Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Τέρμα τα δίφραγκα για τους θεριακλήδες

Από εχθές στους δρόμους οι κυνηγοί των καπνιστών

Δηλώσεις επί του θέματος από τον Πρόεδρο του σωματείου café-bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης του Νομού
-Μέχρι 10.000 ευρώ φτάνουν τα τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες
- Σκέψεις να ετοιμάσουν έκθεση με τις οικονομικές ζημιές, εξαιτίας του νέου Νόμου, από επαγγελματίες του Νομού, ώστε να διεκδικήσουν ανταποδοτικά οφέλη από την κυβέρνηση.

Από εχθές ξεκίνησαν οι έλεγχοι για την εξακρίβωση, εάν οι καταστηματάρχες και οι διαχειριστές κλειστών δημοσίων χώρων εφαρμόζουν τις διατάξεις του νέου νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος, η οποία ισχύει από την πρώτη Σεπτεμβρίου.
Προχθές, δηλαδή, έληξε η διορία του ενός μήνα που δόθηκε στους καπνιστές που συνήθιζαν να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, ώστε να συμμορφωθούν με τις επιταγές του αντικαπνιστικού νόμου του Υπουργείου Υγείας και να συνηθίσουν στην νέα τάξη πραγμάτων.
Τα πρόστιμα για τους παραβάτες, που θα εντοπίζονται από το σώμα ελεγκτών, που έχει συσταθεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, είναι ιδιαίτερα υψηλά, τόσο για τους καπνιστές (από πενήντα έως και πεντακόσια ευρώ), όσο και για τους ιδιοκτήτες κλειστών δημοσίων χώρων (μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ).
Ενώ, υπάρχει ενδεχόμενο να μπει “λουκέτο” για δέκα ημέρες στους ιδιοκτήτες κλειστών δημοσίων χώρων, οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο.
Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του σωματείου café-bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης στον Νομό, κύριος Δημήτρης Πασσαλής, αναφέρει ότι, όσον αφορά τους ντόπιους επιχειρηματίες, υπάρχει μεγάλη ετοιμότητα και υπακοή στον προκείμενο νόμο.
«Αναμένουμε τους ελέγχους, έχοντας φροντίσει τα πάντα, όσον αφορά την εφαρμογή του νέου νόμου. Σαν σωματείο έχουμε ενημερώσει τα μέλη μας, αναφορικά με τις επιπτώσεις της μη υπακοής στον νέο Νόμο» τονίζει με έμφαση ο κύριος Δημ. Πασσαλής και συνεχίζει λέγοντας, ότι «σε διαφορετική περίπτωση τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά».
Σε ερώτηση, αν υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά των πελατών για το νέο νόμο, ο κύριος Δημ. Πασσαλής επισημαίνει, ότι «υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Πρέπει, ωστόσο, να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να εφαρμόζουμε τον νόμο. Υπάρχει μια μειοψηφία συναδέλφων, ιδίως σε περιοχές που δεν είναι στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τον νόμο, με αποτέλεσμα, όταν κάνουμε συστάσεις σε κάποιους πελάτες, οι οποίοι έχουν ανάψει τσιγάρο, να μας παραπονιούνται οι τελευταίοι, λέγοντας, πως στο τάδε χωριό ο επιχειρηματίας δεν είχε πρόβλημα».
Παράλληλα, ο κύριος Δημ. Πασσαλής επισημαίνει με έμφαση, πως οι επιχειρηματίες θα καταγράψουν τις πρώτες επιπτώσεις από την απαγόρευση του καπνίσματος, όσον αφορά την πτώση του τζίρου τους. Με αυτά τα στοιχεία συγκεντρωμένα οι επιχειρηματίες θα επιχειρήσουν να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση κάποια ανταποδοτικά οφέλη.
Κλείνοντας, να σημειώσουμε, ότι, παρόλο, που ξεκίνησε η εφαρμογή του Νόμου πριν ένα μήνα και εχθές ξεκίνησαν, μάλιστα, οι σχετικοί έλεγχοι, ώστε να διαπιστώνεται εάν εφαρμόζεται, δεν έχουν σταλεί ακόμη τα απαραίτητα μπλοκάκια στο αρμόδιο τμήμα Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, που συμμετέχει και αυτό στον έλεγχο, στα πλαίσια του αντικαπνιστικού νόμου.