Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Δίωξη παράνομων εισαγωγών από την Βουλγαρία έστω και καθυστερημένα

Δίωξη παράνομων εισαγωγών από
την Βουλγαρία έστω και καθυστερημένα


Η προστασία της τοπικής αγοράς το άμεσο ζητούμενο

-Στην σύσταση μεικτού κλιμακίου συμφώνησαν Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να διαπιστώνεται, μέσα από τακτικούς ελέγχους, εάν οι καταναλωτές που επιστρέφουν από την Βουλγαρία έχουν όλα τα νόμιμα τιμολόγια, που δικαιολογούν τις αγορές τους
-Από τρόφιμα μέχρι και οικοδομικά υλικά προμηθεύονται οι Ξανθιώτες καταναλωτές από την Βουλγαρία, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην τοπική αγορά. Ενώ, δεν είναι λίγοι, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στο Επιμελητήριο, αυτοί που έχουν μετατρέψει τις αγορές στην Βουλγαρία σε εμπόριο στην Ελλάδα
-Σε απόγνωση οι έμποροι της Ξάνθης από την εισαγωγή και διακίνηση προϊόντων στον Νομό από την γειτονική Βουλγαρία
-Κραυγή αγωνίας και από τους εμπόρους του ορεινού όγκου, αφού οι κάτοικοι των ορεινών χωριών προτιμάνε την γειτονική χώρα για να κάνουν τα ψώνια τους


Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κύριο Φώτη Καραλίδη, είχε εχθές το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, με θέμα συζήτησης την παράνομη εισαγωγή και διακίνηση προϊόντων από την Βουλγαρία στην Ξάνθη.
Το θέμα, όπως τόνισε στην ΦτΞ ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, αφού τα αποτελέσματα από την διακίνηση φθηνών προϊόντων από την γειτονική χώρα στην Ξάνθη, επιφέρει θανάσιμα πλήγματα στην τοπική αγορά, που δεινοπαθεί έτσι και αλλιώς, στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης, ιδιαίτερα θιγμένοι από την υφιστάμενη κατάσταση είναι οι έμποροι του ορεινού όγκου, οι οποίοι διαπιστώνουν καθημερινά, ότι οι πελατεία τους συρρικνώνεται δραματικά, αφού οι κάτοικοι των ορεινών οικισμών μετακινούνται στην Βουλγαρία, προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους.
Ενώ, δεν είναι μόνον τα τρόφιμα, που σίγουρα οι τιμές τους είναι πολύ πιο κάτω σε σχέση με την Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλωτές προμηθεύονται από την γειτονική χώρα μέχρι και οικοδομικά υλικά, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στο Επιμελητήριο από τους εμπόρους της Ξάνθης, που έχουν βρεθεί προ δυσάρεστων εξελίξεων.
«Δεν μπορεί κάποιος να φορτώνει ένα ολόκληρο φορτηγό με λαμαρίνες και να το φέρνει στην Ξάνθη. Όσον αφορά τα τρόφιμα είναι επιτρεπτό, όχι όμως και λαμαρίνες» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος.
Το θέμα φαίνεται πως είναι πολύ πιο πολύπλοκο από όσο φαίνεται, αφού, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει, παράλληλα, ο κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, ορισμένοι συμπολίτες μας αγοράζουν σε χαμηλές τιμές κάποια προϊόντα, τα οποία μεταπουλάνε στην συνέχεια στην περιοχή μας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην τοπική αγορά.
Στην συνάντηση λοιπόν, που έγινε εχθές στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, εκτός από το Επιμελητήριο, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την αστυνομία Ξάνθης, το τελωνείο, τη ΣΔΟΕ, το τμήμα εμπορίου, το τμήμα υγιεινής, τον εμπορικό σύλλογο Ξάνθης, αλλά και την δημοτική αστυνομία.
Πρόταση του κυρίου Φώτη Καραλίδη, Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, με την οποία συντάχθηκαν όλοι οι παραβρισκόμενοι είναι να δημιουργηθεί ένα μεικτό κλιμάκιο που θα απαρτίζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, αρμοδίους για το ζήτημα και το οποίο θα κάνει, ανά τακτικά διαστήματα, ελέγχους στην τουριστική δίοδο, προκειμένου να διαπιστώνεται, εάν είναι σύννομοι οι καταναλωτές που επιστρέφουν από την Βουλγαρία, εάν δηλαδή έχουν όλα τα νόμιμα τιμολόγια που δικαιολογούν τις αγορές τους.