Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 12.3.2011


Πολλά κεράσια ακούσαμε Κρατάμε μικρό καλάθι

Επίσκεψη της Υπουργού Εργασίας στην Ξάνθη:

Πολλά κεράσια ακούσαμε
Κρατάμε μικρό καλάθι


-Ειπώθηκαν πολλά, κανένας όμως δεν βάζει το κεφάλι του στον ντορβά την στιγμή που άνεργοι, εργαζόμενοι και επαγγελματίες τραβούν τον δικό τους Γολγοθά
-Και πάλι εξαγγελίες που θα μείνουν στα λόγια ή άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων;
-Στο αυλάκι η υπόθεση της επιδότησης εργασίας 12% που έχει να καταβληθεί από το 2008
-Αναφορά και στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι, αλλά κυρίως στην συμμετοχή μας στο Βιβλίο Γκίνες με την μεγαλύτερη μάσκα στον κόσμο, από την Λ. Κατσέλη


Στην πόλη μας βρέθηκε την Παρασκευή η Υπουργός Εργασίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να εξαγγείλει προγράμματα απασχόλησης. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η Υπουργός επισκέφτηκε το Επιμελητήριο Ξάνθης, για να κάνει από εκεί τις προγραμματισμένες της εξαγγελίες και να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.
Να σημειωθεί, ότι την κυρία Λούκα Κατσέλη συνόδευσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριος Άρης Γιαννακίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Φώτης Καραλίδης.
Στην εισήγησή του ο κύριος Άρης Γιαννακίδης, ευχαρίστησε θερμά την κυρία Λούκα Κατσέλη που επέλεξε να ξεκινήσει από την δική μας Περιφέρεια την εξαγγελία προγραμμάτων για την απασχόληση και τον περιορισμό της ανεργίας, αξιολογώντας, παράλληλα, τα τεράστια νούμερα της ανεργίας για την δική μας ευρύτερη Περιοχή.
Από την άλλη, ο κύριος Άρης Γιαννακίδης δεσμεύτηκε να αναδείξει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, ευαισθητοποιώντας σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες, συμπεριλαμβανομένου και του αναπληρωτή Υπουργού, κυρίου Σ. Ξυνίδη, όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας, για την Περιφέρειά μας.
Παράλληλα, ο κύριος Γιαννακίδης αναφέρθηκε στην θετική στάση της κυρίας Λ. Κατσέλη όσον αφορά την δική μας Περιφέρεια.
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η Υπουργός Λούκα Κατσέλη, η οποία εξήγγειλε τα προγράμματα για την μείωση της ανεργίας. Αναφέρθηκε εκτενώς στις αναπτυξιακές δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν, προκειμένου η Περιφέρεια να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Όπως τόνισε η Υπουργός, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας- Θράκης έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, όπως και ένα ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να πάρει το μέλλον στα χέρια του.
«Δεν είναι τυχαίο που η Ξάνθη μπήκε στο γκίνες με την μεγαλύτερη καρναβαλική μάσκα του κόσμο. Αυτό θέλει σκέψεις και δημιουργικότητα, αλλά και ανθρώπους που έχουν το κέφι να το κάνουν. Μαζί με την Πάτρα έχετε το καλύτερο καρναβάλι στην χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λ. Κατσέλη.
Υπογράμμισε με έμφαση, ότι σαν Υπουργός είναι διατεθειμένη να στηρίξει τα σχέδια της δικής μας Περιφέρειας, μιας Περιφέρεια, όπως τόνισε, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο τουλάχιστον ηπείρων, η οποία συνορεύει με χώρες που ανταγωνίζονται τις δικές μας επιχειρήσεις, μέσω χαμηλότερης φορολογίας και φθηνότερου εργατικού δυναμικού. Επομένως, όπως ανέφερε η Υπουργός, πρέπει να στηριχθούν οι δικές μας επιχειρήσεις μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Αναφέρθηκε δε στις δύο καινοτόμες δράσεις με τις οποίες ξεκινάει η προσπάθεια για την στήριξη της Περιφέρειάς μας, ένα Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφέρειας.
Από την άλλη, η Υπουργός τόνισε πως γνωρίζει την άσχημη κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση στην Περιφέρεια, μετά και την ενημέρωση που είχε από το Εργατικό Κέντ6ρο Ξάνθης.
Όπως επισήμανε η κυρία Λ. Κατσέλη τα συγκεκριμένα προγράμματα δε θα λύσουν όλα τα προβλήματα της ανεργίας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως, εάν υλοποιηθούν σωστά θα μπορέσουν να αποτελέσουν μια ένεση για την αναπτυξιακή προοπτική, αλλά και να βάλουν βάσεις για την επόμενη ημέρα. Το πρώτο πρόγραμμα, είναι το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και στοχεύει να τοποθετηθούν πανελλαδικά πενήντα πέντε χιλιάδες άνεργοι σε θέσεις απασχόλησης για την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα. Συγκεκριμένα για τον Νομό Ξάνθης, ο στόχος του Υπουργείου είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας τουλάχιστον χίλιοι πεντακόσιοι άνεργοι για τους επόμενους δύο μήνες.
Οι δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος περιλαμβάνουν μικρά έργα, έργα συντήρησης και αποκατάστασης οικοσυστημάτων , εξωσχολικά προγράμματα, κοινωνικές υπηρεσίες κ.ο.κ..
Όπως σημείωσε η κυρία Λ. Κατσέλη, ήδη, της κατατέθηκαν έργα και δράσεις από την Περιφέρεια και την Μητρόπολη, για την αξιοποίηση του προγράμματος.
«Δεν επιδοτούμε την ανεργία. Επιδοτούμε την εργασία» σχολίασε χαρακτηριστικά η Υπουργός.
Όπως συμπλήρωσε η τελευταία, πρόκειται για ένα ευέλικτο πρόγραμμα που απευθύνεται προς τους εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ. Ενώ, θα τεθούν προτεραιότητες για την ένταξη στο πρόγραμμα.
Να σημειωθεί, ότι η προκήρυξη για το πρόγραμμα, που είναι άμεσης απόδοσης, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Όσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, αυτό είναι για δύο χρόνια και αναφέρεται στην στήριξη της εργασίας κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Απευθύνεται σε πέντε με έξι χιλιάδες άνεργους για όλη την Περιφέρεια και αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι.
Στην συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων.

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Ήρθε, είδε και απήλθε από την Ξάνθη η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, με τις βαλίτσες γεμάτες προβλήματα:


Αρκετά πονοκεφάλιασε στην Ξάνθη η κυρία Λούκα Κατσέλη, αφού όση ώρα βρέθηκε στην πόλη μας, μόνο προβλήματα άκουγε, σχετικά με θέματα ανεργίας. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να πούμε πως το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να αλλάξει ονομασία και να γίνει πλέον Υπουργείο Ανεργίας, αφού το μόνο πράγμα που απασχολεί την αρμόδια Υπουργό, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι η διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και η εξεύρεση νέων για να καλυφτούν τα τεράστια πλέον ποσοστά της ανεργίας, τόσο στην περιοχή μας όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια.
Η κυρία Κατσέλη, αφού περιηγήθηκε στην πεδινή περιοχή της Ξάνθης, ανέβαλε την προγραμματισμένη συνάντηση με τους Δημάρχους στο κτίριο της ΤΕΔΚ, λόγω εξοικονόμησης χρόνου και συναντήθηκε με φορείς της περιοχής μας στο γραφείο της Αντιπεριφέρειας, όπου και πραγματοποίησε σύσκεψη με τους αρμόδιους, ακούγοντας όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, παρουσία τόσο του Βουλευτή Τσετίν Μάντατζη όσο και του Υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη. Στην συνέχεια η κυρία Κατσέλη κατευθύνθηκε στο κτίριο του ΕΒΕ Ξάνθης, όπου πραγματοποίησε ανοιχτή ομιλία, με θέμα το εργασιακό.

Με τα μούτρα κατεβασμένα βγήκαν οι εκπρόσωποι των φορέων από την σύσκεψη με την Υπουργό Εργασίας:

«Όπου ακούς πολλά κεράσια», λέει ο λαός μας, «πάρε μικρό καλάθι» και αυτό βγήκε αληθινό όπως φαίνεται, από την χθεσινή σύσκεψη εκπροσώπων των φορέων του Νομού μας, με την Υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Πρόεδρος και Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, έδειχναν πως δεν έμειναν ευχαριστημένοι με αυτά που άκουσαν, αλλά και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης ήταν σκυθρωπός και καθόλου λαλίστατος. Τα προβλήματα στην Ξάνθη δυστυχώς έχουν πάρει την μορφή από Τσουνάμι και παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους, χωρίς να υπάρχει κάποιος που θα κάνει με την παρέμβασή του τον κυματοθραύστη, διώχνοντας τα ορμητικά «νερά» προς άλλη κατεύθυνση.

Άμεση η παρέμβαση της ΔΕΥΑΞ σε προβλήματα που γίνονται όμως άμεσα γνωστά:


Πολλές φορές κατέκρινα την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης, αλλά θεωρώ πως πρέπει να αναφέρομαι και σε λειτουργίες της εν λόγω εταιρίας, οι οποίες χρήζουν θετικής αναφοράς. Με ένα τηλέφωνο στο αρμόδιο τμήμα, η παρέμβαση είναι άμεση και αποκαθίστανται όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, αρκεί να υπάρχει και η απαραίτητη ενημέρωση προς την επιχείρηση.
Καλό θα είναι πριν οποιοσδήποτε κατηγορήσει την συγκεκριμένη επιχείρηση, να σκεφτεί πρώτα αν ενημέρωσε έγκαιρα και εφόσον μετά από την ενημέρωση δεν δει άμεση παρέμβαση, τότε να καταγγέλλει την επιχείρηση και τον αρμόδιο με τον οποίο μίλησε στο Τηλέφωνο.
Κατά την άποψή μου θα πρέπει με το που καλείτε, να ζητάτε και το όνομα αυτού με τον οποίο συνομιλείτε, έτσι ώστε να βοηθήσετε περισσότερο, σε περίπτωση που χρειαστεί, αν δεν κάνει σωστά την δουλειά του.

Μας κακολογούν όσοι έκαναν αρπαχτή μέσα στο Καρναβάλι, επειδή οι αλήθειες που γράφουμε πονάνε:


Δεν αρέσει στους έξυπνους της όλης υπόθεσης (ΘΛΕ) που γράφουμε την αλήθεια και καταδικάζουμε τις συμπεριφορές που λειτουργούν υπέρ των λίγων και κατά ολόκληρης της πόλης και όπου βρεθούν μας κακολογούν, λέγοντας χίλιες δυο ασυναρτησίες και ηλιθιότητες. Δεν τους αρέσει που τους ξεμπροστιάζουμε και πάμε κόντρα στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, οι οποίες αποδίδουν μόνο στους ίδιους, με τα έξοδα όλων μας. Αν θέλετε κύριοι να κονομάτε χρήματα, πληρώστε από την τσέπη σας και μην εκμεταλλεύεστε την λανθασμένη λειτουργία του Δήμου Ξάνθης, που δαπανά κάθε χρόνο ένα σορό χρήματα, χωρίς να έχει κατασκευάσει τα πλαίσια και τις σωστές υποδομές, οι οποίες θα προστατεύσουν τόσο τον θεσμό, όσο και το κύρος της Ξάνθης, το οποίο δυστυχώς εσείς «βιάζετε» ανενόχλητοι κάθε χρόνο. Να σταματήσει πλέον αυτή η κοροϊδία και να μπουν τα πράγματα στην θέση τους.

Προς Πρόεδρο του σωματείου των Καφέ Μπαρ της Ξάνθης, Ανδρέα Ιντζέ ενταύθα:
Αποδείξτε μας πως ο στολισμός των καταστημάτων σας κόστισε 50.000 ευρώ σε αυτές τις ΘΛΕ:


Καλά τα είπε ο πρόεδρος των Καφέ Μπαρ της Ξάνθης στην εφημερίδα μας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επιβολή εισόδου κατά την διάρκεια των ΘΛΕ, αλλά εγώ θα περιμένω να μου αποδείξει με τα απαραίτητα παραστατικά βέβαια, πως για να στολιστούν τα καταστήματά τους, δαπανούν 50.000 ευρώ στην αγορά της Ξάνθης. Είναι εντελώς τρελό και απίθανο, σύμφωνα με την δική μου λογική, το να χρειάζεται ένα τόσο μεγάλο ποσό, για την αγορά ενός κιβωτίου με σερπαντίνες και για την αγορά 20-30 πλαστικών μασκών που τοποθετούνται στα καταστήματα. Και ειλικρινά απορώ, γιατί δεν βάζετε είσοδο στα καταστήματα την περίοδο των Χριστουγέννων, αφού και τότε δαπανάτε χρήματα για να στολίσετε τα μαγαζιά σας.
Είπαμε μπορεί να ανεχόμαστε κάποια πράγματα κύριε Ιντζέ, αλλά δεν είμαστε Μ…..ες για να μας κοροϊδεύετε με τόση ευκολία. Και άντε να δεχθώ την είσοδο των 10 ευρώ για ένα ποτό, αλλά να δώσω 10 ευρώ για έναν χυμό, μια μπύρα ή ένα αναψυκτικό πάει πολύ και ακόμα πιο πολύ είναι το να πληρώσω είσοδο 15-20 ευρώ, για να απολαύσω αυτά που απολαμβάνω κάθε μέρα με τιμή από 5 μέχρι 8 ευρώ. Είναι καιρός να αντιληφθείτε πως με αυτήν την λογική η οποία σας διακατέχει όλα αυτά τα χρόνια, θανατώνετε το Καρναβάλι της Ξάνθης και δυσφημίζετε την πόλη όσο κανένας άλλος.

Φθηνότερο έως και 14% το καλάθι της νοικοκυράς τον Φεβρουάριο

Φθηνότερο έως και 14% το καλάθι
της νοικοκυράς τον Φεβρουάριο

Φθηνότερο έως και 14% ήταν το καλάθι της νοικοκυράς τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το εβδομαδιαίο καλάθι μιας τετραμελούς οικογένειας παρουσίασε τον Φεβρουάριο πτώση τιμών από 7,91% έως 10,9% σε σχέση με πέρυσι.
Το εβδομαδιαίο οικονομικό καλάθι ενός ζευγαριού παρουσίασε πτώση από 7,36% έως και 14,08% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το εβδομαδιαίο καλάθι για ένα ζευγάρι συνταξιούχων παρουσίασε μειώσεις τιμών από 7,94% έως και 12,94%, σε σχέση με πέρυσι.Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, σε ένα εβδομαδιαίο καλάθι μιας τετραμελούς οικογένειας φέτος το κόστος κυμαίνεται (ανάλογα με το σούπερ μάρκετ) από 72,80 ευρώ έως και 83,22 ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι κόστιζε από 87,34 ευρώ και έφθανε τα 90,59 ευρώ. Ειδικότερα, η πτώση της τιμής στο αλεύρι κυμαίνεται από 14,08% έως και 41,06%, στο μέλι κυμαίνεται από 2,72 % έως και 6,25%, στο σαμπουάν από 14,01% έως 66,83%, ενώ στο φυσικό χυμό πορτοκαλιού κυμαίνεται από 1,22% έως και 32,84%. Τέλος η πτώση στην τιμή του παραδοσιακού καφέ ξεκινά από 1,86% και φθάνει τα 17,28%.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής ΑΝάπτυξης, σε ένα εβδομαδιαίο οικονομικό καλάθι ζευγαριού φέτος το κόστος κυμαίνεται από 43,21 ευρώ έως 53,54 ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η τιμή κόστους ξεκινούσε στα 50,29 ευρώ και έφθανε τα 57,96 ευρώ. Ειδικότερα το γάλα παρουσιάζει πτώση, η οποία φθάνει το 15,16%, το γιαούρτι από 1,37% έως 35,26%, στα δημητριακά φθάνει το 14,54%, στο λάδι από 3,75% έως 17,97%, στα μακαρόνια η πτώση κυμαίνεται από 0,66% έως 19,23% στο κρασί από 2,02% έως 6,22%, ενώ στα αναψυκτικά τύπου cola η πτώση ξεκινά από 4,5% και φθάνει έως 17,29%.

Σε ένα εβδομαδιαίο καλάθι για ζευγάρι συνταξιούχων φέτος το κόστος του κυμαίνεται από 48,66 ευρώ έως 58,24 ευρώ. Πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο το κόστος κυμαινόταν από 53,97 € έως τα 63,26 ευρώ. Ειδικότερα, στο ρύζι η πτώση της τιμής κυμαίνεται από 0,84% έως 9,52%, στις πάνες ακράτειας από 0,47% έως 8,99%, στο ψωμί του τοστ από 1,25% έως 9,57%, στο κριθαράκι από 7,85% έως 15,91%, στο υγρό πιάτων από 2,78% έως και 10%, ενώ στο γιαούρτι από 1,37% έως 37,91%. Τέλος η πτώση στη τιμή της φέτας ξεκινά από 4,68% και φθάνει έως και το 8,07%. Αναφερόμενος στα εν λόγω στοιχεία ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας δήλωσε ότι το υπουργείο συνεχίζει την προσπάθεια μείωσης των τιμών, σε όλο το εύρος της ελληνικής αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο την έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων καταναλωτών στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Ο σχετικός δείκτης επηρεάσθηκε από την μεγάλη πτώση της μεταποίησης τον Ιανουάριο

Μειώθηκε 5,2% η βιομηχανική παραγωγή

Ο σχετικός δείκτης επηρεάσθηκε από την μεγάλη πτώση της μεταποίησης τον Ιανουάριο

Μείωση κατά 5,2% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιανουαρίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2010 έναντι μείωσης 3,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.Οπως ανακοίνωσε η Στατιστική αρχή η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 5,2% το μήνα Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2010, προήλθε από τις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:-Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 0.1% στην οποία συνέβαλε, κυρίως, η αύξηση του δείκτη εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.-Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 4,5%. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των κλάδων: δερμάτων – ειδών υπόδησης, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκουμένων, ημιρυμουλκουμένων και άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων.- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 8,2%.- Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 4,8%.

Έχει πολύ επιλεκτικό χαρακτήρα αυτή η οικονομική κρίση…

Έχει πολύ επιλεκτικό χαρακτήρα
αυτή η οικονομική κρίση…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Τελικά, η οικονομική κρίση δεν έχει χτυπήσει την πόρτα όλων των συνανθρώπων, αν και αντιμετωπίζεται ως «παγκόσμια». Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το περιοδικό forbes, οι εκατομμυριούχοι του κόσμου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Και μετά μας ρωτάνε, για το που πήγαν τα χρήματα, μετά το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης…
Είναι πράγματι μεγάλη πρόκληση, εν μέσω δημοσιονομικής ύφεσης, τη στιγμή μάλιστα που ο περισσότερος κόσμος δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής, να ακούμε για δισεκατομμυριούχους που έχουν μαζέψει στα χέρια τους τον μισό πλανήτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα.
«Δεν υπάρχει σάλιο», η φράση κλισέ που ακούμε εδώ και τόσο καιρό, στην προσπάθεια κάποιων να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της κρίσης. Βέβαια, οι ίδιοι, αυτοί άνθρωποι, που διατείνονται περί κρίσης και δεν συμμαζεύεται, απολαμβάνουν στο μέγιστο τις χαρές των οικονομικών πλεονασμάτων, που έχουν συγκεντρώσει στην δικαιοδοσία τους.
Η κρίση δεν είναι για όλους, αφού έχει πολύ επιλεκτικό χαρακτήρα. Χτυπάει βάναυσα μόνον τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, δηλαδή αυτά που, έτσι και αλλιώς, πλήττονται από σωρεία οικονομικών προβλημάτων.
Σίγουρα, οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου, οι άνθρωποι που έχουν γνωρίσει την δημοσιότητα, εξαιτίας της ισχυρής τους οικονομικής δύναμης, δεν μπορούν να συλλάβουν την πραγματική έννοια της οικονομικής κρίσης. Τα μοναδικό πρόβλημα που απασχολεί τους τελευταίους είναι πως θα μεγαλώσουν, ακόμη, περισσότερο την αμύθητη περιουσία τους.
Όσον αφορά τον φουκαρά μεροκαματιάρη ή άνεργο συνάνθρωπό μας, ο οποίος σε καθημερινή βάση πασχίζει να εξασφαλίσει το ψωμί των παιδιών του, η μοίρα του είναι προδιαγεγραμμένη, αφού είχε την ατυχία να γεννηθεί φτωχός.
Και όσο αυξάνεται η φτώχεια από την μια πλευρά, τόσο αυξάνεται και ο πλούτος από την άλλη. Μια ανισόρροπη κατάσταση, που ευνοεί κάποιους, τη στιγμή που αδικεί κάποιους άλλους. Το χρήμα και η δόξα έχουν καταστεί οι σημαντικότερες ηθικές αξίες της σύγχρονης εποχής, καθώς με βάση αυτά τα δύο υπολογίζεται η «σημαντικότητα» ενός ανθρώπου. Αν δεν έχεις χρήματα, δεν έχεις τίποτα. Είσαι ένας απλός θνητός, σαν όλους τους άλλους που ανήκουν στην κοινωνία των πολλών. Είσαι καταδικασμένος να απολαμβάνεις υποδεέστερες υπηρεσίες και χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Δυστυχώς, είναι πολύ άδικος ο κόσμος μέσα στον οποίον ζούμε…

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

«Μετά την κρίση στην Λιβύη η Ελλάδα θα αποτελέσει πόλο σταθερότητος στην περιοχή» !!!
Ως γνήσιος μεγαλορρήμων ο Πρωθυπουργός ξεστομίζει λόγια που μόνον τους πολίτες δεν πείθουν. Ο ίδιος όμως είπε το ως άνω, με μεγάλη αυτοπεποίθηση και δόση αυταρέσκειας. Τόσο εύκολα, όπως όταν διαβεβαιώνει συχνάκις πως δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα, ενώ υπογράφει μνημόνια που ανατρέπουν την υποσχεσιολογία του. Όσο εύκολα «χτυπάει την γροθιά» σε δηλώσεις, συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις εντός της χώρας, αντιθέτως μπροστά στην κ. Μέρκελ στέκεται σαν υπάκουος μαθητής.
Τα λάθη των κυβερνήσεων της Ελλάδος δεν συγχωρούνται από τους Ευρωπαίους εταίρους, πολύ δε περισσότερο από την καγκελάριο της Γερμανίας, που δεν κρύβει την αντιπάθειά της προς την χώρα μας, εφαρμόζοντας την πλέον σκληρή πολιτική της και τηρεί την ισχύ της βάσει του παλαιότερου γερμανικού uber alle.
Η Γερμανία λειτουργεί ως μπαμπούλας της Ευρώπης, κυρίως όμως των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταλανίζονται από οικονομική κρίση, μη εξαντλώντας τα όρια ανοχής της, αλλά θέτοντας εαυτόν σε ρόλο ρυθμιστή και υποκινητή της δικής της επιβολής προτάσεων και αποφάσεων.
Παρ’ όλα όσα μας συμβαίνουν έχουμε έναν αισιόδοξο πρωθυπουργό, που αν μη τι άλλο διαθέτει και χαμόγελο ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις. Φυσικά μόνο δύσκολα ζούμε. Πώς λοιπόν να μη θυμηθούμε τον Θουκυδίδη, που είπε το περίφημο «των οικειών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν», περιγράφοντας την κατάσταση που οδήγησε την Αθήνα στην καταστροφή. Τι τότε, τι τώρα! Η πολιτική της κυβέρνησης εντός της χώρας ανατρέπει τον ορισμό της δημοκρατίας, τον περιορίζει, τον συμπιέζει και τον προσαρμόζει σύμφωνα με την δική της αντιδημοκρατική πολιτική. Η αναφορά λοιπόν στον προσδιορισμό της έννοιας, που «διασύρεται» στον πολιτικό λόγο, είναι ανεδαφική και καλύτερα θα ήταν να τον αφήσουν στο περιθώριο, ώστε να μην έχουν άλλοθι με την χρήση της και δημιουργούν ουτοπίες.
Τα λάθη των κυβερνήσεων της Ελλάδος, σε αντιδιαστολή με τους Ευρωπαίους, συγχωρήθηκαν καθώς φαίνεται από τους Έλληνες πολίτες. Διότι εξακολουθούν να φημίζουν και να επιλέγουν κυβερνήσεις της εξαθλίωσης. Αυτό βέβαια γίνεται αντιληπτό κατόπιν εορτής, γι’ αυτό και οι μετρήσεις των ποσοστών αρχίζουν λίγους μήνες μετά την διενέργεια εκλογών, καταδεικνύοντας την φθίνουσα πορεία της εκάστοτε κυβέρνησης.
Γεγονός είναι ένα. Η αλληλουχία των γεγονότων εδώ και χρόνια, εν αγνοία του ελληνικού λαού έφερε τους πολίτες αντιμέτωπους με την πραγματικότητα που… σκοτώνει. Οι παροχές προς αυτούς, τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν χορηγούνταν από κρατικά έσοδα αλλά από δανεικά μέσα από μηχανισμούς άγνωστους μέχρι πρότινος στους νόμιμους κατοίκους της χώρας. Κανείς δεν μας χάρισε ή δώρισε κάτι. Χρέη επί χρεών, αποτέλεσμα του δανεισμού, με συνέπεια τα χρέη να πνίγουν την χώρα, με πιθανότητες απεγκλωβισμού από αυτά μηδενικές. Με γεωμετρική πρόοδο οδηγούμαστε σε «ελεγχόμενη» χρεοκοπία. Το «ελεγχόμενη» είναι το πλέον παρήγορο επίθετο που προσαρμόζεται στην χρεοκοπία, ώστε η πορεία προς αυτήν να ακούγεται ελαφρώς… λουστραρισμένη! Δηλαδή πολίτες ολίγον… πεθαμένοι! Γίνεται; Κατ’ αυτούς μπορεί, κατ’ εμάς όχι. Διότι αν καταμετρήσουν πόσοι πολίτες ζουν χωρίς ζέστη τον χειμώνα, δίχως φάρμακα και φαγητό, με τα πάγια έξοδα (ενοίκια, φως, νερό κ.λ.π.) να τους πνίγουν, ο θάνατός τους είναι βέβαιο πως θα επέλθει λίαν συντόμως…