Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Κάρτα του πολίτη ή Κάρτα του Διαόλου;

Υπόνοιες για την κάρτα του πολίτη από την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία…

Κάρτα του πολίτη ή Κάρτα του Διαόλου;


- Ειδική επιτροπή επιστημόνων έχει οριστεί από την Ιεραρχία, για να διαπιστώσει, αν ευσταθούν ισχυρισμοί ομάδας πιστών και ιερέων, ότι η κάρτα του πολίτη παραπέμπει στο… 666
- Δηλώσεις επί του θέματος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα


Η κάρτα του πολίτη, που αναμένεται να αντικαταστήσει σταδιακά την αστυνομική ταυτότητα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους κόλπους της ορθόδοξης εκκλησίας του κράτους.
Από τους πρώτους που εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και αντίδρασή τους στην «έξυπνη», όπως ονομάζεται και αλλιώς η κάρτα του πολίτη, είναι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος.
Όπως, μάλιστα, υπογράμμισε ο τελευταίος με έμφαση, μέσα από το κήρυγμά του, αναφερόμενος στην κάρτα του πολίτη, «τόσο πρέπει πλέον να προσκυνήσουμε την παγκοσμιοποίηση;».
Να σημειώσουμε, από την άλλη, ότι η κάρτα του πολίτη θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από το νέο έτος, περιλαμβάνοντας προσωπικά στοιχεία του κατόχου της, όπως το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ και θα ξεκλειδώνει βάσεις δεδομένων, όπως οι φορολογικοί και ιατρικοί φάκελοι του πολίτη.
Την περασμένη εβδομάδα, στην συνεδρίαση της Ιεραρχίας, αρκετοί ήταν οι Μητροπολίτες, που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κάρτα του πολίτη, η οποία θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα από το 2011.
Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί στην εκκλησία το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη κάρτα παραπέμπει, σύμφωνα πάντοτε με αυτά που καταγγέλλει ομάδα ιερέων και πιστών, στον αριθμό… 666.
Σχετικά με το θέμα τοποθετείται στην εφημερίδα μας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, αναφέροντας ότι, «η Ιεραρχία έχει αναθέσει σε επιτροπή ειδικών επιστημόνων να ερευνήσει το θέμα, για να εξακριβωθεί, αν η συγκεκριμένη κάρτα αναφέρει μόνον αριθμούς του ΑΜΚΑ και του ΦΠΑ και δεν αναφέρει και άλλα στοιχεία».
Ερωτηθείς, για το εάν η κάρτα του πολίτη αποτελεί, ενδεχομένως, μελανό σημείο, καθώς ευνοεί το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης, επισημαίνει πως «αν τα τέσσερα βιβλία που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες ενωθούν σε ένα, μέσω της κάρτας του πολίτη, δεν βλέπω κάτι το κακό. Θα πρέπει να εξεταστεί, ωστόσο, από τους ειδικούς επιστήμονες, που έχει ορίσει η Ιεραρχία, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα στοιχεία στην κάρτα. Τότε, μόνον, μπορούμε να αποφανθούμε επί του θέματος».