Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Μεγάλος νικητής των εκλογών η αποχή του κόσμου από τις κάλπες:

Επιβεβαιώθηκαν τα όσα γράφαμε για το στίγμα διαμαρτυρίας του κόσμου απέναντι στο γενικότερο πολιτικό σύστημα, αφού η αποχή των ψηφοφόρων ήταν τεράστια και μάλιστα άγγιξε ποσοστά πρωτοφανή για την χώρα μας. Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, οι μεγάλοι φαμφαρολόγοι της πολιτικής ζωής της χώρας μας, έδιναν την μάχη των τηλεοπτικών παραθύρων, παρουσιάζοντας το ποτήρι μισογεμάτο την μια φορά και μισοάδειο την άλλη, αλλά ποτέ δεν τόλμησε κανένας να πει ότι ο κόσμος φασκέλωσε για τα καλά την πολιτική. Σε πολλά εκλογικά τμήματα η αποχή ξεπερνούσε κατά πολύ το 55% και έτσι κανένας σήμερα δεν μπορεί ξεκάθαρα να δει ποιος κέρδισε και ποιος έχασε.

Απόρθητο φρούριο του Χατζηευαγγέλου ο Τόπειρος. Τα Μάγγανα εκτέλεσαν τον Θ. Μίχογλου:

Δεν κατάφερε να κερδίσει ο Θωμάς Μίχογλου τον αντίπαλο του Στέλιο Χατζηευαγγέλου και αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως το φρούριο του Τοπείρου είναι απόρθητο. Για τέταρτη συνεχή φορά, νικητής είναι ο Σ. Χατζηευαγγέλου, που κατάφερε χωρίς να έχει να παρουσιάσει έργο στην περιοχή τα τελευταία δώδεκα χρόνια που διοικούσε τον Δήμο, να κερδίσει ακόμα μια δύσκολη εκλογική μάχη, ανεβάζοντας αρκετά ψηλά τα ποσοστά του, στις θέσεις της Κυβερνώσας Παράταξης.
Τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Δήμου Τοπείρου, σίγουρα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες και θα έχουμε πολλά να πούμε, αφού το Σάββατο το βράδυ για παράδειγμα, υπήρξε απόσπαση Αστυνομικού από τον Τόπειρο στα Άβδηρα και σίγουρα αυτό κάτι μπορεί να μας πει ως στοιχείο. Από την άλλη, ο Θ. Μίχογλου εκτελέστηκε εν ψυχρώ στο χωριό του στα Μάγγανα, αφού η μεγάλη διαφορά περίπου 200 ψήφων ήρθε από τα δυο εκλογικά τμήματα του χωριού του.

Περίεργα τα ποσοστά στον Τόπειρο για περιφέρεια και Δήμο. Τρανταχτή επικράτηση Παυλίδη έναντι Γιαννακίδη και σαρωτική νίκη Χατζηευαγγέλου έναντι Θ. Μίχογλου:
Μπορεί κάποιοι να είπαν πως στήριξα τον Θ. Μίχογλου υπέρ του δέοντος και να πολέμησα τον Σ. Χατζηευαγγέλου, αλλά δυστυχώς για αυτούς, δεν μπορώ να κάνω και τον βλάκα, σφυρίζοντας αδιάφορα στα αποτελέσματα τόσο για Δήμο, όσο και για Περιφέρεια στον Τόπειρο. Δεν γίνεται δηλαδή από την μια, ο Στέλιος Χατζηευαγγέλου να σαρώνει και να εκλέγεται στον Τόπειρο και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ Άρης Γιαννακίδης να πατώνει έναντι του Γ. Παυλίδη. Εδώ είναι οφθαλμοφανές πως κάποιοι έπαιξαν τα γνωστά και αναμενόμενα παιχνίδια που μόνο στον Τόπειρο περνάνε, για να σιγουρέψουν την νίκη τους και αυτό δεν πρόκειται να περάσει στα ψιλά.
Και επειδή μου αρέσει να μιλώ με στοιχεία, σας παραθέτω τα αποτελέσματα όπως μέχρι τώρα είναι: 54,85% (Περιφερειακή Αναγέννηση Γ. Παυλίδης), 34,66% (Κοινωνική Συμμαχία Α. Γιαννακίδης), 54,01% (Νέα Εποχή Σ. Χατζηευαγγέλου), 45,99% (Δημοτική Αλλαγή Θωμάς Μίχογλου).
Στα στοιχεία που σήμερα σας παραθέτω αν κάποιος προσθέσει και τα χωριά που επικράτησε κατά κόρον ο Σ. Χατζηευαγγέλου, που είναι Χριστιανικός Πληθυσμός, θα διαπιστώσει το ποιοι και πως πούλησαν το παιχνίδι στον Τόπειρο, αφού ο Δήμος από τον οποίο κατάγεται ο Μειονοτικός Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη, κατάφερε να κερδηθεί, αλλά και να δώσει μεγάλο προβάδισμα στον υποψήφιο που υποστήριζε η ΝΔ για την Περιφέρεια και σίγουρα η ευθύνη δεν βαρύνει έναν, αλλά πολλούς.

Έφτασαν στην βρύση και δεν μπόρεσαν να πιουν νερό, ο Μ. Στυλιανίδης και οι συνεργάτες του:

Η υπεραισιοδοξία, τα λάθη και οι προκλητικές συμπεριφορές, μαζί με την αποχή, στέρησαν όπως φαίνεται στον Δήμαρχο Ξάνθης την χαρά της νίκης, αφού μπορεί κάποιοι από τους συμβούλους του να περίμεναν τα αποτελέσματα των Κιμμερίων ως λύτρωση, αλλά δυστυχώς οι κάτοικοι των Κιμμερίων γύρισαν την πλάτη, ανεβάζοντας την πίεση σε πολλούς. Τα Κιμμέρια που ως γνωστόν αποτελούσε ένα άνδρο του Μ. Τσέπελη, απέδειξαν πως δεν γουστάρουν πλέον τα όσα έγιναν τόσα χρόνια και έδωσαν ένα καλό μάθημα, το οποίο βέβαια καλείται τώρα να το πληρώσει ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης και οι άφθαρτοι συνεργάτες του.

+7 Μονάδες περίπου για τους «Πολίτες για την Αλλαγή», αλλά ο προβληματισμός είναι τεράστιος. Σε λάθος δρόμο οδήγησαν κάποιοι τον Χ. Πούλιο:

Μπορεί η άνοδος του ποσοστού των «Πολιτών για την Αλλαγή» να είναι ένα θετικό σημάδι, αλλά το σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, αφού κατά την προσωπική μου άποψη, κάποιοι κατεύθυναν τον Χ. Πούλιο σε λάθος δρόμους. Μπορεί ο Σωκράτης Ξυνίδης να δήλωσε πως ο Δήμος θα πέσει και θα τον κερδίσει ο Χ. Πούλιος, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο φαίνεται πως είχε άδικο. Δύσκολα επέρχεται η ανατροπή στον Δήμο Ξάνθης με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και σίγουρα κανένας δεν θα πρέπει να επαναπαυτεί, αφού τα δύσκολα δεν είναι και ακατόρθωτα. Θα πρέπει να προσέξει πολύ ο Χ. Πούλιος πλέον το ποιους εμπιστεύεται και ποιους ακούει, γιατί το μισό της αποτυχίας σίγουρα χρεώνεται σε αυτούς.

Πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα στην Περιφέρεια για τον Γ. Παυλίδη, που επικράτησε με μεγάλη διαφορά σε Τόπειρο και Δήμο Ξάνθης:
Σε ντέρμπι εξελίχτηκαν οι περιφερειακές εκλογές στην περιοχή μας και αυτό γιατί τόσο καιρό τα Αθηναϊκά ΜΜΕ έβγαζαν από την πρώτη Κυριακή Νικητή των εκλογών τον Άρη Γιαννακίδη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, αλλά δυστυχώς για τους ίδιους αυτό δεν επικράτησε. Ο Γ. Παυλίδης με τους συνεργάτες του, κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω, συσπειρώνοντας την ΝΔ και παίζοντας πλέον το παιχνίδι στα ίσια. Ο προβληματισμός στο στρατόπεδο του Άρη Γιαννακίδη είναι μεγάλος και από όχθες καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου, προκειμένου να ακολουθήσουν την στρατηγική που θα τους φέρει στην νίκη την επόμενη Κυριακή, ενώ στο Στρατόπεδο του Παυλίδη επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία με στόχο το κάτι παραπάνω, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην ορεινή περιοχή φαίνεται πως αιμορραγεί από τις περασμένες εκλογές ακόμα, ενώ δυνατά χαρτιά για τον Νομάρχη Ξάνθης, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα, είναι ο Δήμος Ξάνθης και ο Δήμος Τοπείρου, αφού και στα Άβδηρα ο Α. Γιαννακίδης κατάφερε να περάσει πρώτος το νήμα του Τερματισμού, με ποσοστό 0,04%.

Μαύρες πλερέζες για Γιαννακίδη και ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας των αποτελεσμάτων στην Περιφέρεια
Στοίχημα για Φ. Καραλίδη η ερχόμενη Κυριακή, με εμφανές στοιχείο την διαρροή ψήφων στον Τόπειρο, αλλά και το μήνυμα από λευκά και άκυρα του ΠΑΣΟΚ από τον Δήμο Ξάνθης. Τυχαίο; Δεν νομίζω:
Δεν κατάφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ, ο συνδυασμός του Άρη Γιαννακίδη και αυτό βέβαια δεν οφείλεται κατά πολύ στους υποψηφίους, αλλά στην πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού Λαού στα όρια της Φτώχιας. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να κερδίσει τις εκλογές, αφού ο Γ. Παπανδρέου κοιτά να βρει τρόπους, ώστε η απασφαλισμένη χειροβομβίδα που του άφησε ο Κ. Καραμανλής, να μην σκάσει στα χέρια του. Το στοίχημα πλέον αφόρα τον Φ. Καραλίδη για την Ξάνθη, ο οποίος δεν τα πήγε και τόσο καλά όσο ανέμενε, αφού όπως διαφαίνεται εκ των αποτελεσμάτων, υπήρξε διαρροή ψήφων στην Περιοχή του Τοπείρου, ενώ στον Δήμο Ξάνθης το παιχνίδι στήθηκε καλύτερα για τις Περιφερειακές εκλογές, αφού τα λευκά και τα άκυρα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, έδιναν ένα ηχηρό μήνυμα από κάποιους προς κάποιους άλλους. Η ερχόμενη Κυριακή για τον Φ. Καραλίδη και τον Άρη Γιαννακίδη, φαίνεται πως δεν έχει αντίπαλο το απέναντι στρατόπεδο του Γ. Παυλίδη, αλλά το ξεπούλημα στον Τόπειρο και τα παιχνίδια στον Δήμο Ξάνθης.