Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η ΝΟΔΕ Ξάνθης εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Η ΝΟΔΕ Ξάνθης εκφράζει τις επιφυλάξεις
της για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Από την πρώτη στιγμή που διέρρευσε ο “Καλλικράτης” των Σχολείων, έχουμε τονίσει ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα αποφάσεων που λαμβάνονται μονομερώς και μέσα σε γραφεία Υπουργείων και να ανακοινώνονται ως αποτέλεσμα, δήθεν, διαβουλεύσεων. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού, γόνιμου και αποτελεσματικού διαλόγου με την τοπική κοινωνία, την εκπαιδευτική κοινότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Γονείς.
Πιστεύουμε ότι οι συγχωνεύσεις των σχολείων πρέπει να γίνουν με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια και να μην αποσκοπούν στην εξοικονόμηση πόρων και την περικοπή των λειτουργικών δαπανών.
Με βάση τα παραπάνω τίθενται τα εξής ερωτήματα:
1. Γιατί δεν προχώρησε εξ αρχής σε διάλογο με τους παραπάνω φορείς;
2. Οι συγχωνεύσεις θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης (τόσο στα δημόσια, όσο και στα μειονοτικά σχολεία) στο νομό μας;
3. Πώς διασφαλίζεται στο νομό μας η εγγραφή των μαθητών στο σχολείο προορισμού από τη συγχώνευση;
4. Θα υπάρξει στο νομό μας ομαλή μετάβαση των μαθητών με συνοδό και διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας;
5. Έχει προβλεφθεί για το νομό μας το συνολικό κόστος των μετακινήσεων των μαθητών; Μήπως το συνολικό αυτό κόστος θα υπερβαίνει τα χρήματα που θα εξοικονομήσει η Κυβέρνηση από τη μείωση των σχολικών μονάδων; Υπάρχει μελέτη για την αντιμετώπιση των συνδυασμένων μεταφορών, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση;
6. Μήπως τελικά οι γονείς επωμιστούν τα οικονομικά βάρη για το κόστος της μετακίνησης των παιδιών τους;
7. Τι σχεδιάζετε, στα πλαίσια του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” στην ανώτατη εκπαίδευση, για το μέλλον του ΔΠΘ;
Καλούμε την Κυβέρνηση, να προσέλθει σε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο, γιατί η αναστάτωση που φαίνεται ότι προκαλείται στο μέσον της σχολικής χρονιάς θα είναι εις βάρος, τουλάχιστον, των μαθητών. Πληγώνει όμως και την αξιοπρέπεια της Ξανθιώτικης οικογένειας.