοτική του παράταξη.
«Τα έσοδα του Δήμου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κύριος Χ. Πούλιος.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κύριος Νίκος Ανταμπούφης, από την πλευρά του, ενώ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους υπαλλήλους της υπηρεσίας που επεξεργάστηκε και ολοκλήρωσε τον προϋπολογισμό, ανέφερε, ότι αυτός δεν συνοδεύεται από ειδικό κείμενο, το οποίο θα αναφέρει το σχέδιο που εξυπηρετεί, αλλά και τις επιδιώξεις της Δημοτικής Αρχής.
Παράλληλα, ο τελευταίος τόνισε, ότι, ενώ τα έξοδα παρουσιάζουν μια πραγματική εικόνα, τα έσοδα δεν έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα. Γι’ αυτούς τους λόγους και ο κύριος Νίκος Ανταμπούφης καταψήφισε τον προϋπολογισμό.
Ο κύριος Θανάσης Ξυνίδης, όπως και η κυρία Μπέτυ Πατσίδου, τόνισαν ότι ο προϋπολογισμός απέχει μακράν της πραγματικότητας.
Λόγο ζήτησε και τοποθετήθηκε ο κύριος Δημήτρης Μπένης, ο οποίος ανέφερε, ότι ο προϋπολογισμός ακολουθεί δύο βασικές κατευθύνσεις, την παρακολούθησε των εσόδων του Δήμου και την ανάπτυξη. Τόνισε δε, πως έχει ειπωθεί αρκετές φορές, ότι ο Δήμος έχει ανείσπρακτες οφειλές που αγγίζουν τα δύο εκατομμύρια, γεγονός που ενδεχομένως να λειτουργεί παραπλανητικά για κάποιους, αφού από αυτά τα χρήματα ένα εκατομμύριο και πλέον είναι έσοδα από ανθρώπους δεν έχουν να δώσουν τίποτα. Κλείνοντας, ο κύριος Δημ. Μπένης υπογράμμισε με έμφαση, ότι η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί στενά τα οικονομικά του Δήμου. Για φέτος, μάλιστα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν αναπτυξιακά έργα, γιατί τα έσοδα που έρχονται καλύπτουν, μόνον, τα χρωστούμενα του Δήμου. Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, επισήμανε, ότι «καλύτερα να έχω έναν σφιχτό προϋπολογισμό και να μην πέσω έξω». Τόνισε, δε, ότι, αν υπάρξουν επιπλέον έσοδα, θα γίνουν τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό, ώστε να συμπεριλάβει και αυτά.