Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Παρουσία πλήθους κόσμου έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συνδημότη μας Θωμά Εξάρχου, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας

«Ξάνθη, 1923. Η καθημερινή ζωή και ιστορικά στοιχεία», ένα ιστορικό βιβλίο, που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη


«Ξάνθη, 1923. Η καθημερινή ζωή και ιστορικά στοιχεία», έτσι λέγεται το νέο βιβλίο του συνδημότη μας και ιστοριοδίφη Θωμά Εξάρχου. Η παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο «Π» των καπναποθηκών επί της οδού καπνεργατών 9, υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 91 ετών από την απελευθέρωση της πόλης.
Ο ίδιος ο κύριος Θ. Εξάρχου, αναφερόμενος στα θέματα που διαπραγματεύεται το βιβλίο, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Το βιβλίο αναφέρεται στο έτος 1923. Είναι ο πρώτος χρόνος μετά τις πολεμικές αναταράξεις και την απώλεια της Μικράς Ασίας. Τότε υπεγράφη η συνθήκη της Λωζάνης, που ήταν μια συμφωνία πολύ θετική για την Ελλάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα υπήρχε σύρραξη και διακοπή της ανακωχής.
Μέσα στο βιβλίο αναφέρονται τα τεκταινόμενα στην Ξάνθη. Το βιβλίο είναι κατά μήνες και κατά ημερομηνία. Μεγάλο θέμα, βέβαια, είναι η συνθήκη της Λωζάνης».
Σχετικά με τις πηγές του, ο κύριος Θ. Εξάρχου επισημαίνει τις έχει συλλέξει από εφημερίδες που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
«Στην βιβλιοθήκη της βουλής, υπάρχει ένα αρχείο από εφημερίδες. Ένα μέρος από αυτές τις εφημερίδες βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Ύστερα από μια εμπεριστατωμένη έρευνα έχω γράψει το βιβλίο, έτσι όπως το βλέπετε σήμερα» αναφέρει ο κύριος Θ. Εξάρχου και συνεχίζει λέγοντας, πως «κάνω μια σαρωτική έρευνα. Παίρνω μια εφημερίδα και ότι βρίσκω χρήσιμο για την Ξάνθη και για τον ελλαδικό χώρο το καταγράφω. Η εργασία ήταν εξαντλητική. Το βιβλίο αρχικά ήταν εκατόν πενήντα σελίδες, αργότερα έγιναν πεντακόσιες».
Ενώ, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μ. Στυλιανίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «Ξάνθη 1923. Η καθημερινή ζωή και ιστορικά στοιχεία, ένα βιβλίο για την έκδοση του οποίου βοήθησε ο Δήμος μας, ως όφειλε και η οποία γίνεται στα πλαίσια του εορτασμού των εικοστών πρώτων Ελευθερίων του Δήμου μας.
Για μια ακόμη φορά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του συμπολίτη μας. Η ικανοποίησή μου δε, προσαυξάνεται καθώς ο ερευνητής, Θωμάς Εξάρχου, ασχολείται με την ιστορία της πόλης μας φέρνοντας στην επιφάνεια πρωτογενή στοιχεία, σχετικά με την Ξάνθη και την ιστορία μας. Όλοι γνωρίζουμε, ότι το 1923 αρχίζει μια νέα περίοδος ειρήνης για την Ελλάδα, ύστερα από την συνθήκη της Λωζάνης. Στο βιβλίο αυτό και μάλιστα με πολλές λεπτομέρειες περιγράφεται όλο το σκηνικό αυτής της συνθήκης. Ενώ, είναι πάρα πολλά τα ιστορικά στοιχεία της Ξάνθης και της καθημερινότητας των κατοίκων της.
Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω τον αγαπητό κύριο Εξάρχου, ο οποίος με πολλές ώρες εργασίας και την μεγάλη του εμπειρία, λόγω των πολλών ετών ενασχόλησής του με την ιστορία της πόλης και την συγγραφή βιβλίων, καλύπτει την προαναφερόμενη περίοδο, φέρνοντας στο φως πρωτόγνωρα στοιχεία».