Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Παρ’ ότι ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως εκλογές δεν πρόκειται να διεξαχθούν μέσα στο 2011, εντούτοις η εκλογολογία καλά κρατεί. Η πιθανότητα ανασχηματισμού επίσης ως λύση, μετά από τις εσωκομματικές έριδες και τις αντιπαραθέσεις των υπουργών, διαφαίνεται στην θολούρα του κυβερνητικού τοπίου. Και οι δύο εκδοχές όμως, αφήνουν αδιάφορους τους περισσότερους πολίτες, αφού η λαϊκή σοφία, σε παρόμοιες περιπτώσεις «προτάσσει» το «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»! Ή επί το λακωνικότερον «όχι Γιάννης, Γιαννάκης». Αλλάζει κάτι; Ίδια νοοτροπία, ίδιες ιδέες και το σπουδαιότερο η ίδια λατρεμένη επιθυμία για θώκους και αξιώματα. Στην ουσία, για την πλέον υψηλόραχη καρέκλα που προσμετρούν σ’ αυτήν το κύρος λόγω αρμοδιοτήτων.
Και λοιπόν; Μόλις γίνεται η μοιρασιά των υπουργείων στρογγυλοκάθονται, απολαμβάνουν τα υπάρχοντα και τις παροχές των «τιμής ένεκεν» και αποφασίζουν για τις τύχες όλων ημών. Έχουν όμως πάντα το άγρυπνο μάτι των πολιτών που παίρνουν θέση κριτή, ώστε να διαχωρίζουν τους ικανούς από τους ανίκανους.
Η μάχη των υπουργών και των βουλευτών στις εσωκομματικές αψιμαχίες εμφανίζονται στο προσκήνιο, έστω κι αν η προσπάθεια της μη διαρροής καταβάλλεται, προς διαφύλαξν της αρραγούς σύμπνοιας, λόγω ιδεολογίας. Φαινομενικά. Λίγα βγαίνουν ως συνήθως στην δημοσιότητα και τα υπόλοιπα υπερίπτανται και αφήνονται στην κρίση των πολιτών, που ευτυχώς με αφορμή την οικονομική κρίση έχουν αφυπνίσει τον εγκέφαλό τους και τον έχουν εκπαιδεύσει στην καχυποψία, βάσει της οποίας εξάγουν συμπεράσματα που ως συνήθως επαληθεύονται.
Οι τριγμοί στην κυβέρνηση ξεκίνησαν με το θέμα των λαθρομεταναστών και η χρόνια αδυναμία και αδιαφορία ίσως και η υποτίμηση του πραγματικού προβλήματος, που εξελίχθηκε σε μείζον για τα ελληνικά δεδομένα. Ο εξαιτίας αυτού του προβλήματος «πόλεμος των αστέρων» του κυβερνητικού σχήματος δημοσιοποιήθηκε και εντοπίσθηκε στην δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ υπουργών και κυρίως μεταξύ του κ. Βενιζέλου και κ. Ραγκούση. Η «φαγωμάρα» σε πλήρη εξέλιξη και η απομόνωση το νέο συστατικό της κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός καλείται να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, δίχως συμπαραστάτες στο θέμα του νέου μνημονίου. Και όχι μόνο. Ανταγωνισμός και μονοπώληση του κοινού ενδιαφέροντος, διαχωρισμός θέσεων και απόψεων, ενώ στην επικοινωνία μεταξύ τους επικρατεί… η ανυπαρξία.
Δεν συμμαζεύονται τα ασυμμάζευτα, αφού έχουν διαφύγει του δέοντος ελέγχου του Πρωθυπουργού, ο οποίος ως μονήρης καβαλάρης τρέχει και δεν φτάνει. Έτσι διαρρέουν φήμες περί ανασχηματισμού και εικασίες υπουργικών σχημάτων από τους «μάντεις» των πολιτικών δρώμενων. Το θέμα των λαθρομεταναστών υποσκέλισε ακόμη και αυτό του μνημονίου και τους εξαθλιωτικούς όρους που αυτό επιβάλλει. Το χάος είναι σχεδόν προ οφθαλμού, ενώ το κυβερνητικό σχήμα ταλαντεύεται στην προσπάθεια επιβολής προσωπικών θέσεων, που δεν συνάδουν με την ομοψυχία και την ομοφωνία, που αποτελούν την βάση της ομοφροσύνης. Αυτά…