Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ομαλά ξεκίνησε και συνεχίζει την λειτουργία της η Αντιπεριφέρεια πρώην Νομαρχία

Ομαλά ξεκίνησε και συνεχίζει την λειτουργία
της η Αντιπεριφέρεια πρώην Νομαρχία

Φώτης Καραλίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης:
«Σε λίγες ημέρες θα υπάρξει η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Περιφερειάρχη στους Αντιπεριφερειάρχες, ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να συγκροτούν επιτροπές και να αναλαμβάνουν και άλλες πρωτοβουλίες, στα πλαίσια μιας σωστής και ομαλής λειτουργίας της περιφερειακής διοίκησης, που θα μπει σε πλήρη λειτουργία»

Έχει ολοκληρωθεί η πυραμίδα της διοίκησης, όσον αφορά την ομαλή λειτουργία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Φώτης Καραλίδης, κληθείς να περιγράψει την δημιουργηθείσα κατάσταση στον νέο αυτό θεσμό λειτουργίας, στα πλαίσια του «Καλλικράτη».
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο κος Φ. Καραλίδης, «σε λίγες ημέρες θα υπάρξει η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Περιφερειάρχη στους Αντιπεριφερειάρχες, ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να συγκροτούν επιτροπές και να αναλαμβάνουν και άλλες πρωτοβουλίες, στα πλαίσια μιας σωστής και ομαλής λειτουργίας της περιφερειακής διοίκησης, που θα μπει σε πλήρη λειτουργία».
Ήδη, όπως μας ενημερώνει ο κύριος Φώτης Καραλίδης, έχει σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ η παραχώρηση αρμοδιοτήτων από Περιφερειάρχη στους Αντιπεριφερειάρχες.
Πρέπει να σημειωθεί δε, ότι με διαπιστωτική πράξη έχει γίνει και η τοποθέτηση Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμηματαρχών από τις 5/1/2011 με την υπ’ αριθμόν
25 διαπιστωτική πράξη του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρίου Άρη Γιαννακίδη. Από τις πέντε του μηνός, βέβαια, οι Τμηματάρχες και οι Προϊστάμενοι έχουν δικαίωμα υπογραφής.

Παλιές συνταγές, αποτυχημένα αποτελέσματα…

Παλιές συνταγές, αποτυχημένα αποτελέσματα…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της γαλάζιας παράταξης αποτελεί σημείο προβληματισμού, καθώς έρχεται ενάντια σε αυτά που υποστήριζε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όταν είχε αναλάβει τις τύχες της. Ενώ, δηλαδή ο κύριος Α. Σαμαράς διατεινόταν περί ριζικών αλλαγών στους κόλπους του κόμματος, στην πράξη δεν βλέπουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο… δυστυχώς…(!)
Μάλιστα, θερμοί υποστηρικτές της κυρίας Ν. Μπακογιάννη, η οποία έστρεψε την πλάτη της στην παράταξη σε μια δύσκολη στιγμή, διότι δεν εκλέχθηκε αρχηγός και πολεμάει μανιωδώς το κόμμα, τοποθετήθηκαν σε θέσεις κλειδιά, στα πλαίσια ανασχηματισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτά που μας έλεγε ο κύριος Α. Σαμαράς περί αναδιαμόρφωσης του κόμματος, τελικά δεν ισχύουν. Παλιά στελέχη της παράταξης τα οποία συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή (τον θυμάστε ακόμη;), εμφανίζονται σε ηγετικές θέσεις μέσα στην σημερινή Νέα Δημοκρατία, με απόφαση του ίδιου του αρχηγού της. Μήπως τελικά δεν υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση για να γίνουν οι αλλαγές που περιμέναμε και μας υπόσχονταν; Ή μήπως ο κος Α. Σαμαράς προσπαθεί να συγκρατήσει κάποιους πολιτικούς του από την κομματική «λιποταξία»; Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα για κανέναν, ούτε για την ίδια την παράταξη, ούτε και για τους απλούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, που βλέπουν, για άλλη μια φορά, τα λόγια να μην γίνονται πράξεις.
Πού είναι επιτέλους οι αλλαγές που περιμέναμε; Ποιοι είναι οι νέοι γαλάζιοι πολιτικοί που θα αναλάβουν να βγάλουν το κόμμα από τις στάχτες του; Είναι γενικός κανόνας, πως ακολουθώντας παλιές συνταγές, δεν κάνεις πετυχημένες ρήξεις. Τα αποτελέσματα είναι προδιαγεγραμμένα σε όλες στις περιπτώσεις, που η θεωρία δεν γίνεται πράξη.
Ο κόσμος έχει κουραστεί να βλέπει τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες πολιτικές. Αποζητά ριζικές και ουσιαστικές λύσεις, μέσω σωστών επιλογών και αλλαγών. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ένα νέο και ευοίωνο μέλλον, πορεύοντας με παλιές νοοτροπίες.
Τελικά, για την «ταμπακιέρα» δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Εκλείπει ισχυρή πολιτική βούληση και αντίστοιχη πυγμή. Με αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία η οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή και αναδιαμόρφωση…

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 12.1.2011


Σε κατάσταση πανικού οι Αρτοποιοί της χώρας

Αύξηση στην τιμή του ψωμιού της τάξης 15 με 20% έρχεται μετά τον μήνα Ιανουάριο
Σε κατάσταση πανικού
οι Αρτοποιοί της χώρας


-Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι
-Παναγιώτης Αμπεριάδης, Πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης:
«Όσο αυξάνει η τιμή του ψωμιού, τόσο θα πέφτει η κατανάλωση. Στα παρεμφερή προϊόντα αρτοποιίας, όπως τυρόπιτες και κουλουράκια, η κατανάλωση έχει πέσει 50%. Στα χωριά η κατανάλωση του ψωμιού έχει πέσει πάρα πολύ, καθώς οι κάτοικοι αρχίζουν να ζυμώνουν οι ίδιοι. Οι άνθρωποι των αγροτικών οικισμών παράγουν μόνοι τους το ψωμί τους. Θα είναι δυσβάσταχτο για μας να ανεβάσουμε και άλλο τις τιμές»


Συνέντευξη τύπου αναφορικά με την επικείμενη αύξηση στην τιμή του ψωμιού παραχώρησε το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Νομού Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Αμπεριάδης.
Όπως ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά ο τελευταίος, οι Έλληνες Αρτοποιοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν στα ίδια επίπεδα την τιμή του ψωμιού, με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος των αυξήσεων που επέρχεται από τις αυξήσεις σε ΦΠΑ.
«Εμείς οι Αρτοποιοί και μιλάω εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, δεν θέλουμε να κάνουμε αύξηση στην τιμή του ψωμιού. Όπως είναι γνωστό, εξάλλου, σε όλους, έχουμε απορροφήσει όλες τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, για να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής. Σκεπτόμενοι το γενικό σύνολο του πληθυσμού, τουλάχιστον του Νομού μας, δεν κάναμε καμία αύξηση. Σε επανειλημμένες συνεντεύξεις μου είχα δηλώσει, ότι η τιμή του ψωμιού είναι πλέον ελεύθερη και ο κάθε φούρνος μπορεί να την προσαρμόζει σύμφωνα με τα οικονομικά του στοιχεία. Το καλό είναι ότι κρατήσαμε τις τιμές μας και δεν κάναμε καθόλου αυξήσεις» αναφέρει ενδεικτικά ο κος Π. Αμπεριάδης και συνεχίζει λέγοντας πως «γίνεται σήμερα ένας ντόρος για το εάν θα γίνει αύξηση στην τιμή του ψωμιού ή όχι. Εμείς σαν Αρτοποιοί λέμε, ότι δεν προτιθέμεθα να κάνουμε καμία αύξηση στην τιμή του ψωμιού. Το θέμα, όμως, είναι τι θα κάνουν οι αλευροβιομήχανοι, διότι μέχρι και εχθές έλεγαν, πως θα κάνουν μια αύξηση, χωρίς να μας προσδιορίσουν τι αύξηση θα είναι αυτή. Από πληροφορίες που έχω μπορώ, να σας πω, ότι θα επέλθει μια αύξηση στην τιμή του αλευριού 15% με 20%.΄Όταν επέλθει μια τέτοια αύξηση, τότε θα μπορούν οι Αρτοποιοί να σκεφτούν από μόνοι τους, αν μπορούν αυτή την αύξηση της τιμής του αλεύρου να την απορροφήσουν. Θεωρώ, ότι δε θα μπορέσουν. Είναι πολύ δύσκολο για τους αρτοποιούς να απορροφούν συνέχεια τις αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων, τις αυξήσεις των ΦΠΑ, τις αυξήσεις της ΔΕΗ και του πετρελαίου».
Ο ίδιος συνεχίζει επισημαίνοντας πως «πιστεύω, ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, τουλάχιστον, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρός μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, δε θα έχουμε καμία αύξηση. Αυτό θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά σε όλους τους καταναλωτές του Νομού Ξάνθης. Παράλληλα, θέλω να δηλώσω και κάτι άλλο, αυτή την στιγμή υπάρχει μεγάλη πληθώρα τιμών σε όλο τον Νομό. Μπορούμε να βρούμε φραντζόλα τριακοσίων πενήντα γραμμαρίων με σαράντα λεπτά, με πενήντα λεπτά, με εξήντα λεπτά ή και περισσότερα. Φυσικά, το κόστος της τιμής ενός ψωμιού επτακοσίων γραμμαρίων, το 30% είναι οι πρώτες ύλες. Από εκεί και πέρα, το 49% είναι το κόστος παραγωγής. Όσο ανεβαίνει το κόστος παραγωγής, τόσο θα ανεβαίνει και η τιμή του ψωμιού. Εμείς προσπαθούμε να το συγκρατήσουμε σε μια δύσκολη εποχή, καθώς δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε και άλλο τον καταναλωτή με επιπλέον αυξήσεις».
Με μελανά χρώματα περιγράφει ο κος Π. Αμπεριάδης το παρόν και το μέλλον των συναδέλφων του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες της εποχής, καθώς οι αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, θα συμβάλουν στην συρρίκνωση των εσόδων τους.
Όπως αναφέρει ο κος Π. Αμπεριάδης, ήδη, αρκετοί καταναλωτές ιδιαίτερα στις επαρχιακές περιοχές προτιμάνε να παρασκευάζουν οι ίδιοι το ψωμί τους, για να γλιτώσουν κάποια έξοδα.
«Όσο αυξάνει η τιμή του ψωμιού, τόσο θα πέφτει η κατανάλωση. Στα παρεμφερή προϊόντα αρτοποιίας, όπως τυρόπιτες και κουλουράκια, η κατανάλωση έχει πέσει 50%. Στα χωριά η κατανάλωση του ψωμιού έχει πέσει πάρα πολύ, καθώς οι κάτοικοι αρχίζουν να ζυμώνουν οι ίδιοι. Οι άνθρωποι των αγροτικών οικισμών παράγουν μόνοι τους το ψωμί τους. Θα είναι δυσβάσταχτο για μας να ανεβάσουμε και άλλο τις τιμές» καταλήγει ο κος Π. Αμπεριάδης.

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Θα τα βροντήξει όλα κάτω και θα φύγει ο Πρόεδρος φορέα:
Να την κάνει με ελαφρά , σκέφτεται και μάλιστα αυτήν την εβδομάδα, πρόεδρος του οποίου το όνομα δεν αναφέρουμε προς το παρόν για ευνόητους λόγους. Αφού τα έκανε μπάχαλο, εκμεταλλευόμενος τους πολιτικούς προστάτες που τον τοποθέτησαν σε προεδρική θέση, σκέφτεται να τα βροντήξει άμεσα και να την κάνει όσο το δυνατόν πιο σιωπηλά, ώστε να μην ανοίξει ρουθούνι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο συγκεκριμένος Πρόεδρος, μετά από τις εξελίξεις στον φορέα όπου είναι καπετάνιος και μετά από την παρέμβαση Επιθεωρητών εργασίας και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, ένιωσε να τον ζώνουν τα φίδια και προσπαθεί να συμμαζέψει, όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ασυμμάζευτα. Για το θέμα θα έχουμε εξελίξεις άμεσα και το σίγουρο είναι πως θα είναι ραγδαίες…

Σήμερα ο Ραδιομαραθώνιος για το Γηροκομείο Ξάνθης, την στιγμή που κάποιοι δείχνουν με παρρησία την μικροψυχία τους:
Σήμερα στις δέκα το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει ο Ραδιομαραθώνιος για την εκταμίευση χρημάτων, τα οποία θα βοηθήσουν στην συνέχιση της λειτουργίας του Γηροκομείου Ξάνθης ο Μ. Βασίλειος. Μπορεί εδώ και αρκετές ημέρες να προετοιμάζεται αυτή η ραδιοφωνική εκπομπή και να προσπαθούν οι εμπνευστές της να καταφέρουν γρήγορα τον συντονισμό, αλλά δυστυχώς για ακόμα μια φορά, οι μικρόψυχοι δεν δίστασαν να διαφημίσουν τον αρρωστημένο εαυτό τους. Άρχισαν δεξιά και αριστερά να διαδίδουν πως το γηροκομείο έχει περιουσιακά στοιχεία και από την εκμετάλλευσή τους θα μπορούσε να επιβιώνει οικονομικά, χωρίς όμως ποτέ να παρουσιάσουν κάποιο στοιχείο, το οποίο να αποδεικνύει πως έχουν δίκια.

Καταμετρούν τους κάδους στην καθαριότητα του Δήμου Ξάνθης. Από Δήμαρχος Κλητήρας; Έντονη η ενασχόλησή του με τις ευθύνες της Αντιδημαρχίας:
Ότι από πρόεδρος μεγάλης συνεταιριστικής εταιρίας, θα έφτανε σε σημείο να μετρά και να καταγράφει τους κάδους των σκουπιδιών, δεν το φανταζόταν κανένας. Ο λόγος για τον γνωστό μέχρι πρότινος Αντινομάρχη της φωτιάς και του πάγου, Π. Ταρενίδη, ο οποίος μετά την εκλογή του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αξιοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Ξάνθης στην θέση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο Π. Ταρενίδης, ξαμολήθηκε στους δρόμους της Ξάνθης καταμετρώντας αυτά που παραλαμβάνει, αλλά και για να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις περιοχές ευθύνης του πόστου που του εμπιστεύτηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως από Δήμαρχος έγινε κλητήρας, αν δεν γνωρίζαμε πως έχει μανία με ότι καταπιάνεται και πως δεν του αρέσει η ενασχόληση με τα κοινά, αλλά σίγουρα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της αντιμισθίας του Αντιδημάρχου που θα λαμβάνει κάθε μήνα.
Πάντως αξιόπιστες πηγές μου ανέφεραν, πως ο Π. Ταρενίδης έχει πάρει τον δρόμο της συνταξιοδότησης από την υπηρεσία στην οποία μέχρι σήμερα εργαζόταν στην πρώην Νομαρχία Ξάνθης και θα έχει απεριόριστο χρόνο να ασχοληθεί με τα κοινά.

Φορολογικά κίνητρα σε όλους τους εργοδότες που θα επιλέξουν τον νέο τρόπο ασφάλισης των εργαζομένων τους

Με εργόσημο θα πληρώνονται από τον προσεχή Μάρτιο οι οικιακοί βοηθοί και οι αγρεργάτες, στα πλαίσια πάταξης της εισφοροδιαφυγής, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Φορολογικά κίνητρα σε όλους τους εργοδότες
που θα επιλέξουν τον νέο τρόπο ασφάλισης
των εργαζομένων τους

Άγγελος Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Η μαύρη εργασία δεν κινείται, μόνον, με τους εργάτες και τους οικιακούς βοηθούς που δουλεύουν στα σπίτια. Πόσοι είναι αυτοί; Η μαύρη εργασία προέρχεται από τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες, από την αγορά εργασίας που είναι οκτακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Επιφυλακτικά βλέπουμε το όλο θέμα, καθώς πολλά έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα για το εργασιακό και το ασφαλιστικό σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι εγκληματικά»

Νέο νομοσχέδιο του Υπουργείο Εργασίας, στα πλαίσια εξάλειψης της μαύρης εργασίας, έρχεται να αλλάξει από τον προσεχή Μάρτιο τον τρόπο ασφάλισης τριακοσίων πενήντα χιλιάδων, περίπου, εργαζομένων, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως οικιακοί βοηθοί ή ως εργάτες στα χωράφια.
Οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων θα πληρώνονται, πλέον, με κουπόνι, το λεγόμενο εργόσημο, πάνω στο οποίο θα αναγράφονται οι μέρες εργασίας και τα χρήματα του εργαζόμενου, ενώ η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω των τραπεζών.
Να σημειωθεί, ότι με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι ως οικιακοί βοηθοί θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και οι εργαζόμενοι στις αγροτικές εργασίες στον ΟΓΑ. Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι θα εισπράξει μέσα στο πρώτο κιόλας έτος εφαρμογής του νέου αυτού μέτρου περίπου διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, θα παρέχονται ασφαλιστικά κίνητρα στους εργοδότες που θα επιλέξουν να σφαλίσουν με αυτό τον τρόπο τους εργαζομένους τους.
Αναφορικά με το θέμα τοποθετείται στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Εμείς στηρίζουμε ότι σχετικό μέτρο παίρνεται από το Υπουργείο Εργασίας. Βέβαια, τώρα προσπαθούν να πάρουν ασφαλιστικές εισφορές από τους αγρεργάτες και τους οικιακές βοηθούς. Η κάρτα εργασίας και το εργόσημο έρχονται κατόπιν εορτής. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι από ανέκαθεν κυριαρχούσε η μαύρη αγορά εργασίας. Στην συζήτηση που είχαν οι παραγωγικοί φορείς, επισημάνθηκε ότι, πρώτοι ασυνεπείς ήταν οι εργοδότες με τις ασφαλιστικές εισφορές και μετά το κράτος. Οι μόνοι συνεπείς ήταν οι εργαζόμενοι. Ας ελπίσουμε, ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους, καθώς θα έχουν ασφάλεια. Επιφυλακτικά βλέπουμε το όλο θέμα, καθώς πολλά έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα για το εργασιακό και το ασφαλιστικό σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι εγκληματικά».
Ερωτηθείς, σχετικά με το εάν θεωρεί πως το εργόσημο είναι ικανό να συμβάλει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, ο κος Α. Μπεμπεκίδης τονίζει χαρακτηριστικά πως «όχι, βέβαια! Θα είναι το ένα δέκατο, καθώς η μαύρη εργασία δεν κινείται, μόνον, με τους εργάτες και τους οικιακούς βοηθούς που δουλεύουν στα σπίτια. Πόσοι είναι αυτοί; Η μαύρη εργασία προέρχεται από τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες, από την αγορά εργασίας που είναι οκτακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις. Εκεί πρέπει να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία».
Και καταλήγει «τελικά, κίνητρα δίνονται, μόνον, στους εργοδότες, όπως βλέπουμε και στην περίπτωση με το εργόσημο, όπου οι εργοδότες που θα εφαρμόσουν το νέο αυτό μέτρο, θα έχουν φορολογικά κίνητρα. Εμείς δεν διαφωνούμε, αρκεί όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν ασφάλεια και να τηρούν οι εργοδότες τους Νόμους».

Τέλος καλό με κακή συνέχεια;

Με 161,81 εκατομμύρια ευρώ θα επιχορηγηθούν οι Δήμοι της χώρας για τον μήνα Ιανουάριο, προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες

Τέλος καλό με
κακή συνέχεια;


Με τρόμο ατενίζουν το μέλλον οι Δήμαρχοι

Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Η τακτική επιχορήγηση που παίρνουμε για τον μήνα Ιανουάριο είναι πάντα αυξημένη, καθώς αφορά τα παρακρατηθέντα. Ήταν μέσα στο πρόγραμμα να πάρουμε αυτά τα χρήματα. Πρόκειται για την τρίτη δόση, από τις συνολικά οκτώ»


Ευχάριστα νέα έρχονται για τους Δήμους της χώρας, οι οποίοι θα επιχορηγηθούν για το μήνα Ιανουάριο με το ποσό των 161,81 εκατομμυρίων ευρώ, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, που υπογράφηκε από τον αρμόδιο Υφυπουργό, κύριο Γιώργο Ντόλιο.
Σχετικά με το θέμα ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, επισημαίνει τα κάτωθι: «Η τακτική επιχορήγηση που παίρνουμε για τον μήνα Ιανουάριο είναι πάντα αυξημένη, καθώς αφορά τα παρακρατηθέντα. Ήταν μέσα στο πρόγραμμα να πάρουμε αυτά τα χρήματα. Πρόκειται για την τρίτη δόση, από τις συνολικά οκτώ» και συνεχίζει λέγοντας πως «η απόφαση για την τακτική αυτή επιχορήγηση έχει αργήσει να υπογραφεί. Κανονικά έπρεπε να πάρουμε τα χρήματα στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα, μέχρι να έρθουν τα χρήματα στα χέρια μας θα πάμε στο τρίτο δεκαήμερο. Τα κονδύλια αυτά θα αξιοποιηθούν για τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου».

Πολύ κακό για το τίποτα…

Πολύ κακό για το τίποτα…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου


Η πολυσυζητημένη συνάντηση Παπανδρέου και Ερντογάν, ενώ στην θεωρία θα απέδιδε «καρπούς», στην πράξη δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πήγε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός μας στην γειτονική Τουρκία, για να συζητήσει μείζονος σημασίας θέματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας. Έτσι τουλάχιστον μας έλεγαν, ότι δηλαδή είναι υψίστης σημασίας τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στο Ερζερούμ, χώρο συνάντηση των δύο πολιτικών ηγετών. Τελικά, δεν έγινε τίποτα από αυτά που έπρεπε να γίνουν. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζουν να είναι τεταμένες, καθώς οι γείτονές μας παραβιάζουν τα εναέρια και υδάτινα σύνορά μας, ως «αυθεντίες» της ευρύτερης περιοχής, χωρίς εμείς να λαμβάνουμε δραστικά μέτρα, για να θωρακίσουμε τα όρια της χώρας.
Ενώ, το «κυπριακό» συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς να γίνονται οι ανάλογες κινήσεις για την επίλυσή του. Αντί, λοιπόν, να τεθούν στο «τραπέζι» και να αναλυθούν σε βάθος αυτά τα θέματα, ο πρωθυπουργός μας περιορίστηκε, μόνον, στο να επιπλήξει «ελαφρώς» την Τουρκία για την συμπεριφορά της απέναντι στην χώρα μας (δηλαδή τα αυτονόητα που έπρεπε να γίνουν πριν πολύ καιρό).
Οπωσδήποτε, οι επισημάνσεις του κυρίου Γ. Παπανδρέου ήταν καθ’ όλα σωστές και ουσιαστικές, αμφιβάλλω, όμως, αν έχουν αγγίζει την άλλη πλευρά, που συνεχίζει να πράττει όπως την συμφέρει ή μάλλον όπως της αρέσει, στο θέμα της εξωτερικής της πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα.
Πρέπει να παραδεχτούμε, ότι για πρώτη φορά είδαμε τον πρωθυπουργό να αναπτύσσει έναν πιο δυναμικό λόγο, χωρίς όμως να πείθει κανέναν, με δεδομένο το γεγονός, ότι η πολιτική του συνεχίζει να είναι ήπια και υποτονική, όσον αφορά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Εκλείπει εκείνη η πολιτική πυγμή που απαιτούν οι διεθνείς περιστάσεις. Ειδικά δε, όσον αφορά την Τουρκία, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, πως η χώρα μας αποδεικνύεται δεκτική και επιεικής σε προκλήσεις της γείτονος. Το ξέρουν καλά αυτό οι Τούρκοι μέσα από την πράξη, γι’ αυτό και συνεχίζουν να λειτουργούν όπως έχουν μάθει να λειτουργούν εδώ και τόσα χρόνια, θεωρώντας, δηλαδή, ότι μπορούν να επεμβαίνουν, ακόμη, και σε ξένα χωρικά ύδατα, χωρίς τις ανάλογες επιπτώσεις.
Τελικά, όπως γίνεται σαφές και από το αποτέλεσμα της «κορυφαίας» αυτής συνάντησης, βασικός σκοπός της ήταν η προβολή της διεθνούς εικόνας και των δύο πολιτικών αρχηγών. Από εκεί και πέρα η ουσία χάθηκε κάπου στην πορεία…