Εμπαίζει τους οδοντοτεχνίτες
η Κυβέρνηση Παπανδρέου
Επί Υπουργείου Υγείας Κρεμάμενοι…
Ζήσης Κατσαρίκας, Εργαστηριακός Οδοντοτεχνίτης:
«Σαν Ομοσπονδία έχουμε κάνει πάρα πολλές προτάσεις προς το Υπουργείο Υγείας. Μέχρι και απεργία κάναμε για το θέμα, αλλά οι απεργίες δεν αγγίζουν κανέναν»
Για εμπαιγμό του κλάδου τους από το Υπουργείο Υγείας, κάνουν λόγο οι Έλληνες Οδοντοτεχνίτες, καθώς αρκετοί συνάδελφοί τους δεν μπορούν να πάρουν εύκολα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, με αποτέλεσμα να μένουν έξω από το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει.
Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και κρατάει πάνω από μια δεκαετία. Η αναγνώριση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έφερε, παραδόξως, στο προσκήνιο προβλήματα.
Σε πρώτη φάση αναγνωρίστηκαν ως Οδοντοτεχνίτες αυτοί που τελείωσαν σχετική Σχολή και ασκούσαν το επάγγελμα για τρία χρόνια, αλλά και όσοι ήταν εμπειροτέχνες για κάποια χρόνια. Αυτοί ήταν, δηλαδή, που πήρανε αυτόματα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι υπόλοιποι Οδοντοτεχνίτες, απόφοιτοι Μέσης Εκπαίδευσης, έπρεπε να δώσουν ειδικές εξετάσεις, οι οποίες γίνονταν σε ανύποπτο χρόνο και σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα, όσον αφορά την απασχόλησή τους στον κλάδο.
Μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει διευθετηθεί. Δεκάδες Οδοντοτεχνίτες, που δεν έχουν πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά και εργαστηριακοί Οδοντοτεχνίτες που χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, μένουν εκτεθειμένοι από τις αποφάσεις που υπάρχουν.
Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην εφημερίδα μας ο κύριος Ζήσης Κατσαρίκας, Εργαστηριακός Οδοντοτεχνίτης και Γραμματέας του ΕΒΕ Ξάνθης, μέσα από την σχετική συνέντευξη που παραχωρεί στην ΦτΞ.
-Κύριε Κατσαρίκα, εκθέσετέ μας αναλυτικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας δέκα και πλέον χρόνια, όσον αφορά την παραχώρηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους συναδέλφους σας, οι οποίοι τελειώνουν σχολές μέσης εκπαίδευσης.
Ζήσης Κατσαρίκας:
«Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μέλλοντες συνάδελφοι, οι οποίοι τελειώνανε κάποιες σχολές, δεν μπορούσαν να αποκτήσουν εύκολα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Οδοντοτεχνίτη. Αυτό δυσκόλευε και εμάς στα εργαστήρια, γιατί δεν βρίσκαμε εξειδικευμένο προσωπικό και δεν μπορούσαμε με ευκολία να βρούμε υπαλλήλους για τα εργαστήριά μας».
-Τι έκανε γι’ αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οδοντοτεχνιτών; Υπήρξαν προτάσεις και ποιες είναι αυτές;
Ζήσης Κατσαρίκας:
« Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οδοντοτεχνιτών πίεζε πάντα προς αυτό την κατεύθυνση, αλλά χρόνια, τώρα, δεν έχει αλλάξει τίποτα, με αποτέλεσμα να παραμένει ως ένα μόνιμο αίτημα των Οδοντοτεχνιτών. Κάποιοι συνάδελφοι, δικαίως, διαμαρτύρονται, πως τελειώνουν κάποιες σχολές, επενδύουν σε αυτές και δεν υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση. Θα πρέπει, οπωσδήποτε, να δει το Υπουργείο αυτό το αίτημα. Να αλλάξει τις Επιτροπές ή οι Επιτροπές να γίνουν με κάποια άλλη σύνθεση και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Είναι ένα μόνιμο πρόβλημα και δεν αφορά μόνον τους Οδοντοτεχνίτες. Υπάρχει ένα γενικό πρόβλημα με τις τεχνικές Σχολές. Παιδιά σε κατοχυρωμένα και σε άλλα επαγγέλματα είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους. Στο επάγγελμα των Οδοντοτεχνιτών είναι ξεκάθαρο το θέμα. Οι μόνοι, που έχουν αναγνωρισμένη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Οδοντοτεχνίτη είναι οι συνάδελφοι που τελειώνουν ΤΕΙ. Εκεί δεν χρειάζεται αναγνώριση, δεν χρειάζεται κανενός είδους εξέταση. Οι υπόλοιποι που τελειώνουν τα επαγγελματικά λύκεια, χρειάζονται επιπρόσθετη διαδικασία, για να πάρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Οδοντοτεχνίτη».
-Πότε αναμένεται τροποποίηση του σχετικού Νόμου, αναφορικά με το θέμα και ποια είναι τα προβλήματα που προκύπτουν;
Ζήσης Κατσαρίκας:
«Η τροποποίηση αυτή αναμένεται χρόνια. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει όμως. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία έχει κάνει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και για την συμμετοχή Οδοντοτεχνιτών στις επιτροπές αυτές, καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών. Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα εισακουστεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Αναμένουμε και μείς το νομοσχέδιο ή έστω το προσχέδιο, για να μπορέσουμε να εκφράσουμε άποψη».
-Τι προβλήματα δημιουργεί αυτή η κατάσταση;
Ζήσης Κατσαρίκας:
«Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και σε μας τους εργαστηριακούς οδοντοτεχνίτες, καθώς δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικό, αλλά και στους ίδιους τους καταρτιζόμενους, οι οποίοι θέλουν να βρουν μια επαγγελματική διέξοδο».
-Τι χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα;
Ζήσης Κατσαρίκας:
«Χρειάζεται, σαφώς, κυβερνητική απόφαση και θέληση, ώστε να γίνει το σχετικό νομοσχέδιο. Αναμένουμε και μείς να δούμε τι θα γίνει.
Παλιά δεν ήταν αναγνωρισμένο το επάγγελμα του Οδοντοτεχνίτη και μπορούσε ο οποιοσδήποτε να ανήκει σε αυτό. Μετά άρχισαν να προκύπτουν προβλήματα για το ποιος είναι Οδοντοτεχνίτης; Ποιος δικαιούται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Οδοντοτεχνίτη; Από τότε έχουν βγει κάποιοι Νόμοι, οι οποίοι ήταν ασαφείς ή λειτουργούσαν με τον τρόπο που δεν κάλυπτε ούτε την μια πλευρά, ούτε την άλλη.
Αυτό είχε ρυθμιστεί με την αναγνώριση του επαγγέλματος. Όσοι ήταν εμπειροτέχνες και είχαν κάποια χρόνια στο επάγγελμα, τους δόθηκε αυτομάτως άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος Οδοντοτεχνίτη. Οι υπόλοιποι που είχαμε τελειώσει Σχολές και υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις, εφόσον ασκούσαμε το επάγγελμα για τρία χρόνια, δικαίως πήραμε τις άδειες και εμείς.
Παιδιά που τελειώνανε Σχολές Μέσης Εκπαίδευσης έπρεπε να δίνουν εξετάσεις σε κάποια επιτροπή. Πολλά παιδιά δίνανε εξετάσεις σε αυτή την Επιτροπή και δεν παίρνανε την άδεια. Εμείς ζητήσαμε οι διαδικασίες να είναι πιο χαλαρές και πιο σύντομες. Κοβόταν κάποιο παιδί την μια χρονιά, θα έπρεπε, αμέσως, μέσα σε ένα, δύο, τρεις μήνες το πολύ, να γίνονται άλλες εξετάσεις, ώστε να παίρνουν πιο εύκολα τις άδειες. Βρισκόμαστε εν αναμονή εξελίξεων».
-Είστε αισιόδοξος για την θετική εξέλιξη του προβλήματος;
Ζήσης Κατσαρίκας:
«Όχι δεν είμαι αισιόδοξος, γιατί είναι ένα θέμα που το αντιμετωπίζουμε χρόνια τώρα. Ξέρετε, ότι εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα πίεσης, όπως άλλες κοινωνικές ομάδες, για να μπορέσουμε να πετύχουμε. Δυστυχώς, ο συνδικαλισμός λειτουργεί σήμερα πιο γρήγορα, υπέρ αυτών που ενοχλούν περισσότερο.
«Σαν Ομοσπονδία έχουμε κάνει πάρα πολλές προτάσεις προς το Υπουργείο Υγείας. Μέχρι και απεργία κάναμε για το θέμα, αλλά οι απεργίες δεν αγγίζουν κανέναν».