Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Διασταύρωση Πολιτικών απόψεων στην τελική ευθεία

Κώστας Ζαγναφέρης και Φώτης Καραλίδης, οι δύο υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες Ξάνθης, μιλάνε για τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, μέσα από την ΦτΞ

Διασταύρωση Πολιτικών
απόψεων στην τελική ευθεία

Και οι δύο είναι γνωστοί και αγαπητοί στην κοινωνία της Ξάνθης. Η πολιτική διαδρομή τους στα κοινά του τόπου, μακρά και με μεγάλη προσφορά. Σήμερα διασταυρώνουν τα πολιτικά τους ξίφη, καθώς διεκδικούν από αντίπαλα στρατόπεδα ο καθένας, την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης. Ο λόγος για τους κυρίους Κώστα Ζαγναφέρη και Φώτη Καραλίδη. Ο πρώτος συστρατεύεται με το τον υποψήφιο Περιφερειάρχη κύριο Γιώργο Παυλίδη που έχει την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας αν και ανεξάρτητος συνδυασμός από κομματικές ταμπέλες και ο δεύτερος με τον κύριο Άρη Γιαννακίδη, που υποστηρίζεται από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ.
Στην συνέντευξη που παραχωρούν στην ΦτΞ μιλάνε για τις επικείμενες εκλογές, τα σχέδια και τα οράματα τους για την Περιφέρεια, αφήνοντας ο καθένας το δικό του πολιτικό στίγμα.
Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, τι θα κριθεί στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, ο Καλλικράτης, το μνημόνιο, η κυβέρνηση ή τα πολιτικά πρόσωπα που διεκδικούν την Περιφέρεια, ο κύριος Κ. Ζαγναφέρης επισημαίνει πως:
«Θα κριθούν τα πάντα. Ξεκίνησαν σαν αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως υποστήριζε ο πρωθυπουργός. Η Νέα Δημοκρατία επανέφερε το θέμα του μνημονίου, για να καταλάβει ο κόσμος τι θα ακολουθήσει εάν δεν κερδίσουμε. Σύρθηκε ο κύριος Γ. Παπανδρέου, καθώς δεν του έβγαιναν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτή την στιγμή εγκαλεί την Νέα Δημοκρατία για το μνημόνιο, απειλώντας με νέες εκλογές, πράγμα απαράδεκτο!
Πιστεύω, ότι, επειδή ο κόσμος έχει μπερδευτεί, θα πάνε να ψηφίσουν και αντιμνημονιακά. Κάποιοι, βέβαια, θα ψηφίσουν Καλλικρατικά. Ενώ, κάποιοι άλλοι θα πάνε να ψηφίσουν, γιατί υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους πιστεύουν. Τέλος, κάποιοι άλλοι θα πάνε να ψηφίσουν, γιατί έχει τεθεί το ερώτημα Γιαννακίδης ή Παυλίδης. Προφανώς. Εάν τεθεί αυτό το ερώτημα, τότε κατά κράτος νικάει ο Παυλίδης».
Σε διευκρινιστική ερώτηση, γιατί θεωρεί σίγουρη και δεδομένη την νίκη του κυρίου Γ. Παυλίδη στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, ο κύριος Κ. Ζαγναφέρης αναφέρει ότι, «Είμαι σίγουρος, γιατί ο συνδυασμός μας έχει πρόγραμμα και όρεξη για δουλειά. Έχουμε μεράκι για τον τόπο μας. Τα μηνύματα που παίρνουμε από τους υπόλοιπους Νομούς, είναι τα ίδια με της Ξάνθης. Το κυριότερο, ο κύριος Παυλίδης έχει δείξει δείγματα γραφής. Τον ξέρουμε ως Νομάρχη στην Ξάνθη δώδεκα χρόνια. Έχει προσφέρει πολλά στον τόπο και η επιλογή του θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».
Στην ίδια ερώτηση, τι θα κριθεί δηλαδή στις επικείμενες εκλογές, ο κύριος Φ. Καραλίδης υπογραμμίζει τα κάτωθι:
«Καταρχήν, θέλω να επισημάνω, ότι αυτή την στιγμή, ο κόσμος είναι πάρα πολύ απογοητευμένος και έχει απαξιώσει το πολιτικό σύστημα και την πολιτική γενικότερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απαξιώσει τα κόμματα, να υπερβεί τα κομματικά ταμπού και να πάει πλέον σε επιλογές προσώπων που στην τοπική κοινωνία είναι καταξιωμένα, δεν έχουν αναμειχθεί σε σκάνδαλα ή η ηθική τους είναι τέτοια, που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Κατά συνέπεια, οι επικείμενες εκλογές, μέσα από τέτοιες επιλογές γίνονται αυτοδιοικητικά καθαρά τοπικές εκλογές. Σε δεύτερη φάση, ο ψηφοφόρος βάζει τις όποιες απογοητεύσεις ή τις όποιες πικρίες του, σχετικά με τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές».
Σε ερώτηση τι θα σημαίνει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση για την δική μας Περιφέρεια στις ερχόμενες εκλογές, ο κύριος Κ. Ζαγναφέρης επισημαίνει ότι:
«Σίγουρα, η διοικητική μεταρρύθμιση σχεδιάστηκε με αρκετή προχειρότητα και καθυστερημένα. Εδώ θα μπορούσε να πει κάποιος ως ένσταση, γιατί δεν την έκανε η Νέα Δημοκρατία; Η Νέα Δημοκρατία είχε εξασφαλίσει τους πόρους και όπως είχαμε πει, χρειάζονταν πόροι πέντε δισεκατομμυρίων. Το ΠΑΣΟΚ δεν τους εξασφάλισε και κάθε τόσο αφαιρεί αρμοδιότητες πηγαίνοντας τες στην κεντρική εξουσία.
Κάτι άλλο που ήθελα να επισημάνω είναι ότι αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε. Μιλούσαμε για έξι-επτά περιφέρειες, που έγιναν δεκατρείς. Εδώ επισέρχεται ο παράγοντας των ρουσφετιών».
Ενώ, σύμφωνα με τον Φ. Καραλίδη, «η νέα διοικητική μεταρρύθμιση δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να σκεφτούμε με συμπληρωματικότατα στον κάθε Νομό. Να σχεδιάσουμε δηλαδή έργα, όπου το ένα έργο θα συμπληρώνει το άλλο στον κάθε Νομό. Δεν θα δημιουργηθούν αντιθέσεις. Θα αρθούν ανισότητες που υπήρχαν μεταξύ μειονεκτικών περιοχών και περιοχών που ήταν στην πεδιάδα. Θα αρθούν αντιπαραθέσεις μεταξύ των Νομών και οι τοπικιστικές αντιλήψεις τις οποίες δημιουργούσαν οι αυτοδιοικητικοί και κυρίως οι άνθρωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Εκεί μέσα από εγωισμούς, προσωπικές θέσεις, αλαζονικές πολλές φορές συμπεριφορές- μεγαλοϊδεατισμούς, δημιουργούνταν αυτές τις αντιθέσεις. Αυτό το πράγμα το εξαλείφει ο Καλλικράτης. Εμείς απαντάμε σε αυτή την περίπτωση με το σύνθημά μας, -Για να πάψουν να μας διαιρούν, αφαιρούμε αντιθέσεις, προθέτουμε δυνάμεις, πολλαπλασιάζουμε αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προεκλογικού προγράμματος, ο κύριος Κ. Ζαγναφέρης επισημαίνει ότι «έχουμε ένα πρόγραμμα που αναφέρεται κατά τομείς. Στον τομέα υποδομών μέλημα πρώτο Δρόμος επικοινωνίας σε κάθε χωριό, ώστε ο πολίτης να έχει άμεση πρόσβαση με το κέντρο. Οι κάθετοι άξονες που πρέπει να γίνουν. Τουριστική ανάπτυξη, αναμόρφωση των παραλιών. Αξιοποίηση του ορεινού όγκου. Κίνητρα για να γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες, γιατί ο τουρισμός είναι ένας τομέας που πρέπει να αναπτυχθεί. Πάταξη της γραφειοκρατίας, διότι δεν έχει προηγούμενο. Για να ανοίξει κάποιος ένα μαγαζάκι θέλει άπειρα χαρτιά. Αξιοποίηση του αναξιοποίητου στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας, των Νομαρχιών με αξιοκρατικά κριτήρια. Κίνητρα για την Θράκη. Να πιέσουμε για να ψηφιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο αναπτυξιακός νόμος, διότι, καλώς ή κακώς, οι αναπτυξιακοί νόμοι βοηθούσαν τόσα χρόνια το “επιχειρείν”.
Δύο άλλοι βασικοί τομείς, που είναι υπεύθυνοι για την ανεργία στον Νομό. Ο τομέας των κατασκευών και ο τομέας της γεωργίας. Εδώ πρέπει να γίνουν σοβαρές και άμεσες τομές. Η περιοχή μας έχει ένα χαρακτηριστικό, μεγάλο ποσοστό ασχολείται με την οικοδομή. Αυτή την στιγμή η οικοδομή έχει φτάσει στο ναδίρ. Άμεση προτεραιότητα, μέσω τουλάχιστον των δημοσίων επενδύσεων, να γίνουν κάποια έργα. Να δοθούν κίνητρα για πρώτη κατοικία, ώστε να τονωθεί ο τομέας της οικοδομής. Η τόνωσης της γεωργίας, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις υποδομές, να πάμε σε άλλες μορφές γεωργίας και να σταματήσει να βασίζεται ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος μόνον στις επιδοτήσεις.
Προτεραιότητες η γεωργία, η κτηνοτροφία, η οικοδομή, ο τουρισμός και με την βοήθεια της κεντρικής διοίκησης, οι επενδύσεις».
Στην ίδια ερώτηση, ο κύριος Φ. Καραλίδης επισημαίνει με έμφαση, ότι «το πρόγραμμά μας το καταθέσαμε σε μια τοποθέτησή μας την Παρασκευή, 29 του μήνα, όπου έγιναν οι προγραμματικές μας εξαγγελίες και το κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό της Ξάνθης και ευρύτερα της Περιφέρειας.
Η Περιφέρεια μας είναι διεθνής κόμβος και ελκυστικός προορισμός. Πρέπει να υπάρχουν υποδομές και προσπελασιμότητα, για να δημιουργηθεί η προηγούμενη προϋπόθεση, δηλαδή διεθνής κόμβος. Οι φυσικοί και οι ενεργειακοί πόροι. Το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να δράσει και να λειτουργήσει μέσα στην Περιφέρειά μας. Η επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της απασχόλησης. Η ποιότητα ζωής και η κοινωνική αλληλεγγύη. Ο σχεδιασμός με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό. Η καινοτομία και πάνω από όλα ο σεβασμός στα ήθη, στα έθιμα και στις δράσεις των όποιων ομάδων δρουν και λειτουργούν μέσα στην Περιφέρειά μας. Γενικότερα δηλαδή επενδύουμε στον πολιτισμό σαν βασικό κομμάτι δράσης της Περιφέρειας μας.»
Σε ερώτηση αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι δηλώσεις, ότι η Περιφέρεια θα αποτελέσει μια μικρή κυβέρνηση, ο κύριος Κ. Ζαγναφέρης τονίζει ότι «η Περιφέρεια έρχεται να εφαρμόσει τα νομοθετήματα που έρχονται από την Αθήνα. Όταν αυτά που θα έρχονται ενάντια στην ανάπτυξη, θα πρέπει να μας βρουν όλους, Περιφέρεια, αντιπολίτευση, συμπολίτευση, φορείς, αντίθετους.
Ερχόμαστε να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης. Πολλές φορές η κεντρική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ελέγχει το σύστημα, θα έρχεται σε σύγκρουση, διότι πάντα οι κυβερνήσεις θέλουν να ελέγχουν. Άρα, εκεί πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και αντίθετοι. Ήδη, για δικό τους όφελος, πριν ένα μήνα, πήραν από τις περιφέρειες την αρμοδιότητα για την Εγνατία και την εντάξανε στην κεντρική διοίκηση. Πιστεύω, ότι θα γίνονται και άλλες τέτοιες κινήσεις από τις κυβερνήσεις.
Ένα άλλο στοιχείο που θέλω να επισημάνω: Πρέπει να εξαλειφθούνε κάποιες τοπικιστικές συγκρούσεις μικροσυμφερόντων, όπως είχαμε στο παρελθόν Ξάνθης – Κομοτηνής ή Ξάνθης – Καβάλας. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για έναν σκοπό, την ανάπτυξη της περιοχής μας».
Στην ίδια ερώτηση ο κύριος Φ. Καραλίδης, αναφέρει πως «σίγουρα, οι Καλλικρατικοί σχηματισμοί, μέσα από την αιρετή περιφέρεια, δίνουν την δυνατότητα του αναπτυξιακού κομματιού, ώστε να το διαχειριστεί η τοπική κοινωνία. Σε εκείνο το κομμάτι έχει την απόλυτη προτεραιότητα και την απόλυτη στάθμευση η Περιφέρεια. Δηλαδή, να το ελέγξει, να το διαχειριστεί και να το προωθήσει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Δεν είναι όμως με την απόλυτη στενή έννοια της κυβέρνησης, γιατί το περιφερειακό συμβούλιο δεν νομοθετεί. Δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες. Το κυρίαρχο κομμάτι για μας είναι η ανάπτυξη. Αυτό διαχειρίζεται, σκέφτεται, διαβουλεύεται, σχεδιάζει και το πραγματοποιεί η αιρετή περιφέρεια. Σε αυτή την λογική είναι η τοπική κυβέρνηση, γιατί σκέφτεται περιφερειακά, πράττει τοπικά. Σίγουρα, όπως λέει στην αρχή ο Νόμος του Καλλικράτη 3870, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα ταυτισμένες με το ευρωπαϊκό και το κρατικό δίκαιο».
Ερωτηθείς για το εάν θεωρεί ισχυρό αντίπαλο τον συνδυασμό που έρχεται απέναντι στις επικείμενες εκλογές, ο κύριος Κ. Ζαγναφέρης τονίζει ότι «όλοι οι συνδυασμοί είναι ισχυροί, κάνουν τον αγώνα τους, έχουν το πρόγραμμα τους. Πιστεύω, όμως, ότι θα είμαστε οι νικητές».
Ο κύριος Φ. Καραλίδης για το ίδιο θέμα απαντάει ότι «ο κάθε συνδυασμός και με βάση αυτόν θα κριθεί από τον κόσμο. Μπορώ να μιλήσω μόνον για τον δικό μας συνδυασμό, ο οποίος αποτελείται από άτομα νέα και καταξιωμένα στην κοινωνία, τον επαγγελματικό και επιστημονικό χώρο, αλλά και με διαχρονική συμμετοχή στα κοινά. Κατά συνέπεια, είναι πρόσωπα τα οποία έχουν όρεξη και μεράκι. Δεν είναι κουρασμένα. Ενώ κάποια άλλα πρόσωπα από το άλλο ψηφοδέλτιο έχουν κουράσει. Ψάξτε να δείτε πόσοι συνταξιούχοι υπάρχουν στο ένα ψηφοδέλτιο και πόσοι είναι στο άλλο. Χωρίς να θέλω να καταδικάσω την κοινωνική τάξη των συνταξιούχων, θα πω, ότι, ο συνταξιούχος είναι αυτός που έχει μεν χρόνο, αλλά είναι κουρασμένος από πολλά πράγματα. Έχει ολοκληρώσει τον κύκλο, κυρίως, στον επαγγελματικό του τομέα. Όταν ο επαγγελματικός του τομέας, που είναι η δράση, η καθημερινότητα, η ζωντάνια, έχουν σταματήσει, τότε, νομίζω οι δυνατότητες και η όρεξη και η προσφορά μηδενίζονται».
Παράλληλα, ο κύριος Φ. Καραλίδης σπεύδει να αναφερθεί στον υποψήφιο Περιφερειάρχη με τον οποίον συστρατεύεται, τον κύριο Α. Γιαννακίδη, τονίζοντας ότι «ο Άρης Γιαννακίδης είναι ένα πρόσωπο, το οποίο πολιτεύεται στην αυτοδιοίκηση και δη στο δεύτερο βαθμό της εδώ και δεκαέξι χρόνια. Υπήρξε νομαρχιακός σύμβουλος με αποτέλεσμα να του καταχωρηθεί η θέση του αναπληρωτή Νομάρχη για αρκετό χρονικό διάστημα. Πέραν αυτού, υπήρξε Αιρετός Νομάρχης στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και μάλιστα σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα μπορούσαν να καταγράψουν τα ποσοστά των κομματικών του επιλογών, δηλαδή το κόμμα το οποίο τον στήριζε. Να θυμίσω απλώς, ότι στις τελευταίες εκλογές ο Άρης Γιαννακίδης άγγιξε ένα ποσοστό πάνω από 60% στον Νομό του, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει αποδοχή, έχει αναγνωρισιμότητα των έργων και των δράσεων του. Απεναντίας, θέλοντας να βάλουμε στον αντίποδα μια κριτική για τον δικό μας Νομάρχη. Σκεφτείτε, ότι η επιλογή του και η νίκη του προήλθε μέσα από ήττα στον Νομό. Εξελέγην Νομάρχης, γιατί κέρδισε στην διευρυμένη και όχι γιατί ήταν πρώτος στον Νομό. Το 1998 πρώτος στον Νομό ήταν ο κύριος Σαλτούρος με 54% και ο κύριος Παυλίδης κοντά στο 40%, αλλά έγινε Νομάρχης χάριν του Νόμου και όχι του Νομού. Και στις τελευταίες εκλογές που θεωρεί ότι κατάφερε μεγάλη και περίτρανη νίκη, νομίζω, ότι αυτή οφειλόταν σε άλλες παραμέτρους και όχι στο έργο που είχε κάνει στην δράση και στην διοίκηση μέσα στην Νομαρχία.
Θα πρέπει να δούμε και ένα άλλο στοιχείο, οι εξαγγελίες δώδεκα χρόνων δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε μια και θα σας αναφέρω επιγραμματικά. Θυμηθείτε το έργο της Γκέρινγκ, της ιδιοκτησίας της Νομαρχίας απέναντι από το ΙΚΑ, για ένα μεγάλο Διαβαλκανικό πολιτισμικό κέντρο με υπόγειο πάρκινγκ οκτακοσίων θέσεων. Δεν έχει γίνει. Θυμηθείτε το αθλητικό κέντρο στον Λειβαδίτη, δεν έχει γίνει. Θυμηθείτε το αρδευτικό, έτσι όπως εξαγγέλθηκε εξαρχής και τι κατάληξη είχε. Θυμηθείτε το κομμάτι του κάθετου άξονα. Έγινε μια τουριστική ατραπός, η οποία μόνον αρνητικά προσέθεσε στον Νομό μας και όχι θετικά. Θυμηθείτε τις μεγαλοϊδεατίστικες απόψεις του για περιμετρικούς δακτυλίους των εκατό- εκατόν πενήντα εκατομμυρίων ευρώ για την πόλη της Ξάνθης. Ούτε στην Αττική ή την Θεσσαλονίκη δεν γίνονται τέτοιες επενδύσεις. Να αναφέρω χιλιάδες άλλα ζητήματα τα οποία μείνανε μη πραγματοποιήσιμα ή εξαγγελθέντα και ποτέ υλοποιηθέντα έργα. Γενικώς, ήταν ένας Νομάρχης του «θα»».
Μιλώντας σχετικά με τα μηνύματα που λαμβάνει από τον κόσμο, ο κύριος Κ. Ζαγναφέρης επισημαίνει ότι, «γενικά ο κόσμος έχει μια απαξίωση προς τους πολιτικούς, προς την κάθε μορφή πολιτικής και λογικά, θα έλεγα. Τώρα τελευταία, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ενεργοποιείται. Πιστεύω, ότι ο κόσμος θα συμμετάσχει στις εκλογές. Το μόνο αρνητικό είναι, ότι για το θέμα των περιφερειών είναι εντελώς ανενημέρωτος και στις περισσότερες περιπτώσεις έχει ρίξει το βάρος στις δημοτικές εκλογές, γιατί θεωρεί ότι τον αφορούν πιο άμεσα. Όσο πλησιάζει η ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης, πιστεύω ότι το ενδιαφέρον του κόσμου θα αυξηθεί σημαντικά».
Αναφερόμενος παράλληλα στα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των συνεργατών του, των περιφερειακών συμβούλων Ξάνθης, ο κύριος Κ. Ζαγναφέρης αναφέρει ότι «όσον αφορά τα μέλη του συνδυασμού μας, προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, όλες τις τάξεις και όλο τον Νομό γεωγραφικά, γιατί υπάρχουν πολλές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Κάναμε μια επιλογή που καλύπτει όλο τον Νομό. Έχουμε και τέσσερις αξιόλογους μουσουλμάνους που εκπροσωπούν τους ομόθρησκούς τους» και προσθέτει με έμφαση ότι «από την 1 Ιανουαρίου που θα αναλάβουμε, θα χρειαστεί δουλειά, δουλειά και άλλη μια φορά δουλειά».
Σε ερώτηση, αν η νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα συμβάλει στην αποκέντρωση και επομένων στην “ανεξαρτητοποίησης” της περιφέρειάς μας από το “κράτος” των Αθηνών, ο κύριος Κ. Ζαγναφέρης επισημαίνει ότι «αυτό είναι το ζητούμενο και ο βασικός λόγος που σχεδιάστηκε ο Καλλικράτης. Εξαρτάται, βέβαια, από τους πόρους, από την χρηστή διοίκηση και πάνω από όλα από αυτούς που θα εκλεγούν. Κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν προς αυτό το σκοπό. Γι’ αυτό σας λέω ότι ο συνδυασμός μας έχει προβάδισμα.
Θεωρώ, ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί και την πρώτη Κυριακή θα είμαστε νικητές».
Ενώ, ο κύριος Φ. Καραλίδης επισημαίνει, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ότι «η αυτοδιοίκηση γενικότερα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και πρέπει να είναι έξω από τις κατευθυντήριες γραμμές της όποιας κεντρικής κυβέρνησης, γιατί ο αυτοδιοικητικός άνθρωπος θα πρέπει να ακούει, να συζητά, να διαβουλεύεται για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας με τους δικούς του ανθρώπους. Να μην βάζει την κομματική του ταμπέλα ή την κομματική του ταυτότητα μέσα από το πολιτικό κόστος ή την προσωπική αντιπαράθεση με την κεντρική διοίκηση. Εμείς λοιπόν στις βασικές μας αρχές, όταν εξαγγείλαμε το πρόγραμμα μας επί των βασικών αρχών και των δράσεών μας, τοποθετηθήκαμε και δηλώσαμε ότι θέλουμε να είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε μια ανεξάρτητη περιφερειακή αυτοδιοίκηση χωρίς τις εξαρτήσεις του κεντρικού αθηναϊκού κράτους και θα επιβάλουμε ή θα διεκδικήσουμε τα συμφέροντα των τοπικών ζητημάτων σε σχέση με την όποια αντιπαράθεση με την κεντρική διοίκηση, όποια και αν είναι αυτή».