Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Έρχονται Μαύρα Χριστούγεννα

Σε απόγνωση επιχειρηματίες και καταστηματάρχες της Ξάνθης

«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά»
Έρχονται Μαύρα Χριστούγεννα


- Υποτονική έως ανύπαρκτη η κίνηση στον εμπορικό ιστό της πόλης

Η Υποτονική εμπορική κίνηση στην τοπική αγορά της Ξάνθης, αποτελεί έναν «οξύ» πονοκέφαλο για τους ντόπιους επιχειρηματίες, που κάθε μέρα μετράνε τα κουκιά τους, ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά δεδομένα της σύγχρονης εποχής.
Η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη, αφού ο καταναλωτής έχει κλειστεί στο καβούκι του, αναλογιζόμενος τις δυσκολίες της επόμενης ημέρας.
Τα ψώνια γίνονται με μεγάλη προσοχή. Η οικονομία ως τρόπος ζωής δεν αφήνει κανέναν εν δυνάμει καταναλωτή να παρεκτρέπεται. Τα εντελώς απαραίτητα μπαίνουν μόνον στην λίστα των ψώνιων.
Βέβαια, οι γιορτές είναι προ των πυλών, γεγονός που περιμένουν αν και με λιγότερες προσδοκίες οι επιχειρηματίες, αφού ξέρουν πως η αγοραστική δυνατότητα του καταναλωτή έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Εξάλλου, ο δέκατος τρίτος μισθός έχει περικοπεί δραματικά, με αποτέλεσμα τα δώρα που γίνονται κάθε τέτοια χρονική περίοδο να μην γίνουν, τουλάχιστον από τους περισσότερους καταναλωτές.
Σχετικά με την άτονη εμπορική κίνηση στον εμπορικό ιστό της Ξάνθης, μιλάνε στην ΦτΞ παράγοντες της τοπικής αγοράς, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Νίκος Τσάβας, Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Δεν περιμένουμε τίποτα. Όσον αφορά την οδό Ηρώων, δεν κυκλοφορεί κόσμος στον πεζόδρομο, αλλά μόνον τα μηχανάκια. Δεν φταίει βέβαια μόνον το έργο για την πτώση της κίνησης στην αγορά. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Κόβονται τα δώρα των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα ούτε οι νονές να μην είναι σε θέση να ψωνίσουν για τα βαφτιστήρια τους».

Γιάννης Αλεξόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης και Πρόεδρος του Σωματείου Ετοίμων Ενδυμάτων:
«Μέχρι πριν τις εκλογές η κίνηση στον εμπορικό ιστό της πόλης ήταν υποτονική. Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εκλογών τα πράγματα έχουν καλυτερεύσει. Για τις γιορτές δεν περιμένουμε καλυτέρευση της κατάστασης, λόγω του ότι δε θα υπάρχει δέκατος τρίτος μισθός. Είναι λογικό να μην έχουμε δουλειά. Όσον αφορά το μέλλον, αυτό είναι δυσοίωνο και χωρίς προοπτική».

Γιάννης Αλεξιάδης, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, η κίνηση στην αγορά ήταν ανοδική, όχι όμως σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η ψυχολογία του καταναλωτή καθορίζει την κίνηση στην αγορά. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και μέχρι τις εκλογές, η ψυχολογία όλων μας άλλαξε, οπότε και η αγορά πήρε την κατιούσα. Ας ελπίσουμε, ότι αυτό το κλίμα θα αλλάξει μέχρι τις γιορτές, που έτσι και αλλιώς τις περιμένουμε χωρίς πολλές προσδοκίες, γιατί τα δώρα θα είναι μειωμένα».