Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Χάρτα για ρεύµα, αέριο

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των προµηθευτών απέναντι στους καταναλωτές

Χάρτα 15 υποχρεώσεων των προµηθευτώνηλεκτρικού ρεύµατος και αερίου απέναντι στους πελάτες τους, όπως να τους ενηµερώνουν αναλυτικά πριν από τη σύναψη της σύµβασης για τους όρους της, να τους επιτρέπουν να αλλάξουν πάροχο χωρίς καµία επιβάρυνση, αλλά και να µπορούν να υπαναχωρήσουν εντός δύο εβδοµάδων από την υπογραφή της, προβλέπει µεταξύ άλλων το ενεργειακό νοµοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται στην ουσία για ένα είδος οδηγού επιβίωσης των καταναλωτών ηλεκτρισµού και φυσικού αερίου στο νέο τοπίο της απελευθερωµένης αγοράς, προκειµένου να αποφύγουν αθέµιτες και παραπλανητικές µεθόδους πώλησης, σαν αυτές που τελευταίως κάνουν συχνά την εµφάνισή τους. Σε όσους προµηθευτές δεν συµµορφώνονται µε τις παραπάνω υποχρεώσεις, η ΡΑΕ θα µπορεί να τους επιβάλει πρόστιµο ίσο µε το 10% του ετήσιου τζίρου τους και σε περίπτωση κατ’ επανάληψη παράβασης ακόµη και να τους αφαιρεί την άδεια λειτουργίας. Ειδική µνεία γίνεται και για τους λεγόµενους «ευάλωτους πελάτες», µια νέα κατηγορία στην οποία εντάσσονται 5 διαφορετικές οµάδες καταναλωτών.



Πρόκειται για τους οικονοµικά πολύ ασθενείς που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια (τα κριτήρια θα καθοριστούν και θα αφορούν ένα χαµηλό εισοδηµατικό όριο, πιθανόν το όριο φτώχειας, το αν είναι άνεργοι και αν αντιµετωπίζουν προβλήµατα υγείας), τους ηλικιωµένους 70 ετών και άνω, όσους χρήζουν µηχανικής υποστήριξης (µε συσκευές καρδιακής λειτουργίας, αιµοκάθαρσης, κ.λπ.), άτοµα µε σωµατική ή ψυχική αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις, καθώς και τους κατοίκους αποµακρυσµένων περιοχών και των νησιών του Αιγαίου που δεν συνδέονται µε τη ∆ΕΗ. Για τους καταναλωτές αυτούς θα καθιερωθούν µειωµένα τιµολόγια, εγκατάσταση µετρητών µε δυνατότητα προπληρωµής, εξόφληση λογαριασµών σε δόσεις, και απαγόρευση διακοπής σύνδεσης σε κρίσιµες περιόδους (όπως το καλοκαίρι ή τους κρύους µήνες του χειµώνα).






«ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ»



Καθιερώνεται επίσης ο θεσµός του Προµηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, ο οποίος θα υποχρεούται να δίνει για ένα 3µηνο ηλεκτρικό ρεύµα σε όποιον καταναλωτή τού το ζητήσει, εφόσον ο µέχρι πρότινος προµηθευτής του διέκοψε µε δική του ευθύνη του την παροχή. Μέχρι να προκηρυχθεί διαγωνισµός για την επιλογή της εταιρείας που θα παρέχει την υπηρεσία, τον ρόλο αυτόν αναλαµβάνει να τον παίξει η ∆ΕΗ.
Ιδιώτες στα δίκτυα της ΔΕΗ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΦΟΝ για το ποσοστό που µπορεί να παραχωρήσει το ∆ηµόσιο σε τρίτους αλλά µε ρήτρα ότιτο µάνατζµεντ θα παραµείνει στοκράτος ανοίγει ο δρόµος για την ιδιωτικοποίηση ακόµη και άνωτου 51% τωνεταιρειών που διαχειρίζονται τα δίκτυα ηλεκτρισµού και αερίου. Αν και στο προσχέδιοτου νόµου που δόθηκε τον Μάρτιο αναφερόταν η δυνατότητα παραχώρησης σε ιδιώτεςµέχρι το49% της Α∆ΜΗΕ – όπως θα ονοµάζεται στο εξής η θυγατρική της ∆ΕΗ που θα έχει την κυριότητα και διαχείριση των δικτύων –, εντούτοις στο τελικό κείµενο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό η αναφορά αυτή απαλείφθηκε. ∆εν καθορίζεται κανέναπλαφόν στο ποσοστόπου θα παραχωρηθεί σε τρίτους, κάτι που ισχύει και για την περίπτωσητου ∆ΕΣΦΑ. Αν µάλιστα οι δύο εταιρείες αδυνατούν να εκτελέσουν έργαανάπτυξης των δικτύων, θα υποχρεώνονται από τη ΡΑΕ σε αύξηση του µετοχικού τους κεφαλαίου, µε δυνατότητα συµµετοχήςσε αυτήν ιδιωτών, χωρίς νααποκλείεται να τους παραχωρούν και το ίδιο το έργο. Για να µην υπάρχουν πάντως ερωτηµατικά σχετικά µε την παραχώρηση και του µάνατζµεντ, προστέθηκε διάταξη ότι σεκάθε περίπτωση και οι δύοεταιρείες θα τελούνπάντοτευπό τον άµεσο ή έµµεσοέλεγχο του ∆ηµοσίου.



«Οποιαδήποτεµεταβίβαση µετοχών η οποία επάγεται τη µεταβολή στον δηµόσιο έλεγχο της Α∆ΜΗΕ και του∆ΕΣΦΑ συντελείται µόνο εφόσον διασφαλίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας ασκείται κατά πλειοψηφίααπό το∆ηµόσιο ή ότιη λήψη µείζονος σηµασίας αποφάσεων που ανάγονται στη διαχείρισητου δικτύου γίνεται µε τη σύµφωνη γνώµη του ∆ηµοσίου» αναφέρεται.