Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Μια άλλη ματιά στην Ιστορία της Ξάνθης

Το πρώτο του φωτογραφικό λεύκωμα παρουσίασε το σωματείο κρεοπωλών Ξάνθης στο ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσία πλήθους κόσμου και πολιτικών ταγών της περιοχής

Μια άλλη ματιά στην Ιστορία της Ξάνθης
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος, με θέμα το έργο των κρεοπωλών Ξάνθης από το 1922 μέχρι το 1972, με χώρο δράσης κυρίως την δημοτική αγορά Ξάνθης.
Η εκδήλωση στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, γεγονός που μαρτυρούσε η δυναμική παρουσία συμπολιτών μας.
Να σημειώσουμε δε, πως στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν δύο σημαντικοί πολίτες της τοπικής μας κοινωνίας, με μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά θέματα της Ξάνθης, ο κύριος Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος και ο κύριος Θωμάς Εξάρχου, συγγραφέας.
Αναφορικά με τον σκοπό της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης, κύριος Γιώργος Μπατζακίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:
«Επί δύο χρόνια προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε αυτό το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, γεγονός που τελικά καταφέραμε και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας το παρουσιάσουμε. Ένα φωτογραφικό λεύκωμα των κρεοπωλών για την χρονική περίοδο 1922- 1972. Πρόκειται για μια προσπάθεια, που αποτυπώνει όλη την ιστορία του κλάδου μας».
Ενώ, ο κύριος Θ. Μουσόπουλος, που επιμελήθηκε το λεύκωμα και μίλησε για την συμβολή των κρεοπωλών στα κοινά της Ξάνθης, τόνισε μεταξύ άλλων, πως «όταν παρουσιάζουμε ένα πνευματικό γεγονός, έχει σημασία να δούμε τα κριτήρια με τα οποία το παρουσιάζουμε. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι σημαντικό όχι, μόνον, γιατί μια σειρά από ανθρώπους της πόλης μας, θα δει τα πρόσωπά τους. Θα δουν αυτούς που εργάστηκαν στην δημοτική αγορά ως κρεοπώλες. Το σημαντικότερο, είναι ότι η ιστορία σχετίζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και σκέψης.
Είναι πολύ σημαντικό να πούμε, ότι, όταν το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, βρέθηκαν, εδώ, μια σειρά από εμπόρους, που σχετίζονταν με το κρέας. Όπως καταλαβαίνεται μετά από μια καταστροφή, αυτό που προβάλλουν είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, δηλαδή η δυνατότητα που έχουν όλοι μαζί να ζητήσουν το δίκιο και να το προβάλουν μέσα στην κοινωνία. Τα πενήντα αυτά χρόνια που ακολούθησαν δεν δείχνουν μόνον αυτούς οι οποίοι πουλούσαν κρέας, αλλά και αυτούς οι οποίοι λειτουργούσαν μέσα στην κοινωνία, προκαλώντας και προσφέροντας την κοινωνική αλληλεγγύη…».
Στην εκδήλωση βρέθηκαν πολιτικοί ταγοί της Ξάνθης, επικροτώντας ο καθένας με την σειρά του την προσπάθεια του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης να συγκεντρώσει πολύτιμο φωτογραφικό υλικό σε ένα λεύκωμα, που, όπως παραδέχτηκαν όλοι, θα αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Οι κρεοπώλες της Ξάνθης αποτελούν ένα από τα πρώτα επαγγέλματα της πόλης και από ανέκαθεν έχουν την δική τους παρουσία στα κοινά.
Ο Νομάρχης Ξάνθης, κύριος Γιώργος Παυλίδης, ανέφερε στα πλαίσια της εκδήλωσης, ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, το να χτίζεις την ιστορία προηγουμένων ετών μιας περιοχής. Αυτό αναδεικνύεται, όταν αναζητούμε πτυχές από το παρελθόν, τις οποίες δεν βρίσκουμε εύκολα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε την χαρά και την ευτυχή δυνατότητα, χάρη σε κάποιους ανθρώπους, να αρχίσει να συμπληρώνεται το κομμάτι της ιστορίας από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό ως τα σύνορα. Ο αείμνηστος Ιωαννίδης, ο Θωμάς Εξάρχου, ο Θανάσης Μουσόπουλος, ο κύριος Μαυρίδης, η Μητρόπολη, ο Δήμος και άλλες προσπάθειες, όπως αυτές του σωματείου κρεοπωλών, έρχονται σιγά- σιγά, για να χτίσουν την ιστορία σε όλες τις διαστάσεις αυτού του τόπου…».
Ενώ, ο Δήμαρχος από την πλευρά του δήλωσε, ότι «μέσα από το φωτογραφικό αυτό λεύκωμα μπορεί κανείς να γνωρίσει, όπως το λέει άλλωστε και ο τίτλος του λευκώματος, τους κρεοπώλες, τα κρεοπωλεία, την δημοτική αγορά της Ξάνθης, τους επαγγελματίες της εποχής εκείνης, που πράγματι έχουν προσφέρει στην οικονομία του τόπου και γενικότερα, δεν ήταν λίγες οι προσφορές τους προς το κοινωνικό σύνολο…».
Τέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολίτες για την αλλαγή”, κύριος Χρίστος Πούλιος, επισήμανε πως «μεμονωμένες μνήμες αποτελούν σίγουρα γεγονότα, τα οποία έρχονται, όταν συντίθενται αυτές, όταν συναποτελούν ένα λεύκωμα, ένα βιβλίο. Τέτοιου είδους γεγονότα είναι σημαντικά για την πόλη μας, γιατί γράφουν ιστορία. Κάπως έτσι γράφεται η τοπική ιστορία. Είναι μνήμες για τους παλιότερους, γνωρίσματα για τους νεότερους και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές…».
Ακολούθησε απονομή βραβείων στους παλιότερους Κρεοπώλες της πόλης από Εκπροσώπους της τοπικής εξουσίας.
Κλείνοντας, να τονίσουμε, ότι η εκδήλωση πλαισιώθηκε υπό τους ήχους της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου.