Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Σήμερα η Ξάνθη μίλησε!

Χ. Πούλιος: Φίλες και φίλοι, η σημερινή συγκέντρωση είναι Μήνυμα Νίκης! Μήνυμα ανατροπής! Ελπίδας για το αύριο! Νέας εποχής για την Ξάνθη των ονείρων μας!

Σήμερα η Ξάνθη μίλησε!

Στην κατάμεστη αίθουσα του κλειστού δημοτικού αμφιθεάτρου Ξάνθης πραγματοποίησε την πολιτική του ομιλία, ο υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πολίτες για την Αλλαγή”, κύριος Χρίστος Πούλιος, το βράδι της περασμένης Τετάρτης.
Να σημειωθεί, ότι στην εκδήλωση βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης, κύριος Σ. Ξυνίδης. Ενώ, ιδιαίτερα ισχυρή υπήρξε και η παρουσία νέων συμπολιτών μας.
Στον λόγο που ανέπτυξε ο κύριος Χ. Πούλιος, επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη για αλλαγή σε όλους τους τομείς, όσον αφορά την λειτουργία του Δήμου Ξάνθης.
Με σημαία την ανάπτυξη και διάθεση για προσφορά, ο κύριος Χ. Πούλιος ζήτησε την στήριξη των συνδημοτών μας στις επικείμενες εκλογές. Υποσχέθηκε ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα σημεία του Δήμου και ίση μεταχείριση όλων των κατοίκων, πέραν κομματικών και άλλων διαφοροποιητικών ταμπελών.
Αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος Ξάνθης όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας έντονη κριτική σε πολλά σημεία αυτής, όπως στο θέμα της ΔΕΥΑΞ.
Παράλληλα, παρουσίασε το πρόγραμμά του για την νέα δημοτική περίοδο. Ενώ, δε παρέλειψε να αναφερθεί στα νέα και άφθαρτα πρόσωπα που συνθέτουν το ψηφοδέλτιό του για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Στο τέλος έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα νίκης, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή στον Δήμο Ξάνθης είναι δεδομένη.
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Πούλιου:
Φίλες και φίλοι, η σημερινή συγκέντρωση είναι Μήνυμα Νίκης! Μήνυμα ανατροπής! Ελπίδας για το αύριο! Νέας εποχής για την Ξάνθη των ονείρων μας!
Σήμερα η Ξάνθη μίλησε!
Βλέπω, σήμερα μαζί μας, πρόσωπα γνωστά, που με τη δική τους διαδρομή έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα στους αγώνες των αυτοδιοικητικών δυνάμεων για την αλλαγή στο Δήμο της Ξάνθης, για την προκοπή αυτού του τόπου, για ένα άλλο πρόσωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: ο Χρήστος Χούχος, ο Άγγελος Σαββανίδης, ο Γιώργος Χουλιάρας, ο Φώτης Καραλίδης που είναι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης, ο Παναγιώτης Σαλτούρος, ο Λευτέρης Ξανθόπουλος, ο Κώστας Ατματζίδης, η Μαρία Χατζηκοσμά και τόσοι άλλοι που πάλεψαν πολλά χρόνια για το καλό αυτού του τόπου. Είναι εδώ σήμερα και η ζωντανή ιστορία του δημοκρατικού κόσμου με πολύχρονη προσφορά στον τόπο, ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος, ο Σωτήρης Στολίδης, ο Νίκος Βουρβουκέλης. Και φυσικά είναι μαζί μας σήμερα ο βουλευτής και υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης. Μηνύματα συμπαράστασης μας στέλνουν ο Στέλιος Χατζηευαγγέλου και ο Βασίλης Τσολακίδης που δίνουν τη δική τους μάχη στους Δήμους Τοπείρου και Αβδήρων.
Σήμερα, φίλες και φίλοι, είμαστε όλοι εδώ!
Ενωμένοι και δυνατοί, είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη νίκη, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, κάτοικοι της πόλης και κάτοικοι της περιφέρειας, ντόπιοι και παλιννοστούντες! Γιατί μας ενώνει η πίστη ότι ήρθε η μεγάλη στιγμή! Ήρθε η ώρα για ανατροπή του κατεστημένου, για αλλαγή πορείας!
Φίλες και φίλοι, όλο αυτό το διάστημα τα μηνύματα νίκης έρχονται από κάθε γωνιά. Έρχονται από τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μας, από τους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, από τον επιχειρηματικό κόσμο, από το επιστημονικό δυναμικό της πόλης, που δεν ανέχεται πια τους επαγγελματίες της σημερινής Δημοτικής Αρχής να καταπιέζουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Έρχονται από τους εργαζόμενους που τους μαστίζει η ανεργία και δεν μπορούν να βλέπουν τις ευκαιρίες να χάνονται και οι λιγοστές θέσεις εργασίας που προσφέρονται από το Δήμο να είναι πάντα για τους λίγους, πάντα για τους ίδιους, πάντα με τις ίδιες αδιαφανείς διαδικασίες. Δεν ανέχονται πια οι πολίτες να βγαίνουν οι προκηρύξεις την Παρασκευή το μεσημέρι, και τη Δευτέρα το πρωί οι ημέτεροι να πιάνουν δουλειά. Έρχονται τα μηνύματα από τους κατοίκους των γειτονιών, που βλέπουν όλα τα χρήματα να πέφτουν στο κέντρο και η ποιότητα της ζωής τους διαρκώς να υποβαθμίζεται. Από τους κατοίκους της Σταυρούπολης που δεν θέλουν να δουν τον τόπο τους να ερημώνει, που διψούν για ανάπτυξη και ζωή, που δεν θέλουν να δουν τον τόπο τους να γίνεται σαν την Ξάνθη των χιλίων προβλημάτων. Από τη μειονότητα που γνωρίζει καλά ποιοι εγγυώνται την ισότιμη συμμετοχή στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος, που έμαθε πια ποια στελέχη της έχουν αγνή διάθεση για προσφορά και ποιοι εκμεταλλεύονται την ψήφο της για τις δικές τους προσωπικές φιλοδοξίες. Τα μηνύματα νίκης έρχονται ακόμα και από τους εργαζόμενους στο Δήμο που νιώθουν ότι δεν πάει άλλο με αυτούς που τους χρησιμοποιούν τόσα χρόνια, μ’ αυτούς που δεν ανέλαβαν ποτέ τις ευθύνες τους για τίποτα, που πληγώνουν την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική τους επάρκεια. Έρχονται από την ομογένεια, που πρόκοψε και ξεπέρασε με τις δικές της δυνάμεις τις δυσκολίες προσαρμογής. Από την ομογένεια που ως τώρα δεν την άφησαν να εκλέξει ούτε έναν δικό της εκπρόσωπο στο Δημοτικό Συμβούλιο, και που δεν ακούστηκε ποτέ η φωνή της.
Φίλες και φίλοι, τώρα είναι η ώρα που η Ξάνθη της καθυστέρησης και των χαμένων ευκαιριών γυρίζει την πλάτη της στο χθες και εγκαινιάζει το δικό της μέλλον για την προσεχή δεκαετία.
Αυτή την πορεία για το μέλλον του τόπου, εμείς, οι “Πολίτες για την Αλλαγή”, και εγώ προσωπικά την ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια. Θυμάστε όλοι το κλίμα αμφισβήτησης τότε. Ποιος είναι, ποιος τον έβαλε, ένας ακόμα αναλώσιμος, μια ακόμα προσπάθεια στα χαμένα. Είχα υποσχεθεί τότε συνέπεια και συνέχεια. Δώσαμε μάχες τέσσερα χρόνια και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έξω από αυτό. Κρατήσαμε ενεργή και ζωντανή και τη Δημοτική Παράταξη και τη Δημοτική μας Κίνηση. Ανοίξαμε και λειτουργήσαμε το Στέκι μας. Διατηρήσαμε ιστοσελίδα ζωντανή, παράθυρο επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας. Αναδείξαμε θέματα. Βγάλαμε στην επιφάνεια σκάνδαλα – που πολλά από αυτά απασχολούν ήδη την Δικαιοσύνη. Eπικοινωνήσαμε, με φυλλάδια ενημερωτικά, με τους συνδημότες μας. Δεν σταθήκαμε ούτε ένα λεπτό στο δίλημμα όλων των αντιπολιτεύσεων: που ήταν να επιλέξουμε μεταξύ στείρου και καταγγελτικού λόγου ή να ασκήσουμε το θεσμικό μας έλεγχο καταθέτοντας ταυτόχρονα εποικοδομητικές προτάσεις για το κοινό καλό του Δήμου. Επιλέξαμε τη δεύτερη οδό. Απογοητευθήκαμε. Ούτε μια πρότασή μας δεν έγινε δεκτή. Ακόμα και αυτές που γίνονταν δεκτές τις ακύρωναν με την αναβλητικότητά τους, τις καθυστερήσεις τους, την ανικανότητά τους. Στη δύσκολη αυτή πορεία των τεσσάρων χρόνων, βρήκαμε συμπαραστάτες εσάς. Τους απλούς πολίτες που μας βοηθήσατε με τον τρόπο σας ο καθένας. Με παραινέσεις και συμβουλές οι παλαιότεροι, με γόνιμες προτάσεις οι νεότεροι. Και δεν ξέρω εάν το έχετε καταλάβει αλλά το πρόγραμμα που έχετε στα χέρια σας και που είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό, ΜΑΖΙ το διαμορφώσαμε. Τα δικά σας “θέλω” είναι αποτυπωμένα. Οι δικές μας “πινελιές” μπήκαν σαν απάντηση στις προκλήσεις των καιρών.
Το πρόγραμμα που έχετε στα χέρια σας είναι το πρόγραμμα των πολιτών της Ξάνθης, της Σταυρούπολης, των Κιμμερίων, των οικισμών της ομογένειας! Είναι η δική μας δέσμευση για το αύριο του τόπου μας. Είναι η προσωπική μου εγγύηση για την υλοποίησή του.
Τρεις βασικοί άξονες χαρακτηρίζουν το πρόγραμμά μας:
1. Διαφάνεια στις πράξεις της διοίκησης – Ίσες ευκαιρίες στους πολίτες.
2. Οικονομική ανάπτυξη με βιώσιμες δράσεις και μετρήσιμους στόχους – Δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών και απασχόλησης.
3. Κοινωνική μέριμνα για τους πολίτες – Πολιτιστική ταυτότητα στον τόπο μας - με δημιουργία πολιτισμού και όχι αγορά πολιτισμού, πράγμα που χαρακτήριζε την απερχόμενη Δημοτική Αρχή και τον Πρόεδρο της ΔΕΑΞ.
Είμαστε περήφανοι για το πρόγραμμα που καταθέσαμε στους πολίτες και για κρίση αλλά κυρίως για σύγκριση. Καταθέσαμε προτάσεις ανά θεσμική ενότητα καλώντας την απερχόμενη Δημοτική Αρχή να μας πει τις δικές της θέσεις. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Έδωσαν στους πολίτες ένα φυλλάδιο με φωτογραφίες χωρίς καμία δέσμευση, χωρίς κάποια πρόταση, κάτι σαν λευκή επιταγή.
Πώς θα χειριστούν το μέλλον μας;
Μ΄ αυτό που συνεχώς λέει ο κ. Στυλιανίδης “εμπειρία και γνώση”; Γιατί τέτοια εμπειρία και τέτοιες γνώσεις είναι που οδήγησαν τον τόπο στο σημερινό αδιέξοδο. Κι αν είναι εμπειρία στην αδιαφάνεια, στην συγκάλυψη και στην ίντριγκα και γνώση του παιχνιδιού “κρατάμε ομήρους με συμβάσεις τον κόσμο”, “σβήνουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΞ” λες και είναι τσιφλίκι τους για να τους ψηφίσουν “ρίχνουμε λίγα κυβικά μπετόν στις αυλές των Κιμμερίων προεκλογικά”, οι πολίτες θα τους πουν μπράβο;
Ξύπνησε ο κόσμος! Ξύπνησαν όλοι! Δεν πάει άλλο μ’ αυτή την κατάσταση!
Οι εξυπνάδες όσων λειτουργούν σαν “αφανείς εταίροι”, “εμφανείς εργολάβοι” - προωθητές των δικών τους προσωπικών συμφερόντων και φιλοδοξιών, δεν περνούν πια στον κόσμο! Τον πλήγωσαν τον κόσμο, πλήγωσαν το κοινό αίσθημα περί δικαίου, είναι έκθετοι!
Την Κυριακή θα πάρουν την απάντηση τους! Στις 7 Νοέμβρη θα ξέρουν ότι μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να κοροϊδεύουν το σύνολο της κοινωνίας!
Φίλες και φίλοι, πολλές φορές διαστρέβλωσαν ή επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν τα λεγόμενα μας, τα επιχειρήματα μας, τις ξεκάθαρες προτάσεις μας. Επιχείρησαν να μας φέρουν αντιμέτωπους με ομάδες συμπολιτών μας, επαγγελματιών διαφόρων κλάδων χρησιμοποιώντας τα γνωστά παπαγαλάκια τους και ψαρεύοντας σε θολά νερά. Ποιοι; Αυτοί που τόσα χρόνια κρατούν σε ομηρεία ομάδες συμπολιτών μας όπως τους επαγγελματίες που λειτουργούν μπαρ και καφετέριες, τους ταξιτζήδες, τους επαγγελματίες. Ποιοι; Αυτοί που τόσα χρόνια δεν είδαν ποτέ κατάματα τα προβλήματα τους, τις ανάγκες τους, τις αγωνίες τους. Που έκλειναν πονηρά το μάτι και χτύπαγαν φιλικά τον ώμο σε όσους απευθύνονταν στο Δήμο. Που τους έκαναν να νιώθουν και υποχρέωση από πάνω όταν ζητούσαν τα αυτονόητα και αυτά που δικαιούνταν. Το ψέμα όμως έχει πολύ κοντά πόδια! Και ό,τι και αν κάνουν, ό,τι και αν πουν, ο κόσμος ξέρει. Δεν μπορούν πια να κρυφτούν.
Στις 8 του Νοέμβρη εγκαινιάζουμε μια περίοδο καθαρών σχέσεων με τους πολίτες.
Μας είπαν ότι έχουμε ένα Δήμο νοικοκυρεμένο. Ότι τα οικονομικά του είναι καλά. Αποκρύπτουν και τα δάνεια του Δήμου για την αγορά του νέου Δημαρχείου και την οικτρή οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΞ. Όταν τους συμφέρει –προκειμένου να καλύψουν ακόμα και τις δόσεις των δανείων της ΔΕΥΑΞ, γιατί αδυνατεί να τις πληρώσει η ίδια - μας λένε “ίδιο πράγμα είναι ο δήμος και η ΔΕΥΑΞ”. Όταν τους λέμε για τις συσσωρευμένες ζημιές 12.000,000 ευρώ της ΔΕΥΑΞ, τότε μας λένε “άλλο πράγμα η ΔΕΥΑΞ και άλλο ο Δήμος”!
Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη. Και οι αριθμοί επίσης. Τους ρωτάμε: είναι αλήθεια ότι για να καλύψουν ακόμα και την μισθοδοσία της ΔΕΥΑΞ παρακρατούν με το “έτσι θέλω” τον ΦΠΑ πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από εργολάβους που έχουν ολοκληρώσει και παραδώσει τα έργα τους; Πόσο νόμιμο είναι αυτό; Και πόσο ηθικό είναι μια βδομάδα πριν τις εκλογές να κυκλοφορεί – δίκην προεκλογικού φυλλαδίου – ο απολογισμός της ΔΕΥΑΞ για το 2009 σε πολυτελέστατη και πανάκριβη έκδοση για να διαφημιστεί ο κ. Τσέπελης και ο κ. Στυλιανίδης; Τους μισθούς δεν έχουν να πληρώσουν και τις δόσεις των δανείων τους, αυτά τους μάραναν; Με τα λεφτά ποιανού τα κάνουν; Περισσή η αλαζονεία τους και η προκλητικότητα τους.
Σπάμε τους κρίκους της πελατειακής αντίληψης. Οι πολίτες θα είναι συμμέτοχοι στις αποφάσεις του Δήμου. Ενεργοί σε όσα τους αφορούν. Στη δική μας αντίληψη δεν χωράνε αποφάσεις εν κρυπτώ, χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο με τους φορείς. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, για αλλαγές που αφορούν τη ζωή και το μέλλον των συνδημοτών μας και να μην λαμβάνουμε υπ΄ όψη την άποψη τους.
Χτίζουμε την Ξάνθη της αλληλεγγύης.
Όλοι οι πολίτες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία στο δικαίωμα για εργασία.
Δημιουργούμε τον Δήμο των πολιτών και όχι των κολλητών.
Βάζουμε τα θεμέλια για ένα Δήμο Πρότυπο στη διαχείριση των ενεργειακών του αναγκών. Βαδίζουμε με γοργά βήματα για να δημιουργήσουμε την “έξυπνη πόλη” στην υπηρεσία του πολίτη.
Σύνθημα και στόχος μας το “Φθηνότερα, περισσότερα, καλύτερα, γρηγορότερα σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες”. Χρόνια ολόκληρα πορευτήκαμε χωρίς συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον αυτού του τόπου. Υλοποιήθηκαν έργα, στη λογική του τσιμέντου τα πιο πολλά, χωρίς ένταξη τους σ’ ένα συνολικό προγραμματισμό, χωρίς να λύνουν προβλήματα, χωρίς να απαντούν στις ανάγκες των πολιτών για τα επόμενα χρόνια. Εμείς οι “Πολίτες για την Αλλαγή”, δεσμευόμαστε για την πλήρη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων του διατίθενται ή πρόκειται να διαθέτουν στο μέλλον.
ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ!
Στο πρόγραμμα μας θα βρείτε πώς με την υλοποίηση των 26 δράσεων που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά και επιχειρησιακά προγράμματα αλλάζουμε την εικόνα του Δήμου σε κάθε γωνιά, σε κάθε οικισμό, σε κάθε τομέα.
Στις 8 Νοέμβρη δρομολογούμε ένα πλαίσιο συγκροτημένων παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ευκαιριών απασχόλησης. Από την άλλη κιόλας μέρα δίνουμε βήμα και λόγο στη νέα γενιά. Μια νέα γενιά, που εμείς οι μεγαλύτεροι, τους κλέψαμε τα όνειρα τους, υποθηκεύσαμε το μέλλον τους, τους κάναμε να πιστεύουν ότι όλοι είναι ίδιοι.
Κι εγώ θέλω να απευθυνθώ στη νέα γενιά και να τους πω.
Όχι! Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Αξίζει τον κόπο να διαβούμε μαζί τον δρόμο των προκλήσεων, της ανάπτυξης, της καινοτομίας που ανοίγεται μπροστά μας.
Σας έχουμε ανάγκη! Χρειαζόμαστε την ορμή της νιότης σας, την αίσθηση περί δικαίου που χαρακτηρίζει τη γενιά σας, την διάθεση σας για αλλαγές κι ανατροπές. Κι όπως όλοι είδατε, έδωσα πολύ μεγάλη έμφαση στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου μας ώστε να συμμετέχουν πολλοί νέοι άνθρωποι με αγνή και άδολη διάθεση για δημόσια προσφορά. Κι όλοι αυτοί πλάι σε καταξιωμένους ανθρώπους της κοινωνίας μας με όραμα, με σχέδιο, με βούληση να αλλάξουν σελίδα στον τόπο μας. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη για την συμμετοχή όλων αυτών των ανθρώπων στο συνδυασμό μας. Είμαι περήφανος για την Δημοτικής μας Παράταξη. Και είμαι βέβαιος για την πετυχημένη τους πορεία και αύριο που θα είμαστε η νέα Δημοτική Αρχή από όποια θέση κι αν κληθούν να προσφέρουν.
Στις 7 Νοέμβρη θα γίνει πραγματικότητα αυτό που πριν λίγα χρόνια φαίνονταν άπιαστο όνειρο!
Η αλλαγή στο Δήμο της Ξάνθης!
Η ανατροπή του κατεστημένου!
Στις 7 Νοέμβρη δίνουμε τέλος σε όσα και όσους μας πλήγωσαν τόσα χρόνια! Στις 7 Νοέμβρη μοιραζόμαστε τη χαρά! Κι από την άλλη μέρα μας περιμένει όλους πολύ δουλειά. Με πίστη ότι θα τα καταφέρουμε! Με βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά!
Γιατί το μέλλον μας ανήκει!
Και ξέρω ότι θα είμαστε ένα σύνολο Δημοτικών Συμβούλων στην υπηρεσία του πολίτη, ξέρω ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την προκοπή και την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ότι το όνειρο τόσων δεκαετιών ΜΑΖΙ θα το κάνουμε πράξη!
Αν όχι τώρα πότε;
Αν όχι εμείς ποιοί; Με την νίκη!!!