Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ποινές για χρέη και μετατροπή τους σε προσφορά κοινωνικής εργασίας

Αυξάνεται η ανέχεια στην Ξάνθη


Ποινές για χρέη και μετατροπή τους

σε προσφορά κοινωνικής εργασίας


Αύξηση των αιτήσεων που καταθέτουν οι δικηγόροι για λογαριασμό πελατών τους


Γιώργος Παπασταματίου, Αντιδήμαρχος Ξάνθης:

«-Αυτή την στιγμή έχουμε τέσσερα άτομα που προσφέρουν κοινωνική εργασία στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης και σε λίγο θα απασχολήσουμε ακόμη έναν. Η εργασία τους είναι τετράωρη και κάθε μήνα δίνουμε αναφορά με δελτίο, σχετικά με τις παρουσίες και την συμπεριφορά τους.


-Δεν μπορεί δηλαδή ο οποιοσδήποτε φυλακισμένος να έρθει να δουλέψει στο Δήμο, χρειάζεται σχετική δικαστική απόφαση»



Η «κοινωνική εργασία» αποτελεί ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι της χώρας, προσφέροντας εργασία στους καταδικασμένους συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχοντας την σχετική δικαστική απόφαση, μετατρέπουν την ποινή τους σε «κοινωνική εργασία», που είναι οικιοθελώς και δωρεάν.

Να σημειωθεί δε, ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «κοινωνική εργασία» απασχολούνται στην υπηρεσία καθαριότητας, ανάλογα με τον χρόνο ποινής που τους έχει επιβληθεί.

Ο Δήμος Ξάνθης συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα, καθώς με αυτό τον τρόπο δίνει δεύτερη ευκαιρία σε κάποιους συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν να είναι μαζί με την οικογένειά τους και να χαίρονται το πολύτομο αγαθό της ελευθερίας. Από την άλλη, η «κοινωνική εργασία» αποτελεί ένα σημαντικό όφελος για τον Δήμο, που αποκτά εργατικό δυναμικό, ειδικά δε στο τμήμα καθαριότητας που χαρακτηρίζεται από «λειψανδρία», λόγω της απαγόρευσης των συμβάσεων εργασίας.

Η «κοινωνική εργασία» είναι τετράωρη, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να μπορούν να συνεχίσουν την ζωή τους κάνοντας και μια δεύτερη εργασία.

«Για να προσφέρουν κοινωνική εργασία οι κρατούμενοι στην υπηρεσία καθαριότητος του Δήμου, πρέπει να έχουν απόφαση του δικαστηρίου, η οποία θα μετατρέπει την ποινή της κράτησης σε ποινή κοινοθελούς εργασίας. Δεν μπορεί δηλαδή ο οποιοσδήποτε φυλακισμένος να έρθει να δουλέψει στο Δήμο. Από εκεί και πέρα ο Αντιδήμαρχος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της κοινωνικής εργασίας, που είναι δωρεάν» σχολιάζει αναφορικά με το θέμα ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης, κύριος Γιώργος Παπασταματίου.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του προγράμματος κοινωνική εργασία, ο τελευταίος επισημαίνει ενδεικτικά ότι «είναι κέρδος το γεγονός, ότι ο καταδικασμένος είναι κοντά στην οικογένειά του και όχι μέσα στην φυλακή. Μετά την κοινωνική εργασία που προσφέρει, ο άνθρωπος πηγαίνει σπίτι του. Με λίγα λόγια, εκτίει την ποινή του προσφέροντας κοινωνική εργασία».

Παράλληλα, σχετικά με αυτά που επισημαίνει στην συνέχεια κ κύριος Γ. Παπασταματίου, «το πρόγραμμα είναι παλιό, περίπου δεκαπενταετές, επί υπουργίας του αείμνηστου Γιαννόπουλου. Μόνον το δικαστήριο μπορεί να μετατρέψει την ποινή κάποιου σε κοινωνική εργασία. Όταν υπάρχει τέτοια δικαστική απόφαση, ο ενδιαφερόμενος κάνει μια αίτηση στον Δήμο, για να εργαστεί οικιοθελώς στην υπηρεσία καθαριότητας».

Όσον αφορά τον Δήμο Ξάνθης, ο κύριος Γ. Παπασταματίου σημειώνει ότι «αυτή την στιγμή έχουμε τέσσερα άτομα που προσφέρουν κοινωνική εργασία στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης και σε λίγο θα απασχολήσουμε ακόμη έναν. Η εργασία τους είναι τετράωρη και κάθε μήνα δίνουμε αναφορά με δελτίο, σχετικά με τις παρουσίες και την συμπεριφορά τους» και συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι κοινωνικό το θέμα. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να διευκολύνουμε την κατάσταση. Είμαστε ευχαριστημένοι από την εργασία των παιδιών. Βοηθάνε πάρα πολύ. Τουλάχιστον αυτά τα δύο χρόνια, δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψή μου, που να αποδεικνύει ότι ήταν ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να τους καταγγείλουμε και να χάσουν αυτό το ευεργέτημα».

Και καταλήγει «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι άνθρωποι αυτοί δέχονται τη δουλειά με χαρά και ευγνωμοσύνη, θα έλεγα. Είναι πολύ θετικό το όλο εγχείρημα. Εξάλλου, οι νομικοί και οι δικαστές ξέρουν σε ποιον θα παραχωρήσουν το δικαίωμα για να μετατρέψει την ποινή του σε κοινωνική εργασία».