Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Από Ιερά εξέταση οι Αλλαγές στην παιδεία


Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων:

Από Ιερά εξέταση οι Αλλαγές στην παιδεία

«Θα πρέπει να ξέρουμε, εμείς οι Έλληνες, ότι, όλοι οι λαοί, γειτονικοί και πιο πέρα από μας, καλλιεργούν την εθνική τους συνείδηση. Εμείς αν μιλήσουμε για έθνος, κινδυνεύουμε να παρεξηγηθούμε»

Φαίνεται, πως οι αλλαγές που επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας ξεπερνάνε τα εσκαμμένα, αφού, όπως διαρρέει από κάποιες δημοσιογραφικές πηγές, το νέο Λύκειο που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο, αν δεν καταργήσει τελικά, τότε θα κάνει μαθήματα επιλογής, την Ελληνική γλώσσα, τα θρησκευτικά και την Ιστορία. Τα βασικότερα, δηλαδή, μαθήματα, τα οποία προάγουν την σωστή γνώση των ελληνικών, το θρησκευτικό αίσθημα και το εθνικό φρόνημα του Έλληνα πολίτη.
Το θέμα μπορεί να μοιάζει τραγελαφικό, ωστόσο, αν τελικά εφαρμοστεί, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για όλο το ελληνικό έθνος.
Πρώτη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου η ορθόδοξη εκκλησία μας. Ο παραδοσιακός ρόλος της, δεν της επέτρεψε να σιωπά μπρος σε αυτές τις εξελίξεις, που έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς, ως ανθελληνικές πρακτικές, που έρχονται ενάντια στις πατροπαράδοτες αξίες και τα ιδανικά του Έλληνα. Του Έλληνα που κοντεύει να ξεχάσει την εθνική του ταυτότητα, γιατί κάποιοι το έχουν κάνει βασικό σκοπό τους, να διαγράψουν από την συλλογική του μνήμη την καταγωγή και το «είναι» του.
Η ορθόδοξη ελληνική εκκλησία έχει αποφασίσει να κρατήσει αυστηρή στάση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να προβεί, αμέσως, σε καταγγελίες πρακτικών, οι οποίες βλάπτουν το εθνικό και θρησκευτικό αίσθημα του Έλληνα πολίτη.
Θα συσταθεί ειδική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από ιεράρχες, ώστε να επιληφθεί της διαδικασίας για τον εντοπισμό σημείων, τα οποία συμβάλουν στην αποχριστιανοποίηση των μαθητών, μέσα από τα σχολικά βιβλία.
Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Προχθές, η ιερά σύνοδος συνεδρίασε στην τακτική της σύγκληση, που γίνεται κάθε μήνα Οκτώβριο. Μεταξύ των άλλων κουβεντιάστηκε κάποιο σχέδιο που ετοιμάζεται για το νέο Λύκειο. Το οποίο σχέδιο λέει, ότι τα Θρησκευτικά, η Ελληνική γλώσσα και η Ιστορία θα φύγουν ή θα γίνουν επιλεγόμενα μαθήματα.
Διερωτάται κανείς, γιατί η γλώσσα, γιατί τα θρησκευτικά, γιατί η ιστορία; Μήπως για να μην θίγονται οι γειτονικοί μας λαοί, όταν μιλάμε για επανάσταση του 21 ή για Μακεδονικό αγώνα, που πριν λίγες ημέρες γιορτάσαμε και θυμηθήκαμε τους Μακεδονομάχους. Ή μήπως γιατί υπάρχουν αλλοδαποί μαθητές από άλλες χώρες. Εμείς δεχόμαστε τον οποιονδήποτε έρχεται στην Ελλάδα, τον βλέπουμε σαν αδελφό μας, σαν εικόνα του θεού, αλλά σε καμιά περίπτωση, δεν δέχομαι αυτός να μου αλλάξει την ταυτότητά μου.
Αναφέρθηκε ότι σε κάποια βιβλία και μάλιστα σε ένα αναγνωστικό δημοτικού, που θα το αναζητήσω και εγώ, ένα παιδάκι γράφει γράμμα στην μητέρα του και λέει- μαμά σε ευχαριστώ που με φύλαξες από τον παπά και τον χωροφύλακα. Αν, λοιπόν, βάζουμε τέτοια κείμενα στα παιδιά μας, νομίζω, ότι αύριο θα φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους και αυτό δεν είναι υπερβολή.
Αυτά είναι άσχετα προς την παράδοσή μας, γι’ αυτό αποφάσισε η Ιεραρχία να αναθέσει σε μια επιτροπή αρχιερέων και ανθρώπων που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, να μελετήσουν τα σχολικά βιβλία και ότι έχει σχέση με τα θρησκευτικά, την ιστορία και την γλώσσα. Δεν μπορεί το Υπουργείο Παιδείας ή οποιασδήποτε σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας να κάνει ότι θέλει. Μπορεί να πιστεύει ή να μην πιστεύει, δικαίωμά του είναι και πρέπει να το σεβόμαστε. Δεν μπορεί, όμως, να νουθετεί την ελληνική παιδεία, όταν υπάρχουν εγκύκλιοι και σύνταγμα, το οποίο μιλάει για την χριστιανική και ορθόδοξη παιδεία των ελληνοπαίδων.» Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, τι θα κάνει η ειδική επιτροπή της εκκλησίας, όταν διαπιστώνει σημεία αποχριστιανοποίησης στα σχολικά εγχειρήματα, ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει, ότι «θα αποστέλλουμε υπομνήματα στο Υπουργείο Παιδείας και θα κάνουμε καταγγελία στον ελληνικό λαό. Αν ο ελληνικός λαός θέλει να διδάσκουν τα παιδιά του στο σχολείο να λένε -μάνα σ’ ευχαριστούμε, που μας απάλλαξες από τον παπά και τον χωροφύλακα, τότε, νομίζω, ότι είναι κανείς άξιος της τύχης του».
Ερωτηθείς, γιατί και από ποιους επιχειρείται προσπάθεια “κατακρεούργησης” της εθνικής συνείδησης του Έλληνα πολίτης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρει τα κάτωθι:
«Δεν ξέρω γιατί το επιχειρούν. Υπάρχουν κέντρα, δεν ξέρω από πού κινούνται, τα οποία θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της. Θα πρέπει να ξέρουμε, εμείς οι Έλληνες, ότι, όλοι οι λαοί, γειτονικοί και πιο πέρα από μας, καλλιεργούν την εθνική τους συνείδηση. Εμείς αν μιλήσουμε για έθνος, κινδυνεύουμε να παρεξηγηθούμε.
Είπα και έγραψα στο περιοδικό «Διακονία», όταν καταργήθηκε ο τίτλος Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ότι η παιδεία είναι εθνική, είτε το θέλετε, είτε όχι. Η γνώση, η εκπαίδευση είναι παγκόσμια. Η παιδεία, όμως, είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τον κάθε λαό. Λέμε, ότι αυτός ο λαός έχει παιδεία ή δεν έχει παιδεία. Η παιδεία είναι η ταυτότητα του κάθε λαού, άρα δεν μπορείς να “αποχρωματίζεις” έτσι την παιδεία.»
Δανειζόμενος τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ο Σεβασμιώτατος στέλνει ένα μήνυμα με περιεχόμενο, προς όλο τον ελληνικό λαό, «στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις σας…».