Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τα σενάρια περί εκλογών δεν βοηθούν στην έξοδο της χώρας από την κρίση

Σωκράτης Ξυνίδης:
Τα σενάρια περί εκλογών

δεν βοηθούν στην έξοδο της χώρας από την κρίση


«Δεν έχει μιλήσει κανένας για πρόωρες εκλογές. Είναι γεγονός, ότι η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι να υπηρετήσουμε, ο καθένας από τον τομέα της ευθύνης του, την μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας»

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού του υποψήφιου Δημάρχου του νέου Καλλικρατικού Δήμου Αβδήρων, κυρίου Β. Τσολακίδη, όπου βρέθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης, έκανε δηλώσεις αναφορικά με φλέγοντα ζητήματα που αφορούν το κράτος.

Σχετικά με την υποψηφιότητα του κυρίου Β. Τσολακίδη για τον Δήμο του νέου Δήμου Αβδήρων, τον οποίον στηρίζει, όπως δήλωσε, δυναμικά, ο κύριος Σ. Ξυνίδης, τόνισε τα ακόλουθα:
«Βρίσκομαι στην εκδήλωση του Βασίλη Τσολακίδη, γιατί θέλω να υποδηλώσω, με όλη μου την δύναμη, την στήριξή μου στον ίδιο προσωπικά και στον συνδυασμό του στον μεγάλο αγώνα που δίνει για το όραμά του, για ένα Καλλικρατικό μεγάλο Δήμο Αβδήρων και να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται με την μεγάλη αυτή διοικητική μεταρρύθμιση.
Ο Βασίλης είναι ένας πολύ έμπειρος αυτοδιοικητικός, στον οποίον μπορούν να στηριχθούν όλοι οι δημότες του νέου Δήμου Αβδήρων. Πιστεύω, απόλυτα, ότι θα είναι ο μεγάλος νικητής από την πρώτη Κυριακή των ερχομένων εκλογών. Θα οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο όλο το στελεχιακό δυναμικό.
Πιστεύω, πως η μεγαλύτερη καταξίωση γι’ αυτόν είναι, ότι πήγε, για πρώτη φορά, στην αντιπολίτευση, εκεί που τον στείλανε τις προηγούμενες εκλογές οι δημότες του Δήμου Βιστωνίδας, έκανε μια συνετή αντιπολίτευση με ευθύνη απέναντι σε μια δημοτική αρχή που, δυστυχώς, δεν στάθηκε στο ύψος των καιρών και των περιστάσεων, στήριξε τους δημότες του σε αυτή την δύσκολη τετραετία και τώρα περισσότερο έμπειρος και σοφός, από ποτέ, πάει να σηκώσει το μεγάλο βάρος. Είναι μια μεγάλη τιμή για ένα δημόσιο πρόσωπο να μπορεί να μείνει πιστός σε αυτό που στοχεύει στις δύσκολες αυτές στιγμές».
Ερωτηθείς σχετικά με τα τρία νέα νομοσχέδια που έρχονται να δώσουν κίνητρα στο «επιχειρείν» και τις επενδύσεις, ο κύριος Σ. Ξυνίδης, επισημαίνει πως αυτά αφορούν την «Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, της οποίας έχω τις αρμοδιότητες ως αναπληρωτής Υπουργός και έχουν να κάνουν με την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων, με την απλούστευση των αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση και ίδρυση μεταποιητικών επιχειρήσεων και το πλαίσιο πάνω στο οποίο οργανώνουμε τις βιομηχανικές περιοχές και τα βιοτεχνικά πάρκα. Είναι τρία πολύ σημαντικά νομοθετήματα που ξεκαθαρίζουν το τοπίο και βοηθούν πάρα πολύ την επιχειρηματικότητα. Έχουμε βάλει σαν στόχο ως Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και συνολικά σαν κυβέρνηση, να λύσουμε όλα εκείνα τα χρόνια προβλήματα που είχε η ελληνική διοίκηση, ώστε σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις να δώσουμε κίνητρα, πραγματικά όπλα, στον επιχειρηματικό κόσμο, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και για να κινηθεί η οικονομία».
Σχετικά, τώρα, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και τι θα σηματοδοτεί για την ανάπτυξη της χώρας, ο κύριος Σ. Ξυνίδης, επισημαίνει ότι «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι σε ένα ώριμο στάδιο. Σε λίγες μέρες θα υπάρξει το σχέδιό του προς διαβούλευση. Αυτό το οποίο παρουσιάζουμε είναι μια άλλη αντίληψη, η οποία δεν στηρίζεται, μόνον, στην λογική των επιδοτήσεων όπως μέχρι τώρα αναφερόντουσαν οι αναπτυξιακοί νόμοι. Έχει σαν στόχο, εκτός από την βοήθεια των επιδοτήσεων, να προσφέρει ουσιαστική πριμοδότηση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της νέας επιχειρηματικότητας, τομείς στους οποίους πιστεύουμε, ότι θα πρέπει να στραφεί η ελληνική μεταποίηση και παραγωγή, για να μπορέσει να φύγει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Θα υπηρετήσουμε αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο και μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία έχουμε ανακοινώσει.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης έκανε μια εκτενή αναφορά στην μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε ΕΤΕΑΝ, που θα έχει εκτός από εγγυοδοτικό και χρηματοδοτικό χαρακτήρα σε συνέργεια με τις τράπεζες, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Θέλω να πιστεύω, ότι με όλο αυτό το πλέγμα των ενεργειών αλλάζουμε το κλίμα στην οικονομία, αλλάζουμε το κλίμα στον επιχειρηματικό κόσμο και πάνω από όλα αλλάζουμε την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις δυνατότητες της χώρας».
Σε σχετική ερώτηση περί σεναρίων για πρόωρες εκλογές, ο κ. Σ. Ξυνίδης, επισημαίνει με έμφαση πως «Δεν έχει μιλήσει κανένας για πρόωρες εκλογές. Είναι γεγονός, ότι η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι να υπηρετήσουμε, ο καθένας από τον τομέα της ευθύνης του, την μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας. Από κει και πέρα, βέβαια, η πολιτική είναι ζώσα και οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το οποίο διαμορφώνεται ως πολιτική εξέλιξη. Δεν είμαστε ούτε όμηροι της εκλογολογίας, ούτε όμηροι του φόβου στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θα κάνουμε αυτό που είναι προς συμφέρον του ελληνικού λαού».
Σε διευκρινιστική ερώτηση, γιατί οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν αναχθεί από τον πρωθυπουργό σε πολιτικές εκλογές, ο κύριος Σ. Ξυνίδης, αναφέρει πως «Οι εκλογές αυτές υπηρετούν την μεγάλη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση. Από κει και πέρα, σαφώς, κάθε εκλογική αναμέτρηση εμπεριέχει, είτε μας αρέσει είτε όχι, και πολιτικά μηνύματα. Το να λέμε, ότι δεν εμπεριέχει, δείχνει ,ακριβώς, ότι φοβόμαστε τις εκλογές. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Πηγαίνουμε στον ελληνικό λαό και του λέμε, ότι είναι κρίσιμες, γιατί θα πρέπει να επιλέξει εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορέσουν να πάρουν το όχημα της ανάπτυξης του Καλλικράτη στην πλάτη τους και να μπορέσουν να το πάνε μπροστά. Συγχρόνως, είναι προφανές, ότι θα εξαχθούν και πολιτικά συμπεράσματα, είναι πολύ απλό και πολύ φυσιολογικό. Άλλοι προσπαθούν τραβώντας από τα μαλλιά αυτό το απλό πράγμα, να του δώσουν τέτοιου είδους διαστάσεις, θεωρώντας ότι αυτό θα τους δώσει την δυνατότητα την επομένη των εκλογών, να έρθουν και να πουν κάτι, γιατί επί της ουσίας, δεν έχουν να πουν τίποτα. Έφεραν την χώρα στην καταστροφή. Σήμερα έρχονται, μάλλον, πολύ εκ των υστέρων, για να πουν αυτά, τα οποία ο ελληνικός λαός έχει ζήσει στο πετσί του, ως παράγοντα της πολιτικής τους».