Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ντέρμπι για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ντέρμπι για την Περιφέρεια
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης



Κώστας Ζαγναφέρης: 44,12%
«Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, που ήταν πολιτικές εκλογές, είναι καλό για μας. Τέσσερις Νομοί της Περιφέρειας μας έδωσαν καθαρή νίκη. Πρόβλημα είχαμε, μόνον, στον Νομό Ροδόπης και αυτό για τοπικούς λόγους.
Πιστεύουμε, ότι θα είμαστε νικητές την άλλη Κυριακή»




Φώτης Καραλίδης: 37,89%
«Ευελπιστούμε, ότι οι συμπολίτες μας, αφού εκφράσανε την δυσαρέσκειά τους, θα επιστρέψουν στην κάλπη με την αυτοδιοικητική λογική και θα ψηφίσουν την δεύτερη Κυριακή. Σε αυτό προσδοκούμε, διότι οι δικές μας προσπάθειες ήταν να αναδείξουμε ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, ζητήματα τα οποία αφορούσαν τον κόσμο και γι’ αυτά ζητούσαμε να μας κρίνουν και όχι για τις κεντρικές πολιτικές που αποφασίζει η κυβέρνηση»

Οι περιφερειακές εκλογές λειτούργησαν για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, τουλάχιστον γι’ αυτούς που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ως ένας τρόπος για να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας κατά των κυβερνητικών αποφάσεων. Ως ψήφος διαμαρτυρίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και όχι άδικα η εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής.
Η ομολογουμένως μεγάλη αποχή του κόσμου από τις κάλπες που στήθηκαν την περασμένη Κυριακή, στέλνει με την σειρά της μήνυμα λαϊκής αγανάκτησης του κόσμου για την πολική που ακολουθείται από την κυβερνώσα παράταξη.
Σε τοπικό επίπεδο, ο συνδυασμός του κυρίου Γιώργου Παυλίδη, «Περιφερειακή Αναγέννηση», κονταροχτυπήθηκε μέχρι τελευταία στιγμή με τον συνδυασμό του κυρίου Άρη Γιαννακίδη, «Κοινωνική Συμμαχία», μένοντας με ελάχιστη διαφορά πίσω. Όπως φαίνεται, η δεύτερη Κυριακή θα αποτελέσει ντέρμπι για τους δύο συνδυασμούς, που έχουν ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους.
Όσον αφορά την Ξάνθη, το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ευνοεί τον συνδυασμό του κυρίου Γ. Παυλίδη, ο οποίος κατάφερε να μαζέψει πολλές ψήφους στην περιοχή της Ξάνθης.
Αναφορικά με το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου μιλάνε στην ΦτΞ οι δύο υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες Ξάνθης, κύριοι Φώτης Καραλίδης και Κώστας Ζαγναφέρης, δίνοντας το δικό τους στίγμα για τις εκλογές που πέρασαν.
Κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, όσον αφορά την δική μας Περιφέρεια, ο κύριος Φώτης Καραλίδης, επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Μια εκλογική αναμέτρηση τελείωσε, μια καινούργια αρχίζει σε επτά ημέρες. Είναι γεγονός, ότι δώσαμε τον αγώνα μας σε δύσκολες πολιτικές συγκυρίες, μέσα από μια οικονομική κρίση, η οποία όπως φάνηκε εκφράστηκε με την δυσαρέσκεια του κόσμου στις περιφερειακές εκλογές. Μια δυσαρέσκεια, η οποία εκφράστηκε σε μεγάλο ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων και μεγάλο ποσοστό λευκών και άκυρων, κυρίως στο αστικό μέρος, δηλαδή στον Δήμο Ξάνθης.
Είμαστε, ωστόσο, ευτυχείς που ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στους τοπικά διοικούντες, ότι οι αλαζονικές συμπεριφορές δεν μπορούν να συνεχίσουν σε αυτό τον τόπο. Το μήνυμα στάλθηκε συγκρινόμενο πάντα με την αυτοδιοικητική αναμέτρηση των νομαρχιακών εκλογών το 2004. Ένας νομάρχης του 55% σήμερα προτρέπει και αθροίζει τελικό αποτέλεσμα κάτω του 45-44%. Αυτό δείχνει ότι στάλθηκε πολύ ισχυρό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση. Με δεδομένο το συνολικό αποτέλεσμα της Περιφέρειας, όπου παραμένει πρώτη η Παράταξή μας, με μια διαφορά αρκετά σημαντική, πάνω από δυόμιση χιλιάδες ψήφους σε επίπεδο Περιφέρειας και ποσοστό περίπου 0,8% μας, παίρνουμε το κουράγιο, για να συνεχίσουμε και την εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας. Ευελπιστούμε, ότι οι συμπολίτες μας, αφού εκφράσανε την δυσαρέσκειά τους θα επιστρέψουν στην κάλπη με την αυτοδιοικητική λογική και θα ψηφίσουν την δεύτερη Κυριακή. Σε αυτό προσδοκούμε, διότι οι δικές μας προσπάθειες ήταν να αναδείξουμε ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, ζητήματα τα οποία αφορούσαν τον κόσμο και γι’ αυτά ζητούσαμε να μας κρίνουν και όχι για τις κεντρικές πολιτικές που αποφασίζει η κυβέρνηση. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη, έτσι η προσδοκία μας παραμένει, ότι η δεύτερη Κυριακή θα είναι μια επιλογή και κρίση με αυτά τα κριτήρια. Είμαι αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό».
Ενώ, ο κύριος Κώστας Ζαγναφέρης από την πλευρά του, τονίζει τα ακόλουθα:
«Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, που ήταν πολιτικές εκλογές, είναι καλό για μας. Τέσσερις Νομοί της Περιφέρειας μας έδωσαν καθαρή νίκη. Πρόβλημα είχαμε, μόνον, στον Νομό Ροδόπης και αυτό για τοπικούς λόγους.
Πιστεύουμε, ότι θα είμαστε νικητές την άλλη Κυριακή.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που μας τίμησαν με την ψήφο τους και θέλω να τους ζητήσω να μας στηρίξουν την επόμενη Κυριακή. Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας».