Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

«Συγχώνευση» και «συρρίκνωση»! Είναι από τις μεταρρυθμίσεις του παρόντος, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απροειδοποίητα επιβάλλει στον ελληνικό λαό. Δεν οφείλονται βεβαίως μόνο στην αναγκαιότητα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά στηρίζονται και στο σοφό «μια και βρήκαμε τον παπά ας θάψουμε πέντε-δέκα». Μόνο που θάβουν πάνω από δέκα και μάλιστα κατ’ επιλογήν. Διότι, όταν στο όνομα των θυσιών, που συχνά ο Πρωθυπουργός αναφέρεται και το χρησιμοποιεί ως άλλοθι συμπαράστασης, κατανόησης και συμπόνιας, χτυπούν οικονομικά τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που όπως λέει ο λαός «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα» και τους ρίχνει πιο βαθειά στην απελπισία, ενώ έχει αφήσει την ατιμωρησία να παγιοποιείται στην πολιτική ζωή, τότε μπορούν οι πολίτες να ισχυριστούν πως η παρούσα κυβερνητική πολιτική δεν έχει απλώς χροιά επιλεκτική, αλλά είναι απολύτως έτσι.
«Συρρίκνωση» του εισοδήματος, των ευεργετικών παροχών (έως κατάργησης στην τελική), επανεξέταση επιδομάτων, για την συνέχισή τους ή μη, των ανίατων ασθενειών λες και οι τετραπληγικοί (εκ γενετής ή όχι) και οι πάσχοντες από διάφορα μη αναστρέψιμα νοσήματα χρήζουν επανεξέτασης από επιτροπές, που σε τακτά χρονικά διαστήματα συνέρχονται, ώστε να αποφασίσουν αν π.χ. το παιδί που δεν μεγαλώνει νοητικά, δεν περπατάει, δεν μιλάει κ.λ.π., δικαιούται εκ νέου βεβαίωση για να παίρνει το ανάλογο επίδομα. Αυτό βέβαια είναι ένα θέμα που πονάει και χρειάζεται ιδιαίτερης ευαισθησίας προσέγγιση. Θέμα ντροπής είναι σίγουρα.
Οι «μεγαλοκαρχαρίες» των off shores εταιριών, οι πλουτοκράτορες του «έχω τα χτένια έχω και τα γένια», που έχουν τον τρόπο να φοροδιαφεύγουν, αποτελούν την απόδειξη πως ανήκουν στα δύσκολα της κυβέρνησης. Αυτό ίσως είναι ο αντίποδας της ικανότητας της εύκολης αφαίμαξης σε κοινωνικές ομάδες που γίνονται πιόνια στα χέρια των κυβερνόντων.
«Συγχώνευση» νοσοκομείων και τώρα σχολείων !!! Άγγιξαν και τον πλέον ευαίσθητο χώρο της υγείας, που αντί να διευρύνεται σε κάθε περίπτωση, υποβάλλεται σε «πρεσάρισμα» μιας ανεύθυνης πολιτικής, που αποβαίνει ζημιογόνος ως προς την διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Με την μείωση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού και την ελλιπή περίθαλψη ως αποτέλεσμα αυτού, η ανασφάλεια υπερίπταται πάνω από νομούς της περιφέρειας και γιατί όχι πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, που οι μεγάλες αποστάσεις στην διακίνηση ασθενών εντός αυτών, αποτελεί έναν ακόμη λόγο στην έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών.
«Συγχώνευση» σχολείων με προοπτική βελτιωμένης εκπαίδευσης !!! Με υπέρμαχο την κ. Υπουργό Παιδείας στο νέο σύστημα που θεωρεί πως η παιδεία θα αναβαθμισθεί! Ίσως και να λιγοστέψουν τα βιβλία, για να μη βλέπουμε να κυρτώνουν οι πλάτες των παιδιών από το βάρος τους ή να σέρνουν τροχήλατες τσάντες, ώστε να διευκολύνονται κατά την μεταφορά και διαδρομή προς το σχολείο. Αν οι γνώσεις ήταν εφάμιλλες του αριθμού των βιβλίων, όχι του περιεχομένου αυτών, δεν θα κάγχαζαν οι… γλαύκες της γνώσης! Αν το σκεπτικό της κ. υπουργού βασίζεται στο λιγότερα παιδιά στην τάξη, που αποτελεί το οξύμωρο της συγχώνευσης, μπορεί κάποιος παλαιότερης γενιάς να ισχυρισθεί πως «τα χρόνια εκείνα, οι τάξεις πλημμύριζαν από μαθητές, η πολυτέλεια παντός είδους παραπαιδείας ήταν ανύπαρκτη, οι δάσκαλοι τα προλάβαιναν όλα, ακόμη και την κάλυψη της ύλης και οι μαθητές μάθαιναν τουλάχιστον να μιλούν καλά ελληνικά» !!! Με την συγχώνευση θα προκύψουν προβλήματα, που δεν θα τα καλύπτουν ούτε οι παρωπίδες που φορούν οι της πολιτικής εξουσίας.
Σημείωση: Τουλάχιστον ας χορηγήσουν επίδομα τσάντας στους γονείς, ώστε να τις αναπληρώνουν στο μέσον της χρονιάς, λόγω φθοράς από το βάρος της… γνώσης!