Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σε ελεύθερη πτώση η κατανάλωση

Αυξήσεις σε βασικά είδη τροφίμων από την αρχή του νέου έτους

Σε ελεύθερη πτώση η κατανάλωση

Στο Limit up οι αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Ηλίας Δουκίδης, Φθηνή Αγορά:
-Δεν είναι μόνον η σημερινή αύξηση του ΦΠΑ, είναι και οι δύο προηγούμενες, που σαν σύνολο αποτελούν μια σημαντική επιβάρυνση της αγοραστικής δυνατότητας του καταναλωτή
-Η ανεργία το σημαντικότερο πλήγμα για την οικονομική κίνηση της τοπικής αγοράς
-Έχουν στερέψει οι πηγές εσόδων για όλους μας. Μαύρος ο χειμώνας για την περιοχή μας

Από την αρχή του έτους έχει αποφασιστεί να γίνει η τρίτη αύξηση στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, που θα πάει από το 11 στο 13% και αφορά βασικά προϊόντα κατανάλωσης, όπως ψωμί και γάλα.
Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους καταναλωτές, που έτσι και αλλιώς έχουν περιορίσει τα ψώνια τους στα εντελώς απαραίτητα. Έμποροι καταστημάτων τροφίμων εκφράζουν από την πλευρά τους ανησυχία για την τρίτη αύξηση στην σειρά, όσον αφορά τον ΦΠΑ, που συνεπάγεται χτύπημα για ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό.
Σχετικά με το θέμα σχολιάζει την υφιστάμενη κατάσταση στην ΦτΞ ο κύριος Ηλίας Δουκίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος τροφίμων στην Ξάνθη «Φθηνή Αγορά», επισημαίνοντας πως η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι άξια λόγου, αφού τα χειρότερα ξεκίνησαν πιο μπροστά. Συμπληρώνει δε, πως η επικείμενη αύξηση σε συνάρτηση με τις δύο προηγούμενες αποτελεί, οπωσδήποτε, οικονομικό βαρίδιο για τους πολίτες της χώρας.
«Είναι μικρή, αλλά δεν παύει να είναι μια αύξηση. Ήθελαν να πάνε την αύξηση από το 11 στο 23, ευτυχώς δεν θα το κάνουν, γιατί αυτό θα ήταν τρομερό. Η αύξηση θα πάει από το 11 στο 13%. Θα το παλέψουμε. Θα απορροφήσουμε όσο μπορούμε την αύξηση, για να γίνουν τα δύο λεπτά ένα λεπτό. Βέβαια, δεν είναι μόνον η σημερινή αύξηση, είναι και οι δύο προηγούμενες, που σαν σύνολο αποτελούν μια σημαντική επιβάρυνση της αγοραστικής δυνατότητας του καταναλωτή» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Η. Δουκίδης.
Σε διευκρινιστική ερώτηση, εάν θεωρεί ότι η επικείμενη αύξηση δε θα επηρεάσει την καταναλωτική τάση, ο κύριος Η. Δουκίδης επισημαίνει πως «δε θα επηρεάσει την γενική κατάσταση. Η ανεργία, η μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα είναι που επηρεάζουν περισσότερο την καταναλωτική τάση».
Παράλληλα, ο κύριος Η. Δουκίδης αναφέρεται στην αγοραστική δυνατότητα του μέσου καταναλωτή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «πάει η εποχή που λέγανε βάλε μια πλάκα τυρί και όσο βγει, σήμερα λένε βάλε διακόσια γραμμάρια. Δεν είναι ευχάριστα τα πράγματα».
Αναφερόμενος στην τρίτη αύξηση του ΦΠΑ ο κύριος Η. Δουκίδης τονίζει δε, πως αυτή «αφορά προϊόντα που είναι με ΦΠΑ 11%. Δηλαδή όλα τα τρόφιμα, ότι τρώγεται και πίνεται, εκτός από τα ουίσκι και τις μπύρες, γάλα, γιαούρτι, αυγά βούτυρα κ.τ.λ.».
Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο έχουν επηρεαστεί οι πωλήσεις των καταστημάτων τροφίμων από τις αυξήσεις που έχουν γίνει, ο κύριος Η. Δουκίδης αναφέρει ότι «είναι πρόβλημα για όλα τα καταστήματα όταν αυξάνονται οι τιμές χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Οπωσδήποτε, υπάρχει μια μείωση στις πωλήσεις μας της τάξης 10 με 12% ανάλογα με το κατάστημα. Δεν είναι μόνον ο ΦΠΑ είναι και άλλοι πολλοί παράγοντες που έχουν επηρεάσει τον τζίρο μας. Ο σημαντικότερος παράγοντας που έχει ρίξει τον τζίρο μας είναι η ανεργία».