Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης για τον μεταποιητικό τομέα…

Ημερίδα με θέμα το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης

Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης
για τον μεταποιητικό τομέα…


Ημερίδα με θέμα συζήτησης το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» που αφορά μόνον μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Επιμελητήριο Ξάνθης.
Να σημειώσουμε, ότι ο προϋπολογισμός για το προκείμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα ξεκινάει από τριάντα χιλιάδες και φτάνει τις τετρακόσιες όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις. Για τις μεσαίες δε, το πρόγραμμα ξεκινά από εκατό χιλιάδες και φτάνει τις εξακόσιες.
Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η επιδότηση φτάνει μέχρι 50% για τις μικρές επιχειρήσεις και 40% για τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» μιλάει στην ΦτΞ ο διαχειριστής στον ενδιάμεσο φορέα ΔΕΣΜΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κύριος Θάνος Παπανικολάου, ο οποίος διαχειρίζεται τα επιχειρησιακά προγράμματα Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας, δηλαδή το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Σε ερώτηση, αν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρηματιών του μεταποιητικού κλάδου που δραστηριοποιούνται στην δική μας Περιφέρεια για το πρόγραμμα, ο κύριος Θ. Παπανικολάου επισημαίνει πως «βεβαίως και υπάρχει ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα τρέχει από τον Ιούλιο, οπότε, ήδη έχουν υποβάλει αρκετοί τις προτάσεις τους. Έχουμε συνέχεια ενημέρωση από τα γραφεία μας προς τους επενδυτές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 20/12, που είναι η τελευταία ημερομηνία υποβολής προτάσεων. Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, στα κατά τόπους Επιμελητήρια, στις συνεταιριστικές τράπεζες, είτε στον Ενδιάμεσο φορέα, δηλαδή τον ΔΕΣΜΟ».
Ερωτηθείς αναφορικά με τα κίνητρα που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με δεδομένο το γεγονός, ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί σε ξένα κράτη, όπως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς οι οικονομικές προϋποθέσεις στην Ελλάδα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια κέρδους, ο κύριος Θ. Παπανικολάου, αναφέρει πως «οι επενδύσεις μπορούν να γίνουν είτε στον εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να φτάσει το 100% του προϋπολογισμού του έργου, είτε σε κτηριακά που πρέπει να φτάνει το ανώτερο μέχρι 20% του προϋπολογισμού του έργου. Επιδοτεί, επίσης, νέες θέσεις εργασίας με το ποσό που φτάσει τις εξήντα χιλιάδες ευρώ, όταν αυτές προορίζονται για ΑΜΕΑ και για χρόνια άνεργους.
Μεγαλύτερο κίνητρο, βέβαια, είναι ότι δίνεται η επιδότηση της τάξης του 50%, δηλαδή, όταν κάποιος θα κάνει επένδυση, η απόσβεσή του σαφώς θα γίνει πιο γρήγορα».
Σε ερώτηση, εάν υπάρχει επάρκεια ενημέρωσης προς την ενδιαφερόμενη πλευρά, σχετικά με το πρόγραμμα και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, ο κύριος Θ. Παπανικολάου, αναφέρει ότι «γίνονται ενημερώσεις από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Γίνονται ημερίδες όπως η σημερινή, η οποία είναι η δεύτερη ημερίδα που γίνεται στην Ξάνθη, από την στιγμή που έχει προκηρυχθεί το πρόγραμμα. Υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τα γραφεία του ΔΕΣΜΟΥ και του ΕΦΕΠΑΕ, του εταίρου μας στην Αθήνα. Είναι αναρτημένο, επίσης, σε όλα τα site του ΕΣΠΑ, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης».
Αναφερόμενος στην διστακτικότητα του υπάρχει στην Ελλάδα όσον αφορά το «επιχειρείν», ο κύριος Θ. Παπανικολάου εκτιμά, ότι αυτή οφείλεται, «στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς, καθώς υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Τα προγράμματα αυτά βγαίνουν, για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κάνουν νέες επενδύσεις, να κρατήσουν το προσωπικό τους, αλλά και να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, καθώς αναφέρονται στην καινοτομία».
Παράλληλα, ο κύριος Θ. Παπανικολάου επισημαίνει μια πολύ σημαντική πτυχή του προγράμματος, τονίζοντας ότι « δεν έχει τους ίδιους στόχους με τα αντίστοιχα προγράμματα, που έχουν δημοσιευθεί και προκηρυχθεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι μια ενδιαφερόμενη επιχείρηση δεν πρέπει να έχει ούτε αύξηση κύκλου εργασιών, ούτε κάποια αύξηση κερδών, που σε άλλα προγράμματα ήταν υποχρεωτικό να φτάσει το 30 με 20%. Ούτε πρέπει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, απλά να τις διατηρήσει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί πολλοί επιχειρηματίες που συμμετείχαν παλαιότερα σε προγράμματα, είτε από το Γ΄ ΚΠΣ, είτε από το ΕΣΠΑ, ήταν υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν αυτούς τους στόχους και το ποσοστό από την επιδότηση ήταν σχεδόν 20%. Επίσης, για πρώτη φορά μπορούν να μπουν και εταιρείες που είναι υπό ίδρυση, καθώς και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά από 1/1/2008 και μετά, που σαφώς δεν έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια λειτουργίας και για πρώτη φορά μπορούν και αυτές να υποβάλλουν προτάσεις στο πρόγραμμα».
Σχετικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την λήξη της προθεσμίας για να καθοριστεί ο αριθμός των τελικών δικαιούχων, ο κύριος Θ. Παπανικολάου, αναφέρει πως «θα γίνει μια προαξιολόγηση. Θα ενημερωθούν δηλαδή όλοι οι επενδυτές αν πρέπει να προσκομίσουν κάποιο συμπληρωματικό στοιχείο. Θα υπάρχουν δύο αξιολογητές, οι οποίοι θα αξιολογήσουν την κάθε πρόταση. Θα υπάρχει και ένας τρίτος, σε περίπτωση που η απόκλιση είναι πάνω από 20 μεταξύ των δύο πρώτων αξιολογητών.
Είναι σημαντικό η κάθε πρόταση να πάρει πάνω από 50 για να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Θεωρούμε, πως με τον προϋπολογισμό για την Περιφέρειά μας, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο για να περάσουν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν προτάσεις, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα».