Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Όχι κατά πλειοψηφία στην πρόταση μείωσης αποδοχών

Δημοτικό συμβούλιο με πολλά θέματα…

Όχι κατά πλειοψηφία στην πρόταση μείωσης αποδοχών


- Τα έχουν ανάγκη τα χρήματα και γι’ αυτό ασχολήθηκαν κάποιοι με τα κοινά


Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης με αρκετά θέματα προς συζήτηση


Εκτός ημερησίας διάταξης θέματα

Στα προ ημερησίας διάταξης θέματα δύο ερωτήματα υπέβαλλε η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή» και ένα ερώτημα η δημοτική κίνηση «Πολίτες για την Ξάνθη». Τα ο ερώτημα των «Πολιτών για την Ξάνθη» αφορούσε τις πρόσφατες απολύσεις εργαζομένων στο δημοτικό ωδείο. Όπως, όμως, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου Ξάνθης, κύριος Τάσος Θεοδωρίδης, οι απολύσεις που έγιναν βαραίνουν αποκλειστικά και μόνον την περιφέρεια, η οποία δεν υπέγραψε στην ώρα της τις προσλήψεις τους. Διευκρίνισε δε ότι έχουν ξεκινήσει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επαναπρόσληψή τους. Για την επιτροπή, ο κύριος Τ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι αυτή αποτελείτο από τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Από την άλλη, έκανε σαφές πως τα μαθήματα συνεχίζουν από το μόνιμο προσωπικό, ενώ υπάρχει περιθώριο να συμπληρωθούν τα κενά στα μαθήματα που χάθηκαν. Το πρώτο ερώτημα των «Πολιτών για την Αλλαγή» αφορούσε την λειτουργία του κολυμβητηρίου, που συνεχίζει να παραμένει κλειστό. Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, κύριος Δημ. Μπένης, τίθεται σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, όσον αφορά την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου. Τόνισε δε, πως από εβδομάδα το κολυμβητήριο θα προμηθευτεί πετρέλαιο. Έκανε σαφές δε, πως μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση για την λειτουργία του κολυμβητηρίου. Το δεύτερο ερώτημα των «Πολιτών για την Αλλαγή» αφορούσε τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, την λειτουργία και την νέα τους μορφή στα πλαίσια του Καλλικράτη. Σύμφωνα με αυτά που επισήμανε ο Δήμαρχος, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, τα ΔΣ των νομικών προσώπων συνεχίζουν να λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούσαν, μέχρι να γίνει οποιαδήποτε τροποποίηση.

Για άλλη μια φορά, απορρίφθηκε η πρόταση του Ν. Ανταμπούφη

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πολίτες για την Ξάνθη», κύριος Ν. Ανταμπούφης, έφερε, αυτή τη φορά, στα πλαίσια των εντός ημερήσιας διάταξης, την πρόταση για μείωση των αντιμισθιών των δημοτικών συμβούλων και των Αντιδημάρχων, με σκοπό την δημιουργία ειδικού ταμείου για τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας. Η νομική σύμβουλος του Δήμου έκανε σαφές ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει την διάθεση της αντιμισθίας, αφού η σχετική απόφαση μπορεί να προσβληθεί από κάποιον που θίγονται τα συμφέροντα του. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του πρότεινε να δίνει χίλια ευρώ ετησίως όποιος από τους δημοτικούς συμβούλους έχει οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, καθώς, όπως υπογράμμισε, «είναι πιο σωστό να συνεισφέρουν οι έχοντες και κατέχοντες». Τελικά, μετά και την τοποθέτηση του κυρίου Θ. Ξυνίδη, ο οποίος θύμισε στο σώμα, πως πρώτοι οι «Πολίτες για την Αλλαγή», είχαν προτείνει στα πλαίσια του προεκλογικού τους προγράμματος την διάθεση του 1/3 της αντιμισθίας των δημοτικών συμβούλων σε ειδικό ταμείο, η πρόταση του κυρίου Ανταμπούφη τροποποιήθηκε, και προτάθηκε η μείωση των αντιμισθιών από πενήντα τοις εκατό να πάει στο τριάντα τοις εκατό. Ακολούθησε η ψηφοφορία του σώματος, όπου τελικά η πρόταση απορρίφθηκε με δέκα μόνο ψήφους υπέρ.

Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου

Όσον αφορά τώρα της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου, στην οποία θα συμμετέχουν 37 φορείς, αποφασίστηκε τελικά να συμμετέχουν το Τεχνικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο.