Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τα φρουτάκια

Έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τα φρουτάκια

Το νοµοσχέδιο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συµβούλιο

Με στόχο να εισπράξει φέτος το Δηµόσιο 700 εκατ. ευρώ και να έχει και τα επόµενα χρόνια ένα σταθερό έσοδο, το Υπουργικό Συµβούλιο ενέκρινε το νοµοσχέδιο για τη «Ρύθµιση της αγοράς παιγνίων». Το νοµοσχέδιο απαγορεύει τη συµµετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. φρουτάκια) νέων κάτω των 21 ετών, ενώ επιτρέπει να παίζουν τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια. Αυτή τη στιγµή, όπως επισηµαίνεται στο ενηµερωτικό σηµείωµα του υπουργείου Οικονοµικών, η αγορά παιγνίων λειτουργεί παράνοµα στη χώρα µας, χωρίς προστατευτικές διατάξεις και στερώντας ταυτόχρονα το Δηµόσιο από σηµαντικούς πόρους. Υπολογίζεται ότι λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχήµατος, έως και 20.000 ηλεκτρονικές µηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισµένου κέρδους (ΑWPs) και έως και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνοµα τυχερά παιχνίδια τύπου φρουτάκια. Συνολικά, ο τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιµάται σε 10 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ αφορούν το παράνοµο στοίχηµα. Από τα ποσά αυτά το Δηµόσιο σήµερα δεν εισπράττει τίποτα.
ME THN ΨΗΦΙΣΗ του νόµου το υπουργείο Οικονοµικών προβλέπεται να προκηρύξει πλειοδοτικό διαγωνισµό για 4-10 άδειες που θα αφορούν συνολικά 30.000 παιγνιοµηχανήµατα. Τµήµα των αδειών αυτών θα λάβει ο ΟΠΑΠ, σύµφωνα µε το δικαίωµα προαίρεσης που διαθέτει βάσει της σύµβασής του µε το Ελληνικό Δηµόσιο. Η διάρκεια των αδειών θα είναι δεκαετής. TA ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΈΝΑ τεχνικά ψυχαγωγικά παιχνίδια θα διατίθενται ελεύθερα και θα διεξάγονται µόνο σε αδειοδοτηµένους χώρους. Σε ό,τι αφορά το διαδικτυακό στοίχηµα, προβλέπεται η προκήρυξη 15-50 αδειών έπειτα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισµό. Η διάρκεια των αδειών θα είναι πενταετής. Το Δηµόσιο θα συµµετέχει, βάσει του νόµου, σε ποσοστό 30% επί των µεικτών κερδών των αδειούχων, ενώ θα επιβάλλεται και φόρος 10% στα κέρδη των παικτών. Για το 2011, το Δηµόσιο προβλέπεται να εισπράξει 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων. Ετσι, την επόµενη τριετία τα έσοδα προβλέπεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των παικτών, εκτός από το όριο ηλικίας που τίθεται για τα τυχερά παιχνίδια, προβλέπονται επίσης τα εξής:
- Ορίζεται ανώτατο όριο συµµετοχής στα παιχνίδια µε παιγνιοµηχανήµατα που δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 2 ευρώ.
- Απαγορεύεται το µέγιστο ποσό που µπορεί να χάσει ο παίκτης να υπερβαίνει το ποσό συµµετοχής του στο παιχνίδι.
- Προβλέπεται η ατοµική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία, οι περιορισµοί που θέλει ο ίδιος να θέσει στον εαυτό του και οι χρηµατικές ροές.