Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Της Πολιτικής το ## Γράφει ο Σταυρός Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής το ##
Γράφει ο Σταυρός Βλαχόπουλος

Πανικός στο στρατόπεδο Χατζηευαγγέλου παρά τα ειρωνικά σχόλια των υποστηρικτών του…
Αφού προσπάθησαν να απαξιώσουν την μεταγραφή του Άγγελου Κηλικιώτη, τώρα τρέχουν πίσω από υποψήφιους του Θ. Μίχογλου και τους πιέζουν να τον αδειάσουν:
Μπορεί να μας έλεγαν οι του Χατζηευαγγέλου κολλητοί και φίλοι πως περισσότερο τον Στολίδη υπολόγιζαν παρά τον Μίχογλου, αλλά όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα κινήσεις τους, μάλλον το αντίθετο συνέβαινε από την αρχή και όσο περνάει ο καιρός, ολοένα και περισσότερο δείχνουν τον πανικό τους. Δεν έχουν σταματήσει να πιάνουν ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να είναι υποψήφιοι με τον Θ. Μίχογλου και να τους πιέζουν να κατέβουν μαζί τους. Στο παιχνίδι των πιέσεων βέβαια δεν ήταν δυνατόν να μην αναμειχτεί και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη ο οποίος ως φανατικός υποστηρικτής και στενός συνεργάτης του Δημάρχου Τοπείρου, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τον διατηρήσει στην θέση αυτή που σήμερα κατέχει, εκλέγοντας τον Δήμαρχο. Το πρόβλημα βέβαια στην προκειμένη περίπτωση, είναι πως τρέμουν τον Θωμά Μίχογλου, αλλά και όλους όσους αποφάσισαν να είναι μαζί του δίνοντας καθαρά την μάχη και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρηθούν στην εξουσία, άσχετα αν δεν έχουν να παρουσιάσουν κανένα έργο στην πολύπαθη και παραμελημένη περιοχή του Δήμου Τοπείρου.

Επιθέσεις κατά Πουλιού από ΜΜΕ, με φόντο την συμμετοχή του σε φιλικό τραπέζι στο οποίο παραβρέθηκε και ο Φανουράκης:
Απόλυτα δικαιολογούν ορισμένοι του χώρου μας, την συνύπαρξη του Δημάρχου Ξάνθης τόσο με τον γνωστό Μπαντάκ των Κιμμερίων, τον οποίο ο ίδιος ο Δήμαρχος έβρισε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα ο πρώτος να καταθέσει και μήνυση εναντίον του Δημάρχου, όσο και την συμμετοχή του Δ. Μπένη στο ψηφοδέλτιο του Μ. Στυλιανίδη, ξεχνώντας επιλεκτικά τα όσα αυτός είχε πει για τον Δήμαρχο επί σειρά ετών. Το μοναδικό θέμα που είναι μεμπτό για τους κυρίους αυτούς, είναι πως ο Χ. Πούλιος και ο Μ. Φανουράκης παραβρέθηκαν σε φιλικό τραπέζι και μετά από κάποιες ημέρες τα τσούγκρισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον Μ. Φανουράκη να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη χτυπώντας το χέρι στο έδρανο και τον Χ. Πούλιο να τον αποκαλεί τραμπούκο. Βρε πως ξεχνάνε ορισμένοι τα γεγονότα και πως θυμούνται επιλεκτικά αυτά που θέλουν. Τελικά μήπως η λωτοφαγία έπεσε στα ΜΜΕ και όχι στις κομματικές παρατάξεις;

Το είπαν και το έκαναν... Με ανεξάρτητο συνδυασμό οι μειονοτικοί στον Δήμο Ξάνθης:
Ο Χουσεΐν Αχμέτογλου θα είναι ο επικεφαλής που θα κατέλθει στις Δημοτικές εκλογές απέναντι σε Στυλιανίδη και Πούλιο, διεκδικώντας τον Δήμο Ξάνθης. Το βράδυ της Τετάρτης συνεδρίασαν οι γνωστοί μειονοτικοί της περιοχής μας, στα γραφεία της ΤΕΞ και αφού για αρκετές ώρες έβγαλαν τα εσώψυχά τους, αποφάσισαν και κατέληξαν σε αυτό το οποίο εδώ και αρκετές ημέρες είχαμε πει, άσχετα αν πολλοί υποψήφιοι του Μ. Στυλιανίδη υποστήριζαν πως οι μειονοτικοί δεν θα τολμήσουν να ασχοληθούν με τις εκλογές κατεβάζοντας συνδυασμό. Δεν ξέρω βέβαια από πού προήλθε αυτή η σιγουριά τους, αλλά σίγουρα είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι, το Προξενείο της Κομοτηνής από την μια ήθελε ανεξάρτητο μειονοτικό συνδυασμό στον Δήμο Κομοτηνής και στην Ξάνθη δεν ήθελε; Η απάντηση μήπως βρίσκεται στις σχέσεις που έχουν αναπτύξει αυτοδιοικητικοί της περιοχής μας με τον Τούρκο Πρόξενο και γενικότερα με όσους πρόξενους έχουν περάσει από την Θράκη τα τελευταία χρόνια; Ο στόχος του ανεξάρτητου συνδυασμού βέβαια, δεν είναι να κερδίσει τον Δήμο Ξάνθης, γιατί αυτό δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον άμεσα, και λέω τουλάχιστον, γιατί έτσι όπως προσπαθούν ορισμένοι να μας ξεπουλήσουν εκεί θα φτάσουμε, αλλά το να μπορέσουν να εκλέξουν τουλάχιστον τρεις δημοτικούς συμβούλους στον Δήμο Ξάνθης παίζοντας τα γνωστά σε όλους μας παιχνίδια.

Δήμαρχε σου κάνουν ζημιά και εσύ σφυρίζεις αδιάφορα:
Πρώτη φορά είδα στην ζωή μου Δήμαρχο να κατευθύνεται από παρατρεχάμενους, δημοτικούς συμβούλους, κολλητούς, φίλους, υποστηρικτές και ΜΜΕ. Πρώτη φορά είδα να μην μπορεί ένας πολιτικός άνδρας του αναστήματος του Δημάρχου Ξάνθης, να μην μπορεί να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να επιβάλει τις απόψεις και τις θέσεις του. Πρώτη φορά είδα Δήμαρχο να τρέχει πίσω από αυτά που γράφουν εφημερίδες, Blog και από αυτά που λέγονται σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Τα ΜΜΕ και οι φίλοι αγαπητέ Μ. Στυλιανίδη, είναι για να εκφράζουν την άποψή τους, να μεταφέρουν την άποψη του κόσμου, αλλά αυτός που κρίνει την τελική απόφαση είναι ο ένας και μοναδικός. Δυστυχώς στην Ξάνθη τα πράγματα έχουν παρερμηνευθεί κατά πολύ και απλά μου δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά. Τα συμπεράσματα είναι του κόσμου και τα σχόλια δικά μου, αλλά πρωτίστως εκείνο που έχω να πω είναι ένα... Μάζεψε τους γιατί σε εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Επανειλημμένες καθυστερήσεις στο έργο ενοποίησης των πλατειών και εγκρίσεις παράτασης περαίωσης του έργου. Τυχαίο; Δεν Νομίζω:
Θα τελείωναν άμεσα οι εργασίες της ενοποίησης των πλατειών, του έργου τέρας δηλαδή και δυστυχώς για αυτούς που τα έκοβαν μεγάλα, ο Εργολάβος έπεσε εκτός χρονοδιαγράμματος και μέχρι σήμερα έχει πάρει δυο παρατάσεις περαιώσεις των εργασιών και δεν γνωρίζουμε πόσες ακόμα θα πάρει. Εκείνο το σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ, καθώς η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στην αδυναμία του ανθρώπινου δυναμικού της κατασκευάστριας εταιρίας, είναι το γεγονός πως ακόμα δεν έχει παραδοθεί το έργο και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και διαπιστώνουμε πολλά ελαττωματικά σημεία, όπως πλακάκια που έχουν ραγίσει και έχουν σπάσει, ξύλα τα οποία με την πρώτη βροχή θυμίζουν σανίδες από κουφάρι βουλιαγμένου πλοίου μιας άλλης εποχής, κολωνάκια σπασμένα, βαμμένους τοίχους και τοιχία και σε όλα αυτά έρχεται να δέσει το γλυκό, με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης, η οποία ανέλαβε όπως φαίνεται και δεν ξέρω για ποιον λόγο, την δουλειά της εργολήπτριας εταιρίας, στο να εμπλουτίσει με φυτά και πράσινο τα παρτέρια.

Ατόπημα του Γιάννη Παπαχρόνη, αν αληθεύει πως χρησιμοποίησε το Email του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών για την προεκλογική του:
Φίλος και μάλιστα από τους καλούς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Η Αγάπη» αλλά θεωρώ πως αν τα πράγματα έχουν γίνει σύμφωνα με τις καταγγελίες οι οποίες κατέκλυσαν τα τοπικά ΜΜΕ, τότε έπεσε σε μεγάλο ατόπημα. Είπαμε σαν πρόεδρος του συλλόγου αιμοδοτών Γιάννη Παπαχρόνη έχεις πραγματικό έργο να παρουσιάσεις και έχεις αρκετές περγαμηνές καταγεγραμμένες στο ενεργητικό σου, αλλά είναι δυνατόν όπως έμαθα, να ρωτάσαι για το θέμα και να μην θέλεις να απαντήσεις; Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείς για την προεκλογική σου καμπάνια τα mail του συλλόγου; Δυστυχώς μόνος σου φίλε Γιάννη ακυρώνεις την μέχρι σήμερα καλή σου πορεία και ειλικρινά δεν αξίζει.

Όχι στην απεργία, ναι στην Coffee mania και στο εκ Θεσσαλονίκης Shopping therapy:

Μπορεί κάποιοι ρομαντικοί ακόμα να αγωνίζονται για τα ιδανικά και τα πιστεύω τους, αλλά πολλοί είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται τις απεργιακές κινητοποιήσεις για να πίνουν το καφεδάκι τους στα καφέ της πόλης μας, είτε να πάνε μια βόλτα για ψώνια στην Θεσσαλονίκη. Δεν είναι και λίγοι αυτοί που έπεσαν στην αντίληψή μας την ώρα που απολάμβαναν το καφεδάκι τους στα μαγαζιά της Ξάνθης και θα μου πείτε καλά έκαναν αφού και τα καταστήματα αυτά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα τελευταία, αλλά υπήρχαν και άλλοι οι οποίοι βρέθηκαν στο εμπορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και δεν γλίτωσαν από τα άγρυπνα μάτια αυτών που μας ενημέρωσαν πως τους είδαν. «Ουδέν κρυπτό υπό τον Ήλιο» λέει ο λαός μας και έχει απόλυτο δίκιο…

Πολιτικός πολιτισμός…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί απεγνωσμένα να διαγράψει το παρελθόν της, αφού αρνείται πεισματικά ότι υπήρξε σκάνδαλο Βατοπεδίου. Ως ένα σημείο είναι κατανοητή η επίσημη γραμμή του κόμματος σε αυτό το θέμα. Θέλει να κάνει μια νέα αρχή, με νέα ερείσματα και νέα ιδανικά, μακριά από υποθέσεις που έριξαν την κυβέρνησή της και ανέδειξαν ως ηγεσία του κράτος το ΠΑΣΟΚ.
Από κει και μετά, όμως, δεν είναι δυνατόν να βάζει ένα μεγάλο Χ σε ζητήματα που πλήγωσαν τον ελληνικό λαό και δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί. Ο λόγος, βέβαια, για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο με θρησκευτική χροιά, που σήμερα μας αφήνει πολλά ερωτηματικά.
Η θέση του πρώην πρωθυπουργού γνωστή και πάγια -Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο-. Τον πιστεύει όμως κανείς; Ρητορικά ερωτήματα, που δεν χρήζουν καν απάντησης.
Οι αμαρτίες του παρελθόντος σκιάζουν επικίνδυνα την σημερινή πορεία της γαλάζιας παράταξης. Ο κόσμος απογοητευμένος δεν περιμένει πολλά πράγματα, όσον αφορά την απόδοση δικαιοσύνης στο εθνικό ζήτημα που έχει εξελιχθεί η υπόθεση Βατοπεδίου.
Η κυβέρνηση από την άλλη, βρίσκεται βυθισμένη στο οικονομικό της έργο. Πιάνουμε από εδώ, κόβουμε από εκεί, η πρακτική που εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία το ΠΑΣΟΚ.
Ο καθένας ακολουθεί την δική του πολιτική πορεία, εστιάζοντας στα σημεία που τον ενδιαφέρουν άμεσα. Δεν μας συμφέρει να υπάρχει σκάνδαλο του Βατοπεδίου, το διαγράφουμε. Τόσο απλά... Δεν μας συμφέρει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν τα λέμε και τα βαφτίζουμε ανάλογα με τα γούστα μας. Έτσι, η οικονομική αφαίμαξη του Έλληνα πολίτη, μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί και ως αναδιάρθρωση των οικονομικών της χώρας. Είναι τόσο εύκολος, όσο και απίστευτος, πολλές φορές, ο τρόπος που υποτιμάνε την στοιχειώδη νοημοσύνη μας. Το παιχνίδι των λέξεων και των εντυπώσεων δεν σταματά ποτέ. Η εφευρετικότητα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, αν και εξόφθαλμη, είναι πηγαία και αστείρευτη.
Τελικά, με τέτοια νοοτροπία και τέτοιο πολιτικό πολιτισμό θα πάμε πολύ μπροστά, δε νομίζω να αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό…
Φωτιές ανάβει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο Θέρμανσης

Επιστροφή στους παραδοσιακούς
τρόπους θέρμανσης με σόμπες και τζάκια


Την Τετάρτη συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση των Βενζινοπωλών Ξάνθης, προκειμένου να αποφασίσει για το τι στάση θα κρατήσει

Γιάννης Σιούτας, Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Ξάνθης:
«Εκ των προτέρων δηλώνω, ότι είμαι κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας»


Το προσεχές Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος στο Αγρίνιο, με βασικό θέμα συζήτησης, το αίτημα να καταργηθεί η προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου από τους Βενζινοπώλες. Την στιγμή που όλος ο κόσμος πλέον, βλέπει ξεκάθαρα το αβέβαιο μέλλον να καλύπτει όλα του τα όνειρα και κάνει στροφή στις παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης βλέπε (σόμπες, τζάκια), ανεβάζοντας την κατανάλωση των καυσόξυλων στα ύψη, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να απασχολεί μια μερίδα επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με το θέμα της Θέρμανσης και δεν είναι άλλοι από τους βενζινοπώλες οι οποίοι υποστηρίζουν πως πρέπει να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Να σημειώσουμε, πως επί Νέας Δημοκρατίας οι Έλληνες Βενζινοπώλες είχαν αλλάξει την κατηγορία των βιβλίων τους από Β σε Α, με αντάλλαγμα την εφαρμογή του συστήματος
«Ήφαιστος», στα πλαίσια καταπολέμησης της λαθρεμπορίας.
Οι βενζινοπώλες αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το πουλάνε σε χαμηλότερη τιμή στους καταναλωτές, για να εισπράξουν τη διαφορά από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος «Ήφαιστος». Ωστόσο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις υπαλλήλων που δουλεύουν το σύστημα «Ήφαιστος» έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις στην είσπραξη των χρημάτων τους.
Παράλληλα, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ τα βιβλία των βενζινοπωλών άλλαξαν πάλι κατηγορία από Α σε Β. Με αφορμή αυτή την αλλαγή, οι Βενζινοπώλες ζήτησαν να βγουν από το σύστημα «Ήφαιστος», αίτημα που δεν έγινε δεκτό από το αρμόδιο Υπουργείο.

«Ζητάμε η εκκαθάριση να γίνεται μέσα σε δύο μέρες, ώστε να παίρνουμε άμεσα τα χρήματά μας πίσω. Δεν μπορούμε να περιμένουμε δέκα με δεκαπέντε ημέρες, για να τα πάρουμε πίσω, όταν κάνουν απεργία οι υπάλληλοι, που δουλεύουν το σύστημα Ήφαιστος» επισημαίνει με έμφαση ο Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Ξάνθης «Άγιος Χριστόφορος», κύριος Γιάννης Σιούτας.
Όπως ενημερώνει παράλληλα ο τελευταίος, την ερχόμενη Τετάρτη το σωματείο Βενζινοπωλών Ξάνθης θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσει, για το τι μέτρα θα πάρει, όσον αφορά το θέμα.
Πάντως, όπως σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο κύριος Γ. Σιούτας, ο ίδιος θα ψηφίσει κατά της απεργιακής κινητοποίησης, γιατί, όπως δηλώνει, «δεν συμφωνώ με τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Δεν μπορείς να πλήττεις τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, στα πλαίσια των δικών σου διεκδικήσεων. Πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος, για να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μελών του ΠΑΜΕ Ξάνθης στην κεντρική πλατεία Ξάνθης, στα πλαίσια της εικοσιτετράωρης απεργίας στον δημόσιο τομέα, εχθές το πρωί

Στην Κόντρα οι Εργαζόμενοι
με όση δύναμη τους έχει απομείνει


Δήμητρα Καραγιαννίδου, Νηπιαγωγός και μέλος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και Δημοσίων Υπαλλήλων:
«Ας σκεφτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ότι με το σύμφωνο σταθερότητας και το μνημόνιο έχουν χάσει έως και τρεις μισθούς μέσα στο χρόνο»

Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, στα πλαίσια της εικοσιτετράωρης απεργιακής κινητοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων, πραγματοποίησαν εχθές το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ Ξάνθης, με βασικό αίτημα τον σεβασμό των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.
Αναφορικά με το θέμα μιλά στην εφημερίδα μας η κυρία Δήμητρα Καραγιαννίδου, Νηπιαγωγός και μέλος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και Δημοσίων Υπαλλήλων.

«Είναι η ώρα ευθύνης σήμερα, η ώρα των αποφάσεων. Μέχρι εδώ! Καμία ανοχή, πλέον, στην επίθεση που δεχόμαστε από την κυβέρνηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» σημειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Δ. Καραγιαννίδου και συνεχίζει λέγοντας, ότι «τα μέτρα που παίρνει το ΠΑΣΟΚ, τα αιτιολογεί δηλώνοντας, πως υπάρχουν ελλείμματα και χρέη. Εμείς λέμε, ότι με αυτό τον τρόπο συμπιέζεται η τιμή της εργατικής δύναμης και αυξάνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου των μεγαλοεπιχειρήσεων, των μεγαλοτραπεζών κ.τ.λ..
Βλέπουμε, επίσης, ότι αυτά τα μέτρα παίρνονται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απλώς, τώρα, επισπεύδονται με την κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα. Ας σκεφτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ότι με το σύμφωνο σταθερότητας και το μνημόνιο έχουν χάσει έως και τρεις μισθούς μέσα στο χρόνο. Περικοπές επιδομάτων, περικοπές δώρων, επίδομα αδείας κ.τ.λ.».
Και καταλήγει «αυτό που λέμε εμείς, είναι να γυρίσουν την πλάτη τους σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές, δημοτικές και περιφερειακές. Να γυρίσουν την πλάτη τους σε συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπου οι πλειοψηφίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας παίρνουν όλες τις αποφάσεις».

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 7/10/2010


Της Πολιτικής το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Η απόλυτη Ξεφτίλα: Για ακόμα μια φορά κουμάντο στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Ξάνθης κάνει το Δροσερό:

Και πάλι στο προσκήνιο, όπως σε κάθε αυτοδιοικητικές εκλογές, έρχεται το Δροσερό και οι υποσχέσεις που λαμβάνουν οι κάτοικοι του, από ανθρώπους που έχουν τα ηνία στον Δήμο Ξάνθης και κατέχουν θέσεις και αξιώματα. Δυστυχώς αναγκάζομαι να πω χωρίς να είμαι ρατσιστής, πως αυτήν την φορά όσοι από όλους εμάς αποφασίσουν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να επιλέξουν ανθρώπους οι οποίοι δεν ξεπουλάνε τα πάντα θυσιάζοντας αξίες και ιδανικά στον βωμό της εκλογής τους. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, η ψήφος των κατοίκων του Δροσερού, έχει μεγαλύτερη αξία από την ψήφο όλων μας, αφού από την μια υπάρχουν οι υποσχέσεις και από την άλλη, θα δούμε να κυκλοφορούν τα γνωστά καρτελάκια για καύσιμα, καθώς και το να μοιράζονται ξύλα και διάφορα άλλα καταναλωτικά αγαθά, εις χάριν της ψηφοθηρίας.

Απαράδεκτες συμπεριφορές από αυτοδιοικητικούς στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης:

Δεν ξέρω πως την έχουν δει ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ξάνθης, αλλά καλά θα κάνουν να πορευτούν προς τις εκλογές πιο κόσμια και να μην ξεφεύγουν, πρώτον γιατί οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής δεν έχουν ιδιοκτησία τους τις θέσεις που κατέχουν και δεύτερον γιατί η αντιπολίτευση, έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί την νίκη στις ερχόμενες εκλογές, αλλά χωρίς να χρησιμοποιεί τρόπους απαράδεκτους για την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Πούλιος, Φανουράκης, Μελισσόπουλος, Φιλίππου και Μ. Στυλιανίδης, θα πρέπει να προωθήσουν μια διαφορετική εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης από αυτήν που μέχρι τώρα δείχνουν τις τελευταίες ημέρες και να κρατήσουν τις πολιτικές τους κόντρες μόνο σε επίπεδο πολιτικής και όχι σε επίπεδο χαρακτηρισμών και άπρεπων συμπεριφορών.

Πολύς λόγος για τα φιλικά τραπέζια, από ανθρώπους που ξεχνούν πως οι προσωπικές σχέσεις δεν εξαφανίζονται ενόψει πολιτικών αντιπαραθέσεων:

Δεν ξέρω πως έχουν μάθει ορισμένοι να συμπεριφέρονται ή να λειτουργούν, αλλά προειδοποιώ και ενημερώνω όλους αυτούς που πίσω από την ανωνυμία έχουν αναγάγει τους εαυτούς τους σε Ρουφιανικότερους των Ρουφιάνων ότι, Νταβατζήδες στο κεφάλι μου δεν έβαλα, ούτε εγώ ούτε και η παρέα μου. Με όποιον γουστάρω θα πίνω την ρετσίνα μου και όποιον εγώ γουστάρω θα καλώ στο τραπέζι μου. Κουμάντο στον εαυτό μου και στην τσέπη μου κάνω εγώ και όχι οι Νταβατζηδο-ρουφιάνοι της ανωνυμίας. Τους φίλους μου του επιλέγω και δεν μου τους επιβάλει κανένας και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν καλά ορισμένοι που θεωρούν πως με την ρουφιανιά μπορούν να με πλήξουν. Αυτά προς ενημέρωση και συμμόρφωση.

Διαψεύδουν Τσέπελης, Καλαϊτζής και Στυλιανίδης τα περί συναντήσεώς τους:

Σε φήμες και μάλιστα κακοπροαίρετες, οφείλονται τα περί γεύματος μεταξύ των τριών ανδρών και το μοναδικό που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε, είναι πως υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ Τσέπελη, Καλαϊτζή, αλλά σε αυτές δεν εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης. Η είδηση που διέρρευσε χθες και έφθασε σε εμάς, έχει να κάνει σχέση με κακόβουλες διαδόσεις οι οποίες έχουν στόχο τους τρεις άνδρες, ενώ κανείς δεν διαψεύδει πως υπήρξε συνάντηση του Δημάρχου με τον Θ. Καλαϊτζή προ ημερών. Πάντως μπορεί να κυκλοφορεί ευρέως πως δεν θα είναι υποψήφιος με τον Δήμαρχο Ξάνθης ο Θ. Καλαϊτζής, αλλά μέχρι σήμερα ο Δήμαρχος Ξάνθης δεν έχει δηλώσει κάτι επίσημα για το θέμα, αφού πιθανόν να καλύπτεται από τα όσα γράφονται.

Αλήθειες ή ψέματα τα όσα αναφέρονται σε έγγραφη καταγγελία Εθελοντή Αιμοδότη, για την ανάμειξη του Γ. Παπαχρόνη με τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Μια καταγγελία λάβαμε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ειλικρινά μας γέμισε πολλά ερωτηματικά. Η καταγγελία φέρει το όνομα του κυρίου Σιργούδη Γεώργιου, εθελοντή αιμοδότη, ο οποίος επιτίθεται κατά του προέδρου του Συλλόγου Αιμοδοτών «Η Αγάπη» επειδή όπως αναφέρει ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο έχει οριστεί το καταστατικό του συλλόγου, δεν επιτρέπει στον πρόεδρο να αναμειχτεί ως υποψήφιος σε άλλους συλλόγους ή φορείς, μόνο και μόνο για να μην αποσπάται από το έργο της προσφοράς του στον σύλλογο του οποίου είναι και πρόεδρος.
Ο κύριος Σιργούδης μεταξύ άλλων κάνει και αναφορά σε χρησιμοποίηση των καταστάσεων του συλλόγου των εθελοντών αιμοδοτών από τον νυν πρόεδρο, προκειμένου αυτός να πραγματοποιήσει την προεκλογική του καμπάνια και να εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος με τον Μ. Στυλιανίδη. Στην καταγγελία αυτή βέβαια, αυτό που βγάζει είδηση, είναι πως ο καταγγέλλων κύριος Σιργούδης, εκμυστηρεύεται και δίνει στην δημοσιότητα, εκφράσεις τις οποίες χρησιμοποίησε κατά καιρούς ο κύριος Παπαχρόνης ενώπιων του, αλλά και ενώπιων άλλων εθελοντών αιμοδοτών, για ανθρώπους της πολιτικής σκηνής του τόπου μας, αλλά και για τις κατά καιρούς συμπεριφορές και λειτουργίες τους.
Στο θέμα της καταγγελίας ειλικρινά το μόνο που θα ήθελα να σχολιάσω, είναι πως ο νυν Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Γιάννης Παπαχρόνης, πραγματικά έχει παράξει έργο και έχει βοηθήσει με τις προσπάθειες του, πολλούς συμπολίτες μας και όχι μόνο, χωρίς ποτέ κανένας να του προσάψει το παραμικρό, αλλά για την υπόθεση αυτή, ειλικρινά τα συμπεράσματα ας τα βγάλουν οι Ξανθιώτες.


Το βραβείο της πίκρας μας…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Εν αναμονή των εξελίξεων, τη στιγμή που τα πάντα έχουν παγώσει στην χώρα, βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες. Όλοι αναμένουν βελτιώσεις και κατ’ επέκταση καλύτερες ημέρες. Ο ερχομός του Φθινοπώρου φέρνει περισσότερα οικονομικά άγχη στους φορολογούμενους μιας και αυτοί είναι που επωμίζονται τις λάθος επιλογές της κάθε κυβέρνησης.
Ήδη, σχεδιάζεται ο νέος οικονομικός προϋπολογισμός για το καινούργιο έτος. Η ανασφάλεια του πολίτη διαρκώς μεγαλώνει. Μνημόνια, οικονομικοί έλεγχοι, αυξήσεις σε φορολογίες…
Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, θα βρεις ένα αδηφάγο οικονομικό “τέρας” να απειλεί την τσέπη σου. Και ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε την κρίση, ως αποδιοπομπαίοι τράγοι του σαθρού συστήματος λειτουργίας μέσα στο οποίο ζούμε, ο πρωθυπουργός μας μέχρι και βραβεία παίρνει από ξένες ευρωπαϊκές χώρες, για τα μέτρα που αποφασίζει. Αυτό που το βάζετε τώρα;
Θέλει πολύ θάρρος λέει, για να πάρεις όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία πάρθηκαν από τον κύριο Γ. Παπανδρέου στο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην κορυφή της κρατικής εξουσίας.
Αντί να βραβεύσουν τον ελληνικό λαό για την υπομονή του, που όλα αυτά τα χρόνια είχε τον κάθε σχετικό άσχετο να κάνει την ζωή του ποδήλατο. Για την ανοχή του στα αντιλαϊκά μέτρα και νομοσχέδια, που αποφασίζονται με ευκολία και χωρίς ενοχές. Για τις θυσίες του, που τείνουν να εξελιχθούν σε αιματηρές, επίπονες και χωρίς τελειωμό. Έρχονται σήμερα με χρυσά βραβεία για τον πρωθυπουργό μας, μήπως για να μας χρυσώσουν το πικρό χάπι της απογοήτευσης; Αναρωτιέται κανείς εύλογα…
Τι να κάνουμε τα χρυσά βραβεία του πρωθυπουργό, γιατί έχει την καλοσύνη να μας τα αφιερώνει, τη στιγμή που δεν έχουμε τα στοιχειώδη για να ζήσουμε σαν άνθρωποι;
Ο σουρεαλισμός σε όλο του το μεγαλείο! Απίστευτα, αντιφατικά, παράλογα, χωρίς νόημα και ουσία είναι τα τεκταινόμενα που ζούμε ως πολίτες του σύγχρονου κόσμου.
Σαφώς συγκινημένος και υπερήφανος για τον εαυτό του, ο πρωθυπουργός της χώρας παρέλαβε το βραβείο του από τους Γερμανούς εταίρους, που επιτέλους εκτίμησαν την αξία του. Αναγνώρισαν το μέγεθος της προσφοράς του στον ένα χρόνο που είναι πρωθυπουργός. Αμ δε, τόσα μέτρα σε χρόνο ντε τε, δεν είναι λίγο πράγμα…
Καλά το λέτε, με τόσα που πληρώνουμε στους ισχυρούς της Ευρώπης είναι ποτέ δυνατόν να μην τιμήσουν την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού μας (;)
Τελικά ποιος βραβεύτηκε; Οι ελπίδες που πήγαν φρούδες, τα παχιά και μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα και οι κάλπικες υποσχέσεις, θα πει κάποιος απλός πολίτης της χώρας, έχοντας απόλυτη γνώση των λόγων του.
Να πάρει το βραβείο του και να το βάλει σε περίοπτη θέση ο πρωθυπουργός, για να θυμάται πάντα τους λόγους που το έλαβε. Για το θάρρος του να οδηγήσει την χώρα σε νέα μονοπάτια, χωρίς να ενημερώσει πρώτα ότι είναι κακοτράχαλα…
Με θέματα ρουτίνας και απουσία του Νομάρχη, συνεδρίασε προχθές το βράδυ το νομαρχιακό συμβούλιο Ξάνθης
Άρχισαν οι προεκλογικές
απουσίες των υποψηφίων




Ένα γρήγορο νομαρχιακό συμβούλιο που δεν κράτησε ούτε μισή ώρα, με έξι θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα στην ατζέντα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, απουσία του Νομάρχη Ξάνθης, κυρίου Γιώργου Παυλίδη.
Να σημειωθεί δε, ότι δεν τέθηκε κανένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ενώ, από τα θέματα που συζητήθηκαν αξίζει να αναφερθεί το 5ο που αφορούσε γνωμοδότηση στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου επέκταση της οδού Σάρδεων από την Περικλέους έως την Εθελοντή Αιμοδότη. Διευκρινίσεις επί του θέματος ζήτησε ο νομαρχιακός σύμβουλος, κύριος Δημήτρης Φωτιάδης. Τελικά, ο κύριος Δημ. Φωτιάδης ψήφισε παρόν, με την επισήμανση ότι τα στρατόπεδα πρέπει να φύγουν έξω από την πόλη.
Παρουσία πλήθους κόσμου έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συνδημότη μας Θωμά Εξάρχου, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας

«Ξάνθη, 1923. Η καθημερινή ζωή και ιστορικά στοιχεία», ένα ιστορικό βιβλίο, που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη


«Ξάνθη, 1923. Η καθημερινή ζωή και ιστορικά στοιχεία», έτσι λέγεται το νέο βιβλίο του συνδημότη μας και ιστοριοδίφη Θωμά Εξάρχου. Η παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο «Π» των καπναποθηκών επί της οδού καπνεργατών 9, υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 91 ετών από την απελευθέρωση της πόλης.
Ο ίδιος ο κύριος Θ. Εξάρχου, αναφερόμενος στα θέματα που διαπραγματεύεται το βιβλίο, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Το βιβλίο αναφέρεται στο έτος 1923. Είναι ο πρώτος χρόνος μετά τις πολεμικές αναταράξεις και την απώλεια της Μικράς Ασίας. Τότε υπεγράφη η συνθήκη της Λωζάνης, που ήταν μια συμφωνία πολύ θετική για την Ελλάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα υπήρχε σύρραξη και διακοπή της ανακωχής.
Μέσα στο βιβλίο αναφέρονται τα τεκταινόμενα στην Ξάνθη. Το βιβλίο είναι κατά μήνες και κατά ημερομηνία. Μεγάλο θέμα, βέβαια, είναι η συνθήκη της Λωζάνης».
Σχετικά με τις πηγές του, ο κύριος Θ. Εξάρχου επισημαίνει τις έχει συλλέξει από εφημερίδες που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
«Στην βιβλιοθήκη της βουλής, υπάρχει ένα αρχείο από εφημερίδες. Ένα μέρος από αυτές τις εφημερίδες βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Ύστερα από μια εμπεριστατωμένη έρευνα έχω γράψει το βιβλίο, έτσι όπως το βλέπετε σήμερα» αναφέρει ο κύριος Θ. Εξάρχου και συνεχίζει λέγοντας, πως «κάνω μια σαρωτική έρευνα. Παίρνω μια εφημερίδα και ότι βρίσκω χρήσιμο για την Ξάνθη και για τον ελλαδικό χώρο το καταγράφω. Η εργασία ήταν εξαντλητική. Το βιβλίο αρχικά ήταν εκατόν πενήντα σελίδες, αργότερα έγιναν πεντακόσιες».
Ενώ, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μ. Στυλιανίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «Ξάνθη 1923. Η καθημερινή ζωή και ιστορικά στοιχεία, ένα βιβλίο για την έκδοση του οποίου βοήθησε ο Δήμος μας, ως όφειλε και η οποία γίνεται στα πλαίσια του εορτασμού των εικοστών πρώτων Ελευθερίων του Δήμου μας.
Για μια ακόμη φορά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του συμπολίτη μας. Η ικανοποίησή μου δε, προσαυξάνεται καθώς ο ερευνητής, Θωμάς Εξάρχου, ασχολείται με την ιστορία της πόλης μας φέρνοντας στην επιφάνεια πρωτογενή στοιχεία, σχετικά με την Ξάνθη και την ιστορία μας. Όλοι γνωρίζουμε, ότι το 1923 αρχίζει μια νέα περίοδος ειρήνης για την Ελλάδα, ύστερα από την συνθήκη της Λωζάνης. Στο βιβλίο αυτό και μάλιστα με πολλές λεπτομέρειες περιγράφεται όλο το σκηνικό αυτής της συνθήκης. Ενώ, είναι πάρα πολλά τα ιστορικά στοιχεία της Ξάνθης και της καθημερινότητας των κατοίκων της.
Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω τον αγαπητό κύριο Εξάρχου, ο οποίος με πολλές ώρες εργασίας και την μεγάλη του εμπειρία, λόγω των πολλών ετών ενασχόλησής του με την ιστορία της πόλης και την συγγραφή βιβλίων, καλύπτει την προαναφερόμενη περίοδο, φέρνοντας στο φως πρωτόγνωρα στοιχεία».
Σήμερα η εικοσιτετράωρη απεργία στον δημόσιο τομέα και η τετράωρη στάση εργασίας στις αεροπορικές εταιρείες

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ


Μπάμπης Ευστρατίου, Πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης:
«Το κυβερνών κόμμα επιδιώκει να εξασφαλίσει 2,7 δις μέσω μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Δε θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Ούτε θα είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε οικονομικά την αγορά, που δεινοπαθεί, πραγματικά, εξαιτίας της δημοσιονομικής ύφεσης που γνωρίζει η χώρα»

Απεργία στον δημόσιο τομέα πραγματοποιείται σήμερα, ύστερα από σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ. Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι να μην εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο, που προωθεί η κυβέρνηση.
Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, κύριος Μπάμπης Ευστρατίου, αναφέρει πως «το κυβερνών κόμμα επιδιώκει να εξασφαλίσει 2,7 δις μέσω μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, γι’ αυτό θέλουν να κάνουν ενιαίο και προς τα κάτω το μισθολόγιο των εργαζομένων. Δε θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Ούτε θα είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε οικονομικά την αγορά, που δεινοπαθεί, πραγματικά, εξαιτίας της δημοσιονομικής ύφεσης που γνωρίζει η χώρα».
Παράλληλα, ο κύριος Μπάμπης Ευστρατίου, επισημαίνει για άλλη μια φορά τις αιτιάσεις της ΑΔΕΔΥ, αναφέροντας ότι «Με τα σημερινά δεδομένα ζητάμε στην κατηγορία ΥΕ 1.300 ευρώ μισθό, χωρίς επιδόματα. Στην κατηγορία ΠΕ 1.900 ευρώ μισθό και για τις άλλες δύο ενδιάμεσες κατηγορίες, ο μισθός να κινηθεί μεταξύ 1.300 και 1.900 ευρώ, βάσει της σύμβασης του κλάδου που είναι ο εργαζόμενος» και σπεύδει να συμπληρώσει ότι «μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς, εμείς και οι οικογένειές μας, αλλά και να αφήνουμε τον οβολό μας στην αγορά. Όπως μπορεί να δει ο καθένας, η τοπική αγορά βρίσκεται σε πολύ άσχημη θέση. Τα καταστήματα κλείνουν συνεχώς. Είναι ένα ντόμινο οι οικονομικές σχέσεις των πολιτών, μια αλυσίδα, γι’ αυτό και ζητάμε στήριξη από την κοινωνία».
Να σημειώσουμε δε, ότι ένα άλλο βασικό αίτημα των εργαζομένων του δημοσίου τομέα είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που αφορά όλους τους ασφαλισμένους. Όπως αναφέρει ο κύριος Μ. Ευστρατίου, με νέο νόμο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε στις 3 Αυγούστου, καταργούνται όλες οι εξετάσεις που δεν είναι δημοσιευμένες στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Ο λόγος για σημαντικές εξετάσεις, όπως παραδείγματος χάρη καρκινικοί δείκτες, υπέρηχος καρδιάς και άλλες.
«Δεν είναι δυνατόν να καταργούνται κάποιες εξετάσεις, με το πρόσχημα ότι δεν είναι περασμένες στο προεδρικό διάταγμα. Ζητάμε να περαστούν άμεσα στο προεδρικό διάταγμα όλες αυτές οι εξετάσεις, για να μπορούν να τις κάνουν οι συνάδελφοι» καταλήγει ο κύριος Μ. Ευστρατίου.
Κλείνοντας, να προσθέσουμε πως στα πλαίσια της σημερινής απεργίας, τετράωρη στάση εργασίας θα κάνουν και οι υπάλληλοι αεροπορικών εταιρειών. Έτσι από τις τρεις το μεσημέρι μέχρι τις επτά το απόγευμα δε θα γίνει καμία πτήση.



Παράταση ενός μήνα ζητάνε οι επιχειρηματίες για να καλύψουν τα χρέη τους προς το κράτος


Πνοή ζωής το ζητούμενο

Δηλώσεις επί του θέματος από Γ. Αλεξόπουλο και Γ. Αλεξιάδη

Παράταση ενός μήνα για να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος ζητάνε οι επιχειρηματίες της χώρας, με σημείο αναφοράς και τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις των μεταφορέων, οι οποίες τους στέρησαν εμπορεύματα και κατ’ επέκταση ρευστό.
Αναφορικά με το θέμα τοποθετούνται στην ΦτΞ παράγοντες του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, αναφέροντας τα ακόλουθα:

Γιάννης Αλεξόπουλος Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού συλλόγου και Πρόεδρος του σωματείου υφασματοπωλών και ετοίμων ενδυμάτων Ξάνθης:
«Σύμφωνα με αυτά που με ενημέρωσε ο κύριος Χατζαρίδης, που είναι στην αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κατατέθηκε έγγραφο στον κύριο Παπακωνσταντίνου, με τα εξής αιτήματα:
Να έχει μια παράταση για όλες τις πληρωμές, για ΦΠΑ, για το ΙΚΑ, ακόμα και για οφειλές που υπάρχουν στις τράπεζες και σ’ οποιαδήποτε άλλα έξοδα για καταστήματα, ώστε να πάρουν παράταση για ένα μήνα.
Απάντηση θα πάρουμε αύριο (σήμερα). Δύσκολα θα είναι θετική η απάντηση, γιατί όπως είπε ο κύριος Παπακωνσταντίνου, υπάρχει μεγάλη υστέρηση στα έξοδα».

Γιάννης Αλεξιάδης, μέλος του εμπορικού συλλόγου:
«Το αίτημά μας σαν έμποροι και σαν εμπορικός σύλλογος είναι να δοθεί παράταση στις ρυθμίσεις χρεών με το σκεπτικό, ότι μέχρι πρόσφατα είχαμε πρόβλημα εφοδιασμού των καταστημάτων μας, εξαιτίας της απεργίας των οδηγών φορτηγών Δημοσίας Χρήσης. Τώρα άρχισαν να έρχονται τα εμπορεύματα και να έχουμε σωστή ροή. Μην ξεχνάμε, ότι για δεκαπέντε ημέρες δεν έρχονταν καν τα εμπορεύματα, οπότε τώρα αρχίζουμε να παίρνουμε ουσιαστικά χρήματα. Για να μαζέψουμε και εμείς χρήματα, να είμαστε εντάξει στις πληρωμές μας, αλλά και να ενταχθούμε όσο μπορούμε στην ρύθμιση, ζητάμε μια παράταση χρόνου, έτσι ώστε και τα χρήματα να βρεθούν, για να ενταχθούμε στις ρυθμίσεις και φυσικά να μπορούν να μπουν οι περαιώσεις κ.τ.λ.. Η παράταση που ζητάμε είναι ενός μήνα. Αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας, γιατί οι ρυθμίσεις αφορούν την εφορία και το ΙΚΑ. Η δική μου η εκτίμηση είναι ότι θα είναι θετική η απάντηση, με το σκεπτικό ότι αν δεν έχεις λεφτά, δεν παίρνεις την ρύθμιση. Αν δεν έχεις ρύθμιση, δεν μπορείς να κινήσεις λεφτά, οπότε εκ των πραγμάτων θα το δεχτούν».

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων από τις 18/10/2010

Νέες μέθοδοι καταπολέμησης
της σπατάλης στα φάρμακα


Νίκος Λεοντής, Πρόεδρος συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης:
«Από την μια είναι μια θετική κίνηση, από την άλλη, όμως, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία»

Πακέτο μέτρων στα πλαίσια καταπολέμησης της φαρμακευτικής σπατάλης έχει εξαγγείλει το Υπουργείο εργασίας.
Σε πρώτη φάση έχει αποφασιστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στους τρεις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας. Βασικός σκοπός η αναβάθμιση του συστήματος παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και ο ορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών.
Ως θετική βλέπουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι φαρμακοποιοί της χώρας, αν και παραδέχονται, ότι είναι δυσκίνητο το νέο σύστημα συνταγογράφησης φαρμάκων.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης, κύριος Νίκος Λεοντής, αναφέρει επί του θέματος ότι «είναι καλό σαν εγχείρημα και μέσα στις προτάσεις μας, ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιπλέον ενημέρωση για τον τρόπο που θα γίνεται η όλη διαδικασία. Δεν έχουμε οδηγίες, εκτός από ένα δελτίο που λάβαμε από τον Διοικητή του ΟΑΕΕ και αυτό όμως δεν αναφέρει πολλά πράγματα. Καταρχήν, είναι προχειρογραμμένο και χωρίς να υπάρχει διαβιβαστικό. Δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Από την μια είναι μια θετική κίνηση, από την άλλη, όμως, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία».
Να σημειώσουμε, επίσης, πως σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο Διοικητής του ΟΑΕΕ σε ανακοίνωσή του προς τους συμβεβλημένους ιατρούς και φαρμακοποιούς του ΟΛΕΕ, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων ξεκινάει από τις 18/10/2010. Συμβεβλημένοι ιατροί και φαρμακοποιοί οφείλουν από την πλευρά τους να προμηθευτούν το απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ο οποίος συνίσταται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν εκτυπωτή και μια ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, οφείλουν να εγγραφούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως χρήστες.
Κλείνοντας, να προσθέσουμε, ότι οι Νομοί Λέσβου, Βοιωτίας και Κορινθίας έχουν επιλεγεί για την δοκιμή του συστήματος, πριν ξεκινήσει να εφαρμόζεται πανελλαδικά. Συγκεκριμένα, στις 6/10/2010 στην Λέσβο, στις 9/10/2010 στην Βοιωτία και στις 10/10/2010 στην Κορινθία. Θα πραγματοποιηθούν τοπικές ημερίδες, προκειμένου να ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι από τους αρμόδιους φορείς.