Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Υποχρέωση των Αγροτών η καλλιέργεια τριών διαφορετικών προϊόντων

Νέες αλλαγές στον τρόπο καλλιέργειας αναμένονται από την αρχή του καινούργιου έτους

Υποχρέωση των Αγροτών
η καλλιέργεια τριών διαφορετικών προϊόντων



Κώστας Γλερίδης, μέλος ΠΑΣΕΓΕΣ:
«Θεωρώ, ότι τα νέα αυτά δεδομένα στοχεύουν στο να φύγουν από την μέση οι μικροκαλλιεργητές, όπως είναι οι καπνοπαραγωγοί του ορεινού όγκου»

Σημαντικές αλλαγές έρχονται από το νέο έτος, όσον αφορά τις αγροτικές καλλιέργειες στην χώρα μας και δη στον τρόπο καλλιέργειας. Τα νέα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο ευχάριστα για τους Έλληνες αγρότες και πόσο μάλλον για τους νέους αγρότες που περιμένουν να ενταχθούν στον κλάδο, αφού από εκεί που η αγροτική τάξη καλλιεργούσε ένα προϊόν, με τα νέα δεδομένα, θα αναγκαστεί να καλλιεργούν τρία διαφορετικά προϊόντα.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας, αναφορικά με το θέμα, ο κύριος Κώστας Γλερίδης, μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, υπάρχουν έντονοι φόβοι, ότι με τις νέες αυτές αλλαγές στην αγροτική παραγωγή, ενδεχομένως να οδηγηθούν στον εξαφανισμό οι μικροκαλλιεργητές, όπως είναι παραδείγματος χάρη οι καπνοπαραγωγοί του ορεινού όγκου.
«Πως είναι δυνατόν να καλλιεργήσουν και άλλα δύο διαφορετικά είδη προϊόντων οι καπνοπαραγωγοί που ζουν στον ορεινό όγκο του Νομού μας. Θεωρώ, ότι τα νέα αυτά δεδομένα στοχεύουν στο να φύγουν από την μέση οι μικροκαλλιεργητές, όπως είναι οι καπνοπαραγωγοί του ορεινού όγκου» σχολιάζει πολύ χαρακτηριστικά ο κύριος Κ. Γλερίδης.
Παράλληλα, ο τελευταίος επισημαίνει, πως η αγροτική τάξη είναι η μόνη που παράγει και εξάγει προϊόντα στην χώρα, με αποτέλεσμα να αποτελεί τον μοχλό τη ανάπτυξης. Τονίζει δε, την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με ευνοϊκούς όρους ο πρωτογενής τομέας, καθώς από αυτόν η χώρα θα αντλήσει την ανάπτυξη που της είναι απαραίτητη για να βγει από την οικονομική κρίση.
«Οι αγρότες είναι οι μόνοι στην χώρα μας που παράγουν και εξάγουν προϊόντα. Εάν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, η χώρα θα οδηγηθεί σε ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό μαρασμό».
Αναφερόμενος δε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας, ο κύριος Κ. Γλερίδης υπογραμμίζει ενδεικτικά ότι «θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε να περιοριστεί το κόστος παραγωγής. Είναι πραγματικά πολυδάπανες οι καλλιέργειές μας. Για παράδειγμα, αρδεύουμε τα χωράφια μας με πολύ υψηλό κόστος. Το τεράστιο αρδευτικό- περιβαλλοντικό έργο που έλεγαν, ότι θα γίνει στον Νομό μας και θα δώσει ζωή στην ύπαιθρο, έχει βαλτώσει. Κάτι πρέπει να γίνει».
Από την άλλη, ο κύριος Κ. Γλερίδης τονίζει με έμφαση, ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει πρώτα να συζητηθούν με τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή με τους ίδιους τους αγρότες και μάλιστα, όχι μόνον σε πανελλαδικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμπληρώνει από την άλλη, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που αφορούν το θέμα.
«Όλοι οι αγρότες βρισκόμαστε εν αναμονή των εξελίξεων. Περιμένουμε από τους τοπικούς μας άρχοντες να πράξουν τα δέοντα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι τρεις από τους τέσσερις Δήμους της Ξάνθης είναι αγροτικοί» καταλήγει χαρακτηριστικά ο κος Κ. Γλερίδης.