Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Γολγοθάς είναι ίδιος για όλους

Πολύτεκνοι και τρίτεκνοι:
Ο Γολγοθάς είναι
ίδιος για όλους
Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Πολιτεία;
Συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα ο αγώνας των τρίτεκνων να αναγνωριστούν ως πολύτεκνοι

  Τον αγώνα να αναγνωριστούν από την Πολιτεία ως πολύτεκνοι συνεχίζουν οι τρίτεκνες οικογένειες της χώρας, χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Οι τελευταίοι θεωρούν ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, όσον αφορά τρίτεκνους και πολύτεκνους.
  Το επίδομα που λαμβάνουν οι τρίτεκνοι είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των πολύτεκνων και καταργείται μετά την συμπλήρωση των είκοσι τριών χρόνων του τρίτου παιδιού τους.
  Ο σύλλογος τριτέκνων Ξάνθης αριθμεί περί τις χίλιες πεντακόσιες εγγεγραμμένες  οικογένειες από όλο τον Νομό. Με τις συνεχείς πιέσεις του, από κοινού με τους υπόλοιπους συλλόγους τριτέκνων της χώρας, προς την Ομοσπονδία, ο σύλλογος τριτέκνων Ξάνθης έχει πετύχει σημαντικές αναγνωρίζεις από το κράτος. Από πέρσι ξεκίνησε, ύστερα από πιέσεις της Ομοσπονδίας η διανομή τροφίμων, βάσει του εκκαθαριστικού τους σημειώματος, προς τους τρίτεκνους της χώρας μια φορά το χρόνο. Υπάρχουν δε σκέψεις να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ για πολύτεκνους και τρίτεκνους.
  Από την άλλη, όμως, η πολυπόθητη αναγνώριση των τριτέκνων ως πολυτέκνων, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Οι τρίτεκνοι, ως πολυμελείς οικογένειες, επιβαρύνονται με πολλές οικονομικές υποχρεώσεις, πολύ περισσότερο τώρα, που ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά. Οι μειώσεις στις σχολικές δαπάνες από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, εξαιτίας της δημοσιονομικής ύφεσης, είχαν σαν άμεσο αποτέλεσμα να φορτωθούν οι γονείς ακόμη και τα πιο στοιχειώδη, που πρέπει να παρέχει το δημόσιο και δωρεάν σχολείο, όπως παραδείγματος χάρη κόλλες αναφοράς.
  Με φορτωμένες τις λίστες από πράγματα που πρέπει να προμηθευτούν τα παιδιά τους, για να τις ανάγκες της μάθησης, ξεκίνησαν νέα άγχη για τους γονείς. Ειδικά δε, αυτοί που έχουν τρία και πλέον παιδιά είναι που φορτώθηκαν περισσότερα οικονομικά βαρίδια.
  «Φέτος ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά με πολλές δυσκολίες για όλες τις σχολικές βαθμίδες. Τα πράγματα σφίγγουν καθημερινώς και δύσκολα ανταπεξέρχεται η τρίτεκνη οικογένεια στα οικονομικά θέματα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του συλλόγου τριτέκνων Ξάνθης, κύριος Νίκος Τσαούσης και συνεχίζει συμπληρώνοντας ότι «συνεχώς γίνονται περικοπές στο οικονομικό κομμάτι. Ενώ, οι ανάγκες αυξάνονται. Μια τρίτεκνη οικογένεια δυσκολεύεται πολύ να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της εποχής. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και πιεζόμαστε να επιβιώσουμε».
  Αναφερόμενος στο επίδομα των τριτέκνων και σε ποιο βαθμό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μια πολυμελούς οικογένειας, όπως είναι οι τρίτεκνοι, ο κύριος Ν. Τσαούσης επισημαίνει με νόημα, ότι «θα ήταν ευχής έργον, να μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με αυτό το επίδομα. Αν τις καλύπταμε δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το επίδομα αυτό είναι μηδαμινό, οπότε δυσκολεύει πολύ η κατάσταση».
  Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, ποιος είναι ο βασικός στόχος που επιδιώκει ο σύλλογος τριτέκνων. Ο κύριος Ν. Τσαούσης υπογραμμίζει, «να εντάξουμε τις τρίτεκνες οικογένειες στις πολύτεκνες. Οι πολύτεκνοι έχουν περισσότερες παροχές από ότι οι τρίτεκνοι. Μας δίνουν ένα επίδομα που κάποια στιγμή κόβεται. Μέχρι τα έξι του τρίτου παιδιού είναι ένα Χ επίδομα και μετά τα έξι μειώνεται μέχρι τα είκοσι τρία. Μετά τα είκοσι τρία δεν δίνεται κανένα επίδομα. Αν είναι δυνατόν! η Πολιτεία να μην μας θεωρεί τρίτεκνους μετά τα είκοσι τρία του παιδιού μας. Ο αγώνας μας είναι να ενταχθούμε στους πολύτεκνους. Η διαφορά μας είναι μόνον ενός μέλους».
  Και συμπληρώνει παράλληλα «αναμένουμε τις εξελίξεις. Η Ομοσπονδία έχει κάνει επαφές. Είμαστε σε αναμονή εδώ και πολλά χρόνια, γιατί από το 1993 είχε μια διακομματική σύσκεψη για να ενταχθούν οι τρίτεκνοι στους πολύτεκνους. Από το ‘93 αναμένουμε τις εξελίξεις. Τώρα γίνονται κάποιες πιέσεις. Περιμένουμε να δούμε, δεν ξέρουμε τίποτα».
  Σε ερώτηση, αν υπάρχει αισιοδοξία για την θετική έκβαση που αγώνα που δίνουν οι τρίτεκνοι, ο κύριος Ν. Τσαούσης επισημαίνει με έμφαση πως «δε θα μπορούσα να πω ότι είμαι αισιόδοξος, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.
  Θα αρχίσουμε να πεθαίνουμε από την πείνα. Ο θεός να βάλει το χέρι του. Η κατάσταση είναι δύσκολη έως και τραγική. Το 2011 τα πράγματα θα χειροτερέψουν.  Όταν η οικογένειά μου, με δύο μισθούς, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, αντιλαμβάνομαι τι περνάνε οι οικογένειες, που τα βγάζουν με έναν μισθό.
  Η Πολιτεία δεν μας υποστηρίζει. Το επίδομα που μας δίνει δεν είναι αρκετό. Όταν δίνει στο δίμηνο 534 μέχρι να κλείσει τα έξι του χρόνια το τρίτο παιδί και μετά τα έξι το κατεβάζει στα 270 για να το καταργήσει τελικά στα είκοσι τρία χρόνια του παιδιού».