Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ανελέητος πόλεμος κατά των Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών

Σε ανοιχτό μέτωπο εγχώριες καπνοβιομηχανίες και πολυεθνικές εταιρείες για την αύξηση του ελάχιστου φόρου για τα τσιγάρα
Ανελέητος πόλεμος κατά των
Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών

Τι αναφέρει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, κ. Δημ. Πράτσος

Σε ανοιχτό μέτωπο βρίσκονται εγχώριες καπνοβιομηχανίες και πολυεθνικές εταιρειών, όσον αφορά την πρόταση του αρμόδιου Υπουργείου στην μείωση του αναλογικού φόρου στο 65% από 67% σήμερα, η αύξηση του πάγιου φόρου από το 10% στο 20% και η διατήρηση του ελάχιστου φόρου στο 75%. Οι πολυεθνικές εταιρείες, ωστόσο, ζητούν ο ελάχιστος φόρος να αυξηθεί στο 90%. Η αλλαγή του ελάχιστου φόρου αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των εγχώριων καπνοβιομηχανιών και πολυεθνικών εταιρειών.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών και του αρμόδιου Υφυπουργού, Δημήτρη Κουσελά, που ανέλαβε τον ρόλο του μεσολαβητή στην σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχθές και προχθές στην πόλη της Αθήνας.
Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε αναφορικά με το θέμα στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, κύριος Δημήτρης Πράτσος, τόνισε με έμφαση τα ακόλουθα:
«Κάποια στιγμή η κυβερνητική πολιτική πρέπει να πει στον κόσμο αν είναι υπέρ των εισαγωγών ή της τοπικής αγοράς. Αν προωθεί τις εισαγωγές και ανεβάσει τον σταθερό φόρο, τότε, θα έχει και την ανάλογη ευθύνη. Διαφορετικά ας πάρει μέτρα που να ενισχύουν την τοπική αγορά».
Όπως αναφέρει παράλληλα ο κύριος Δημ. Πράτσος, μέχρι σήμερα η Πολιτεία κρατούσε μια σταθερή στάση όσον αφορά το θέμα. Εξέφρασε, ωστόσο, τις επιφυλάξεις του για το τι στάση θα υιοθετήσει από εδώ και στο εξής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «…θα είναι ντροπή και ξεφτίλα αν μπαίνουν από το παράθυρο οι πολυεθνικές…».
Η αύξηση του σταθερού φόρου για τα τσιγάρα θα σημαίνει ταυτόχρονα την εξαφάνιση των φθηνών ελληνικών τσιγάρων από την αγορά. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια όπως είναι επόμενο, η εγχώρια καπνοβιομηχανία θα δεχτεί ισχυρό χτύπημα, εξαιτίας του ανταγωνισμού.
Η αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα θεωρήθηκε επιβεβλημένη από το Υπουργείο Οικονομικών, αφού οι τελευταίες τρεις αυξήσεις των φόρων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από πλευράς εσόδων.
Να σημειωθεί δε, ότι η πτώση που έχει σημειωθεί στις πωλήσεις τσιγάρων αγγίζει το 20%.
Η τελική ρύθμιση, πάντως, για την αναμόρφωση της φορολογίας, θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τον προϋπολογισμό του 2011, δηλαδή μεταξύ 20-25 Νοεμβρίου.