Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Αποχή, ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου


Αποχή, ο μεγάλος νικητής
των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου φανερώνει μια διάχυτη δυσαρέσκεια του κόσμου για την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, η οποία οδήγησε την χώρα στα “δίχτυα” του μνημονίου με τις γνωστές οικονομικές περιπέτειες που μας ταλανίζουν οικτρά και όπως φαίνεται θα μας ταλανίζουν ακόμη για πολύ.
Βέβαια, και αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των εκλογών που πέρασαν, υπήρξε μεγάλη αποχή σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο. Αγανακτισμένος και μπουχτισμένος πολύς κόσμος, αποφάσισε να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, σκεπτόμενος ότι δεν του προσφέρει κάτι ουσιαστικό, ούτε μπορεί να αλλάξει την σημερινή του κατάσταση, με τα πολλαπλά προβλήματα που τον κατατρέχουν.
Ο απλός πολίτης γύρισε την πλάτη του στις εκλογές και τους πολιτικούς που παλεύουν να εκλεγούν σε θέσεις και αξιώματα. Μπορεί κάποιοι να έσπευσαν να πανηγυρίσουν, αφού μάζεψαν ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από κάποιους άλλους, ωστόσο, παρέλειψαν να λάβουν υπόψη τους, την τεράστια αποχή από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Ενώ, ο Έλληνας είναι γνωστός για το πολιτικό του ανάστημα, γιατί από ανέκαθεν ήταν πολιτικοποιημένος, αλλά και κομματικοποιημένος, σήμερα έδειξε πρόσωπο απόλυτης αδιαφορίας και όχι άδικα. Όταν δεν έχεις τα αναγκαία, για να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες ή όταν είσαι άνεργος με όλες τις επιπτώσεις που συνεπάγεται αυτό το γεγονός, ελάχιστα σε ενδιαφέρει ποιος θα εκλεγεί.
Τελικά, η αποχή είναι αυτή που κέρδισε με μεγάλη διαφορά από κάθε άλλη φορά στις εκλογές που πέρασαν. Ίσως αυτό να είναι και το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών, το οποίο δεν ξέρω αν έχουν λάβει κάποιοι, για να το ερμηνεύσουν στη συνέχεια.
Ο μέσος πολίτης, πλέον, απέχει από την πολιτική, γιατί δεν εμπιστεύεται κανέναν. Θεωρεί, ότι όλοι έχουν δώσει δείγματα γραφής και μάλιστα με αρνητικά αποτελέσματα.
Όσο για αυτούς που χαίρονται για την νίκη τους, τη στιγμή που για να λάβουν τα πολυπόθητα γι’ αυτούς αποτελέσματα, έκαναν τις γνωστές οικονομικές τους εξυπηρετήσεις, τα σχόλια είναι περιττά. Νίκη πραγματική, είναι μόνον αυτή που βασίζεται στην λαϊκή αναγνώριση της αξίας του πολιτικού σου έργου. Όταν δεν έχεις κανένα απολύτως έργο, πέραν από τα κενά χρόνια παραμονής σου σε θέσεις που θεωρείς προσωπική σου ιδιοκτησία, τότε το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ σου, είναι μάλλον σχήμα οξύμωρο…