Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Αφού απέτυχε ο «γολγοθάς» του μνημονίου.. Μας καρφώνουν 10 χρόνια στον σταυρό

Αφού απέτυχε ο «γολγοθάς» του μνημονίου Μας καρφώνουν 10 χρόνια στον σταυρό

Επιμήκυνση του συνολικού χρέους για μια δεκαετία και μοιρασιά της δημόσιας περιουσίας

- Τα κοράκια της κερδοσκοπίας (Σόρος και Goldman Sachs) μυρίστηκαν ευκαιρίες και ήρθαν για πλιάτσικο

- Θέμα χρόνου η απόφαση, παρά τις διαψεύσεις

- Αν αποτύχει και αυτή η «Συνταγή», πάμε για κούρεμα ομολόγων κατά 25% - 30%


Ο κ. Σόρος εμφανίστηκε άριστα διαβασμένος για την ελληνική πολιτική σκηνή και τις αποφάσεις που καλείται να λάβει και δίχως άλλο μυρίζεται ότι η ώρα πλησιάζει για το πλιάτσικο στα περιουσιακά στοιχεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Την ίδια ώρα εκπρόσωποι της Goldman Sachs και άλλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών οίκων, που τον τελευταίο χρόνο απαξίωσαν τα ελληνικά ομόλογα, επανακάμπτουν. Ο στόχος τους είναι διπλός: οι αποκρατικοποιήσεις και η διαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του δημόσιου χρέους πέραν των 110 δις. Ευρώ της τρόϊκας. Έναν χρόνο περίπου μετά την έναρξη εφαρμογής του μνημονίου και την επισφράγιση της αποτυχίας του, οι πιέσεις που εντείνονται από αγορές και Ευρώπη για ένα αξιόπιστο σενάριο επιβίωσης της Ελληνικής οικονομίας επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για επιμήκυνση και των 340 δισ. Ευρώ.

Στην κατεύθυνση αυτή προετοιμάζεται το έδαφος για να προσφερθούν στους ξένους ομολογιούχους ομόλογα που θα λήγουν 7-10 χρόνια αργότερα έναντι αυτών που θα λήγουν τα προσεχή χρόνια. Γα παράδειγμα, ομόλογα που λήγουν το 2015 θα αντικατασταθούν με άλλα που θα λήγουν το 2022 είτε το 2025. Αν μια τέτοια συμφωνία επιτύχει, τότε θα αποφευχθούν προς το παρόν τα haircuts και θα βγουν αλώβητα τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ελληνικές τράπεζες.

«Μια σοβιετικού τύπου οικονομία, όπως παραμένει η ελληνική, δεν μπορεί να έχει καμία τύχη στην αγορά της παγκοσμιοποίησης», ανέφερε ο κ. Σόρος, προτάσσοντας ως άμεση ανάγκη για την ελληνική οικονομία την επιμήκυνση των αποκρατικοποιήσεων αλά και του συνόλου των μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος εξάλλου φάνηκε να γνωρίζει άριστα την ελληνική πραγματικότητα στον πολιτικό στίβο όταν σημείωνε ότι «είναι αδιανόητο να υπάρχει η βούληση να σας σώσουν κι εσείς από την πλευρά σας να μη διαθέτετε ένα πλαίσιο συνεργασίας και σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα». Κυνηγός ευκαιριών Ο ίδιος ο κ. Σόρος εξάλλου διαθέτει τον δικό του άνθρωπο για να τον κατατοπίσει αναφορικά με τις ευκαιρίες της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον Μίλτο Καμπουρίδη με την Dolphin Capital, που ανδρώθηκε στο εξωτερικό δίπλα στον βετεράνο μεγαλοεπενδυτή.

Ο κ. Σόρος τάχθηκε επίσης υπέρ του ευρωομολόγου αλλά και της χρηματοδότησης των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας με όσο το δυνατό καλύτερους όρους για να μπορέσουν οι οικονομίες αυτές να αναπνεύσουν. «Οι πιο αδύναμες οικονομίες θα πρέπει να δανείζονται με προνομιακούς όρους ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο αποπληρωμής από το 2013 δεν θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των όρων δανεισμού». «Για να συμφωνήσουν οι Γερμανοί στο ευρωομόλογο θα πρέπει πρώτα να είναι σίγουροι ότι οι χώρες της περιφέρειας θα μπορούν να αποπληρώσουν», σημείωσε ο παράγοντας του διεθνούς οικονομικού στερεώματος στην ομιλία του που οργανώθηκε από τον δόκτορα Στυλιανό Ζαββό. Παρόντα ήταν κορυφαία ονόματα του ελληνικού επιχειρείν αλλά και του εφοπλιστικού χώρου.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου του Ιδρύματος Ωνάση, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο τραπεζίτης κ. Νίκος Νανόπουλος είναι μερικοί από αυτούς που έδωσαν το «παρών» και άκουσαν τι είχε να πει ο κ. Σόρος για την αναδιάρθρωση του χρέους. «Η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη», ανέφερε ο μεγαλο-επενδυτής, «αλλά για να φτάσετε σε αυτό το σημείο, οπότε και θα μπορείτε να τη διαπραγματευθείτε υπό ευνοϊκές συνθήκες, θα πρέπει η οικονομία να έχει πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο ίδιος εξέφρασε τους φόβους του για τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά και για τον εγκλωβισμό της κυβέρνησης σε μια φάση όπου δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.