Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ξανθιώτικα Χριστούγεννα Χριστούγεννα των φτωχών

Ξανθιώτικα Χριστούγεννα
Χριστούγεννα των φτωχών

-Καμία εορταστική εκδήλωση για τις γιορτές που έρχονται, πέραν από το κλείσιμο της 28ης Οκτωβρίου που θα γίνει σήμερα, δεν έχει προγραμματίσει ο Δήμος Ξάνθης
-Υστερεί η Ξάνθη και χάνει κάθε είδους συγκριτικό πλεονέκτημα, αφού για Καρναβάλια και Παλιά Πόλη λεφτά υπάρχουν, για Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις το ταμείον είναι μείον

Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Δεν μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις όλο τον χρόνο. Σε δύο μήνες, άλλωστε, έχουμε το καρναβάλι. Δεν γίνεται να τα κάνουμε όλα εμείς, πρέπει και οι άλλοι να κάνουν κάτι. Υπάρχει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των γειτονικών Δήμων, ώστε ο καθένας να έχει να επιδείξει κάτι μοναδικό. Εμείς έχουμε το καρναβάλι»


Καμία εορταστική εκδήλωση, στα πλαίσια των γιορτών που έρχονται, δεν έχει προγραμματιστεί από τον Δήμο Ξάνθης. Όπως επισημαίνει, μάλιστα, ο Δήμαρχος της πόλης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, ο Δήμος μας δεν οργανώνει εκδηλώσεις για την χρονική περίοδο που διανύουμε, όχι μόνον για οικονομικούς λόγους, αλλά και για να δώσει την δυνατότητα σε άλλους γειτονικούς Δήμους, να αναδειχτούν και να ξεχωρίσουν μέσα από σχετικές πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, η Δράμα, αλλά και η Χρυσούπολη, παραδοσιακά οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο Δήμος Ξάνθης, ως μπροστάρης στις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως είναι το περιβόητο Ξανθιώτικο Καρναβάλι, έχει αποφασίσει για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να μην οργανώνει εκδηλώσεις, πέραν από τα μουσικά περάσματα της μπάντας του Δήμου στους εμπορικούς, κυρίως, δρόμους της πόλης.
«Πέραν από το κλείσιμο της 28ης Οκτωβρίου που θα γίνει σήμερα, δε θα κάνουμε κάποια άλλη εορταστική εκδήλωση. Εξάλλου, ο Δήμος Ξάνθης δεν έκανε ποτέ ιδιαίτερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις όλο τον χρόνο. Σε δύο μήνες άλλωστε έχουμε το καρναβάλι. Δεν γίνεται να τα κάνουμε όλα εμείς, πρέπει και οι άλλοι να κάνουν κάτι. Υπάρχει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των γειτονικών Δήμων, ώστε ο καθένας να έχει να επιδείξει κάτι μοναδικό. Εμείς έχουμε το καρναβάλι» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μ. Στυλιανίδης.
Βέβαια, οι περισσότεροι πολίτες, αλλά και οι επαγγελματίες στης πόλης, εκφράζουν διαφορετική γνώμη, σκεπτόμενοι τοπικά και οικονομικά. Θα ήταν πολύ σημαντικό για τον Δήμο Ξάνθης, να υπάρχει μια τουλάχιστον εκδήλωση για την περίοδο που διανύουμε, η οποία θα λειτουργούσε ως θεσμός και θα είχε ανταποδοτικά οφέλη για την Ξάνθη γενικότερα.
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν τις σημαντικότερες γιορτές, γιατί περνάνε πολλαπλά μηνύματα, κυρίως, ανθρωπιάς και αγάπης. Όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται στα πλαίσια αυτών των γιορτών, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Είναι η περίοδος που οι περισσότεροι αποφασίζουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τις γιορτές, μπαίνοντας στο εορταστικό κλίμα. Είναι πολύ σημαντικό να ανεβάζεις την ψυχολογία των συνδημοτών σου και των επισκεπτών της πόλης, γιατί έτσι μπορείς να αποκομίσεις οφέλη για τον τόπο και την οικονομία της περιοχής. Ίσως, λοιπόν, ο Δήμος Ξάνθης θα έπρεπε να ξανασκεφτεί το όλο θέμα και να το δει πιο ζεστά. Είναι καλό που έχουμε το καρναβάλι και κάθε χρόνο γινόμαστε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, εξαιτίας των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην πόλη μας.
Θέλουμε περισσότερη χαρά στην ζωή μας και δεν είναι ανάγκη να κάνουμε πολυδάπανες εκδηλώσεις, για να μπούμε στο εορταστικό κλίμα. Όταν υπάρχει φαντασία όλα γίνονται, ίσως πέρα από τους οικονομικούς πόρους, να μας λείπει και αυτό, δηλαδή λίγη καλή φαντασία, ώστε επιτέλους να ζωντανέψουν τα χίλια χρώματα του Δήμου.