Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Θα δούμε επιτέλους το Κυνοκομείο του Δήμου

Ο Δήμος Ξάνθης παλεύει για την μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων

Θα δούμε επιτέλους το Κυνοκομείο του Δήμου


-Μετά από περιπλάνηση αρκετών ετών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, σε τελικό στάδιο βρίσκεται πλέον η κατασκευή του νέου Κυνοκομείου

-Τις επόμενες μέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα για την στείρωση των αδέσποτων σκύλων στην Ξάνθη




Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του νέου Κυνοκομείου Ξάνθης, που θα βρίσκεται σε μια περιοχή, περίπου πέντε στρεμμάτων, απέναντι από την ΣΕΚΑΠ και θα φιλοξενεί σαράντα αδέσποτα σκυλιά.

Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την καθαριότητα στον Δήμο Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ταρενίδης, ήδη, το νέο Κυνοκομείο έχει πάρει άδεια ύδρευσης, ενώ σε λίγο θα βγει και η οικοδομική του άδεια. Επίσης και η μελέτη για την υλοποίησή του ολοκληρώνεται. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κύριο Π. Ταρενίδη, είναι η επιλογή του κατάλληλου επενδυτικού προγράμματος, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του κτηρίου. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή δουλειά, την οποία παρακολουθούμε από κοντά.

Με την κατασκευή του νέου Κυνοκομείου, θα έχουμε επιπλέον σαράντα θέσεις για τα αδέσποτα. Ενώ, θα υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υποδομές για την φιλοξενία των ζώων, ιατρείο, γραφεία κ.τ.λ.» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Π. Ταρενίδης. Από την άλλη, ο τελευταίος σημειώνει, πως σε λίγες μέρες ξεκινάει το πρόγραμμα για την στείρωση των αδέσποτων, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τον, ομολογουμένως, μεγάλο αριθμό αδέσποτων σκύλων, που γυρίζουν μέσα στην πόλη της Ξάνθης.

«Ότι και να κάνουμε εμείς, εάν δεν συμβάλλουν και οι συμπολίτες μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι συμπολίτες μας να παίρνουν ένα σκυλάκι και όταν το βαρεθούν να το πετάνε έξω στον δρόμο» υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Π. Ταρενίδης, κληθείς να σχολιάσει την υφιστάμενη κατάσταση με τα αδέσποτα στην Ξάνθη.

Παράλληλα, σε ερώτηση της εφημερίδας μας, τι γίνεται με το νεκροταφείο των Κιμμερίων και μένει χωρίς φροντίδα από την πλευρά του Δήμου, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες συμπολιτών μας, ότι δεν καθαρίζεται, ο κύριος Π. Ταρενίδης κάνει σαφές, ότι το πρόβλημα θα λυθεί τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως όλες οι ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας γίνονται με μια σειρά, βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί για τον σκοπό αυτό.

«Το ευρώ θα επιβιώσει» εκτιμούν οι αναλυτές

Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας προβλέπουν Ευρωπαίοι οικονομολόγοι στο BBC

«Το ευρώ θα επιβιώσει» εκτιμούν οι αναλυτές




Τη χρεοκοπία της Ελλάδας προβλέπουν τα 2/3 των 52 Ευρωπαίων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε το BBC. Ωστοσο οι οικονομολόγοι σύμφωνα με το BBC εκτιμούν πως το ευρώ θα επιβιώσει με τη σημερινή του μορφή. Οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι είναι ειδικοί σε θέματα Ευρωζώνης και ερωτώνται ανά τρίμηνο από την ΕΚΤ για διάφορα θέματα.

Από τους 52 απάντησαν οι 38 και εξ αυτών οι 25 προβλέπουν πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Περισσότεροι από 1/3 (για την ακρίβεια 14) δήλωσαν πωςκαι η Ιρλανδία θα χρεοκοπήσει, ενώ 7 προέβλεψαν χρεοκοπία και της Πορτογαλίας. Ωστόσο, ο Massimiliano Marcellino, επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, εκτιμά πως δεν θα υπάρξει χρεοκοπία.

Όπως τονίζει "οι χώρες με τις χειρότερες συνθήκες είναι αρκετά μικρές ώστε να μπορούν να διασωθούν και φαίνεται να υπάρχει αρκετή πολιτική υποστήριξη για τον σκοπό αυτό. Το εάν αυτό είναι μία καλή ιδέα ή όχι αποτελεί διαφορετικό ζήτημα". Συμπλήρωσε, δε, πως "θα ήταν καλύτερο να επιτραπούν χρεοκοπίες, αλλά δεν είναι τώρα η κατάλληλη πολιτικά και οικονομικά στιγμή για να συζητηθεί μία ρήτρα χρεοκοπίας". Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι μικρές οικονομίες, όπως επισημαίνει ο Marcellino, όμως στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπάρχουν ανησυχίες και για μερικές άλλες χώρες επίσης. Έτσι, ορισμένοι προσδοκούν πως χρεοκοπίες μεγάλων οικονομιών θα εξαντλήσουν τους πόρους της ΕΕ και την πολιτική της δέσμευση για τη σταθερότητα: 2 υπέδειξαν την Ιταλία και 1 την Ισπανία ως υποψήφιες για χρεοκοπία. Συνεπώς, η πλειοψηφία εκτιμά χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ η μειοψηφία προβλέπει χρεοκοπίες και άλλων χωρών.

Ωστόσο, οι 33 στους 38 απάντησαν πως το ευρώ θα επιβιώσει και η Ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί γιατί τα άμεσα και έμμεσα κόστη και κυρίως οι πολιτικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες σε ιστορική βάση.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Heikki Taimio του Labour Institute of Economic Research στο Ελσίνκι ο οποίος εκτιμά πως θα υπάρξει αυξανόμενη απόκλιση Βορά και Νότου με συνέπεια κάποια στιγμή όχι στο μακρινό μέλλον οι χώρες του Βορά να μην ανεχτούν τη συνέχιση της κατάστασης και να οδηγηθούμε σε αποχώρηση ορισμένων χωρών του Νότου.

Νέα πρόκληση των Τούρκων…



-Μετά το Καστελόριζο, ευθέως διεκδικούν τη βραχονησίδα Ζουράφα, που είναι χρυσός (ενδείξεις για ύπαρξη πετρελαίου και κρίσιμο σημείο για την ΑΟΖ)

-Η Τουρκία κατήγγειλε παρενόχληση τριών τουρκικών αλιευτικών από το Λιμενικό


Μετά το Καστελόριζο και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία επαναφέρει τις διεκδικήσεις της για την άλλη άκρη των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, τη βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδοξέρα, 6 μίλια βορειοανατολικά της Σαμοθράκης.

Αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στη Ζουράφα, η Τουρκία κατήγγειλε παρενόχληση τριών τουρκικών αλιευτικών από δύο σκάφη του Λιμενικού ανατολικά της Ζουράφας την περασμένη Πέμπτη.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η παρενόχληση δημοσιοποιήθηκε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, με την επισήμανση ότι δόθηκαν οδηγίες στο τουρκικό ΥΠΕΞ για να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα.Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Ζουράφα δεν είναι τυχαία, καθώς η βραχονησίδα έχει κρίσιμο ρόλο στη χάραξη της θαλάσσιας οριογραμμής μεταξύ των δύο χωρών και στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, εξ ου και το όνομα «Λαδοξέρα», από την ελαιώδη ουσία που αναβλύζει γύρω από τη συγκεκριμένη βραχονησίδα.

Την ίδια στιγμή μάλλον αντιφατικά είναι τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα, με συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στη «Χουριέτ».Θέτοντας χρονοδιάγραμμα το διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, ο Δημήτρης Δρούτσας θέτει και ένα δίλημμα στην τουρκική πλευρά, το οποίο όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από έκφραση επιθυμιών της ελληνικής κυβέρνησης.«Μετά τις εκλογές είναι η ώρα των αποφάσεων:

Ή λύση ή Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» είναι το μήνυμα του κ. Δρούτσα, όταν είναι σαφές ότι και για τα δύο προϋπόθεση είναι η άρση του casus belli, η εγκατάλειψη της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» και η αποδοχή του δικαίου της θάλασσας, ενώ ακόμη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η μη επίτευξη συμφωνίας διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας κάθε άλλο παρά οδηγεί αυτομάτως στη Χάγη.

Η ελληνική στρατηγική, πάντως, δεν έχει απάντηση για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ούτε λύση ούτε προσφυγή στη Χάγη.

Τραπεζοκαθίσματα, ανακύκλωση και Κυβερνείο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Τραπεζοκαθίσματα, ανακύκλωση

και Κυβερνείο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής


Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων και των μόνιμων κατασκευών που έχουν επαν εμφανιστεί στην οδό Ορφέως έθεσε προ ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο Νίκος Ανταμπούφης, δεδομένης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που προϋπάρχει για την απαγόρευση. "Ασχοληθείτε με κάτι πιο σοβαρό, όχι με τα τραπεζοκαθίσματα» είπε ο Δήμαρχος Ξάνθης ο οποίος εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για μόνιμες κατασκευές και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι στο θέμα αυτό. «Θα το δούμε» κατέληξε ο Δήμαρχος Ξάνθης Ανακύκλωση και Πεζοδρόμια προ ημερησίας από Βορίδη Στο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων παρέπεμψε για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδιασμού δημιουργεί προβλήματα, όπως την απραξία του υπερσύγχρονου ΚΔΑΥ, όπως ανέφερε. Σε ότι αφορά στην ανακύκλωση που υπήρχε μέχρι σήμερα για το χαρτί, ο Δήμαρχος είπε πως για τυπικούς λόγους και παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμος δεν είχε τη νομική δυνατότητα να καλύπτει τα έξοδα για την ανακύκλωση του χαρτιού. Ο Νίκος Ανταμπούφης επεσήμανε ότι αν ο Δήμος ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και έχει πραγματικά βούληση, όπως σε άλλες πόλεις, θα έχει αποτέλεσμα και η ανακύκλωση θα λειτουργήσει. Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης υπογράμμισε ότι το σχέδιο που υπάρχει επαρκεί για όλη την Περιφέρεια και προστατεύει το περιβάλλον, αλλά για πολλούς λόγους (όπως οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών) δεν έχει προχωρήσει. Στο θέμα της πρότασης για απομάκρυνση με γερανό όσων αυτοκινήτων παρκάρουν στο πεζοδρόμια, που προτάθηκε, κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία ενώ με αφορμή το θέμα αυτό προκλήθηκε διαμάχη μεταξύ Δημήτρη Βορίδη και Νίκου Φωτιάδη, ο οποίος επικαλέστηκε και νομικό κώλυμα. Άδειες και περίπτερα Επικαλούμενη τις διατάξεις του νόμου, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ομόφωνα δεν προχώρησε στην οριστική ανάκληση της άδειας του Κυβερνείου, καθώς δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Όπως ανέφερε η συνήγορος της εταιρίας «Ελληνική ΕΠΕ» στο παρελθόν ο Δήμος δεν έχει κάνει ποτέ χρήση αυτής της ευχέρειάς του ενώ επεσήμανε ότι οι υποθέσεις παραβάσεων δεν έχουν εκδικαστεί και η πιθανή αθώωσή τους θα εμπλέξει το Δήμο σε δικαστική διαμάχη. Η επιτροπή ασχολήθηκε επί μακρό με το ζήτημα, σε συνεργασία με τους νομικούς και κατέληξε σε ομόφωνα απόφαση παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Νίκος Ανταμπούφης για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιπτώσεων στο μέλλον. Από την Επιτροπή, τέλος, καθορίστηκαν οι χώροι στους οποίους είναι δυνατόν να τοποθετηθούν υπαίθριες διαφημίσεις, στην περιοχή περιμετρικά της Νεάπολης, στους δύο κόμβους της Νεάπολης, στο Νότιο Πεζοδρόμιο της Τσαλδάρη από τη διασταύρωση με Μιαούλη μέχρι τη γέφυρα Κοσύνθου, στην οδό Πεσόντων, στην οδό Δράμας, στην οδό Καπνεργατών και την πλατεία Διοικητηρίου.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Οι πιο προσφιλείς λέξεις στην χρήση του πολιτικού λόγου, είναι η «δημοκρατία», τα παράγωγα του «λαϊκίζω», όπως «λαϊκισμός», «λαϊκιστής» και γιατί όχι το επίθετο «λαϊκιστικός». Όλοι οι πολιτικοί ανεξαρτήτως χρώματος αναφέρονται στην «δημοκρατία» πάντα όταν θέλουν να «νομιμοποιήσουν» και να προβάλλουν τον πολιτικό τους λόγο, ως πρόμαχοι των πολιτών. Κινούνται και ενεργούν βάσει της αρχής της «δημοκρατίας», αλλά μόνο οι ίδιοι το πιστεύουν ή ίσως δείχνουν πως το πιστεύουν. Δεν πείθουν όμως τους πολίτες, άρα και η χρήση του όρου περιττεύει. Η «δημοκρατία» προσδίδει θετικές εντυπώσεις, όταν χρησιμοποιείται από τον ομιλούντα. Η εφαρμογή της όμως ακολουθεί την πορεία της κομμουνιστικής θεωρίας, που καταλήγει στο ανέφικτο. Αρκεί βεβαίως που χρησιμοποιείται και μας υπενθυμίζει, πως έχουμε την τύχη να ζούμε στην πατρίδα της «δημοκρατίας». Ο καθένας λοιπόν έχει δικαίωμα να αναφέρεται σ’ αυτήν αρκεί να μην την κακοποιεί, όπως συμβαίνει συνήθως. Η χρήση του «λαϊκίζειν» δεν μπορεί να ξεφύγει της αναφοράς σ’ αυτό, με την διαφορά που μπαίνει στον πολιτικό λόγο με σκοπό να αποβάλλει την υποκρισία, που τυχόν οι πολίτες σκεφθούν πως υποβοηθάει την «ρητορική» του οιουδήποτε ασχολείται με την πολιτική. Ο υπέρμετρος ζήλος να καλύψουν την αληθοφάνεια, μέσα από την οποία ισχυρίζονται πως δουλεύουν με ανασηκωμένα μανίκια, προς όφελος του μέσου και κάτω αυτού Έλληνα πολίτη, αναγκάζει τους… υπηκόους να αγκαλιάζουν την δυσπιστία και να ομιλούν για «λαϊκισμό» και «λαϊκιστές». Προσβλητικός ο χαρακτηρισμός, αλλά συνάμα αληθής. Παρ’ ότι οι πολιτικοί θίγονται, όταν δέχονται την προσβολή, διαμαρτύρονται και την «αποτάσσουν» ως σατανά ή μίασμα. Είναι σύνηθες η ευρεία χρήση του «λαϊκισμού» και η σύγχρονη πραγματικότητα να έρχονται αντιμέτωπα, δημιουργώντας στρατόπεδα πολιτών και πολιτικών. Οι μεν πρώτοι δεν πείθονται, οι δε δεύτεροι προσπαθούν να πείσουν. Και πάλι λόγος να γίνεται. Όλα τα μέτρα, στα οποία καλούνται οι πολίτες να υποταχθούν ακουσίως, είναι καθ’ ολοκληρίαν εκτός των συμφερόντων τους και όμως παρ’ όλα αυτά παρουσιάζονται πως βαίνουν προς όφελος τους. Πώς λοιπόν οι δεινοπαθούντες από την πολιτική της κυβέρνησης να αποβάλλουν την δυσπιστία και να υιοθετήσουν την άποψη, πως στην πραγματικότητα κάποιος αγωνίζεται για την διατήρηση των κεκτημένων, την επέκτασή τους και όχι για την ζημιογόνο κάλυψη (για τους πολίτες) των ελλειμμάτων και των χρεών, που βασίζονται στην πολιτική του «λαϊκίζειν» και της προπαγάνδας υπέρ της σωτηρίας της χώρας. Αμήν! Η «δημοκρατία» παρανοείται και κακοποιείται, ο «λαϊκισμός» αποτάσσεται, ωστόσο χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους λαλίστατους πολιτικούς μας και βάζουν τους Έλληνες σε «αμαρτωλές σκέψεις» οσάκις τις ακούν…

Πρωτοσέλιδο Της ΦτΞ 29.3.2011


Στερούνται οι Έλληνες για να επωφελούνται κάποιοι

Εγκρίνουν 4 εκατομμύρια ευρώ για ανακατασκευή τζαμιού στον Έβρο, τη στιγμή που κόβουν από σχολικές μονάδες και αθλητικούς οργανισμούς της χώρας

Στερούνται οι Έλληνες

για να επωφελούνται κάποιοι

Παναγιώτης Σγουρίδης, πρώην βουλευτής Ξάνθης: «Φαίνεται, ότι λεφτά υπάρχουν, μόνον, για εκεί που θέλουν να τα δώσουν»




Επιεικώς προκλητική και απαράδεκτη θα μπορούσε να θεωρηθεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, διά των αρμοδίων Υπουργείων της, να εγκρίνει, άκουσον –άκουσον, τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, ένα δηλαδή καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, για την επισκευή ενός τεμένους το οποίο τεχνηέντως βέβαια αναφέρετε (για να μη προκαλέσει αντιδράσεις) ως ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά των Βαλκανίων, που βρίσκεται στο Διδυμότειχο του Έβρου, τη στιγμή, μάλιστα, που εφαρμόζεται με μεγάλη αυστηρότητα το πρόγραμμα λιτότητας για την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία (βλέπε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, κλείσιμο παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών, κολυμβητικών και άλλων αθλητικών οργανισμών και πάει λέγοντας). Το θέμα έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης δίδεται ένα τόσο μεγάλο χρηματικό κονδύλι για την επισκευή του συγκεκριμένου ιστορικού μνημείου. Να σημειώσουμε, πως πρόκειται για το τζαμί του Σουλτάνου Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχει λάβει και την εν λόγω απόφαση, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει εγκριθεί για αναστηλώσεις ιστορικών μνημείων στον Έβρο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα έξοδα για την επισκευή του τζαμιού θα καλυφθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ενώ, συμμετοχή στο έργο θα έχει το Υπουργείο Πολιτισμού, η σχολή μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο Δήμος Διδυμοτείχου. Εύλογα κάποιος αναρωτιέται, πως είναι δυνατόν να αποφασίζεται υλοποίηση τόσο δαπανηρών έργων, όταν προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν υπάρχει σάλιο. Όταν δεν πραγματοποιούνται σχολικά δρομολόγια, όταν τα νηπιαγωγεία της χώρας δεν έχουν πετρέλαιο, όταν τα παιδιά αναγκάζονται να τρώνε μακαρόνια και όσπρια, όταν, τέλος, πάντων, γίνονται προσπάθειες για επιβολή λιτότητας, στα πλαίσια της γενικότερης κρίσης που υπάρχει(;). Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, πως από τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, εξαιρέθηκαν, μόνον, τα μειονοτικά σχολεία, γεγονός, που προβληματίζει αρνητικά ένα μέσο σκεπτόμενο πολίτη της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί αντιμετωπίζονται τόσο επιλεκτικά οι Έλληνες πολίτες; Ποιον ή ποιους εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση και γιατί θα πρέπει να μένουμε αδρανείς σε εξόφθαλμες αδικίες εις βάρος του ελληνικού έθνους; Το θέμα είναι τόσο απλό, όσο και πολύπλοκο. Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία θα επιχειρήσει κάποιος να το εξετάσει και υπό ποιο πρίσμα. Ευτυχώς, η κοινωνία μας δεν στερείται, ακόμη, ικανούς συμπολίτες, που δεν αντιμετωπίζουν με αδιαφορία τις αδικίες που γίνονται εις βάρος της ελληνικής Θράκης. Ο λόγος φυσικά για τον πρώην βουλευτή Ξάνθης, κύριο Παναγιώτη Σγουρίδη, που έχοντας εμπειρία και κρίση, διαθέτει το θάρρος να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ο τελευταίος, έχει επισημάνει πολλές φορές τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τα σχέδια της γειτονικής Τουρκίας, που, όπως όλα δείχνουν προχωράει με μεγάλη επιτυχία την στρατηγική της, βασισμένης στο περιβόητο «δόγμα Νταβούτογλου». Κληθείς, να σχολιάσει την τελευταία αυτή εξέλιξη, με την ανακατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Βαλκανικής χερσονήσου, ο κύριος Π. Σγουρίδης υπογραμμίζει με έμφαση τα ακόλουθα: «Δεν είμαι εναντίον της αναμόχλευσης του πολιτιστικού παρελθόντος και της ανάδειξης πολιτιστικών μνημείων. Αντιθέτως, πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πιστεύει και να λατρεύει το Θεό από την δική του οπτική γωνία. Όταν, όμως, αφενός το πολιτιστικό παρελθόν έχει σκοτεινές πλευρές που η Τουρκία λησμονά, όπως τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς του ελληνικού έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και αφετέρου όλα όσα υπέστη ο ελληνικός λαός εκείνη την εποχή. Όταν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριος Α. Νταβούτογλου μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, κύριο Ερντογάν, επιχειρούν μέσα από τον πολιτισμό να αναβιώσουν τον Νεοοθωμανισμό και να ασκήσουν την εξωτερική πολιτική τους εις βάρος των γειτονικών χωρών, τότε, κάθε σώφρονα χώρα θα πρέπει να είναι προσεκτική στο να ρίχνει νερό στο μύλο της θεωρίας του «στρατηγικού βάθους» του κ. Νταβούτογλου». Και καταλήγει «Πολύ μάλλον, όταν αυτά τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, τα έχει ανάγκη η χώρα μας, για να καλύψει άλλες τρύπες. Φαίνεται, ότι λεφτά υπάρχουν, μόνον, για εκεί που θέλουν να τα δώσουν».

Της Πολιτικής Το ##





Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Αυτοί πληρώνουν τις ανακαινίσεις Τζαμιών στην Θράκη και εσύ Μ….α Έλληνα πληρώνεις την νύφη… Με περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί το Υπ. Πολιτισμού, την αναπαλαίωση τεμένους στον Έβρο:


Πραγματικά μόνο ως τραγελαφικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, χρηματοδοτεί την ανακαίνιση - αναπαλαίωση του Τζαμιού στον Έβρο με περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που όλοι εμείς οι Μ…ες οι Έλληνες, στερούμαστε τα πάντα, όχι επειδή εμείς τα φάγαμε, αλλά επειδή κάποιοι επέλεξαν να τα φάνε μόνοι τους και τώρα φορτώνουν σε εμάς τον λογαριασμό. Κανένας από αυτούς τους μεγάλους και τρανούς πολιτικούς της περιοχής μας, δεν μίλησε για τα χρήματα που χάθηκαν στον δρόμο για την κατασκευή της Εγνατίας οδού, αφού όπως όλοι γνωρίζουμε, άλλα ήταν τα αρχικά σχέδια και άλλα τα τελικά. Κανένας δεν είπε κουβέντα για τον «βιασμό» της χώρας μας, που κατάντησε πλέον επαίτης στο έλεος των Ευρωπαίων «εταίρων» μας και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται. Βάλανε λοιπόν οι κύριοι του Υπουργείου Πολιτισμού, την ταμπέλα «ιστορικό μνημείο» και «μεγαλύτερο τζάμι των Βαλκανίων» και είπαν, αφού μας περισσεύουν 4 εκατομμύρια ευρώ από αυτούς τους Μ…ες που καθημερινά πληρώνουν, δεν τα δίνουμε να τελειώνει και το θέμα; Τα συμπεράσματα δικά σας…


Καταργείται(;) το Κέντρο Νεοσύλλεκτων Σταυρούπολης, στα πλαίσια απογύμνωσης της Ξάνθης, ώστε να ξεπουληθεί η περιοχή πιο εύκολα. Άγνοια δηλώνει το Δ’ Σώμα Στρατού:


Τελικά όπως αποδεικνύεται, οι εύσωμοι πολιτικοί είναι και επικίνδυνοι για την χώρα. Μετά από τον Mr. Play Staytion, είχαμε τον Mr. Μαζί τα φάγαμε και τον Mr. κόβουμε τα πάντα για να απογυμνώσουμε την Θράκη με στόχο το πιο εύκολο ξεπούλημά της. Αφού λοιπόν ο ανίκανος να στείλει στην φυλακή τους προκλητικούς της ΝΔ Κ. Καραμανλής τα έκανε σ…τα και παρέδωσε την χώρα στα χέρια του Γ. Παπανδρέου, ήρθε ο αντιπρόεδρος της σημερινής Κυβέρνησης να μας δώσει απαντήσεις στο τι ακριβώς συνέβη στην χώρα μας, ξεχνώντας επιλεκτικά αυτά που έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, περί ευθυνών της ΝΔ και της Διακυβέρνησης Καραμανλή και λέει πως φταίνε όλοι οι Έλληνες, επειδή μαζί τα φάγαμε. Τελευταίος στον χώρο της πολιτικής διαστροφής, έρχεται ο Υπουργός Άμυνας Β. Βενιζέλος, ο οποίος στα πλαίσια περικοπών των κρατικών δαπανών, κλείνει το κέντρο νεοσύλλεκτων Σταυρούπολης, απογυμνώνοντας εντελώς την Ξάνθη, με στόχο να είναι πιο εύκολο το ξεπούλημα της Θράκης. Βέβαια την πληροφορία δεν επιβεβαιώνει το Δ’ Σώμα Στρατού, αφού εχθές επικοινωνήσαμε με το γραφείο του Στρατηγού, όπου και μας δήλωσαν άγνοια για το θέμα.


Το έργο της ενοποίησης των πλατειών, τροχοπέδη στην ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού:


Πολλά λέχθηκαν για το έργο που άλλαξε την ζωή των περισσοτέρων Ξανθιωτών και ακόμα περισσότερα ήταν αυτά που ειπώθηκαν από τα χείλη του Δημάρχου, για αλλαγή σχεδίων (επί χάρτου;) σε περίπτωση που με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα συνεχίζονταν τα προβλήματα. Σήμερα και με γνώμονα τα όσα λένε οι ίδιοι οι καταστηματάρχες της οδού Ηρώων, αλλά και οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, το συγκεκριμένο έργο λειτουργεί μόνο ως τροχοπέδη στην ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού και δεν προσφέρει τίποτε περισσότερο. Ήδη τα καταστήματα που είναι ανοίκιαστα στην 28ης Οκτωβρίου έχουν πάρει υπεραξία, όσον αφορά τα μισθώματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες τους, και αυτό γιατί η ζήτηση από ενδιαφερόμενους, οι οποίοι σκέφτονται να μετακομίσουν τις επιχειρήσεις τους από την Ηρώων, λόγω αναδουλειάς η οποία οφείλεται στο έργο της ενοποίησης των πλατειών, είναι πολλοί και συνεχώς ψάχνουν να βρουν άδεια καταστήματα. Από την άλλη, κανένας από τους πεζούς που επισκέπτονται καθημερινά την αγορά της Ξάνθης, δεν επιλέγει ταξί για να επιστρέψει σπίτι του φορτωμένος με τα ψώνια, επειδή η κυκλοφορία γίνεται με ρυθμούς χελώνας και τα κόμιστρα είναι αρκετά υψηλά λόγω της μεγάλης διαδρομής που χρειάζεται πλέον να διανύσει το ταξί, επειδή οι έξυπνοι έκοψαν την πόλη στα δυο. Αυτά και πολλά άλλα, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο έργο ταφόπλακα της Ξανθιώτικης αγοράς, την στιγμή που κάποιοι άλλοι θα θησαυρίσουν στα εμπορικά κέντρα που δημιουργούνται με σύμμαχο την σιωπή των πολιτικών και όχι μόνο παραγόντων της περιοχής μας.


Το καλοκαίρι έρχεται... Στο προσκήνιο για ακόμα μια φορά οι αναξιοποίητες παραλίες του Νομού μας:

Για ακόμα μια φορά, βλέποντας την βελτίωση του καιρού, ο νους μας πάει στις υπέροχες από άποψη φυσικού κάλλους, αλλά αναξιοποίητες (λόγω ανικανότητας των πολιτικών της περιοχής) παραλίες του Νομού μας. Για ακόμα μια φορά θα ακούσουμε λόγια πολλά, λόγια παχιά, λόγια που θα μείνουν λόγια, περιμένοντας ως ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό, να επιστρέψει η χαμένη αίγλη της παραλιακής ζώνης του Νομού Ξάνθης. Μια αίγλη η οποία χάθηκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αλλά και στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, αφού μέχρι σήμερα η πολιτική βούληση και το όραμα, αποτελούσαν έννοιες εξαφανισμένες από την ζωή των μέχρι σήμερα διοικούντων του τόπου μας. Για την αξιοποίηση των παραλιών βέβαια, ακούσαμε πολλά λόγια και από τους νεοεκλεγμένους φωστήρες της πολιτικής σκηνής στην Ξάνθη, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει κάποια διαρροή ή κάποια αναφορά σχετικά με τα σχέδιά τους, πράγμα το οποίο μας αναγκάζει να πιστέψουμε, πως πάλι θα ζήσουμε τα ίδια, χωρίς καμία διαφορά από τα προηγούμενα.


Κάρβουνο έγινε φορτηγό μεταφοράς υγρών καυσίμων στην οδό Λεοναρδοπούλου, τα Ξημερώματα της Κυριακής, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σύμφωνα με την Π.Υ. Ξάνθης, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει Δελτίο Τύπου για το συμβάν:


Έντρομοι κάτοικοι της οδού Λεοναρδοπούλου τα Ξημερώματα της Κυριακής διαπίστωσαν πως ένα φορτηγό βυτίο μεταφοράς καυσίμων, ιδιωτικής εταιρίας είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Άμεσα κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, όπου και έφτασε στο σημείο, σβήνοντας την φωτιά, χωρίς όμως να σωθεί το όχημα που στο τέλος έγινε κάρβουνο. Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφόρησαν από τους περίοικους, πριν να τυλιχθεί το όχημα στις φλόγες ακουστήκαν εκρήξεις, αλλά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζει από τι προήλθε η φωτιά και περιμένει το πόρισμα του πραγματογνώμονα, ώστε να εκδώσει και Δελτίο Τύπου, άσχετα αν η συγκεκριμένη είδηση θα αποτελεί τότε ένα μπαγιάτικο προϊόν ενημέρωσης.


Μετά από παύση αρκετών ετών, η «κατάρα» της Ξάνθης επανήλθε; Ακόμα ένας νέος συνάνθρωπός μας, έχασε την ζωή του από τροχαίο με μηχανή. Το κράνος τελικά σώζει μόνο αυτούς που έχουν ακόμα λάδι στο καντήλι τους:


Το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή της Λεύκης, έχασε την ζωή του ένας νέος συνάνθρωπός μας, ο οποίος επέβαινε ως συνεπιβάτης σε δίκυκλη μοτοσυκλέτα, η οποία εξετράπη της πορείας της, με αποτέλεσμα να χαθεί ακόμα μια νέα ζωή, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο οδηγός της μοτοσυκλέτας τραυματίσθηκε και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι πως και οι δυο μοτοσικλετιστές φορούσαν τα προστατευτικά τους κράνη, όπως επίσης και ο αείμνηστος Νίκος Αθανάσογλου, παιδικός μου φίλος, ο οποίος έχασε την ζωή του την περασμένη εβδομάδα στην διασταύρωση του Ευμοίρου, φορούσε και αυτός κράνος, πράγμα το οποίο με αναγκάζει να σκεφθώ πως όσο και να λένε κάποιοι ότι το κράνος σώζει ζωές, αν έρθει η ώρα που το λάδι στο καντήλι τελειώσει, δεν πρόκειται να σώσει κανέναν.

Καλλικράτης και στον στρατό ξηράς;

Καλλικράτης και στον στρατό ξηράς;

Άγνοια για την απόφαση κλεισίματος του κέντρου νεοσύλλεκτων στην Σταυρούπολη δηλώνει το Δ΄ Σώμα


Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στα πλαίσια του «Καλλικράτη», θα κλείσει το 557 Τάγμα Πεζικού (κέντρο νεοσύλλεκτων Σταυρουπόλεως) στην Ξάνθη, χωρίς να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο το Δ΄ Σώμα Στρατού


Φαίνεται πως ο «Καλλικράτης», η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, δεν έχει όρια, αφού επεκτείνεται παντού με ταχύτητα φωτός. Μετά τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις των σχολικών μονάδων, η κυβέρνηση αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες γνωστής αθηναϊκής εφημερίδας, να προχωρήσει στο κλείσιμο στρατοπέδων ανά όλη την χώρα. Συγκεκριμένα, να εφαρμόσει τον περιβόητο «Καλλικράτη» και στον στρατό ξηράς. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στην γνωστή εφημερίδα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στην λειτουργία επτά μεγάλων κέντρων εκπαίδευσης, στα πλαίσια εξοικονόμησης περισσότερων από είκοσι πέντε εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Να σημειωθεί, δε, πως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κλείνει και το 557 Τάγμα Πεζικού στην Ξάνθη. Το θέμα αναμένεται να πάρει διαστάσεις τις επόμενες ημέρες, όταν, δηλαδή, θα γίνουν σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα, πάντως, με την ενημέρωση που έχουμε από το Δ΄ Σώμα Στρατού, δεν έχει φτάσει στους ίδιους κάποια τέτοια απόφαση, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Κάλιο αργά παρά ποτέ

Με καθυστέρηση έφτασαν οι τακτικές επιχορηγήσεις στους Δήμους της χώρας

Κάλιο αργά παρά ποτέ


Τι αναφέρει επί του θέματος ο Δήμαρχος Ξάνθης, αλλά και τι μήνυμα στέλνει στους συμπολίτες μας, όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, με αφορμή την πραγματοποίηση της ημέρας της γης


Με καθυστέρηση έρχονται στους Δήμους της χώρας τα τακτικά κονδύλια που λαμβάνουν κάθε μήνα από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους), προκειμένου να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Για τον μήνα Μάρτιο η έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο αντί να έρθει στην αρχή του μήνα, ήρθε προς το τέλος. Όπως σημειώνει και ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης, «δεν πρόκειται για κάποια έξτρα έσοδα στους Δήμους, αλλά τις τακτικές επιχορηγήσεις που λαμβάνουμε κάθε μήνα». Να σημειώσουμε, δε, πως από τις εννιακόσιες περίπου χιλιάδες, που θα λάβει ο Δήμος Ξάνθης, θα γίνουν κρατήσεις, ενώ τα υπόλοιπα θα καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου, αλλά και τις μισθοδοσίες. Με την ευκαιρία, ο κύριος Μ. Στυλιανίδης μας ενημερώνει για την ημέρα της γης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, με μεγάλη επιτυχία.

«Σκοπός μας δεν ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά να στείλουμε μήνυμα στους συμπολίτες μας, ότι πρέπει να κάνουν οικονομία στους ενεργειακούς πόρους, γιατί η υπέρμετρη κατανάλωση έχει δυσάρεστα αποτελέσματα στο περιβάλλον» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ξάνθης. Ο ίδιος συμπληρώνει με έμφαση ότι «δεν πρέπει να σταθούμε μόνον σε αυτή την μια ώρα, αλλά να κάνουμε πράξη την μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας».

Εμείς το εμπεδώσαμε, η κυβέρνηση όμως;

«Σύμφωνα με την έκθεση του Ο.Η.Ε. η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο δυσχερή θέση, από άποψη χρέους». Μεταξύ και άλλων πολλών που ελέχθησαν, από οικονομικό αναλυτή σε πρωινή εκπομπή. Εμείς το εμπεδώσαμε, η κυβέρνηση όμως; Αυτό είναι αίνιγμα! Διαφορετικά δεν θα είχε ενσωματώσει το ψέμα στην πολιτική της. Η απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων των ελλειμμάτων από την Νέα Δημοκρατία και μάλιστα ακόμη και από τους εταίρους της Ε.Ε., δεν ήταν πανάκεια ούτε πατέντα της σύγχρονης πολιτικής του κόμματός της. Είναι είδος ευρείας κατανάλωσης, από όσους κυρίως βρίσκονται στην κυβέρνηση. Είτε είναι γαλάζιοι είτε πράσινοι. Αυτό λοιπόν που το ΠΑΣΟΚ αποδίδει στη Νέα Δημοκρατία, επιχειρηματολογώντας επί μονίμου βάσεως, πως για τις… «επτά πληγές του Φαραώ» που χτύπησαν την χώρα ευθύνεται η Κυβέρνηση Καραμανλή, είναι η σκυτάλη της ανειλικρίνειας που παρέλαβε η ίδια, μετά από παύση πεντέμισι ετών. Τι να πιστέψουν οι πολίτες, όταν αντιλαμβάνονται πως η αξιοπιστία εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χώρο και ένα εύσημο από την κ. Μέρκελ προς τον Πρωθυπουργό, είναι ικανό να διατηρεί παγίως την αισιοδοξία για την καλή πορεία της χώρας, στα μέλη της Κυβέρνησης; Αυτό βεβαίως θέλουν να το περάσουν και στους πολίτες. Πώς; Ωραιοποιώντας την νίκη της «επιμήκυνσης» (κατ’ αυτούς), αλλά μη πείθοντας τον ελληνικό λαό, διότι οι απλοί συνειρμοί της κοινής λογικής οδηγούν σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, βασισμένη κυρίως στο «νοικοκύρεμα» της παραδοσιακής καθημερινότητας. Ευτυχώς η αλήθεια αποκαλύπτεται μέσα από τον τύπο, τα τηλεοπτικά παράθυρα από τα οποία παρελαύνουν πολιτικοί αναλυτές και οικονομολόγοι, που έχουν την ικανότητα μεταδοτικότητας των αναλύσεών τους, προς όλους εμάς τους άσχετους επί των οικονομικών, μέχρι πρότινος, θεμάτων, ώστε να «απολεπίζουμε» από τα ψεύδη τον πολιτικό λόγο της κυβέρνησης και να βλέπουμε κατάματα την αλήθεια με τις πραγματικές της διαστάσεις. Ακούμε τόσα πολλά, αγανακτούμε επίσης όχι μόνο για το ψέμα ως ψέμα, αλλά για τις απεχθείς συνθήκες διαβίωσης, που μετέτρεψαν την ελληνική κοινωνία σε αποδιοπομπαίο τράγο και πειραματόζωο της ευρωπαϊκής «εταιρικής» πολιτικής, η οποία εξαντλεί όλα τα μέσα προς παραδειγματισμόν των υπολοίπων «σύντεκνων», εκτός συνόρων. Οι φαεινοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης εντοπίζουν την αγανάκτηση και την απαξία των πολιτών, προς τους πολιτικούς γενικότερα, στην οικονομική κρίση και στην επιβολή των μέτρων. Ξεχνούν ή δεν τους κόβει (έκφραση του συρμού), πως οι πολίτες έφθασαν σ’ αυτό το σημείο, διότι παρακολουθούν ένα θεατρικό έργο, που παίζεται εδώ και χρόνια, κατατρώει τα σωθικά της χώρας με εξειδικευμένα βαμπίρ, τα οποία δια της συγκάλυψης δεν βλέπουν το φως της ημέρας, δεν κατονομάζονται, δεν δικάζονται και δεν καταδικάζονται, αλλά παραμένουν στο απυρόβλητο των παραγραφών, υπό την… αιγίδα της ανωνυμίας και όλων όσων ευεργεσιών τους παρέχονται. Το αποτέλεσμα; Γνωστό τοις πάσι. Η επιβάρυνση του ελληνικού λαού να πληρώσει τα σπασμένα. Αλλά αυτό ανήκει στα ψιλά γράμματα, που κατ’ αυτούς τους βοηθάει να βαυκαλίζονται και να παρουσιάζουν μια πραγματικότητα με μέλλον κτισμένο σε «αμμώδες» έδαφος με κίνδυνο να παρασυρθεί από τσουνάμι. Τελικά στον κρετινισμό ποιοι ανήκουν; Πολίτες ή πολιτικοί;
Φ. Βλαχοπούλου

Σκοτώνουν άγρια άλογα στην Σταυρούπολη Ξάνθης, γιατί προκαλούν ζημιές στα σπαρτά τους…!

Σκοτώνουν άγρια άλογα στην Σταυρούπολη Ξάνθης, γιατί προκαλούν ζημιές στα σπαρτά τους…!




Το σπάνιο προνόμιο των άγριων αλόγων που υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου Σταυρούπολης στην Ξάνθη και αποτελούν σημαντικό οικολογικό και τουριστικό κεφάλαιο για την περιοχή, κινδυνεύει από τις ενέργειες ανθρώπων της περιοχής που τα σκοτώνουν. Πρόκειται για περίπου 20 κοπάδια (περίπου 250-300 άλογα) που ζουν στο Αχλαδόβουνο (τσαλ) και, κυρίως, τους πρόποδες του βουνού. Το πρόβλημα δημιουργείται, όπως καταγγέλουν στο XanthiPress.gr άνθρωποι της περιοχής, από το γεγονός ότι τα άγρια άλογα, στις επισκέψεις τους σε χαμηλό υψόμετρο, προκαλούν ζημιές στα σπαρτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι καλλιεργητές να τα σκοτώνουν για να διατηρήσουν ανέπαφα τα χωράφια τους. Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, η προστασία των άγριων αλόγων της Σταυρούπολης κρίνεται σημαντική και για να συμβεί αυτό θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αποζημιώνονται οι αγρότες για τις καταστροφές. Θεωρούν ότι η δικαιότερη λύση είναι να αναγνωρίζεται η ζημία που υπόκειται η καλλιέργεια από τον ΕΛΓΑ ως καταστροφή προκειμένου να είναι δυνατή η αποζημίωση των αγροτών.

Kινητοποίηση ενάντια στα διόδια της Εγνατίας



Την πρώτη τους δράση εναντίον της εγκατάστασης διοδίων πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής Ακρίβεια / Διόδια Stop Καβάλας στον κόμβο της Μουσθένης


Την πρώτη τους δράση εναντίον της εγκατάστασης διοδίων στην Εγνατία οδό πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής Ακρίβεια / Διόδια Stop Καβάλας. Η κινητοποίηση έγινε στις 3 μετά το μεσημέρι της Κυριακής στον κόμβο της Μουσθένης, όπου προετοιμάζεται η πρώτη εγκατάσταση. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ., ενώ οι συγκεντρωμένοι σταματούσαν οδηγούς για να τους ενημερώσουν, όπως επίσης προέβησαν σε ενημέρωση στα καταστήματα της περιοχής για τις συνέπειες της εγκατάστασης σταθμού διοδίων. Οι διαμαρτυρόμενοι επισημαίνουν το γεγονός ότι ο παράδρομος της Εγνατίας δεν λειτουργεί (εικόνα 2) και, ως εκ τούτου, δεν παρέχεται στους οδηγούς η δυνατότητα για χρήση εναλλακτικής οδού.Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: Δεκάδες συμπολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ακρίβεια / Διόδια Stop και του Σωματείου ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ και συμμετείχαν στην διακίνηση έντυπου υλικού και ενημέρωσης των οδηγών, στην ανάρτηση πανό και αφισών. Η παρέμβαση έγινε στα καταστήματα του κόμβου της Μουσθένης και στην γέφυρα. Ευχάριστο γεγονός αποτέλεσε η θετική αποδοχή από την πλειοψηφία των οδηγών που δήλωναν τη συμπαράσταση τους και ζητούσαν περισσότερες διευκρινήσεις για το πως μπορούν να αντιδράσουν και οι ίδιοι. Η εγκατάσταση διοδίων στην περιοχή μας βρίσκεται προ των θυρών.

Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες στις λίμνες του νομού Θεσσαλονίκης. Η Επιτροπή Ακρίβεια / Διόδια Stop θα συνεχίσει τις δράσεις με ενημερώσεις και παρεμβάσεις στα χωριά αλλά και στις πόλεις του νομού το επόμενο διάστημα, συμβάλλοντας στη ανάπτυξη κινήματος κατά των διοδίων και στην περιοχή μας. Έχουμε πληρώσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε την κατασκευή των δρόμων. Δεν θα δεχτούμε άλλα χαράτσια. Δεν θα μας πτοήσουν οι νόμοι του Ρέππα που θέλουν να ποινικοποιήσουν την άρνηση πληρωμής απέναντι σε ιδιωτικές εταιρείες. Δεν πληρώνουμε.» καταλήγουν.

Αποκάλυψη Wikileaks: To παρασκήνιο για τους αγωγούς στην Θράκη


για τους αγωγούς στην Θράκη


Η αμερικανική ενόχληση με τα ανοίγματα Καραμανλή στον Πούτιν αναφορικά με Southstream και Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και η προώθηση του ελληνοτουρκοϊταλικού Οι Αμερικανοί αντιμετώπιζαν με μεγάλη δυσπιστία και ανησυχία το άνοιγμα του Καραμανλή προς τη Ρωσία. Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έστειλε ένα τηλεγράφημα στις 19 Δεκεμβρίου 2007 ύστερα απο την επίσκεψη του Καραμανλή στη Μόσχα με τον τίτλο «Ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα. Η ρητορεία (εξ’ όσων φαίνεται) δεν συνάδει με τις πράξεις».

Το τηλεγράφημα αναφέρεται στη συμφωνία Καραμανλή - Πούτιν για συνεργασία στον αμυντικό τομέα, η οποία όμως δεν πήρε συγκεκριμένο χαρακτήρα. Η πρεσβεία υπενθύμισε βέβαια ότι λίγο πριν το ΚΥΣΕΑ είχε αποφασίσει την αγορά μερικών εκατοντάδων θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού τύπου BMP. Σύμφωνα με την πρεσβεία «οι κινήσεις του Καραμανλή σε σχέση με τη Ρωσία αντιμετωπίζονται θετικά από τον Τύπο και την κοινή γνώμη, η οποία λαμβάνει υπ’ όψη της την κοινή ορθόδοξη παράδοση ενώ χαρακτηρίζεται και από μια αριστερή νοσταλγία. Υπόγράφοντας τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη με τους Ρώσους και τους Βούλγαρους ο Καραμανλής θέλει να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος.

Προσπαθεί να εμφανισθεί ότι παίρνει μια ισορροπημένη θέση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, σε αντίθεση με αυτό που αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη ως ανοικτά φιλοαμερικανική στάση της υπουργού Εξωτερικών Μπακογιάννη. Πολλοί όμως Ελληνες διπλωμάτες, στρατιωτικοί και ειδικοί είναι σκεπτικοί και ανησυχούν ότι η Ελλάδα βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Δεν πιστεύουμε ότι η προσέγγιση του Καραμανλή με τη Μόσχα αποτελεί θεμελιώδη αλλαγή στην ελληνική πολιτική. Σε ορισμένα θέματα, όπως την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream και τα συγχαρητήρια προς τον Πούτιν για τη νίκη του στις εκλογές για τη Δούμα, ο Καραμανλής έχει πάρει αποφάσεις που δεν μας βοηθούν. Ο Καραμανλής πιστεύει προφανώς ότι μπορεί να κρατήσει μια ισορροπία στις σχέσεις του με τη Ρωσία και τη Δύση. Ο κίνδυνος είναι, καθώς έρχεται πιο κοντά στη Μόσχα στην ενέργεια, να βρεθεί η Αθήνα υπό πίεση για να συμμαχήσει με τους Ρώσους σε άλλα θέματα, όπως οι σχέσεις με το Ιράν. Εχουμε πει στους Ελληνες ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων. Την ίδια στιγμή αναρωτιόμαστε πώς μπορεί η Ελλάδα να συμβιβάσει την υποστήριξή της στον αγωγό TGI (Toυρκίας - Ελλάδος - Ιταλίας) με τον ανταγωνιστικό αγωγό South Stream, ερώτημα στο οποίο δεν έχουμε λάβει ικανοποιητική απάντηση».

Ο ίδιος ο Καραμανλής συζήτησε το θέμα αυτό με τον πρέσβη Σπέκχαρντ στην πρώτη τους συνάντηση. Στο τηλεγράφημα της 5ης Ιανουαρίου 2008 ο Σπέκχαρντ αναφέρει ότι ο Καραμανλής είπε «ότι η Ρωσία θέλει να γίνει ηγετική δύναμη». Σχολίασε ότι «ο Πούτιν δεν είναι δάσκαλος δημοκρατίας», «αλλά πρόσθεσε «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αξίες της Ελλάδος δεν θα αλλάξουν, αλλά η Ρωσία είναι σημαντική χώρα και η Ελλάδα χρειάζεται να έχει καλές σχέσεις μαζί της. Για παράδειγμα πολλοί περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα. Και μετά βεβαίως υπάρχουν τα ενεργειακά θέματα

Σε σχέση με τον αγωγό South Stream ο Καραμανλής «ισχυρίσθηκε οτι οι Ρώσοι θα τον κατασκεύαζαν ούτως ή άλλως, οπότε είναι καλύτερο για μας να περάσει από την Ελλάδα». Οταν ο πρέσβης του είπε ότι είναι ανταγωνιστικός με τον αγωγό TGI, o Kαραμανλής υποβάθμισε τη σημασία του λέγοντας πως «θα είναι δύσκολο και χρονοβόρο να αρχίσει η κατασκευή του. Οσο για τον TGI ο Πούτιν τον ρώτησε τι φυσικό αέριο θα πάρει η Ελλάδα μέσω του TGI. Ο Καραμανλής απάντησε «από το Αζερμπαϊτζάν» και ο Πούτιν του είπε «αυτοί δεν έχουν αέριο».

Σε ένα από τα δεκάδες τηλεγραφήματα που οι Αμερικάνοι διπλωμάτες καταπιάνονται και αναλύουν τη σχέση Ελλάδας - Ρωσίας, ο επιτετραμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Κάντριμαν καταλήγει: «Στους Ελληνες ακόμα και όταν κάνουν τους “δύσκολους” αρέσει η πολιορκία από τους Ρώσους. Ο Πούτιν έχει επισκεφτεί ήδη 2 φορές την Ελλάδα γι’ αυτό και οι επισκέψεις Αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων είναι ιδιαίτερα σημαντικές».


Η κρίση Ρωσίας - Γεωργίας

Οταν ξέσπασε η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008, οι Αμερικανοί θορυβήθηκαν από τη στάση της Ελλάδος. Τηλεγράφημα της Νο2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ντέμπορα Μακάρθι ( 22 Αυγούστου 2008) ανέφερε πως «επίκειται επίσκεψη Ρώσων ειδικών αμυντικής βιομηχανίας για να συζητήσουν την αγορά των θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και η ελληνική Βουλή έχει προγραμματίσει την επικύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream. «Εργαζόμαστε για να ακυρώσουμε και τις δύο αυτές ενέργειες που θεωρούμε ότι δεν είναι σωστές, αλλά λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα απο Ελληνες αξιωματούχους». Οι Αμερικανοί διπλωμάτες ήλθαν σε επαφή με τον Μπίτσιο, διπλωματικό σύμβουλο του Καραμανλή, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Αγαθοκλή κ.α. Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ο πολιτικός σύμβουλος της πρεσβείας ήλθε σε επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά «ο οποίος θεωρείται έμπιστος του Καραμανλή. Εκείνος συμφώνησε απολύτως ότι η επίσκεψη των Ρώσων ειδικών για τα θωρακισμένα οχήματα δεν θα έμοιαζε καλή και υποσχέθηκε ότι όλοι όσοι έπρεπε να το μάθουν, θα το μάθαιναν». Ο στρατιωτικός ακόλουθος, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, ήλθε σε επαφή με τον αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Γράψα, ο οποίος διευκρίνισε ότι το υπουργείο και οι Ενοπλες Δυνάμεις «δεν είχαν τίποτα να κάνουν με την επίσκεψη και συνεπώς δεν μπορεί να την αναβάλει ή να την ματαιώσει». Ο Γράψας «συνέχισε εκφράζοντας πολύ αρνητικές απόψεις για τους Ρώσους» και υποσχέθηκε την υποστήριξη της Ελλάδος «με την παροχή στρατιωτικών δυνάμεων, ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξη όπως π.χ. την παροχή αδειών για υπερπτήσεις κλπ.». Το τηλεγράφημα κατέληγε με τη διαπίστωση πως «οι δηλώσεις της Μπακογιάννη στις Βρυξέλλες και οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και την ανάγκη γρήγορης αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων. Ο πρωθυπουργός Καραμανλής παραμένει σιωπηλός επί του θέματος έως τώρα».

Η επιτετραμμένη της πρεσβείας επαναλάμβανε πάντως την ανάγκη να ακυρωθούν τόσο η επίσκεψη των Ρώσων ειδικών όσο και η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνάις για τον South Stream.

Ο Ερντογάν «καρφώνει» τον Γιώργο για τους μουφτήδες

Ο Ερντογάν «καρφώνει» τον Γιώργο για τους μουφτήδες Η Λιβύη και το χρέος φέρνουν σε δεύτερη μοίρα το νέο γύρο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα όσα συνέβησαν στις 12 Μαρτίου νοτίως του Καστελόριζου αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη της αδιέξοδης τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση με την Άγκυρα. Οι δηλώσεις Ερντογάν ήταν ακόμα χειρότερες, η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να κλείσει μέτωπα ή να μειώσει την ένταση (άρα κινδύνους έκρηξης) έχει λογική. Το πρόβλημα είναι ότι η διαχείριση αυτής της βασικής αρχής έχει πολλές παραμέτρους. Μέσα σε λίγες μέρες ο Ρ.Τ. Ερντογάν εξέθεσε την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό προσωπικά και τη χώρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία τις πρώτες μέρες του Μαρτίου «καρφώνει» τον Γ. Παπανδρέου ότι του υποσχέθηκε «προεκλογικά» (περιφερειακές εκλογές) ότι θα αναγνωρίσει το δικαίωμα να εκλέγονται μουφτήδες στη Θράκη. Αυτό που δεν είπε, αλλά υπονόησε ο Ερντογάν, είναι το αντάλλαγμα. Που ήταν να δοθεί γραμμή στο σκληρό πυρήνα της μειονότητας να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Έτσι εξηγείται και η νίκη του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Έτσι εξηγείται η προεκλογική συνάντηση του Σ. Ξυνίδη με τον ψευτομουφτή Ξάνθης που ήταν μια έμμεση αναγνώριση του ρόλου του. Λίγα 24ωρα αργότερα (8.3) ο Νταβούτογλου βρέθηκε στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου και με τον Δ. Δρούτσα. Έθεσε θέμα Καστελόριζου, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν «γιοκ». Το Καστελόριζο έχει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και βεβαίως δεν είναι αποδεκτό κάποιο παζάρι για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο Νταβούτογλου πήγε στη Θράκη, έκανε σκληρές δηλώσεις για Αιγαίο και μειονότητα και ζήτησε παράδοση άνευ όρων στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η συνέχεια όμως στις 12 Μαρτίου δεν περιείχε μόνο σκληρές δηλώσεις. Τουρκική φρεγάτα εκδίωξε από ελληνική περιοχή ιταλικό ερευνητικό σκάφος. Η ελληνική απάντηση ήταν τα συνήθη διαβήματα. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου (12.3) ιταλικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποιούσε, για λογαριασμό του Ισραήλ και με ελληνική άδεια, έρευνες νοτίως του Καστελόριζου και εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με στόχο την πόντιση καλωδίου. Η έρευνα αποσκοπούσε στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων σχετικά με τη μορφολογική σύσταση του βυθού και εντασσόταν στο πλαίσιο των μελετών για την πιθανή οδό διέλευσης αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο και από την Κύπρο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή των γεγονότων, στις 19.50 το βράδυ του Σαββάτου, τουρκική φρεγάτα, αφού πρώτα παρενόχλησε το ιταλικό σκάφος, απαίτησε στη συνέχεια την απομάκρυνσή του γιατί βρισκόταν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Από το ερευνητικό σκάφος ζητήθηκαν τα όρια της ΑΟΖ και η τουρκική φρεγάτα έδωσε στους Ιταλούς τις συντεταγμένες που συμπεριελάμβαναν και το σημείο που βρισκόταν το σκάφος. Αμέσως μετά η τουρκική φρεγάτα ανάγκασε το ιταλικό σκάφος να απομακρυνθεί και, όταν αυτό έφθασε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, απομακρύνθηκε. Αντίστοιχο περιστατικό είχε καταγραφεί πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν νορβηγικό σκάφος διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό της Ελλάδας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία, πάλι με παρέμβαση φρεγάτας, απαίτησε τη διακοπή των ερευνών, ζήτησε μάλιστα χάρτη με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως και έγινε. Τα γεγονότα είναι ανησυχητικά και αφήνουν εκτεθειμένη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Κλείνουν επτά στρατόπεδα

Κλείνουν επτά στρατόπεδα

Μεταξύ αυτών και το

557 Τάγμα Πεζικού στην Ξάνθη


- Η εξοικονόμηση από το κλείσιμό τους υπολογίζεται σε 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο - Παραμένουν σε λειτουργία εννέα, ερωτηματικό τι θα γίνει με άλλα 17 μικρότερα κέντρα

«Καλλικράτης» και στον Στρατό Ξηράς! Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του «Εθνους», τις επόμενες μέρες το ΓΕΣ προχωράει στο κλείσιμο επτά μεγάλων Κέντρων Εκπαίδευσης εξασφαλίζοντας ετησίως περισσότερα από είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ!

Πρόκειται για τα εξής Κέντρα Εκπαίδευσης: - Σχέδιο κατάργησης στρατοπέδων από το υπ. Άμυνας - Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ) στην Καλαμάτα. - Υγειονομικού στην Άρτα. - Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι. - 625 Τάγμα Πεζικού στα Ιωάννινα. - Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Παρανέστι Δράμας. - 557 Τάγμα Πεζικού στην Ξάνθη. - Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Αργος Ορεστικό.

Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη του ΓΕΣ, σε ορισμένα από τα παραπάνω υπό κατάργηση Κέντρα Εκπαίδευσης το κόστος λειτουργίας τους για κάθε ΕΣΣΟ (σειρά) υπολογίζεται μέχρι 900.000 ευρώ! Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του ΓΕΣ, κρίνεται αναγκαία η λειτουργία μόνο εννέα Κέντρων Εκπαίδευσης για την υποδοχή 15.000 νεοσυλλέκτων ανά ΕΣΣΟ. Πρόκειται για το ΚΕΜΧ (Μηχανικό) στο Ναύπλιο, το ΚΕΤΘ (Τεθωρακισμένα) στον Αυλώνα, το ΚΕΕΔ (Ειδικών Δυνάμεων) στο Μ. Πεύκο, το 6ο και το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο και την Τρίπολη αντίστοιχα, το ΚΕΠΒ (Πυροβολικού) στη Θήβα, το ΚΕΣΝ (Νοσηλευτικό) στην Καρδίτσα, το Κέντρο Εκπαίδευσης στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, το ΚΕΤΧ (Τεχνικό) στην Πάτρα. Αδιευκρίνιστο παραμένει ποια θα είναι η τύχη των υπόλοιπων δεκαεπτά μικρότερων Κέντρων Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν στην περιφέρεια μετά το 2004 από την κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για μικρότερα Κέντρα, όπως στη Ρεντίνα, στο Μάλεμε Χανίων, στο Κιλκίς, στη Νιγρίτα, στη Λεπτή Ορεστιάδας, στο Διδυμότειχο, στην Καβησσό Έβρου, στη Ροδόπολη Σερρών, καθώς και εκείνα στη νησιωτική Ελλάδα που λειτουργούν περιοδικά, όπως: Μύρινας Λήμνου, Λέσβου, Καρδάμυλων Χίου, Καρλοβασίου Σάμου, Κω και Ρόδου. Επίσης δεν έχει αποφασιστεί η τύχη των μεγάλων Κέντρων Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών στη Σπάρτη και Υλικού Πολέμου στη Λαμία. Ωστόσο, το κόστος λειτουργίας τους κρίνεται ασύμφορο, καθότι, σύμφωνα με την επίσημη μελέτη του ΓΕΣ, το κόστος εκπαίδευσης σ' ένα μεγάλο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων ανέρχεται στο 1/10 του κόστους εκπαίδευσης σ' ένα μικρό περιφερειακό κέντρο. Είναι σαφές ότι στην παρούσα φάση, με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και την ανάγκη δραστικής μείωσης των λειτουργικών εξόδων, δεν δύναται να συνεχιστεί η λειτουργία 33 Κέντρων Νεοσυλλέκτων που δημιούργησε η ΝΔ για καθαρά μικροπολιτικούς και κομματικούς λόγους εφαρμόζοντας το δόγμα «Κάθε πόλη και στρατόπεδο κάθε χωριό και φυλάκιο». Ήταν χαρακτηριστική η αντίδραση των τοπικών βουλευτών της ΝΔ όταν το 2009 τέθηκε ζήτημα κατάργησης του αντίστοιχου Κέντρου Νεοσυλλέκτων στο Κιλκίς. Πρωτοστατούντος του Σάββα Τσιτουρίδη, που υπενθύμιζε στον τότε υπουργό Άμυνας Β. Μεϊμαράκη ότι δεν θα πρέπει να τολμήσει το κλείσιμο του Κέντρου διότι πριν από τριάντα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Άμυνας Αλ. Αβραμίδη, καταγόμενου από το Κιλκίς, δημιούργησε το συγκεκριμένο Κέντρο στο 604 Τάγμα Πεζικού στο στρατόπεδο Καμπάνη. Επομένως, τόνιζε ο Σ. Τσιτουρίδης, τυχόν κλείσιμό του θα έχει επιζήμιες συνέπειες για μια ακριτική πόλη και την ευρύτερη περιοχή της... Ωστόσο, η ισχύς του παραπάνω επιχειρήματος Τσιτουρίδη και σχεδόν όλων των τοπικών βουλευτών έχει ατονήσει στις μέρες μας. Λόγω της μείωσης των εβδομάδων εκπαίδευσης από πέντε σε τρεις, οι νεοσύλλεκτοι δεν έχουν δυνατότητα εξόδου και άρα δεν υπάρχει όφελος για τους τοπικούς επαγγελματίες.

Εξοικονόμηση Ρεαλιστική κίνηση Η λειτουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων (ΚΕΝ) ανά εδαφικό διαμέρισμα και κατάργηση όλων των υπολοίπων κρίνεται ως η πιο ρεαλιστική κίνηση στην παρούσα περίοδο. Πιο συγκεκριμένα θα μπορούν να λειτουργούν: - Ενα ΚΕΝ στη Μακεδονία που θα δέχεται νεοσύλλεκτους από τα εδαφικά διαμερίσματα Θράκης και Μακεδονίας. - Ενα στην Ηπειρο που θα κατατάσσονται όλοι από το εδαφικό διαμέρισμα της Ηπείρου. - Ενα στη Θεσσαλία για τις ανάγκες της περιοχής. - Ενα στο Λεκανοπέδιο Αττικής που θα δέχεται νεοσύλλεκτους από την πρωτεύουσα, τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά Κεντρικού Αιγαίου και Ιονίου. - Ενα στην Πελοπόννησο όπου θα δέχεται νεοσύλλεκτους από την Πελοπόννησο, τα νησιά του Νοτίου Ανατ. Αιγαίου. - Ενα στην Κρήτη που θα δέχεται τους Κρητικούς. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομείται χρόνος και χρήμα που σήμερα σπαταλιέται κατά τις μετακινήσεις από τα ΚΕΝ - ΕΚΕ στα Νοσοκομεία. Τα αγκάθια

Επιπλέον η διασπορά των Μονάδων, η ελλιπής στελέχωση και η ενασχόληση του προσωπικού με πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, δρουν απαγορευτικά στην καθολική συμμετοχή στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να μην αποκτούν -κύρια οι στρατεύσιμοι- συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες που είναι απολύτως αναγκαίες για όλη τους τη στρατιωτική ζωή τους που ουσιαστικά ολοκληρώνεται μετά την οριστική διαγραφή από τους επιστρατευτικούς καταλόγους.