Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Θέμα επιβίωσης οδηγεί συμπολίτες μας σε εύρεση τροφής από τα σκουπίδια

Θέμα επιβίωσης οδηγεί συμπολίτες μας

σε εύρεση τροφής από τα σκουπίδια


-Ληγμένα τρόφιμα από super markets, πεταμένα προϊόντα της λαϊκής αγοράς, το καθημερινό γεύμα για τους οικονομικά εξαθλιωμένους

-Σε άθλιους του ΔΝΤ μας μετατρέπει το μνημόνιο



Γιάννης Χατζόπουλος, Πρόεδρος Πωλητών Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης:

«Αξιοπρεπείς συμπολίτες μας έρχονται τελευταία στιγμή στο παζάρι για να χτυπήσουν τις τιμές, αλλά και για να μαζέψουν προϊόντα που αφήνουμε, γιατί δεν έχουν εμπορική αξία, με σκοπό την κατανάλωσή τους»



Η Ελλάδα, αν και χώρα της αναπτυγμένης Δύσης, αντιμετωπίζει μεγάλη φτώχεια που διαρκώς παίρνει επικίνδυνες κοινωνικές διαστάσεις, στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικότερες ανάγκες τους για την επιβίωση.

Δεν είναι καθόλου σπάνιες οι περιπτώσεις, όταν πολίτες της χώρας, οικογενειάρχες και νοικοκυραίοι, έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο της εξαθλίωσης, με αποτέλεσμα να μαζεύουν ληγμένα προϊόντα από αυτά που πετάνε τα super markets, αλλά και προϊόντα που αφήνουν σε καφάσια οι έμποροι των λαϊκών αγορών, προκειμένου να τα καταναλώσουν.

Αν παλιότερα μόνον οι αθίγγανοι είχαν την τάση να ψάχνουν στα σκουπίδια σε αναζήτηση φαγώσιμων ειδών και άλλων χρήσιμων προϊόντων, σήμερα αρκετοί και από τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας, έχουν κάνει καθημερινότητά τους την εξεύρεση τροφίμων μέσα από χώρους που αυτά πετάγονται ως άχρηστα και χωρίς καμιά εμπορική αξία.

Το φαινόμενο δεν είναι χαρακτηριστικό μόνον για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά και για περιοχές της ελληνικής επαρχίας όπως είναι και η Ξάνθη.

Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος Πωλητών της Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης, κύριος Γιάννης Χατζόπουλος, αξιοπρεπείς συμπολίτες μας έρχονται τελευταία στιγμή στο παζάρι για να χτυπήσουν τις τιμές, αλλά και για να μαζέψουν προϊόντα που αφήνουμε, γιατί δεν έχουν εμπορική αξία, με σκοπό την κατανάλωσή τους».


Το θέμα, όπως επισημαίνει, ο κύριος Γ. Χατζόπουλος, είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της δικής μας πόλης, αλλά αποτελεί μια πραγματικότητα που ξαφνιάζει δυσάρεστα τους εμπόρους, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της λαϊκής αγοράς της Ξάνθης.

Να σημειώσουμε δε, πως η λαϊκή αγορά της πόλης, το ξακουστό παζάρι της Ξάνθης, έχει υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα, σύμφωνα με αυτά που τονίζει με έμφαση ο κύριος Γ. Χατζόπουλος, εξαιτίας των άσχημων οικονομικών δεδομένων της εποχής. Η πτώση του τζίρου σε σχέση με άλλες χρονιές αγγίζει το 50 με 60% όσον αφορά το παζάρι της Ξάνθης.

Από την άλλη, το ΦΠΑ που έχει επιβληθεί στους εμπόρους των λαϊκών αγορών μέσα από την υποχρέωση τους να κόβουν αποδείξεις, έχει απορροφηθεί κατά 90% από τους ίδιους τους Πωλητές. Σύμφωνα, όμως, με εκτιμήσεις του κυρίου Γ. Χατζόπουλου, η εφαρμογή του μέτρου θα έχει ως τελικό στόχο τον καταναλωτή. Με βάση, λοιπόν, με αυτά που επισημαίνει ο τελευταίος, τον Φεβρουάριο, περίπου, οι έμποροι θα αναγκαστούν να κάνουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους, εξαιτίας του ΦΠΑ που τους έχει επιβληθεί, καθώς η διαφορά στις τιμές θα φανεί περίπου εκείνη την χρονική περίοδο.

«Η λαϊκή, όπως το λέει και η ίδια η λέξη, είναι ένας χώρος για τον λαό. Έτσι, όμως, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι παραδοσιακά χαμηλές τιμές της λαϊκής θα αυξηθούν, εξαιτίας των σχετικών αποφάσεων της κυβέρνησης» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Γ. Χατζόπουλος.