Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Τα πέτσινα χαρτιά τινάζουν στον αέρα την αγορά

Αυξητική τάση σημείωσαν οι ακάλυπτες επιταγές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον Μήνα Νοέμβριο

Τα πέτσινα χαρτιά τινάζουν
στον αέρα την αγορά



Για παγκόσμια πρωτοτυπία της Ελλάδας κάνει λόγο η ΟΕΒΕ Ξάνθης
Σωτήρης Τσιακίρογλου:

«Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές.
Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, γι’ αυτό και οι περισσότεροι ζητάμε να πληρωνόμαστε σε μετρητά και όχι σε επιταγές»


Σε αυξητική τροχιά κινήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το δίμηνο Οκτώβριο - Νοέμβριο 2010. Το γεγονός αποτέλεσε σημείο προβληματισμού και έντονης ανησυχίας για τους εμπόρους και επιχειρηματίες της περιοχής, που έφτασαν να κρατάνε στα χέρια τους επιταγές μέχρι και ενός έτους, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη από τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΞ, κύριο Σωτήρη Τσιακίρογλου.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει ο τελευταίος μέσα από την εφημερίδα μας, αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Παράλληλα, ο κύριος Σ. Τσιακίρογλου τονίζει, πως η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει επί του θέματος, με το να βάλει ένα χρονικό περιθώριο τριών ή το μέγιστο τεσσάρων μηνών, όσον αφορά τις επιταγές.
Οι ακάλυπτες επιταγές αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» στα χέρια του εμπόρου, που είναι έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό πλέον και οι περισσότεροι αρνούνται να πληρωθούν με επιταγές και ζητάνε μόνον ρευστό χρήμα. Οι σχέσεις των συναλλασσόμενων διέπονται από βαθιά κρίση και αναξιοπιστία.
«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, γι’ αυτό και οι περισσότεροι ζητάμε να πληρωνόμαστε σε μετρητά και όχι σε επιταγές» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Σ. Τσιακίρογλου.
Σύμφωνα με αυτά που σπεύδει να συμπληρώσει ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί, με δεδομένο το γεγονός, πως τα κριτήρια έχουν γίνει πολύ αυστηρά και οι τράπεζες δεν δίνουν, πλέον, απλόχερα επιταγές.
Από την άλλη, ο κύριος Σ. Τσιακίρογλου, επισημαίνει πως «οι τράπεζες έχουν τεράστια οικονομικά οφέλη από την προεξόφληση των επιταγών».
Και καταλήγει «ουσιαστικά, το κέρδος του εμπόρου το κερδίζει η τράπεζα».