Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Άγνωστο προς το παρόν το μέλλον των κοινωνικών επιδομάτων

Στο στόχαστρο του μνημονίου και το επίδομα ανεργίας

Άγνωστο προς το παρόν το μέλλον
των κοινωνικών επιδομάτων


Σπύρος Μαζαράκης, Διευθυντής ΟΑΕΔ Ξάνθης:
«Δεν είναι εφικτή η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, με δεδομένο το γεγονός, πως τα ποσοστά ανεργίας για την χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλά»

Μετά το επίδομα των πολυτέκνων και τριτέκνων, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων και το φοιτητικό επίδομα, ξεκίνησε η φημολογία περί περικοπών, όσον αφορά και το επίδομα ανεργίας... ( όχι που θα γλίτωνε).
Σύμφωνα με αυτά που ακούγονται, λοιπόν, το πιθανότερο είναι να μπουν εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για το κράτος από μια τέτοια εξέλιξη.
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Διευθυντής του ΟΑΕΔ Ξάνθης, κύριος Σπύρος Μαζαράκης, μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει κάποια έγγραφη ή προφορική απόφαση του αρμοδίου Υπουργείου, που να αναφέρει, ότι θα καταργηθεί το επίδομα ανεργίας, το οποίο συνεχίζεται να δίνεται κανονικά στους δικαιούχους του από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΕΑΔ.
Πρέπει να σημειώσουμε, ότι η ανησυχία του κόσμου είναι μεγάλη, όσον αφορά το επίδομα ανεργίας, αφού, όπως μας ενημερώνει ο κύριος Σπύρος Μαζαράκης, καθημερινά συμπολίτες μας έρχονται στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενημερωθούν, εάν τελικά, θα καταργηθεί το επίδομα ανεργίας.
Σύμφωνα με τον κύριο Σ. Μαζαράκη, η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας αναφέρεται από το μνημόνιο και αναμένονται αντιδράσεις, θετικές η αρνητικές, από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΟΑΕΔ Ξάνθης, πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς για να καταργηθεί κάποιο επίδομα, θα πρέπει να προηγηθούν σχετική εγκύκλιος και να αλλάξει ο νόμος.
Παράλληλα, ο κύριος Σ. Μαζαράκης, τονίζει, πως δεν είναι εφικτό να καταργηθεί το επίδομα ανεργίας, με δεδομένο το γεγονός, ότι τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Από την άλλη, ο κύριος Σ. Μαζαράκης υπογραμμίζει, πως είναι δυνατόν να γίνουν κάποιες αλλαγές, όσον αφορά το επίδομα ανεργίας μέσω μετατροπής του σε επίδομα απασχόλησης, ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται από τον ΟΑΕΔ. Βέβαια, το επίδομα απασχόλησης αφήνεται στην κρίση του ενδιαφερόμενου και όπως επισημαίνει ο κύριος Σ. Μαζαράκης, είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα και οπωσδήποτε προτιμότερο από την ολική κατάργηση του επιδόματος.
Επίσης, ο κύριος Σ. Μαζαράκης, αναφέρει, πως η μνημονιακή πολιτική έχει βάλει στο στόχαστρο το επίδομα ανεργίας, κάνοντας λόγο για εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα, δε, με αυτά που συμπληρώνει ο τελευταίος, εάν αποδειχτεί, πως κάποιος έχει, πράγματι, μεγάλη περιουσία, δε θα πρέπει να παίρνει το σχετικό επίδομα.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΟΑΕΔ Ξάνθης, κάνει σαφές, πως, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, όσον αφορά την τύχη του επιδόματος ανεργίας.