Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Στον αέρα το υπαίθριο εμπόριο

Σφοδρές αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου για τις προθέσεις του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης να αναθέσει το ζήτημα του υπαιθρίου εμπορίου σε ιδιώτες, κατόπιν διαγωνισμού

Στον αέρα
το υπαίθριο εμπόριο

Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Η εκάστοτε κυβέρνηση λέει ότι οι έμποροι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, έτσι, όμως, όπως μας πάνε, θα καταντήσουμε ο σκελετός της ελληνικής οικονομίας»

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο της χώρας η απόφαση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης να αναθέσει τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου του υπαίθριου εμπορίου στα χέρια ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με αυτά που τονίζει η ΕΣΕΕ, μέσα από σχετική επιστολή, μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει την απελευθέρωση του υπαιθρίου εμπορίου, με αποτέλεσμα όλη η χώρα να γεμίσει με ανεξέλεγκτους πάγκους και παράνομα παζάρια, αλλά και τον “θάνατο” της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Οι προθέσεις του αρμοδίου Υπουργείου, μέσα από τον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει, είναι να επιλέξει εταιρεία συμβούλων, η οποία θα χειριστεί το θέμα του υπαιθρίου εμπορίου. Οι έμποροι, ωστόσο, της χώρας αντιδράνε, εκφράζοντας την απορία τους, γιατί να γίνει κάτι τέτοιο, από την στιγμή που το ζήτημα μπορεί να χειριστεί από παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το τριτοβάθμια όργανό τους, δηλαδή την ΕΣΕΕ.
«Για ποιο λόγο το υπουργείο εκχωρεί σε ιδιώτες την κρίση, αξιολόγηση, επεξεργασία και συμπλήρωση των νόμων του κράτους, κάτι που αποτελεί θεσμική του αρμοδιότητα και πολιτική του υποχρέωση; Χρειάζεται πράγματι εργολάβος για να κάνει αυτή την αυτονόητη λειτουργία της εκλεγμένης εκτελεστικής εξουσίας;» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή της ΕΣΕΕ με αποδέκτη τον αρμόδιο Υπουργό, κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Σύμφωνα δε, με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, η σχετική απόφαση του Υπουργείου αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα για την μικρομεσαία επιχείρηση, που, έτσι και αλλιώς, πλήττεται από την χρηματοοικονομική κρίση.
«Αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν αφήσουν ελεύθερο το εμπόριο, δε θα υπάρχει ούτε η εμπορική πολεοδομία. Θα τα καταργήσουν όλα. Οπότε, να κλείσουμε τα μαγαζιά μας και να βγούμε έξω. Να μην πληρώνουμε ενοίκια και τις άλλες υποχρεώσεις που έχουμε να καλύψουμε. Εύχομαι να μην συμβεί κάτι τέτοιο» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Ευθύμης Μίλκογλου.
Ο τελευταίος καταλήγει δε, πως «η εκάστοτε κυβέρνηση λέει ότι οι έμποροι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, έτσι, όμως, όπως μας πάνε, θα καταντήσουμε ο σκελετός της ελληνικής οικονομίας».